Színház

Negyvenkettedik alkalommal adták át a Színikritikusok Díját

2021.09.13. 16:40
Ajánlom
A Színházi Kritikusok Céhe az Örkény Színház Kertész utcai Shaxpeare-mosó című előadását ítélte a legjobbnak, de díjat érdemelt a Freeszfe Egyesület közössége, illetve megemlékeztek Lengyel Annáról is .

Az ünnepélyes díjátadó gálára szeptember 12-én került sor a Bethlen Téri Színházban, ahol 15 kategóriában díjazták az alkotókat és produkciókat. A győztesek nevét az elmúlt évben fokozatosan hozták nyilvánosságra, ezzel szakítva a korábbi évek hagyományaival. Eddig ugyanis csak a jelöltek neve volt ismert az esemény előtt.

A legjobb előadás díját az Örkény Színház Kertész utcai Shaxpeare-mosó című produkciója nyerte el.

Bodó Viktor rendezésének alapját Shakespeare Rómeó és Júliája adja, a társulat és a rendező Závada Péter átirata mentén alkotta újra az ismert történetet, a színészek improvizációit is felhasználva. A díjat Csákányi Eszter, Mácsai Pál és Závada Péter vette át.

241787371_4297978060285059_8872909625269772871_n-161029.jpg

Závada Péter, Csákányi Eszter és Mácsai Pál a díjátadón (Fotó/Forrás: Szkárossy Zsuzsa / Örkény Színház)

Az Színházi Kritikusok Céhének életműdíját Szakács Györgyinek ítélték oda, és posztumusz különdíjjal tisztelegtek Lengyel Anna dramaturg emléke előtt. A Freeszfe Egyesület hallgatóit és oktatóit is díjazták: az egyetemért való kiállásukért Kurázsi-díjban részesültek, de az online jelenlétet is elismerte a szakmai szervezet: a Trafó tevékenysége különdíjat érdemelt.

A legígéretesebb pályakezdő Nagy Péter István lett, a legjobb színházi alakítást nyújtó művész pedig Béres Márta, aki az Újvidéki Színház Anna Kareninájának címszerepéért vehette át a kitüntetést.

Fejléckép: A Színikritikusok Díjának kitüntetettjei (fotó: Éder Vera / Színházi Kritikusok Céhe)

 A színikritikusok posztumusz különdíjjal tisztelegnek Lengyel Anna munkássága előtt

Kapcsolódó

A színikritikusok posztumusz különdíjjal tisztelegnek Lengyel Anna munkássága előtt

A Színházi Kritikusok Céhe idén 42. alkalommal adja át a Színikritikusok díját. A koronavírus-járvány jelentősen befolyásolta az elmúlt két évadot, erre való tekintettel a kategóriák is módosultak és idén nem a jelöltek, hanem a díjazottak nevét hozták nyilvánosságra az átadó előtt.

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján idén Nagy Péter István kapja a legígéretesebb pályakezdő kategória díját, a szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban megrendezésre kerülő díjátadón.

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.

A Kertész utcai Shaxpeare-mosó kapja a legjobb előadás kritikusdíját

A Kertész utcai Shaxpeare-mosó kapja a legjobb előadás kritikusdíját

Bodó Viktor rendezését 2019 szeptemberében mutatta be az Örkény Színház.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.
Klasszikus

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Színház

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Zenés színház

„Az anyanyelvén az ember a lelkét tudja kifejezni” – interjú Alekszej Kulagin operaénekessel

A Marton Éva Nemzetközi Énekversenyen feltűnt fiatal művész, aki a Fidelio különdíját is elnyerte, épp az Opera Borisz Godunov-produkciójában szerepel. Hogyan választja valaki ezt a pályát, aki kamaszkoráig nem is látott operát? – erről is kérdeztük az énekest.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Színház ajánló

Jön a Jelen/Lét, a nemzetiségi színházak fesztiválja

Június 1-jén kezdődik a magyarországi nemzetiségi színházak fesztiválja Budapesten. A VII. Jelen/Lét Fesztivál kilenc napja alatt 18 társulat mutatkozik be a Nemzeti Színházban.
Színház hír

Kórházba került Jordán Tamás

A színművész elmondása szerint egy kisebb beavatkozás miatt szorult kórházi kezelésre, ám várhatóan már vasárnap hazaengedik, rövidesen pedig ismét színpadra állhat.
Színház hír

Meghívást kapott a Nagymamával álmodtam című előadás a Párizsi Olimpia kulturális fesztiváljára

Göndör László a pandémia alatt harminckét napon keresztül folytatott hosszas beszélgetést holokauszt-túlélő nagymamájával, az együtt töltött idejükből készült színházi produkció most egyedüliként képviseli a magyar előadóművészeti szcénát Párizsban.
Színház hír

Évadot hirdetett a Budaörsi Latinovits Színház – Alföldi Róbert, Pelsőczy Réka, Hegymegi Máté és Fehér Balázs Benő is rendez

Hat új bemutatóval készül a 2024/25-ös évadra a Budaörsi Latinovits Színház. Berzsenyi Bellaagh Ádám, a színház vezetője ezúttal is olyan alkotókat kért fel, akik magától értetődően tudnak bekapcsolódni abba a műhelymunkába, amely évek óta mind professzionálisabban és egyre több szakmai eredményt felmutatva működik Budaörsön.