Színház

Negyvenkettedik alkalommal adták át a Színikritikusok Díját

2021.09.13. 16:40
Ajánlom
A Színházi Kritikusok Céhe az Örkény Színház Kertész utcai Shaxpeare-mosó című előadását ítélte a legjobbnak, de díjat érdemelt a Freeszfe Egyesület közössége, illetve megemlékeztek Lengyel Annáról is .

Az ünnepélyes díjátadó gálára szeptember 12-én került sor a Bethlen Téri Színházban, ahol 15 kategóriában díjazták az alkotókat és produkciókat. A győztesek nevét az elmúlt évben fokozatosan hozták nyilvánosságra, ezzel szakítva a korábbi évek hagyományaival. Eddig ugyanis csak a jelöltek neve volt ismert az esemény előtt.

A legjobb előadás díját az Örkény Színház Kertész utcai Shaxpeare-mosó című produkciója nyerte el.

Bodó Viktor rendezésének alapját Shakespeare Rómeó és Júliája adja, a társulat és a rendező Závada Péter átirata mentén alkotta újra az ismert történetet, a színészek improvizációit is felhasználva. A díjat Csákányi Eszter, Mácsai Pál és Závada Péter vette át.

241787371_4297978060285059_8872909625269772871_n-161029.jpg

Závada Péter, Csákányi Eszter és Mácsai Pál a díjátadón (Fotó/Forrás: Szkárossy Zsuzsa / Örkény Színház)

Az Színházi Kritikusok Céhének életműdíját Szakács Györgyinek ítélték oda, és posztumusz különdíjjal tisztelegtek Lengyel Anna dramaturg emléke előtt. A Freeszfe Egyesület hallgatóit és oktatóit is díjazták: az egyetemért való kiállásukért Kurázsi-díjban részesültek, de az online jelenlétet is elismerte a szakmai szervezet: a Trafó tevékenysége különdíjat érdemelt.

A legígéretesebb pályakezdő Nagy Péter István lett, a legjobb színházi alakítást nyújtó művész pedig Béres Márta, aki az Újvidéki Színház Anna Kareninájának címszerepéért vehette át a kitüntetést.

Fejléckép: A Színikritikusok Díjának kitüntetettjei (fotó: Éder Vera / Színházi Kritikusok Céhe)

 A színikritikusok posztumusz különdíjjal tisztelegnek Lengyel Anna munkássága előtt

Kapcsolódó

A színikritikusok posztumusz különdíjjal tisztelegnek Lengyel Anna munkássága előtt

A Színházi Kritikusok Céhe idén 42. alkalommal adja át a Színikritikusok díját. A koronavírus-járvány jelentősen befolyásolta az elmúlt két évadot, erre való tekintettel a kategóriák is módosultak és idén nem a jelöltek, hanem a díjazottak nevét hozták nyilvánosságra az átadó előtt.

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján idén Nagy Péter István kapja a legígéretesebb pályakezdő kategória díját, a szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban megrendezésre kerülő díjátadón.

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.

A Kertész utcai Shaxpeare-mosó kapja a legjobb előadás kritikusdíját

A Kertész utcai Shaxpeare-mosó kapja a legjobb előadás kritikusdíját

Bodó Viktor rendezését 2019 szeptemberében mutatta be az Örkény Színház.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Klasszikus

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Színház hír

A STEREO AKT kulturális műhelyt és közösségi teret nyit

A független alkotócsoport a VIII. kerületben talált otthonra. A jövőben alkotóműhelyként és befogadóhelyként is üzemelő STEREO Művház átalakítása még javában tart: az első ütem befejezéséhez közösségi támogatási kampányt indítottak. 
Színház ajánló

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Színház ajánló

Koldusopera – Bagó Bertalan rendezése a József Attila Színházban

Műfaját tekintve: opera, musical, operett és mindezek paródiája – nemcsak ígérik ezt a darabról, de be is váltják február 18-ától a József Attila Színház színpadán, Bagó Bertalan rendezésében.
Színház ajánló

Mit keresett Jakab az ágy alatt? – Dániel András meséje a XV. kerületben

A XV. kerületi Csokonai Művelődési és Rendezvényházban láthatjuk február 12-én a Hab a tortán!-mesesorozat kövekező előadását: Dániel András Mit keresett Jakab az ágy alatt? című meséjét Pető Kata és Porogi Ádám színészpárosa hozza el a gyerekeknek.