Színház

Ne dobja ki! - Műnövényeket gyűjt a Katona József Színház

2021.09.10. 11:55
Ajánlom
Készülő produkciójának megvalósításához a nézők segítségét kéri a Katona József Színház: cserepes növényeket keresnek.

Október 16-án mutatják Tarnóczi Jakab rendezésében az Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveinek felhasználásával készülő Isten, haza, család című előadást, melynek látványvilágát alapjaiban határozzák majd meg különböző növények.

A többféle méretű cserepes virág azonban rendhagyó módon kerül színpadra: a nézők felajánlásaiból állítják össze.

A Katona József Színház a növényekről készült fotókat szeptember 12-ig várja e-mailben vagy Facebook-üzenetben, és amennyiben fel tudják használni, felveszi a kapcsolatot a felajánlóval.

Az „újrahasznosított” művirágok illeszkednek a színház azon törekvéséhez is, hogy a felhívja a figyelmet a környezettudatosságra. Az évad elején megjelent évadkönyv is ennek jegyében készült, illetve a társulat a Fővárosi Önkormányzat és a Főkert szervezésében igyekezett hozzájárulni a Nagytétényi-fennsík egy részének megtisztításához. A megmozdulás az online is lapozható kiadványban is hangsúlyos szerepet kap, Horváth Judit fotóin keresztül is igyekeznek a nézőket a környezettudatos tevékenységre ösztönözni.

Az új bemutatók, illetve a színházhoz szerződő Tóth Zsófiával és Lengyel Benjáminnal készült interjú között megjelenő fotók mutatják be a környezet megtisztításának folyamatát, amely egyúttal a közösségi összetartozás érzését is erősítette a társulat tagjai között.

Videó a társulati szemétszedésről

Fejléckép forrása: Pixabay

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

A két macska az önreflexiót jelenti – Kepes András a Lírástudók vendége

A Két macska voltam berobbant a sikerlisták élére, így nem is volt kérdés, hogy Kepes Andrást is meghívjuk podcastunkba. A 75 éves tévés, újságíró most már szinte csak regényírással foglalkozik, és már a következő könyvét tervezi.
Vizuál

Csontváry ritkán látható, 1901-ben festett szicíliai tájképét is élőben csodálhatjuk a Virág Judit Galériában

A Holdtölte Taorminában című festmény felbukkanása azért számít művészeti szenzációnak, mert a magántulajdonban lévő festményt régóta nem láthatta a szélesebb közönség. „Kevés mű maradt fenn Csontváry után, magángyűjteményben pedig nagyjából húsz darab lehet. Ezek egyike a Holdtölte Taorminában” – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.
Plusz

„Jön a szép kikelet” – megjelent a márciusi Fidelio

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. márciusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Klasszikus

Kalló Zsolt lesz az Anima Musicae vendégkoncertmestere

Legutóbbi Nádor termi koncertjükön a zseniális Mendelssohn zenéiből válogattak, február 24-én pedig a szintén csodagyerekként emlegetett Mozart remekművei csendülnek fel az Anima Musicae Kamarazenekar és mostani vendégük, Kalló Zsolt koncertjén.
Színház

Találkozni önmagunkkal: ez is egyfajta megváltás – interjú Gáspár Ildikóval a Bűn és bűnhődésről

Március 8-án mutatják be a Bűn és bűnhődést az Örkény István Színházban. Az előadás rendezőjével Dosztojevszkij leghíresebb regénye mellett a női karakterekről, önként vállalt szenvedésről és a színházak társadalmi szerepéről is beszéltünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Az orosz-ukrán háború kitörésének állít emléket a B32 és a TÁP Színház

A Ha háború lenne nálunk című felolvasó színházi produkciót a világhírű dán szerző, Janne Teller azonos című könyve alapján alkalmazták színpadra, az előadást most február 23-án három alkalommal is láthatja a közönség.
Színház ajánló

A Lavina című svéd filmből készül színpadi előadás Pelsőczy Réka rendezésében

A Lavinában a döntések súlyáról, a látszatboldogságról, a 40-es generációt érintő kérdésekről, középkorú férfiak és nők öndefiníciójáról, házastársaikhoz, partnereikhez és gyerekeikhez fűződő viszonyáról fanyar humorral és empátiával esik szó.
Színház interjú

Találkozni önmagunkkal: ez is egyfajta megváltás – interjú Gáspár Ildikóval a Bűn és bűnhődésről

Március 8-án mutatják be a Bűn és bűnhődést az Örkény István Színházban. Az előadás rendezőjével Dosztojevszkij leghíresebb regénye mellett a női karakterekről, önként vállalt szenvedésről és a színházak társadalmi szerepéről is beszéltünk.
Színház ajánló

Forradalomra uszít az óbudai tanár az Átriumban

A Hannibál tanár úr című, ikonikus Fábri Zoltán-film egy letűnt korszakot idéző történet, amelynek színpadi átdolgozása megdöbbentően pontos és különösen aktuális társadalmi látleletté vált napjainkban.
Színház ajánló

West End-sikerdarab a Karinthy Színházban

Február 24-én mutatja be a Karinthy Színház Sam Steiner brit színdarabíró Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons című sikerdarabját, ami egyenesen a londoni West End színpadáról érkezik a XI. kerületi teátrumba, Olt Tamás igazgató rendezésében.