Színház

Ne dobja ki! - Műnövényeket gyűjt a Katona József Színház

2021.09.10. 11:55
Ajánlom
Készülő produkciójának megvalósításához a nézők segítségét kéri a Katona József Színház: cserepes növényeket keresnek.

Október 16-án mutatják Tarnóczi Jakab rendezésében az Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveinek felhasználásával készülő Isten, haza, család című előadást, melynek látványvilágát alapjaiban határozzák majd meg különböző növények.

A többféle méretű cserepes virág azonban rendhagyó módon kerül színpadra: a nézők felajánlásaiból állítják össze.

A Katona József Színház a növényekről készült fotókat szeptember 12-ig várja e-mailben vagy Facebook-üzenetben, és amennyiben fel tudják használni, felveszi a kapcsolatot a felajánlóval.

Az „újrahasznosított” művirágok illeszkednek a színház azon törekvéséhez is, hogy a felhívja a figyelmet a környezettudatosságra. Az évad elején megjelent évadkönyv is ennek jegyében készült, illetve a társulat a Fővárosi Önkormányzat és a Főkert szervezésében igyekezett hozzájárulni a Nagytétényi-fennsík egy részének megtisztításához. A megmozdulás az online is lapozható kiadványban is hangsúlyos szerepet kap, Horváth Judit fotóin keresztül is igyekeznek a nézőket a környezettudatos tevékenységre ösztönözni.

Az új bemutatók, illetve a színházhoz szerződő Tóth Zsófiával és Lengyel Benjáminnal készült interjú között megjelenő fotók mutatják be a környezet megtisztításának folyamatát, amely egyúttal a közösségi összetartozás érzését is erősítette a társulat tagjai között.

Videó a társulati szemétszedésről

Fejléckép forrása: Pixabay

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Soha nem látott képek kerültek elő a The Beatlesről

Bőrnadrág és fehér ing – egy szett, amiről valószínűleg senkinek sem jutna eszébe a legendás együttes, a The Beatles. A zenekarról nemrég felfedezett fényképek azonban újabb képet festenek a banda korai éveiről.
Könyv

Kihirdették az idei Margó-díj jelöltjeit

Ötvenhat könyvet jelöltek idén a kiadók és/vagy a szerzők a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Ez a szám minden eddiginél több: tavaly negyven, 2020-ban pedig tizenkilenc jelölt volt. A díj célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása – írja a Könyves Magazin.
Plusz

„Élni gyönyörű” – Szabó Magdára emlékeznek a Várkert Bazárban

A 105 éve született és tizenöt éve eltávozott írónő életművét idézi meg az egész napos rendezvénysorozat október 15-én. Gyerekelőadás, színházi produkciók, filmvetítés és irodalmi beszélgetés is szerepel a programok között, az Ökumenikus Segélyszervezet révén pedig Szabó Magda-köteteket is felajánlhatunk a rászorulóknak.
Plusz

Pogány Judit, Keller András és Popova Aleszja is Prima Primissima-jelölt

A Prima Primissima Díj több kategóriáját is kibővítették idén, így a jelöltek a korábbinál is szélesebb körből kerülhettek ki. Az elismeréseket decemberben vehetik át a díjazottak.
Klasszikus

Gramophone-díj: a Fesztiválzenekar lett Az év zenekara

A Budapesti Fesztiválzenekart választották Az év zenekarának – jelentették be október 4-én este a Gramophone-díj gálarendezvényén Londonban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Ujj Mészáros Károly szerelmi próbát rendez a Rózsavölgyi Szalonban

Stephen Enersen amerikai író első egész estés drámája, az Apróbetűs szerelem, amely ősbemutatóként kerül színre október 8-án a Rózsavölgyi Szalonban, egy kapcsolati válságban lévő középkorú férfi életébe enged betekintést.
Színház ajánló

Magyar és külföldi színházi sikerdarabok a SzínházTV-n

Vígjáték, dráma, halhatatlan színészlegendák és fiatal tehetségek: az immár harmadik évadát megkezdő online platform külön érdekessége, hogy nemcsak a magyar színházak sikerdarabjait hozza el az otthonokba, hanem külföldi előadásokat is. Most hétvégén például a világ egyik legsikeresebb produkcióját.
Színház magazin

Akivel a modern magyar színház korszaka kezdődött: Ditrói Mór, a „magyar Sztanyiszlavszkij”

Ditrói Mór a kolozsvári Nemzeti Színházból indulva lett a Vígszínház alapító-igazgatója, majd az Országos Színészegyesület ügyvezető elnöke, később örökös díszelnöke.
Színház ajánló

Ibseni sorstragédia az Örkény Színházban

Október 6-án mutatja be az Örkény Színház Henrik Ibsen kései drámáját, a Solnesst, amely nem egyszerű társadalomkritika: középpontjában egy ember jellemfejlődése, egy életművére visszatekintő építész számvetése áll.
Színház gyász

Elhunyt Erőss Tamás, a Katona József Színház egykori színpadmestere

A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett szakember a Katona József Színház alapításától kezdve a színházban dolgozott, egészen 2006-os nyugdíjba vonulásáig – tudatta közösségi oldalán a teátrum.