Színház

Negyvenedik évadára készül a Katona József Színház

2022.06.16. 15:50
Ajánlom
A teátrum arculatváltással, két új társulati taggal és tíz bemutatóval várja az új szezont.

A június 15-i évadzáró társulati ülésen a színház dolgozói néma felállással tisztelegtek a nemrég elhunyt Haumann Péterre, aki több mint két évtizeden át, 1994 és 2016 között volt a társulat oszlopos tagja, valamint Magyar Lászlóra, a Katona József Színház legendás művészeti titkárára.

„A korábbi évek után sajnos nem csitulnak a kihívások”

MatheErzsi-dijtasnadiBence-155103.jpg

Tasnádi Bence Máthé Erzsi-díjas (Fotó/Forrás: Horváth Máté / Katona József Színház)

– mondta Máté Gábor, aki felhívta a figyelmet az átalakult színházba járási szokásokra, amely komoly feladatot ró a vezetőségre. Az igazgató emellett kiemelte, hogy a nehézségek ellenére az idei évadban kitűzött terveket hiánytalanul sikerült megvalósítani, és a jegyeladások tekintetében is elégedettek lehetnek: 101 százalékos látogatottság mellett összesen 395 előadást láthattak a nézők. A legtöbbször Kocsis Gergelyt láthatta a közönség, aki 132 alkalommal lépett színpadra.

A tizenkilenc éve alapított Máthé Erzsi-díjat az évadban nyújtott kiemelkedő teljesítményéért Tasnádi Bence vehette át, míg a társulat szavazatai alapján odaítélt legjobb, harminc mondatnál kevesebb szöveggel járó alakításért járó PUKK-díj Ujlaki Dénest illette.

A társulathoz a 2022/23-as évadtól két új tag csatlakozik: Béres Bence Székely Kriszta és Máté Gábor tanítványaként a Salzburgi Mozarteumban diplomázik idén, a Freeszfe Egyesület keretein belül, míg Mentes Júlia 2019-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Selmeczi György és Novák Eszter osztályában.

A 40. évad kiemelt vállalkozása lesz a színház mentorprogramja, a Sufni-projekt,

melynek keretében Bagossy Júlia író, rendező, valamint Dohy Balázs dramaturg kap lehetőséget, hogy előadást rendezzen a Sufniban. Előadásaik, a Médeia decemberben, A politikusok pedig az évad második felében lesznek láthatóak

Rendezéseikkel együtt a következő évadban tíz új bemutatót láthat majd a közönség. Októberben Dankó István Jevgenyis Griskovec kortárs orosz író Tél című művét állítja színpadra, a Kamrában pedig Tadeusz Słobodzianek A zseni című alkotása elevenedik meg Ascher Tamás rendezésében.

Az első nagyszínpadi bemutatót szintén októberben tartja a színház, Székely Kriszta Ibsen Hedda Gabler című drámáját dolgozza fel.

Online előadás-felvétel is készül az eSzínház inkubátorprogramjának részeként: Nádas Péter Találkozás című drámáját Török Marcell rendezi.

taps-155102.jpg

A Katona József Színház évadzáró társulati ülése (Fotó/Forrás: Horváth Máté / Katona József Színház)

Tarnóczi Jakab és Máté Gábor decemberre készül el új bemutatójával, míg előbbi a Magányos emberek – családi együttlét Gerhart Hauptmann drámája alapján munkacímű előadást próbálja majd a Kamrában, utóbbi Grecsó Krisztián Tíz eszkimó munkacímű projektjét tervezi.

Zsótér Sándor is rendez majd az évadban, Stanisław Ignacy Witkiewicz, lengyel író Vizityúk című darabja a Kamrában lesz látható.

A jubileumi szezon utolsó premierjére április második felében kerül sor, Tarnóczi Jakab az előadást Ring – Istenek alkonya – zenés erőpróba Wagner után címmel állítja színpadra.

Folytatódik a Katona József Színház drámapedagógiai programja, a Behívó is, de az előadásokhoz kapcsolódó workshopok és a K:özéletbevágó politikai szabadegyetem is a évadterv részét képezik.

Megújul a színház arculata is. A tavasszal kiírt pályázatra több mint 70 anyag érkezett be, ebből választotta ki a színház Barta Vicát és a Bold Branding Studiót, akik a jelenlegi arculatra építve, de formabontó módon alkotják újra a designt. Az arculatváltás során megújulnak a színház nyomtatott kiadványai, online felületei és média megjelenései is.

A következő évad augusztus-szeptember-októberi műsorra júliustól lehet jegyeket váltani a katona.jegymester.hu oldalon.

Fejléckép: Székely Kriszta, Ascher Tamás és Tarnóczi Jakab (fotó: Horváth Máté / Katona József Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Újraértelmezett Shakespeare-drámák a nyári fesztiválokon

A Magyar Mozgókép Fesztivál „Legjobb tévésorozat” kategóriájának győztese, a drámaíró műveit feldolgozó Shakespeare/37 meghívást kapott három fesztivál programjába is, így a rövid epizódok láthatóak lesznek a Kolorádó Fesztiválon, a Bánkitó Fesztiválon és az Ördögkatlan Fesztiválon is.
Színház galéria

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Színház hír

A Proton Színház alapító előadása is látható lesz idén nyáron

Mundruczó Kornél Frankenstein-terv rendezése mellett a Winterreise előadással is találkozhat a hazai közönség.
Színház interjú

Bebújósdi – Beszélgetés Felvidéki Judittal

Huszonkilenc év alatt harmincöt tévéfilmet, tévéjátékot, portréfilmet és dokumentumfilmet készített, de forgatott irodalmi műsorokat és sorozatokat is a Magyar Televíziónak. Rendezett színházban, majd hosszú csend következett. Felvidéki Judit, Balázs Béla-díjas filmrendező tizenhat év után újra színházban rendez, ami jó alkalom volt a beszélgetésre, és egy kis múltidézésre is.
Színház ajánló

Apor Vilmosról készített darabot Dér András

Nagyszabású történelmi ősbemutató látható a Gyulai Várszínházban július 1-jén és 2-án. A két háború közötti legendás hírű gyulai apátplébános, majd győri püspökként vértanúhalált halt Apor Vilmos életéről szóló darabot Mindenkinek mindene címmel Dér András írta a Gyulai Várszínház felkérésére, és ő is rendezi.