Színház

Művészet álruhában

2009.03.25. 00:00
Ajánlom
Imádom a YouTube-ot. Folyamatos lehetőséget biztosít arra, hogy az ember ihletet merítsen. Mindig találok valami újat, izgalmasat. Ezzel szerencsére a barátaim is így vannak, és ha valaki valami igazi kincsre bukkan, azonnal küldi a linket.

Péterfy Bori (fotó: Merényi Dávid)

Így kaptam azt a Washington Post által szervezett szociológiai kísérletet megörökítő felvételt is, amelyen a világ jelenleg talán leghíresebb hegedűművésze, Joshua Bell játszik Washington DC egyik belvárosi metróállomásán a reggeli csúcsforgalomban. Joshua egyébként nálunk is nagy sztár, ő nyitotta meg a Tavaszi Fesztivált Müpában. Állítólag ő az egyetlen komolyzenész, akinek népszerűsége a popsztárokéval vetekszik.

A kísérlet kiötlői Leonard Slatkint, a washingtoni Nemzeti Szimfonikusok zeneigazgatóját egy játékra hívták. Arra kérték, tippelje meg, mi történik akkor, ha egy világhírű zenész 45 percet játszik egy forgalmas helyen, ahol ezalatt körülbelül ezer ember fordul meg. Slatkin úgy gondolta, 35-40 ember biztosan felismeri a zsenialitást, 70-100 ember megáll és hallgatni fogja a rögtönzött koncertet, és körülbelül 150 dollárt dobnak be a hegedűtokba.

Ehhez képest a valóság megdöbbentő. A baseballsapkát és farmert viselő sztárt egy ember kivételével senki sem ismerte fel, mi több: rá se néztek, bár Bach legnehezebb hegedűre írt darabjait játszotta egy 3,5 millió dollárt érő Stradivarin. A felvételen az is jól látszik, hogy kivétel nélkül minden gyerek odafordult, és meg akart állni, de a szüleik elcibálták őket. A hegedűtokba összesen 32 dollárt dobtak. „Ignoráltak, mintha láthatatlan lettem volna, pedig nagyon hangos voltam” – mondta a kíserlet után Joshua Bell. A néhány méterrel arrébb dolgozó cipőpucoló így kommentálta az esetet: „Néhány éve pont ezen a helyen meghalt egy hajléktalan, azt sem vette észre senki.”

Szó volt róla, hogy ha már úgy is Magyarországra jön, akkor Blahán újra megpróbálja, hátra jobban sikerül. Lehet, hogy ott volt, és nem vettem észre?

Péterfy Bori
a Nemzeti Színház színésznője, énekesnő

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.
Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.