Színház

Négy saját bemutatót tart a Gyulai Várszínház az új évadban

2024.05.07. 15:55
Ajánlom
Több mint negyven produkcióval várja a következő, 61. évadban a közönséget a Gyulai Várszínház. A teátrum az elmúlt évekhez hasonlóan idén is színházi, illetve zenei fesztiválokkal színesíti június 28-tól augusztus 17-ig tartó szezonját. 

Július 11-én lesz hatvan éve, hogy megkezdte működését a Gyulai Várszínház. A teátrum következő, 61. évadáról május 7-én tartott sajtótájékoztatót Elek Tibor. Az igazgató elmondta, a június 28-tól augusztus 17-ig tartó évad nyitó előadása a Barcelona Flamenco Ballet Carmenje, míg a záró darab a Nemzeti Színház István király című előadása lesz.

A szezonban látható több mint negyven produkcióból négy saját bemutató lesz.

Az Ártatlanok (Levelek a Kner család életéből 1938-1946) című felolvasószínházi előadás szövege Erdész Ádám levéltáros által szerkesztett könyv alapján készült, a rendező Hegedűs D. Géza. A bemutatót a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából már megtartották a kamarateremben, de a darabot visszahozzák a nyári évadra is.

Július 22-én a Maladype Színházzal közös Pénelopeia című előadást láthatja a közönség, amely az ismert Odüsszeusz-mítoszt mutatja be női nézőpontból, az otthon maradt feleség szemszögéből, Varga Gabriella főszereplésével.

A Csokonai Nemzeti Színházzal közös produkció Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba Erkel és a felkelés című dalos bohóságának a bemutatója lesz július 24-én, amelyet kifejezetten a teátrum felkérésére írtak,

bemutatva benne Erkel sakk iránti lelkesedését és a vígoperáit, valamint az 1848. októberi eseményeket.

Augusztus 1-jén játsszák a szintén teljesen saját fejlesztésű darabot, a Matei Visniec drámája alapján készült Bohóc kerestetik darabot Béres László rendezésében. A három idősödő bohócot három erdélyi színész alakítja, így a bemutató az Erdélyi Hét kiemelkedő darabja lesz – jegyezte meg Elek Tibor.

Színházi fesztiválok

Az igazgató elmondta, három színházi és két zenei fesztivált is rendeznek. Az Erdélyi Hetet hetedik alkalommal hívják életre, ennek során július 29. és augusztus 4. között láthatják a nézők többek között a székelyudvarhelyi színház előadásában a Száll a kakukk fészkére színpadi adaptációját, illetve a Madarak és a Boszorkány című darabot. A nagyváradi Szigligeti Színház két produkcióval érkezik: A padlással és a Csárdáskirálynővel. Elek Tibor az évad egyik legfontosabb előadásának nevezte Viripajev kultikus darabját, az iszlám és a keresztény világ ütközéséről szóló Iráni konferenciát Bocsárdi László rendezésében.

Elmondta, hogy a Shakespeare Fesztiválból átalakított Világirodalmi Klasszikusok Fesztiválját augusztus 6-11. között rendezik meg,

többek között Shakespeare ritkán játszott darabját, a Troilus és Cressidát, Moliére A fösvény, Goldoni Mirandolina, illetve Gogol Háztűznéző című darabját tűzik műsorra.

Hetedik alkalommal szervezik meg a nemzeti klasszikusok életművét középpontba állító programsorozatot, idén Örkény István Napokat, amelyre augusztus 12. és 15. között várják a közönséget. A Macskajátékot Szász János; a Tótékat Vidnyánszky Attila, a Kulcskeresőket Hajdú László rendezésében játsszák, Örkény István életét Mácsai Pál Azt meséld el, Pista című estjével idézik meg.

Zenei fesztiválok

A két zenei fesztivált július 12-én és 13-án rendezik. A Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztiválra egy kortárs táncszínházi műhely, a Feledi Projekt hozza el Esszencia című produkcióját, amelyen az Oláh Dezső Trió játssza Bartók 15 magyar parasztdalának adaptációját. A további fellépők a Zoord és a Magyarországon egyedüli katalán rumbát játszó MazsiMÓ-GipsyMÓ nevű formáció lesz.

A XV. Vár Blues Fesztivál idén Jimi Hendrix Fesztivállá változik, amelyen három zenekar lép fel.

Elek Tibor elmondta: az idén is igyekeznek megszólítani a fiatalabb korosztályt és a zenés darabok kedvelőit is. Előbbiek számára tűzik műsorra egyebek mellett a Kincskereső Kisködmönt, A Pál utcai fiúkat, A padlást vagy a kötelező olvasmányok közül A fösvényt és a Tótékat. A zenés szórakozásra vágyók a Viharsarok Táncszínház feldolgozásában láthatják A szőke ciklont, Hobo Utcazenész című előadását vagy például a Kulcsár Noémi Tellabor táncszínházi produkcióját, a Téli regét.

További részletek a Gyulai Várszínház oldalán

Fejléckép: Érkezik a közönség a Gyulai Várszínházba (Fotó/Forrás: Gyulai Várszínház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Vizuál

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Chaplin és Einstein barátságának történetéről szól a Rózsavölgyi Szalon augusztusban érkező bemutatója

Megtartották a Rózsavölgyi Szalon soron következő bemutatója, az Albert és Charlie olvasópróbáját Ujj Mészáros Károly rendező vezetésével. Az augusztusi bemutatóban színpadra lép Epres Attila, Pál András és Nagy Dóra.
Színház hír

Komédia, horror és romantikus musical is helyet kapott a Karinthy Színház új évadában

A Nemzetközi Történetmesélő Fesztivállal, az első Karinthy New Wave Festivallal júniusban, az új évadban pedig több bemutatóval várja a közönséget a Karinthy Színház.
Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.