Színház

Munkafényben készülnek a 40. évadát ünneplő Katona előadásai

2022.08.24. 11:25
Ajánlom
Jubileumi, 40. évadára megújul a budapesti Katona József Színház arculata, amelynek részeként változik a teátrum logója, valamint nyomtatott kiadványai és online felülete. Az évadnyitó társulati ülésen átadták az elmúlt évad legjobbjainak járó Vastaps-díjat is.

Az új arculat kialakításánál a korábbinál nagyobb hangsúlyt fektettek a színekre és a fotókra, ennek mentén Dömölky Dániel új portrésorozatot készített a társulatról. A képeken a Katona új vizuális identitását jelképező színek – a piros, a kék, a sárga, valamint ezek kísérőszínei – dominálnak. Az új kinézetért Barta Vica felelt, aki a MOME média design szakán végzett.

Az augusztus 22-i évadnyitón a társulat néma felállással emlékezett nyáron elhunyt kollégájára, Méreg Marianna varrodavezetőre, de fejet hajtottak Peter Brook előtt is.

12-111920.jpg

Máté Gábor beszél a Katona József Színház évadnyitó társulati ülésén (Fotó/Forrás: Horváth Máté / Katona József Színház)

„Idén lesz negyven éve, hogy Zsámbéki Gábor Csehov: A manó című darabját már az önálló Katona színpadára állította.

Büszkék vagyunk rá, hogy a Székely Gábor és Zsámbéki Gábor által alapított műhelyet négy évtized elteltével is az ország vezető művészszínházaként tartják számon.

Külön öröm, hogy az alapítók közül mai napig társulatunk tagja Bán János, Bodnár Erika, Máthé Erzsi, Szacsvay László, Szirtes Ági, Ujlaki Dénes és Zsámbéki Gábor!” – mondta Máté Gábor igazgató, aki az ünnepi évad megnyitása mellett szót ejtett azokról a gazdasági nehézségekről is, amelyek a színházat sújtják. A megnövekedett rezsi finanszírozására nem kap többlettámogatást a teátrum, így azt maguknak kell kigazdálkodniuk. „Igyekszünk ezt úgy megtenni, hogy bemutatót, előadást ne kelljen elhagyni, és minden játszóhelyen a terveknek megfelelően folyhasson a munka” – hangsúlyozta az igazgató, hozzátéve, hogy ennek érdekében

a hűtést és fűtést vissza kell fogniuk, illetve a próbák is munkafényben zajlanak majd a bemutatókig.

10-111920.jpg

Tarnóczi Jakab, Ascher Tamás és Székely Kriszta a Katona József Színház évadnyitó társulati ülésén (Fotó/Forrás: Horváth Máté / Katona József Színház)

Ilyen nehéz körülmények között sem áll meg azonban a munka, a jubileumi évadra évadkönyvet is kiad a Katona, amelynek előszavát Nádasdy Ádám Déry Tibor-díjas költő, műfordító írta. Nádasdy saját személyes élményei alapján foglalta össze a színház négy évtizedét, és reflektál a következő évtizedre. A könyv augusztus végétől érhető el a Közönségszolgálati Irodában.

Szintén az évfordulóhoz kötődik a 30 év alatti alkotók munkatervei alapján megvalósuló Sufni-projekt, amelynek keretében Bagossy Júlia író, rendező és Dohy Balázs dramaturg, rendező irányításával hét pályázatgyőztes dolgozhat a tervek megvalósításán.

19-102607.jpg

A Vastaps-díj kitüntetettjei (Fotó/Forrás: Horváth Máté / Katona József Színház)

Az évadnyitón hivatalosan is bejelentették az új társulati tagokat, Béres Bencét és Mentes Júliát, majd átadták a Vastaps Alapítvány díjait a legkiemelkedőbbnek ítélt alkotóknak. A legjobb rendező a Melancholy Roomsot jegyző Tarnóczi Jakab lett, a legjobb női főszereplő Pelsőczy Réka, a legjobb férfi főszereplő Tasnádi Bence, míg a legjobb mellékszereplők Fullajtár Andrea és Elek Ferenc. Különdíjat vehetett át a Káli holtakért Dömötör András.

Elhallgatott magányaink

Kapcsolódó

Elhallgatott magányaink

A melankólia tereiben a szereplők eltakartságukban meztelenek, mert egyedül vannak és nem számítanak a külső figyelemre. Egy-egy mozdulatukban vagy tekintetükben felismerhetjük saját magányunkat is. Beszédessé válik a csend, és a zenének is fontos szerep jut, ha arról „hallgatunk”, hogyan bánunk magunkkal, ha egyedül maradtunk.

Közelgő bemutatók

Elindultak az első bemutatók próbái is, a társulati ülés után megtartották az olvasópróbákat. Jevgenyij Griskovec Tél című művét október 13-tól láthatja a közönség a Sufniban, Dankó István rendezésében, Tóth Zsófia, Béres Bence és Lengyel Benjámin közreműködésével, míg másnap Tadeusz Słobodzianek A zseni című műve debütál, amit Ascher Tamás állít színpadra a Kamrában. A nagyszínpadon október 15-én tartják az első premiert, Henrik Ibsen Hedda Gabler című drámáját Székely Kriszta rendezi.

Folytatódnak az online közvetítések is, az eSzínház inkubátorprogramjának részeként Nádas Péter Találkozás című művét rögzíti a társulat. Az előadás szereplői Fullajtár Andrea és Gloviczki Bernát.

Fejléckép: Szacsvay László (fotó: Dömölky Dániel / Katona József Színház)

Videókkal ösztönöz környezettudatosságra a Katona József Színház

Kapcsolódó

Videókkal ösztönöz környezettudatosságra a Katona József Színház

A Mastercard és a teátrum közös programjának keretében a társulat videósorozatot indított, melyben a zöld életvitel fontosságára hívják fel a figyelmet, szórakoztató formában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Jazz/World

„Nekem a zene gyógyszer minden bajra” – interjú Király Lindával

Anyák napján ad koncertet Király Linda a Várkert Bazárban, az est vendége pedig nem más, mint testvére, Király Viktor lesz, így a közönség lélekemelő duettekre is készülhet.
Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

April De Angelis: Színésznők – továbbra is műsoron a Pinceszínház előadása

Az idei évad nagy sikerű előadása a Színésznők Sztarenki Pál különleges rendezésében. Minden szempárt a színpadra szegez, lényeges mondanivalója a mai társadalom embereinek is fontos üzenetet hordoz.
Színház ajánló

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.