Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

2022.05.20. 09:20
Ajánlom
Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.

Összegyűjtöttünk 15 érdekességet a legendás színészről:

1. 1952. május 20-án született, és már gyerekként vonzotta a színház világa, 10 évesen eldöntötte, hogy színész lesz.

„Fertőzötten színész vagyok, a munka éltet. Két munka között alig létezem”

– mondta később.

2. Példás tanuló volt, amiért osztálytársai strébernek tartották. A munkának azonban meglett az eredménye: gimnazistaként több szavalóversenyt is megnyert, emellett szerződtette a Pinceszínház. Eljátszhatta a Koldus és királyfi Királyfiját és Shakespeare Rómeóját is, melyről elismerően nyilatkoztak az akkori kritikák.

3. A korai sikerek ellenére édesapja nem nézte jó szemmel, hogy színész szeretne lenni, ezért a 14 éves fiú titokban felvételizett a Pinceszínházba.

fortepan_147304-151311.jpg

Szerencsi Éva és Szakácsi Sándor (Fotó/Forrás: Szalay Zoltán / Fortepan)

4. A Pinceszínházban töltött évek alatt ismerte meg Szerencsi Évát, a szimpátiából pedig hamar szerelem lett. 1976-ban házasodtak össze, de már egy év után külön költöztek. Összesen hét évig voltak együtt, a színésznő nem bírta tovább férje kicsapongó életmódját, valamint, hogy minden férfikollégájára féltékeny, aki csak hozzáér a színpadon.

5. Szakácsi Sándort elsőre felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol Várkonyi Zoltán osztályában végzett 1974-ben.

Rögtön Szolnokra szerződött, de már akkor előszerződése volt a következő évre a Vígszínházba.

6. A Vígszínházban örömmel fogadták, Várkonyi Zoltán korai halála azonban megviselte Szakácsit, és bár a Vígszínházban töltött évek alatt számos szerepben ért el sikereket, a nagy áttörést egyik sem hozta meg számára.

7. A beugrásai viszont legendásak voltak: egy alkalommal az egyik néző Joker-kártyát ajándékozott neki, utalva ezekre a szerepekre, valamint arra, hogy sosem skatulyázták be egy szerepkörbe.

fortepan_187983-151423.jpg

Szakácsi Sándor (Fotó/Forrás: Szalay Béla / Fortepan)

8. Szakácsi Sándor Várkonyi Zoltán után édesapját is elvesztette, édesanyja pedig 1988-ban öngyilkos lett. Ekkora egyedül maradt, egyetlen társasága 10 hörcsöge volt.

9. Ennek ellenére szakmailag sikert sikerre halmozott. Pályafutása során a főváros mellett megfordult Gyulán, Veszprémben, Miskolcon, Esztergomban, Székesfehérváron és Pécsváradon is. Közben 1987-től állandó társulati tagként dolgozott először a József Attila Színházban, majd egy rövid szünet után 1992-től a Nemzeti Színházban, végül 2000-től a Pesti Magyar Színházban.

10. A rádiójátékok és a filmek mellett nevéhez száznál is több színpadi szerep köthető, köztük az 20. századi magyar színjátszás egyik legemlékezetesebb Hamlet-alakítása.

11. Egyik legkedvesebb szerepe a La Mancha lovagja címszerepe volt. „Ez egy igazi sikerdarab. A nézők nevetnek, sírnak rajta, nagyon szeretik. […] Nekem is a szívem csücske, és nagyon aranyos, igazi, szívből jövő emberi visszajelzéseket kapok a nézőktől. Manapság ez ritkaság.” – mondta az előadásról.

12. Legendásan jó versmondó volt, nyelv- és ritmusérzékének, valamint egyedi orgánumának köszönhetően sokat foglalkoztatták szinkronszínészként is.

13. Munkájában és a magánéletében is szerette a kihívásokat, az 50. születésnapját ejtőernyős ugrással ünnepelte.

14. Amikor megkérdezték tőle, hogy meddig akar élni, azt felelte:

„Ameddig játszani tudok, addig érdemes”.

15. Számos díjat adományoztak neki, de mindig bántotta, hogy a nagy állami kitüntetések elkerülték.

(információk forrása: Szakácsi Sándor Emlékoldal, Újságmúzeum)

Fejléckép: Szakácsi Sándor (fotó: Rózsavölgyi Gyöngyi / Wikipédia)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Súlyosan megsérült a Budapesti Operettszínház egyik táncosa a terézvárosi házomlásnál

Június 27-én, a reggeli órákban leomlott egy ház tetőszerkezete a 6. kerületi az Aradi utca és Jókai utca sarkán. A leeső szerkezeti elemek a Jókai utcára zuhantak, maguk alá temetve a Budapesti Operettszínház egyik táncművészét, aki éppen próbára tartott.
Színház

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.
Klasszikus

Új vizekre hajózhatunk a Nemzeti Filharmonikusok új évadában

Régi és új zene, különleges hangszeres művek és egész estés operaprodukciók, beavatókoncertek és kórushangversenyek várják a közönséget a 2022/23-as évadában a Nemzeti Filharmonikusok koncertjein.
Vizuál

Itt születik a zseni – Megnéztük Baz Luhrmann Elvis-filmjét

Ki volt Elvis? És miért lehet fontos nekünk, itt és most? Egyáltalán mit tudunk a Királyról – teszi fel a kérdést Baz Luhrmann rendező, aki hollywoodi szuperprodukcióban dolgozta fel Elvis Presley életét. A vibráló, feszítő, eksztatikus alkotást a nyár egyik legjobb filmjének tartjuk.
Vizuál

Last Minute kiállítások június utolsó hetére

Ezúttal olyan ritkaságszámba menő csoportos és egyéni tárlatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek ezen a héten még megnézhetők. A válogatásban szerepel vadonatúj kiállítótér rég nem látott művésszel, jól ismert galéria 24 kortárs művész munkáját bemutató tárlattal, valamint digitális művészeti triennálé.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Utca viseli ezentúl Törőcsik Mari nevét Velemben

A Vas megyei település képviselő-testülete június 22-én határozott arról, hogy új utcával bővül a község, melyet Törőcsik Mariról neveznek el – tudatta a Blikk.
Színház ajánló

Nyári vigasságok Szentendrén – városszerte színház és minden más

Június 30-i bemutatójukkal kezdődik és egészen augusztus 25-ig tart a Szentendrei Teátrum 2022-es évada. Több saját produkció, izgalmas vendégelőadások, gyermekprogramok, jazz, világ- és klasszikus zenei koncertek várják az érdeklődőket, több helyszínen.
Színház hír

A Jókai utcai házomlás miatt elmarad a 6SZÍN előadása

A nézők és színészek biztonsága érdekében a színház lemondta a június 27-i Előttem az élet című előadását.
Színház ajánló

Ifjú barbárok ősbemutató Gyulán

A Gyulai Várszínház a Kolozsvári Állami Magyar Színházzal testvérszínházi megállapodást kötött, melynek hozadéka egy bemutató és kölcsönös vendégjátékok. A közösen létrehozott bemutató az Ifjú barbárok című előadás lesz július 9-én, Vecsei H. Miklós művének ősbemutatója, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében.
Színház interjú

„Kételyek és kétségek visznek előre” – Beszélgetés Blaskó Péterrel

Hamarosan a Nemzeti Színházban is látható lesz Blaskó Péter „családi előadása”, a GRANE – Képzelgések a Peer Gynt nyomán, amelyet lánya, Blaskó Borbála rendezett, és fia is szerepel a Bethlen Téri Színház produkciójában. A színművésszel ősztől Hubay Miklós Ők tudják, mi a szerelem című drámájában is találkozhatunk, Udvaros Dorottya oldalán.