Színház

Mozgalmas évadkezdés az Átriumban

2013.09.10. 13:20
Ajánlom
Ősbemutató, jótékonysági árverés, népszerű előadások a kínálatban - kezdődik az évad az Átrium Film-Színházban. Az évad első bemutatóját szeptember 27-én tartják A szűz, a sóher, a mikulás és a többiek címmel.

Szeptember elején színházi könyvbemutatóval kezdődött az évad: Csáki Judit Alföldi színháza - Öt nemzeti év című könyvének bemutatóján a közönség találkozhatott a szerzővel és Alföldi Róberttel.

Az évad első bemutatójaként szeptember 27-én fergeteges humorú komédiát láthat a közönség. Egy férfi beleszeret egy tiszta, erényes nőbe, és bármilyen áron meg akarja szerezni. És ez a "bármilyen áron" bizony sokak érdeklődését felkelti. Vajon van-e ára a szerelemnek? És a hűségnek? És a tisztességnek?  Többek között ezek a kérdések merülnek fel Divinyi Réka A szűz, a sóher, a mikulás és a többiek című darabjában, aki a Spirit Színház felkérésére Machiavelli Mandragóráját dolgozta át. Az előadást Magács László rendezi, a főbb szerepekben Lázár Kati, Miller Zoltán, Szerémi Zoltán, Horváth Szabolcs és Bende Kinga lesz látható.

Szeptember 19-én az értelmi sérült fiatalokból álló Baltazár Színház lesz az Átrium vendége a Múló rúzs című kabaréval az idő múlásáról, arról, hogy a velünk született bölcsesség nem vész el, csak ahogy öregszünk, egyre inkább elfelejtjük azt.

Továbbra is látható lesz a tavalyi évadban bemutatott, az Átrium és a Kultúrbrigád közös produkciója, a Vaknyugat. Az évad első hónapjában két alkalommal, szeptember 14-én és 20-án láthatják a nézők Martin McDonagh tragikomédiáját Rétfalvi Tamás, Ficza István, Alföldi Róbert és Mészáros Piroska szereplésével. Az előadásért az idei Vidor Fesztiválon Gothár Péter elnyerte a legjobb rendezőnek járó Capitano-díjat, míg alakításáért az Arlecchino-díjat érdemelte ki Rétfalvi Tamás és Ficza István.

Szeptember 17-én kerül sor a Közelebb... című jótékonysági aukcióra. A tíz fotóból álló sorozaton ismert színészek és Rett-szindrómás lányok szerepelnek. Az aukció célja, hogy a fotók elárverezése során befolyt összegből tábort szervezzenek a Rett-szindrómás lányoknak, és egy olyan szakemberekből álló csapatot biztosítani a számukra, akik a mindennapi nehézségekben tudnak segítséget nyújtani a családoknak.

A Magyar Dráma Napja alkalmából szeptember 21-én Pintér Bélával Till Attila beszélget. A zenét Kovács Márton és együttese biztosítja.

A hónap zárásaként vendégünk lesz a Design Hét. Szeptember 29-én 10 órától este 18 óráig a Kreatim - Design Aid kiállítás és vásárra várják az érdeklődőket az Átrium Kávézóba. A vásár a social designra, a művészetterápiás és szociális foglalkoztatás területére koncentrál. "Minden design ökodesign" - mondta Zalavári József, mert minden tárgy eltart több embert is: azt, aki tervezte, aki csinálta, és aki használja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Jazz/World

Tényleg segít a zenehallgatás a koncentrációban?

Miért segítene? Miért lenne jobb az agyunknak, ha egy dolog helyett rögtön kettőre kellene figyelnie: a zenére és arra, amit csinálsz?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Minden, amit tudni akartál Czukor Balázsról

Folytatódik az AlkalMáté Trupp legendás színházi sorozata, amelyben mindig más-más osztálytársukról vallanak az egykori Máté-Horvai-osztály tagjai. Ebben az évben Czukor Balázson a sor, az ő élete, pályája lesz az önfeltárás „témája” a Jurányi Házban.
Színház ajánló

Kulka, Bodrogi és Jakab Tamás a felújított Újszegedi Szabadtéri nyitóelőadásában

Molière Don Juanját láthatják a nézők július 19-21. között három alkalommal az új technikával újranyitó Újszegedi Szabadtéri Színpadon.
Színház ajánló

Karinthy kedvenc műfaja a Szentendrei Teátrum műsorán

Július 21-én a Ferenczy Múzeum udvarán Udvaros Dorottya, Kamarás Iván, Elek Ferenc és Hajdu Steve főszereplésével Karinthy legendás kabaréjeleneteiből készült felolvasószínház-előadást tartanak, Seres Tamás rendezésében.
Színház ajánló

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.
Színház hírek

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.