Színház

Mutasd a honlapod, megmondom, ki vagy

2011.05.24. 16:05
Ajánlom
Megújult a Madách Színház honlapja. Igen tetszetős lett, és az sem elhanyagolható, hogy praktikus, könnyen kezelhető, és minden mindenhonnan elérhető. A színház igazgatója, Szirtes Tamás azt mondja, egy weblapnak tükröznie kell a színház szellemiségét.

- Milyen vezérfonalak mentén tervezték újra a weboldalt?

- A Madách egy teátrális színház: színes történeteket mesélünk, általában nagy jelentőséget tulajdonítunk a látványnak, szépek és mutatósak a díszleteink, jelmezeink... Emellett színészcentrikus színház vagyunk, megadjuk a kötelező körítést a színészeknek, mert nem mindegy, hogy ki játszik nálunk, és az is fontos, hogy a nézők hogyan találkoznak velük. Egy színház filozófiájának vissza kell köszönnie a különböző megjelenéseiben. Ez nálunk azt jelenti, hogy a honlapnak színesnek, látványosnak, esztétikailag gyönyörködtetőnek kell lennie, úgy, hogy a színészek is központi helyet foglaljanak el. És van egy harmadik dolog is, mégpedig az, hogy a Madách Színház jól üzemel, jól mennek a dolgaink, ennek megfeleltetve lényeges volt, hogy a honlap legyen praktikus és könnyen kezelhető. Ezek voltak az elsődleges szempontjaink, amikor elkezdtük tervezni az új oldalt. Ez számunkra nem csak egy promóciós, informatív felület, hanem ez a legfontosabb, amit a világ felé mutatunk. Másfél év küzdelem van benne, vannak hősei ennek a nagy harcnak, szerencsére mindannyian túlélték. Az egyik Papp Mária, a titkárnőm, aki éjt nappallá téve dolgozott rajta, a másik a programozó cég, a harmadik a dizájnt megteremtő Vízvárdi András grafikus, aki a Madách Színház grafikai arculatát évek óta meghatározza. Ő tervezi a plakátokat, szórólapokat, és az előadásokon belüli grafikai terveket, animációkat is.

- Igazgatóként mennyire szólt bele a munkába? Például minden esetben megvalósítható volt, amit elképzelt?

- Azért lettem rendező, mert szeretek mindenbe belebeszélni... De persze rábíztam a hozzáértőkre, mint ahogy vízvezetéket sem szerelek a vízvezetékszerelő helyett. Önállósággal, de egy előre kitalált és egyeztetett koncepció jegyében dolgozott mindenki.

- Előfordult, hogy a fantázia túl messzire szárnyalt?

- Ez épp most történik, ez egy színházi betegség, én is a bemutatón szoktam rájönni, hogy mit kellett volna még csinálni. De azt hiszem, egy honlap soha nincs befejezve, megvan benne a fejlődés és a változás lehetősége, és ezzel maradéktalanul élni is fogunk.

- Tartalmilag mi változott a régi oldalhoz képest?

- Két új, és nagyon fontos elem került be, a blog és a virtuális séta. Tudomásom szerint egyetlen magyar színház honlapján sem lehet ténylegesen körülnézni a közönségforgalmi részeken. A blogot azért tartottam lényegesnek, mert viszonylag friss műfaj, a 21. század első néhány évének a sajátja. Személyes élményeket és érzeteket közvetít, ezt a nézők nagyon szeretik, mert egy kicsit beleshetnek a kulisszák mögé. A blogokat mindig az új bemutatókhoz kapcsolódva írják a színészek, annál nem nagyon van izgalmasabb téma, mint amikor valami új dolog készül.

- Maga nem ír blogot? Ilyen egyik színház oldalán sincs, hogy az igazgató blogolna.

- Nem írok könnyen. Beszéd közben jobban fogalmazok.

- Mondhatná tollba (billentyűbe) valakinek.

- A tollbamondással az a baj, hogy az élőbeszéd és a leírt szöveg között óriási a különbség. Kétségtelen, hogy vannak újságírók, akik ezt nagyon jól csinálják, összefésülik, és megszerkesztik, ami szóban elhangzott. De nekem még azon is sok munkám lenne, nem érezném rajta azt, ami a blog lényege, hogy spontán és személyes. Ameddig tudom, inkább szóban fejezem ki magam.

- A Madách Tv nem az új weboldalhoz köthető, de azért még nem oly régóta létezik.

- Igen, az most lesz egy éves. Örülök, hogy annak idején nem sajnáltunk se pénzt, se fáradtságot, és most van egy nagyon fiatal mag, aki ezt csinálja: egy rendező, egy operatőr, és Szente Vajk, aki ennek a lelke és arca. Sok olyan pluszt hozzá tud adni a színházi működéshez, ami más formában nem jutna el a közönséghez. Úgy tudom a visszajelzésekből, hogy népszerű, és sokan nézik.

- Igen, de nincs meg a veszélye, hogy a blog és a tévé miatt túl sok kulisszatitkot tudnak meg a nézők, és elvész a színház csodája?

- Jó, ha bizonyos dolgokat megtudnak, de persze kell egy szűrő. A bűvész sem mutat meg mindent. Azon például sokat gondolkoztunk, hogy a Fantom nagy trükkjeit eláruljuk-e. Nem áruljuk el, és ez a jövőben is így lesz. De a trükk határáig szívesen megmutatunk bármit.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Színház ajánló

Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Bábfesztivált Békéscsabán

Öt nap alatt tizennyolc társulat húsz előadása mutatkozik be június 22. és 26. között a Békéscsabai Napsugár Bábszínházban.
Színház magazin

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Színház hír

Klasszikusok új köntösben – hat bemutatót tart a jövő évadban a József Attila Színház

A következő szezon műsorán a drámák és a vígjátékok mellett a zenés színház kedvelői számára is kínál újdonságokat a József Attila Színház, a Made in Hungáriából ízelítőt is kaphattak a sajtó képviselői.
Színház hír

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.