Színház

Munkafényben készülnek a 40. évadát ünneplő Katona előadásai

2022.08.24. 11:25
Ajánlom
Jubileumi, 40. évadára megújul a budapesti Katona József Színház arculata, amelynek részeként változik a teátrum logója, valamint nyomtatott kiadványai és online felülete. Az évadnyitó társulati ülésen átadták az elmúlt évad legjobbjainak járó Vastaps-díjat is.

Az új arculat kialakításánál a korábbinál nagyobb hangsúlyt fektettek a színekre és a fotókra, ennek mentén Dömölky Dániel új portrésorozatot készített a társulatról. A képeken a Katona új vizuális identitását jelképező színek – a piros, a kék, a sárga, valamint ezek kísérőszínei – dominálnak. Az új kinézetért Barta Vica felelt, aki a MOME média design szakán végzett.

Az augusztus 22-i évadnyitón a társulat néma felállással emlékezett nyáron elhunyt kollégájára, Méreg Marianna varrodavezetőre, de fejet hajtottak Peter Brook előtt is.

12-111920.jpg

Máté Gábor beszél a Katona József Színház évadnyitó társulati ülésén (Fotó/Forrás: Horváth Máté / Katona József Színház)

„Idén lesz negyven éve, hogy Zsámbéki Gábor Csehov: A manó című darabját már az önálló Katona színpadára állította.

Büszkék vagyunk rá, hogy a Székely Gábor és Zsámbéki Gábor által alapított műhelyet négy évtized elteltével is az ország vezető művészszínházaként tartják számon.

Külön öröm, hogy az alapítók közül mai napig társulatunk tagja Bán János, Bodnár Erika, Máthé Erzsi, Szacsvay László, Szirtes Ági, Ujlaki Dénes és Zsámbéki Gábor!” – mondta Máté Gábor igazgató, aki az ünnepi évad megnyitása mellett szót ejtett azokról a gazdasági nehézségekről is, amelyek a színházat sújtják. A megnövekedett rezsi finanszírozására nem kap többlettámogatást a teátrum, így azt maguknak kell kigazdálkodniuk. „Igyekszünk ezt úgy megtenni, hogy bemutatót, előadást ne kelljen elhagyni, és minden játszóhelyen a terveknek megfelelően folyhasson a munka” – hangsúlyozta az igazgató, hozzátéve, hogy ennek érdekében

a hűtést és fűtést vissza kell fogniuk, illetve a próbák is munkafényben zajlanak majd a bemutatókig.

10-111920.jpg

Tarnóczi Jakab, Ascher Tamás és Székely Kriszta a Katona József Színház évadnyitó társulati ülésén (Fotó/Forrás: Horváth Máté / Katona József Színház)

Ilyen nehéz körülmények között sem áll meg azonban a munka, a jubileumi évadra évadkönyvet is kiad a Katona, amelynek előszavát Nádasdy Ádám Déry Tibor-díjas költő, műfordító írta. Nádasdy saját személyes élményei alapján foglalta össze a színház négy évtizedét, és reflektál a következő évtizedre. A könyv augusztus végétől érhető el a Közönségszolgálati Irodában.

Szintén az évfordulóhoz kötődik a 30 év alatti alkotók munkatervei alapján megvalósuló Sufni-projekt, amelynek keretében Bagossy Júlia író, rendező és Dohy Balázs dramaturg, rendező irányításával hét pályázatgyőztes dolgozhat a tervek megvalósításán.

19-102607.jpg

A Vastaps-díj kitüntetettjei (Fotó/Forrás: Horváth Máté / Katona József Színház)

Az évadnyitón hivatalosan is bejelentették az új társulati tagokat, Béres Bencét és Mentes Júliát, majd átadták a Vastaps Alapítvány díjait a legkiemelkedőbbnek ítélt alkotóknak. A legjobb rendező a Melancholy Roomsot jegyző Tarnóczi Jakab lett, a legjobb női főszereplő Pelsőczy Réka, a legjobb férfi főszereplő Tasnádi Bence, míg a legjobb mellékszereplők Fullajtár Andrea és Elek Ferenc. Különdíjat vehetett át a Káli holtakért Dömötör András.

Elhallgatott magányaink

Kapcsolódó

Elhallgatott magányaink

A melankólia tereiben a szereplők eltakartságukban meztelenek, mert egyedül vannak és nem számítanak a külső figyelemre. Egy-egy mozdulatukban vagy tekintetükben felismerhetjük saját magányunkat is. Beszédessé válik a csend, és a zenének is fontos szerep jut, ha arról „hallgatunk”, hogyan bánunk magunkkal, ha egyedül maradtunk.

Közelgő bemutatók

Elindultak az első bemutatók próbái is, a társulati ülés után megtartották az olvasópróbákat. Jevgenyij Griskovec Tél című művét október 13-tól láthatja a közönség a Sufniban, Dankó István rendezésében, Tóth Zsófia, Béres Bence és Lengyel Benjámin közreműködésével, míg másnap Tadeusz Słobodzianek A zseni című műve debütál, amit Ascher Tamás állít színpadra a Kamrában. A nagyszínpadon október 15-én tartják az első premiert, Henrik Ibsen Hedda Gabler című drámáját Székely Kriszta rendezi.

Folytatódnak az online közvetítések is, az eSzínház inkubátorprogramjának részeként Nádas Péter Találkozás című művét rögzíti a társulat. Az előadás szereplői Fullajtár Andrea és Gloviczki Bernát.

Fejléckép: Szacsvay László (fotó: Dömölky Dániel / Katona József Színház)

Videókkal ösztönöz környezettudatosságra a Katona József Színház

Kapcsolódó

Videókkal ösztönöz környezettudatosságra a Katona József Színház

A Mastercard és a teátrum közös programjának keretében a társulat videósorozatot indított, melyben a zöld életvitel fontosságára hívják fel a figyelmet, szórakoztató formában.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

A Junior Prima Díj átadóján Vilmányi Benett nem vette át a kitüntetést, amelyre a korábbi díjazottak közös közleményben reagáltak. Az aláírók között volt Vecsei H. Miklós is, aki közösségi oldalán fejtette ki véleményét az ügyről.
Színház

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

A Junior Prima szeptember 20-án tartott díjátadó ünnepségén az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést. Az elismerés birtokosai most közleményben reagáltak az esetre – adta hírül a Színház Online.
Klasszikus

Időutazás Anna Netrebkóval

Különösen személyes hangvételű estet adott Anna Netrebko szeptember 25-én este a Magyar Állami Operaházban, a mostanában a hírekben politikai állásfoglalása (vagy annak hiánya) miatt szereplő orosz szoprán néhány órára visszarepítette a nézőket a boldog békeidőkbe.
Színház

A Candide és a Szólít a szörny nyerte az eSzínház Fesztivál fődíját

Második alkalommal rendezték meg a virtuális térben az eSzínház Fesztivált, melynek keretében szeptember 16. és 25. között 18 színház 19 produkcióját láthatta a közönség. Az online szemlét négy kontinens 23 országából követték a nézők, a fesztivál végével a zsűri és a közönség döntött a legjobb produkciókról és alkotókról.
Vizuál

Pasifilm, háromgenerációnyi pasiüggyel – interjú Breier Ádámmal

Krasznahorkai Lászlóról és Havannában élő magyarokról forgatott dokumentumfilmet, jelenleg pedig Lefkovicsék gyászolnak címmel készíti első nagyjátékfilmjét. Breier Ádám rendezővel többek közt a forgatókönyvírás nehézségeiről, kubai tanulmányairól, a zsidó kultúra megfoghatatlanságáról, a kritikáktól való félelemről beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Ahol a múlt és jelen randevúzik – kortárs táncelőadással kezdi évadát a Bethlen Téri Színház

Mádi László koreográfiájával, az Audibles című táncdrámával indítja az őszi szezont a Bethlen Téri Színház, amely a régi előadások mellett formabontó új produkciókkal is kedveskedik a közönségnek.
Színház hír

„Nem a csönd, a némaság jelzi a díj függetlenségét” – újabb reakciók Vilmányi Benett visszautasított elismerése kapcsán

A korábbi Junior Prima díjasok közleménye után Tompa Andrea, Gábor György és Kovács Bálint is közzétette gondolatait a véleményszabadságról, a díjak függetlenségéről és a színészszakma összefogásáról.
Színház hír

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

A Junior Prima Díj átadóján Vilmányi Benett nem vette át a kitüntetést, amelyre a korábbi díjazottak közös közleményben reagáltak. Az aláírók között volt Vecsei H. Miklós is, aki közösségi oldalán fejtette ki véleményét az ügyről.
Színház kritika

A párkereső kukucskálás művészete – Kritika a Szerelem című előadásról

Különböző színházi világokból érkező impulzusok találkoznak a dunaújvárosi Bartók Színház és a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata közös produkciójában. Barta Lajos Szerelem című darabjának szeptember 23-án tartott bemutatójáról Gabnai Katalin színikritikus írta le gondolatait közösségi oldalán. A megjelent írást a szerző engedélyével közöljük.
Színház hír

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

A Junior Prima szeptember 20-án tartott díjátadó ünnepségén az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést. Az elismerés birtokosai most közleményben reagáltak az esetre – adta hírül a Színház Online.