Színház

Nem adják fel a várat a színművészetisek, megtelt a Vas utca támogatókkal

2020.10.17. 09:20
Ajánlom
Nem sikerült kiüríttetnie az egyetemi épületeket Szarkáéknak, sőt, a diákok visszafoglalták az Ódry Színpadot is. Pénteken este megtelt a Vas utca az egyetemfoglalókat támogató szimpatizánsokkal.

Pénteken napközben Dr. Szarka Gábor egykori ezredes és gyerekszínész, a Vidnyánszky-féle kuratórium által kinevezett kancellár elrendelte a rendkívüli őszi szünetet, már aznap 18 órára megszabva az egyetemi és a kollégiumi épületek kiürítését, arra hivatkozva, hogy karbantartást és fertőtlenítést végeznek.

Később, az MTI beszámolója szerint Szarka

pszichotikusnak nevezte a hallgatókat.

Úgy nyilatkozott, azért kell az őszi szünet, hogy

“ebből a kicsit pszichotikus állapotból a hallgatók kimozogjanak, hazamenjenek, beszélgessenek a szüleikkel, egy kicsit nyugodjanak meg, és próbáljanak meg olyan döntést hozni, ami nem a saját intézményük elleni különböző lépésekre vonatkozik.”

Mivel az egyetemfoglaló diákok kezdettől fogva nem fogadják el sem a Vidnyánszky által elnökölt kuratóriumot, sem a kuratórium által kinevezett Szarka Gábort, várható volt, hogy a kiürítési parancsra sem hallgatnak majd.

121672986_625126464844549_6146746896666712615_n-091907.jpg

Szimpátiatüntetés és sajtótájékoztató az SZFE előtt (Fotó/Forrás: Csabai Máté / Fidelio)

Este 18 órakor megtelt a Vas utca szimpatizánsokkal, a szakma képviselőivel, neves színészekkel, rendezőkkel, színházszeretőkkel. Az SZFE-s diákok sajtótájékoztatóján elhangzott:

“Az épületek kiürítésére irányuló kérést elutasítjuk.”

A bejelentést vastaps és üdvrivalgás fogadta, zúgott a “Veletek vagyunk!”

A diákok leszögezték, hogy Szarka Gábor törvénybe ütközően nyerte el megbízatását, így nem tekintik legitim kancellárnak. Az SZFE hallgatói a tanköztársasági modellben, a jelenlegi járványügyi készültségi helyzetben az ITM ajánlása szerint jelenléti oktatási formában tanulnak tovább.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy

Szarka Gábor épületbezárása mögött politikai szándék húzódik.

“Az új kancellár visszaél hatáskörével és most a kollégiumi szerződésben biztosított lakhatásuktól fosztaná meg a kollégistákat, köztük a vidékieket és a határontúliakat, ezzel pedig élet és vagyonbiztonságot veszélyeztet. (…) Az egyetemi polgárok számára az egyetemi épületek használatát senki nem tilthatja meg” – hangsúlyozták.

Ezen okból birtokvédelemhez folyamodnak a helyi jegyzőnél.

SZFEoktober16-091726.jpg

Szimpátiatüntetők az SZFE előtt (Fotó/Forrás: Facebook)

A sajtótájékoztató negyed 7 körül véget ért, de még több száz szimpatizáns maradt a helyszínen, a Vas utcában, az SZFE épületében pedig az üzemeltető megkísérelte a szobák, a termek kiürítését. Fizikai inzultus nem történt. Este 7 óra után kiderült, hogy ez nem sikerült nekik, sőt

a diákok a korábban Szarka utasítására elzárt Ódry Színpadot is visszafoglalták.

121801151_3400923059991050_213642117403224258_o-091723.jpg

Az Ódry Színpadot is visszafoglalták (Fotó/Forrás: Facebook)

Az egyetemisták október 16-án reggel panasszal fordult az Alkotmánybírósághoz, erről itt olvashat részletesen.

Az Alkotmánybírósághoz fordulnak az SZFE diákjai

Kapcsolódó

Az Alkotmánybírósághoz fordulnak az SZFE diákjai

Stílusos performansszal érkezett meg a panasz az AB épületébe. Közben Szarka Gábor kancellár az ATV-ben elmondta: nem ők kezdték. Brüsszel pedig vitára hívta a feleket.

A héten írtunk Szarka Gábor kancellár úr gyerekszínészként forgatott filmjéről, azt se hagyja ki.

Megnéztem Szarka Gábor kancellár urat gyerekszínészként, és leesett az állam

Kapcsolódó

Megnéztem Szarka Gábor kancellár urat gyerekszínészként, és leesett az állam

Mi köze van – ha van egyáltalán – egy nyolcvanas évekbeli gyerekfilmnek az SZFE-ügyhöz? Nem csak annyi, hogy vannak közös elemek a szereplőgárdában. A Gyalogbéka kétségkívül sokkal többet jelent 2020-ban, mint négy évtizeddel ezelőtt. Önbeteljesítő jóslat? Vagy minden egyezés a valósággal pusztán a véletlen műve?

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Klasszikus

Kurtág György életműve előtt tisztelegnek a BMC-ben

A zeneszerző fia, ifjabb Kurtág György, Kiss Péter zongoraművész, valamint egy francia művészekből álló kamaraegyüttes ad koncertet a Budapest Music Centerben február 18-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Szent őrületben – a Szentivánéji álom a Budaörsi Latinovits Színház műsorán

A Szentivánéji álom egyike Shakespeare legőrültebb darabjainak, ami nem csekélység: Shakespeare és az őrület hosszú, cikkcakkos közös határral rendelkeznek. De, szemben a két őrület-tragédiával, a Macbeth-tel vagy a Lear királlyal, a Szentivánéji vígjáték-őrülete nem halálos, legalábbis látszatra nem az, illetve csak jóval később halunk majd bele, amikor már arra sem emlékszünk, hogy mibe is haltunk bele.
Színház interjú

„Nem kell mindenkinek egyformának lennie” – interjú Balázs Andreával

Január 28-án mutatja be a Karinthy Színház a Budapest Playhouse független produkciós műhellyel közösen, Iványi Árpád rendezésében Neil LaBute szatirikus komédiáját, melynek főszerepét Balázs Andrea alakítja. Az Olivier-díjra is jelölt FAT PIG (Kövér disznó) a mai társadalmat veszi górcső alá, és többek között azt a kérdést feszegeti, hogy milyen hatással vannak ránk a társadalmi elvárások. A színésznővel idealizálásról, testképzavarról és az előadás mély mondanivalójáról is beszélgettünk.
Színház ajánló

Önmegvalósítás kutyabőrben – monodráma Kafka nyomán a 3K-ban

Vadász Krisztina előadása a fizikai és a prózai színház nyelvén beszél az önmegvalósítás és önállóság nehézségeiről, a megerősítésekről, illetve azok hiányáról, szabadságról és az igazság fáradhatatlan kutatásáról. A monodráma február 18-tól látható a 3K Kulturális Központban.
Színház hír

Megszűnik a k2 Színház

A független színházi műhely tizenkét év után fejezi be működését – áll a társulat rövid közleményében.
Színház ajánló

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.