Színház

„Nem a csönd, a némaság jelzi a díj függetlenségét” – újabb reakciók Vilmányi Benett visszautasított elismerése kapcsán

2022.09.27. 14:15
Ajánlom
A korábbi Junior Prima díjasok közleménye után Tompa Andrea, Gábor György és Kovács Bálint is közzétette gondolatait a véleményszabadságról, a díjak függetlenségéről és a színészszakma összefogásáról.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, Vilmányi Benett nem vette át a Junior Prima Díjat, mivel mint állítja, azt kérték tőle, hogy köszönőbeszédében ne politizáljon. Ennek hatására a színház-, film- és táncművészet kategória korábbi díjazottjai közleményt adtak ki, melyben megvédték az elismerés függetlenségét, és bírálták kollégájuk döntését. Az aláírók közül Vecsei H. Miklós pontosította állásfoglalását, eszerint nem akarta megbántani azokat, akik reménykeltőnek látták a visszautasítás gesztusát. Időközben a kulturális élet más szereplői is kifejtették véleményüket a kérdésben, ők azonban Vilmányi Benett döntése mellett érveltek, és kifogásolták a közleményben foglaltakat.

Tompa Andrea író, színikritikus a civil kurázsi megnyilvánulásának tekintette Vilmányi Benett kiállását. Véleménye szerint egy független díj esetében a díjazott bármiről beszélhet: „A Színikritikusok díja esetében sem elődeim, sem utódaim, sem én (hat évig voltam az adományozó szervezet vezetője) sosem mondtunk hasonlót, mindenki arról beszélt, amiről akart, az édesanyjáról vagy pártunk és kormányunkról vagy a kollégáiról és a szerelméről. Volt rá példa, hogy a díj állami támogatója (főváros) ott ült a nézőtéren a díjátadón, a színpadon a díjazott erősen kritizálni kezdte. Többet sose adott a főváros pénzt a díjra, és nem bántuk. Ez egy ilyen dolog. [...]

A díj függetlenségét nem a díjazottak beszéde tartja tiszteletben (ahogy a Vilmányi gesztusát bíráló kollégái írják tévesen), hanem egy olyan konszenzus, amely a díjat körülveszi.

Egy független díj mindent ki kell bírjon. És függetlenségére kínosan kell ügyelnie.” Zárásként az író felhívta a figyelmet a civil kurázsi hiányára, és hogy aki mégis gyakorolja, annak támadásokat kell viselnie. Vilmányi Benett kiállását Sárosdi Lilla és Sodró Eliza korábbi megszólalásaihoz hasonlította.

Gábor György filozófus szégyenteljesnek nevezte, hogy a Junior Prima Díj átadásán a szervezők arra kérték Vilmányi Benettet, hogy ne politizáljon, illetve úgy véli, a korábbi díjazottak félreértik a véleményszabadság mibenlétét. „Egy díj (bármelyik díj) függetlensége és szakmai hitelessége nem annak függvénye, hogy a díjazott nem beszél, nem pofázik, nem »kellemetlenkedik«, hanem kizárólag attól függ, kik ítélik oda a díjat, s milyen megfontolások nyomán hozzák meg a döntésüket. A díjat ugyanis megkaphatja ilyen politikai meggyőződésű is, meg olyan politikai meggyőződésű is, már ha tényleg és valóban független, s a díjazott tartozhat ide is, meg oda is, meg sehová is, ám minden presszió nélkül, a legnagyobb természetességgel legyen joga elmondani a véleményét, legyen az akár ilyen, akár olyan, s ne lehessen őt elhallgattatni.

Nem a csönd, a némaság jelzi a díj függetlenségét, hanem a beszéd: az, hogy az egyik ezt mondja el, mert ez a véleménye, legközelebb a másik meg azt mondja el, mert annak az a véleménye.

A filozófus végezetül behódolásnak nevezte az aláírók magatartását.

Kovács Bálint, a Színházi Kritikusok Céhének társelnöke azt írta, „szomorúan és értetlenül” áll a közlemény előtt, és átgondolatlannak nevezte a fiatal művészek állásfoglalását. Úgy gondolja, az elmúlt években bőven akadtak nagyobb horderejű problémák, amelyek mellett nem állt ki a szakma: „ott volt az első és a második operettszínházi zaklatási ügy. Vagy ott volt a Gothár-ügy. Ott volt millió és egy intézkedés, amit a kormány hozott, és amivel az egész színházi szakma rosszul járt. Ott voltak a politikai okból kirugdosott igazgatók.

Ezekben az ügyekben nem volt huszonöt, egymással egyetértő színész, aki felszólaljon, nyílt levelet írjon, egyetértésben artikulálja, hogy ami történt, nem helyénvaló.

Most van. Ebben az ügyben. Egy fiatal kolléga nyilvánosság előtti lehülyézésében.

Fejléckép: Tompa Andrea, Gábor György és Kovács Bálint (fotó/forrás: Jelenkor, Herbszt-Véner Orsolya / Wikipedia, Színházi Kritikusok Céhe)

Átadták a Junior Prima Díjakat a színház-, film- és táncművészet kategóriában

Kapcsolódó

Átadták a Junior Prima Díjakat a színház-, film- és táncművészet kategóriában

Öt fiatal művésznek ítélték oda a pénzjutalommal is járó Junior Prima Díjat a színház-, film- és táncművészet kategóriában. Az elismeréseket a hattagú zsűri adta át ünnepélyes keretek között szeptember 20-án.

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

A Junior Prima szeptember 20-án tartott díjátadó ünnepségén az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést. Az elismerés birtokosai most közleményben reagáltak az esetre – adta hírül a Színház Online.

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

A Junior Prima Díj átadóján Vilmányi Benett nem vette át a kitüntetést, amelyre a korábbi díjazottak közös közleményben reagáltak. Az aláírók között volt Vecsei H. Miklós is, aki közösségi oldalán fejtette ki véleményét az ügyről.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Egyik húzza a másikat – Almási Miklós bejegyzése

Valami titkos versenyfélének tűnhet az a csoporthatás, ahogy a klasszikus zene korszakos alakjai egymás mellett és által jutottak el a csúcsig. Almási Miklós Széchenyi-díjas esztéta, filozófus, esszéíró vendégcikke.
Plusz

Szabó T. Anna: „Elkötelezem magam az irodalommal. Mindörökké.”

Egy 1988-ból származó naplórészletet osztott meg néhány nappal ezelőtt közösségi oldalán Szabó T. Anna költő.
Plusz

Cate Blanchett Virág Emesétől tanult zongorázni a Tár című filmhez

A színésznő egy fiktív női karmestert alakít a Todd Field által rendezett életrajzi filmben. A figura életre keltéséhez karmesteri és zongoratanulmányokat is folytatott, ez utóbbit Virág Emese segítségével.
Plusz

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.
Zenés színház

Nézze vissza Mundruczó Kornél müncheni Lohengrin-rendezését!

December 3-án mutatta be a Bajor Állami Opera Wagner Lohengrinjét Mundruczó Kornél rendezésében. Az előadást a színház saját streamingfelülete és a BR-Klassik is közvetítette, ahol vissza is nézhető a produkció.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Újramesélt Találkozás – Fullajtár Andreával a főszerepben érkezik Nádas darabja az eSzínházra

December 8-ától láthatjuk az eSzínház felületén a Katona új előadását, amely Nádas Péter és Vidovszky László Találkozás című darabjából született. A készítők a film nyelvén mutatják be az ötvenes évek diktatúrájában játszódó történetet, amelyben a zene és a dráma elválaszthatatlan egységet alkot.
Színház ajánló

Bosch világát idézi a Vígszínház új bemutatója – jön a Szeget szeggel Rudolf Péter rendezésében

Shakespeare utolsó, cseppet sem felhőtlen vígjátékát tűzi műsorra a Vígszínház Rudolf Péter rendezésében. A főbb szerepekben Kőszegi Ákos, Stohl András, Seress Zoltán, Balázsovits Edit, Wunderlich József és Márkus Luca lép színpadra.
Színház hír

Színház háború idején – ukrán drámaírók művei az Átrium színpadán

A háború alatt született ukrán színdarabokból rendeznek felolvasószínházi eseményt december 15-én az Átriumban. A projekttel a szervezők szeretnék kifejezni szolidaritásunkat Ukrajnával, az ukrajnai emberekkel és az ukrán színházi alkotókkal.
Színház hír

Újraválasztották Tompa Gábort az Európai Színházi Unió elnöki tisztségében

Az újraválasztott vezető folytatni kívánja a korábban elkezdett munkát: nemzetközi koprodukciók létrehozását, művészeti csereprogramok és workshopok szervezését, az Unió fesztiváljának rendszeressé tételét, valamint az Európai Színházi Unió bővítését.
Színház ajánló

Jótékonysági előadáson látta vendégül a Vörösmarty Színház a beregszászi társulatot

A kárpátaljai művészek a Tóték után ezúttal A helység kalapácsát hozták el Székesfehérvárra december 2-án. Az előadás az Alba Regia Teátrum Alapítvány a Vörösmarty Színházért szervezésében érkezett a Kozák András Stúdióba, az est bevételét a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház művészei számára ajánlották fel.