Színház

Mutasd a honlapod, megmondom, ki vagy

2011.05.24. 16:05
Ajánlom
Megújult a Madách Színház honlapja. Igen tetszetős lett, és az sem elhanyagolható, hogy praktikus, könnyen kezelhető, és minden mindenhonnan elérhető. A színház igazgatója, Szirtes Tamás azt mondja, egy weblapnak tükröznie kell a színház szellemiségét.

- Milyen vezérfonalak mentén tervezték újra a weboldalt?

- A Madách egy teátrális színház: színes történeteket mesélünk, általában nagy jelentőséget tulajdonítunk a látványnak, szépek és mutatósak a díszleteink, jelmezeink... Emellett színészcentrikus színház vagyunk, megadjuk a kötelező körítést a színészeknek, mert nem mindegy, hogy ki játszik nálunk, és az is fontos, hogy a nézők hogyan találkoznak velük. Egy színház filozófiájának vissza kell köszönnie a különböző megjelenéseiben. Ez nálunk azt jelenti, hogy a honlapnak színesnek, látványosnak, esztétikailag gyönyörködtetőnek kell lennie, úgy, hogy a színészek is központi helyet foglaljanak el. És van egy harmadik dolog is, mégpedig az, hogy a Madách Színház jól üzemel, jól mennek a dolgaink, ennek megfeleltetve lényeges volt, hogy a honlap legyen praktikus és könnyen kezelhető. Ezek voltak az elsődleges szempontjaink, amikor elkezdtük tervezni az új oldalt. Ez számunkra nem csak egy promóciós, informatív felület, hanem ez a legfontosabb, amit a világ felé mutatunk. Másfél év küzdelem van benne, vannak hősei ennek a nagy harcnak, szerencsére mindannyian túlélték. Az egyik Papp Mária, a titkárnőm, aki éjt nappallá téve dolgozott rajta, a másik a programozó cég, a harmadik a dizájnt megteremtő Vízvárdi András grafikus, aki a Madách Színház grafikai arculatát évek óta meghatározza. Ő tervezi a plakátokat, szórólapokat, és az előadásokon belüli grafikai terveket, animációkat is.

- Igazgatóként mennyire szólt bele a munkába? Például minden esetben megvalósítható volt, amit elképzelt?

- Azért lettem rendező, mert szeretek mindenbe belebeszélni... De persze rábíztam a hozzáértőkre, mint ahogy vízvezetéket sem szerelek a vízvezetékszerelő helyett. Önállósággal, de egy előre kitalált és egyeztetett koncepció jegyében dolgozott mindenki.

- Előfordult, hogy a fantázia túl messzire szárnyalt?

- Ez épp most történik, ez egy színházi betegség, én is a bemutatón szoktam rájönni, hogy mit kellett volna még csinálni. De azt hiszem, egy honlap soha nincs befejezve, megvan benne a fejlődés és a változás lehetősége, és ezzel maradéktalanul élni is fogunk.

- Tartalmilag mi változott a régi oldalhoz képest?

- Két új, és nagyon fontos elem került be, a blog és a virtuális séta. Tudomásom szerint egyetlen magyar színház honlapján sem lehet ténylegesen körülnézni a közönségforgalmi részeken. A blogot azért tartottam lényegesnek, mert viszonylag friss műfaj, a 21. század első néhány évének a sajátja. Személyes élményeket és érzeteket közvetít, ezt a nézők nagyon szeretik, mert egy kicsit beleshetnek a kulisszák mögé. A blogokat mindig az új bemutatókhoz kapcsolódva írják a színészek, annál nem nagyon van izgalmasabb téma, mint amikor valami új dolog készül.

- Maga nem ír blogot? Ilyen egyik színház oldalán sincs, hogy az igazgató blogolna.

- Nem írok könnyen. Beszéd közben jobban fogalmazok.

- Mondhatná tollba (billentyűbe) valakinek.

- A tollbamondással az a baj, hogy az élőbeszéd és a leírt szöveg között óriási a különbség. Kétségtelen, hogy vannak újságírók, akik ezt nagyon jól csinálják, összefésülik, és megszerkesztik, ami szóban elhangzott. De nekem még azon is sok munkám lenne, nem érezném rajta azt, ami a blog lényege, hogy spontán és személyes. Ameddig tudom, inkább szóban fejezem ki magam.

- A Madách Tv nem az új weboldalhoz köthető, de azért még nem oly régóta létezik.

- Igen, az most lesz egy éves. Örülök, hogy annak idején nem sajnáltunk se pénzt, se fáradtságot, és most van egy nagyon fiatal mag, aki ezt csinálja: egy rendező, egy operatőr, és Szente Vajk, aki ennek a lelke és arca. Sok olyan pluszt hozzá tud adni a színházi működéshez, ami más formában nem jutna el a közönséghez. Úgy tudom a visszajelzésekből, hogy népszerű, és sokan nézik.

- Igen, de nincs meg a veszélye, hogy a blog és a tévé miatt túl sok kulisszatitkot tudnak meg a nézők, és elvész a színház csodája?

- Jó, ha bizonyos dolgokat megtudnak, de persze kell egy szűrő. A bűvész sem mutat meg mindent. Azon például sokat gondolkoztunk, hogy a Fantom nagy trükkjeit eláruljuk-e. Nem áruljuk el, és ez a jövőben is így lesz. De a trükk határáig szívesen megmutatunk bármit.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Színház

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.
Tánc

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.
Színház thealter fesztivál

Szabadkai előadást is díjaztak az idei THEALTER-en

A közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a fesztivál önkéntesei is díjazták kedvenc produkciójukat, valamint három Különdíjat is odaítélt a fesztivál.
Színház gyász

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.
Színház kritika

Törőcsik Mari ott sem volt, mégis főszereplő lett a Sztalker előadásában

Nem gyerekjáték, hanem igazi férfimunka volt az ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei Miklós vezette Sztalker Csoport bemutatkozó előadása, a Míg fekszem kiterítve, amely az Ördögkatlan fesztiválon debütált.
Színház ian mckellen

Ian McKellen saját élettörténeteivel kárpótolta az elmaradt előadás nézőit

Kisebb sérülés miatt ki kellett hagynia a Lear király egyik előadását Ian McKellennek a londoni West Enden, de a színész megkérte a közönséget, hogy hallgassák meg pályafutása legemlékezetesebb történeteit.