Színház

„Nem a csönd, a némaság jelzi a díj függetlenségét” – újabb reakciók Vilmányi Benett visszautasított elismerése kapcsán

2022.09.27. 14:15
Ajánlom
A korábbi Junior Prima díjasok közleménye után Tompa Andrea, Gábor György és Kovács Bálint is közzétette gondolatait a véleményszabadságról, a díjak függetlenségéről és a színészszakma összefogásáról.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, Vilmányi Benett nem vette át a Junior Prima Díjat, mivel mint állítja, azt kérték tőle, hogy köszönőbeszédében ne politizáljon. Ennek hatására a színház-, film- és táncművészet kategória korábbi díjazottjai közleményt adtak ki, melyben megvédték az elismerés függetlenségét, és bírálták kollégájuk döntését. Az aláírók közül Vecsei H. Miklós pontosította állásfoglalását, eszerint nem akarta megbántani azokat, akik reménykeltőnek látták a visszautasítás gesztusát. Időközben a kulturális élet más szereplői is kifejtették véleményüket a kérdésben, ők azonban Vilmányi Benett döntése mellett érveltek, és kifogásolták a közleményben foglaltakat.

Tompa Andrea író, színikritikus a civil kurázsi megnyilvánulásának tekintette Vilmányi Benett kiállását. Véleménye szerint egy független díj esetében a díjazott bármiről beszélhet: „A Színikritikusok díja esetében sem elődeim, sem utódaim, sem én (hat évig voltam az adományozó szervezet vezetője) sosem mondtunk hasonlót, mindenki arról beszélt, amiről akart, az édesanyjáról vagy pártunk és kormányunkról vagy a kollégáiról és a szerelméről. Volt rá példa, hogy a díj állami támogatója (főváros) ott ült a nézőtéren a díjátadón, a színpadon a díjazott erősen kritizálni kezdte. Többet sose adott a főváros pénzt a díjra, és nem bántuk. Ez egy ilyen dolog. [...]

A díj függetlenségét nem a díjazottak beszéde tartja tiszteletben (ahogy a Vilmányi gesztusát bíráló kollégái írják tévesen), hanem egy olyan konszenzus, amely a díjat körülveszi.

Egy független díj mindent ki kell bírjon. És függetlenségére kínosan kell ügyelnie.” Zárásként az író felhívta a figyelmet a civil kurázsi hiányára, és hogy aki mégis gyakorolja, annak támadásokat kell viselnie. Vilmányi Benett kiállását Sárosdi Lilla és Sodró Eliza korábbi megszólalásaihoz hasonlította.

Gábor György filozófus szégyenteljesnek nevezte, hogy a Junior Prima Díj átadásán a szervezők arra kérték Vilmányi Benettet, hogy ne politizáljon, illetve úgy véli, a korábbi díjazottak félreértik a véleményszabadság mibenlétét. „Egy díj (bármelyik díj) függetlensége és szakmai hitelessége nem annak függvénye, hogy a díjazott nem beszél, nem pofázik, nem »kellemetlenkedik«, hanem kizárólag attól függ, kik ítélik oda a díjat, s milyen megfontolások nyomán hozzák meg a döntésüket. A díjat ugyanis megkaphatja ilyen politikai meggyőződésű is, meg olyan politikai meggyőződésű is, már ha tényleg és valóban független, s a díjazott tartozhat ide is, meg oda is, meg sehová is, ám minden presszió nélkül, a legnagyobb természetességgel legyen joga elmondani a véleményét, legyen az akár ilyen, akár olyan, s ne lehessen őt elhallgattatni.

Nem a csönd, a némaság jelzi a díj függetlenségét, hanem a beszéd: az, hogy az egyik ezt mondja el, mert ez a véleménye, legközelebb a másik meg azt mondja el, mert annak az a véleménye.

A filozófus végezetül behódolásnak nevezte az aláírók magatartását.

Kovács Bálint, a Színházi Kritikusok Céhének társelnöke azt írta, „szomorúan és értetlenül” áll a közlemény előtt, és átgondolatlannak nevezte a fiatal művészek állásfoglalását. Úgy gondolja, az elmúlt években bőven akadtak nagyobb horderejű problémák, amelyek mellett nem állt ki a szakma: „ott volt az első és a második operettszínházi zaklatási ügy. Vagy ott volt a Gothár-ügy. Ott volt millió és egy intézkedés, amit a kormány hozott, és amivel az egész színházi szakma rosszul járt. Ott voltak a politikai okból kirugdosott igazgatók.

Ezekben az ügyekben nem volt huszonöt, egymással egyetértő színész, aki felszólaljon, nyílt levelet írjon, egyetértésben artikulálja, hogy ami történt, nem helyénvaló.

Most van. Ebben az ügyben. Egy fiatal kolléga nyilvánosság előtti lehülyézésében.

Fejléckép: Tompa Andrea, Gábor György és Kovács Bálint (fotó/forrás: Jelenkor, Herbszt-Véner Orsolya / Wikipedia, Színházi Kritikusok Céhe)

Átadták a Junior Prima Díjakat a színház-, film- és táncművészet kategóriában

Kapcsolódó

Átadták a Junior Prima Díjakat a színház-, film- és táncművészet kategóriában

Öt fiatal művésznek ítélték oda a pénzjutalommal is járó Junior Prima Díjat a színház-, film- és táncművészet kategóriában. Az elismeréseket a hattagú zsűri adta át ünnepélyes keretek között szeptember 20-án.

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

„Elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak” – közleményt adtak ki a Junior Prima Díj birtokosai

A Junior Prima szeptember 20-án tartott díjátadó ünnepségén az egyik díjazott, Vilmányi Benett személyes nézeteire hivatkozva nem vette át a kitüntetést. Az elismerés birtokosai most közleményben reagáltak az esetre – adta hírül a Színház Online.

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

„A politika félelmetes szinten átszőtt mindent” – Vecsei H. Miklós is megszólalt a Junior Prima-közlemény kapcsán

A Junior Prima Díj átadóján Vilmányi Benett nem vette át a kitüntetést, amelyre a korábbi díjazottak közös közleményben reagáltak. Az aláírók között volt Vecsei H. Miklós is, aki közösségi oldalán fejtette ki véleményét az ügyről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Már elérhető a 2025-ös Budapesti Wagner-napok programja

A nürnbergi mesterdalnokokkal, a Tannhäuserrel és Bryn Terfel estjével várja a közönséget a Müpa Wagner-fesztiválja, amelyet a jövő évadban június 6. és 29. között rendeznek meg.
Vizuál

Amerikai thriller nyerte az Arany Pálmát

Sean Baker amerikai független rendező Anora című filmjével érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiváljának a fődíját. Mutatjuk a gála legnagyobb nyerteseit.
Plusz

A Balatonnál sem kell nélkülöznünk a kulturális programokat – itt a Kultkikötő idei műsora

Mintegy kétszáz program, többek között színházi előadás, koncert, kiállítás, templomséta és családi program várja az érdeklődőket a Kultkikötőben a Balaton négy településén május végétől augusztus végéig.
Vizuál

Megérkezett az első előzetes Herendi Gábor új filmjéhez

A magyar színjátszás számos kiválóságával készül a Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, közvetlen állami támogatás nélkül megvalósuló romantikus komédiája. Cikkünkben már látható a film első hivatalos előzetese!
Klasszikus

Száz év muzsikája szólal meg a magyar klasszikus zene napján

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok a magyar klasszikus zene napján Kocsis Zoltán emléke, valamint a hazai komolyzene és annak alkotói előtt tisztelegnek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Jótékonysági gálát rendeznek rászoruló színházi dolgozók javára

Hetedik alkalommal rendezi meg jótékonysági gálaestjét a Színházi Dolgozók Szakszervezete a nehéz helyzetbe került, egészségi állapota következtében rászoruló, szakmabeli kollégák megsegítéséért. Az eseménynek idén is a József Attila Színház ad otthont június 5-én. A gyűjtésben olyan fellépők segítenek, mint Bodrogi Gyula, Császár Angela, a Magyar Állami Népi Együttes vagy Peller Károly.
Színház hír

Székely Csaba, Bács Miklós és Cári Tibor is UNITER-díjat kapott

Számos magyar vonatkozású művészt jelöltek idén a Román Színházi Szövetség díjaira. Az elismeréseket május 27-én este Bukarestben adták át.  
Színház ajánló

A Da Vinci-kód is látható lesz a Játékszín következő évadában

Újabb sikerfilmek színpadi változatával és egy új magyar szórakoztató produkcióval készül a Játékszín a 2024/2025-ös évadra. A társulat a nyári hónapokban is aktív marad.
Színház hír

Chaplin és Einstein barátságának történetéről szól a Rózsavölgyi Szalon augusztusban érkező bemutatója

Megtartották a Rózsavölgyi Szalon soron következő bemutatója, az Albert és Charlie olvasópróbáját Ujj Mészáros Károly rendező vezetésével. Az augusztusi bemutatóban színpadra lép Epres Attila, Pál András és Nagy Dóra.
Színház hír

Komédia, horror és romantikus musical is helyet kapott a Karinthy Színház új évadában

A Nemzetközi Történetmesélő Fesztivállal, az első Karinthy New Wave Festivallal júniusban, az új évadban pedig több bemutatóval várja a közönséget a Karinthy Színház.