Színház

Művészet álruhában

2009.03.25. 00:00
Ajánlom
Imádom a YouTube-ot. Folyamatos lehetőséget biztosít arra, hogy az ember ihletet merítsen. Mindig találok valami újat, izgalmasat. Ezzel szerencsére a barátaim is így vannak, és ha valaki valami igazi kincsre bukkan, azonnal küldi a linket.

Péterfy Bori (fotó: Merényi Dávid)

Így kaptam azt a Washington Post által szervezett szociológiai kísérletet megörökítő felvételt is, amelyen a világ jelenleg talán leghíresebb hegedűművésze, Joshua Bell játszik Washington DC egyik belvárosi metróállomásán a reggeli csúcsforgalomban. Joshua egyébként nálunk is nagy sztár, ő nyitotta meg a Tavaszi Fesztivált Müpában. Állítólag ő az egyetlen komolyzenész, akinek népszerűsége a popsztárokéval vetekszik.

A kísérlet kiötlői Leonard Slatkint, a washingtoni Nemzeti Szimfonikusok zeneigazgatóját egy játékra hívták. Arra kérték, tippelje meg, mi történik akkor, ha egy világhírű zenész 45 percet játszik egy forgalmas helyen, ahol ezalatt körülbelül ezer ember fordul meg. Slatkin úgy gondolta, 35-40 ember biztosan felismeri a zsenialitást, 70-100 ember megáll és hallgatni fogja a rögtönzött koncertet, és körülbelül 150 dollárt dobnak be a hegedűtokba.

Ehhez képest a valóság megdöbbentő. A baseballsapkát és farmert viselő sztárt egy ember kivételével senki sem ismerte fel, mi több: rá se néztek, bár Bach legnehezebb hegedűre írt darabjait játszotta egy 3,5 millió dollárt érő Stradivarin. A felvételen az is jól látszik, hogy kivétel nélkül minden gyerek odafordult, és meg akart állni, de a szüleik elcibálták őket. A hegedűtokba összesen 32 dollárt dobtak. „Ignoráltak, mintha láthatatlan lettem volna, pedig nagyon hangos voltam” – mondta a kíserlet után Joshua Bell. A néhány méterrel arrébb dolgozó cipőpucoló így kommentálta az esetet: „Néhány éve pont ezen a helyen meghalt egy hajléktalan, azt sem vette észre senki.”

Szó volt róla, hogy ha már úgy is Magyarországra jön, akkor Blahán újra megpróbálja, hátra jobban sikerül. Lehet, hogy ott volt, és nem vettem észre?

Péterfy Bori
a Nemzeti Színház színésznője, énekesnő

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Színház

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.
Színház hír

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Színház gyász

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.
Színház ajánló

Margaret Atwood az asszonyi hűségről szóló mítoszadaptációját is bemutatja a Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház fesztiválprogramjának fontos csomópontjai a saját bemutatók, idén például négy olyan előadás, amelyet a színház részben saját fejlesztésben, részben koprodukciós partnerrel hoz létre.
Színház interjú

„Minden este hazaviszek én is valamit” – interjú Schell Judittal

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a szokásos párkapcsolati zsákutcákat? Hogyan építünk torlaszt és falakat a játszmáinkból? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Szeretetkert című előadás a Kultkikötőben július 27-én. Balatonszárszón négy kiváló színművész, Schell Judit, Jordán Adél, Mészáros Máté és Szervét Tibor várja a nézőket.