Színház

Nem adják fel a várat a színművészetisek, megtelt a Vas utca támogatókkal

2020.10.17. 09:20
Ajánlom
Nem sikerült kiüríttetnie az egyetemi épületeket Szarkáéknak, sőt, a diákok visszafoglalták az Ódry Színpadot is. Pénteken este megtelt a Vas utca az egyetemfoglalókat támogató szimpatizánsokkal.

Pénteken napközben Dr. Szarka Gábor egykori ezredes és gyerekszínész, a Vidnyánszky-féle kuratórium által kinevezett kancellár elrendelte a rendkívüli őszi szünetet, már aznap 18 órára megszabva az egyetemi és a kollégiumi épületek kiürítését, arra hivatkozva, hogy karbantartást és fertőtlenítést végeznek.

Később, az MTI beszámolója szerint Szarka

pszichotikusnak nevezte a hallgatókat.

Úgy nyilatkozott, azért kell az őszi szünet, hogy

“ebből a kicsit pszichotikus állapotból a hallgatók kimozogjanak, hazamenjenek, beszélgessenek a szüleikkel, egy kicsit nyugodjanak meg, és próbáljanak meg olyan döntést hozni, ami nem a saját intézményük elleni különböző lépésekre vonatkozik.”

Mivel az egyetemfoglaló diákok kezdettől fogva nem fogadják el sem a Vidnyánszky által elnökölt kuratóriumot, sem a kuratórium által kinevezett Szarka Gábort, várható volt, hogy a kiürítési parancsra sem hallgatnak majd.

121672986_625126464844549_6146746896666712615_n-091907.jpg

Szimpátiatüntetés és sajtótájékoztató az SZFE előtt (Fotó/Forrás: Csabai Máté / Fidelio)

Este 18 órakor megtelt a Vas utca szimpatizánsokkal, a szakma képviselőivel, neves színészekkel, rendezőkkel, színházszeretőkkel. Az SZFE-s diákok sajtótájékoztatóján elhangzott:

“Az épületek kiürítésére irányuló kérést elutasítjuk.”

A bejelentést vastaps és üdvrivalgás fogadta, zúgott a “Veletek vagyunk!”

A diákok leszögezték, hogy Szarka Gábor törvénybe ütközően nyerte el megbízatását, így nem tekintik legitim kancellárnak. Az SZFE hallgatói a tanköztársasági modellben, a jelenlegi járványügyi készültségi helyzetben az ITM ajánlása szerint jelenléti oktatási formában tanulnak tovább.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy

Szarka Gábor épületbezárása mögött politikai szándék húzódik.

“Az új kancellár visszaél hatáskörével és most a kollégiumi szerződésben biztosított lakhatásuktól fosztaná meg a kollégistákat, köztük a vidékieket és a határontúliakat, ezzel pedig élet és vagyonbiztonságot veszélyeztet. (…) Az egyetemi polgárok számára az egyetemi épületek használatát senki nem tilthatja meg” – hangsúlyozták.

Ezen okból birtokvédelemhez folyamodnak a helyi jegyzőnél.

SZFEoktober16-091726.jpg

Szimpátiatüntetők az SZFE előtt (Fotó/Forrás: Facebook)

A sajtótájékoztató negyed 7 körül véget ért, de még több száz szimpatizáns maradt a helyszínen, a Vas utcában, az SZFE épületében pedig az üzemeltető megkísérelte a szobák, a termek kiürítését. Fizikai inzultus nem történt. Este 7 óra után kiderült, hogy ez nem sikerült nekik, sőt

a diákok a korábban Szarka utasítására elzárt Ódry Színpadot is visszafoglalták.

121801151_3400923059991050_213642117403224258_o-091723.jpg

Az Ódry Színpadot is visszafoglalták (Fotó/Forrás: Facebook)

Az egyetemisták október 16-án reggel panasszal fordult az Alkotmánybírósághoz, erről itt olvashat részletesen.

Az Alkotmánybírósághoz fordulnak az SZFE diákjai

Kapcsolódó

Az Alkotmánybírósághoz fordulnak az SZFE diákjai

Stílusos performansszal érkezett meg a panasz az AB épületébe. Közben Szarka Gábor kancellár az ATV-ben elmondta: nem ők kezdték. Brüsszel pedig vitára hívta a feleket.

A héten írtunk Szarka Gábor kancellár úr gyerekszínészként forgatott filmjéről, azt se hagyja ki.

Megnéztem Szarka Gábor kancellár urat gyerekszínészként, és leesett az állam

Kapcsolódó

Megnéztem Szarka Gábor kancellár urat gyerekszínészként, és leesett az állam

Mi köze van – ha van egyáltalán – egy nyolcvanas évekbeli gyerekfilmnek az SZFE-ügyhöz? Nem csak annyi, hogy vannak közös elemek a szereplőgárdában. A Gyalogbéka kétségkívül sokkal többet jelent 2020-ban, mint négy évtizeddel ezelőtt. Önbeteljesítő jóslat? Vagy minden egyezés a valósággal pusztán a véletlen műve?

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Napokon belül eldőlhet, hogy ki kapja a Nemzet Színésze címet

Törőcsik Mari halálával nem csupán egy kivételes művész távozott, a Nemzet Színészei is kevesebben lettek. Az új tag személyéről várhatóan május 11-én döntenek majd.
Vizuál

A mentális egészség megőrzéséről szól az újranyíló Capa Központ csoportos kiállítása

Hat hónap után új kiállításokkal nyitja meg kiállítótereit a Capa Központ, ahol május 4-től látható Halász Dániel Budapest Ösztöndíjas sorozata, a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjasok fotográfiái és természetesen Robert Capa képei.
Színház

Kulka Jánossal látható online A nép ellensége

A Katona József Színház 2013-ban bemutatott Ibsen-darabját Zsámbéki Gábor rendezte, az előadás felvétele megtekinthető május 6. 19 órától május 8. 23 óráig az eszinhaz.hu-n.
Zenés színház

Sába a mikrofon előtt

Lemezfelvétel készült Goldmark Károly legismertebb operájából, a Sába királynőjéből, az Eiffel Műhelyház Fricsay stúdiójában. A munkáról és az új helyszínről Csurgó Tamás zenei rendezőt, Kondás Ferenc hangmérnököt, valamint Gál Erika operaénekest, Sába megformálóját kérdeztük.
Plusz

Időutazás Rómában: újjáépítik a Colosseum arénáját

A Római Colosseum eredeti fapadlózatát még a 19. században szedték fel, amikor régészeti munkálatokat végeztek az arénában. A felújítás után a látogatók lehetőségük nyílik arra is, hogy beléphessenek a föld alatti tárnákba.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház életműdíj

A belső ember öltöztetője – Szakács Györgyi a Színházi Kritikusok Céhének életműdíjasa

A céh tagjai titkos szavazással ítélték oda az életműdíjat a Kossuth- és Jászai Mari-díjas jelmeztervezőnek, csaknem félszáz mozi és tévéfilm, valamint félezer színházi bemutató ruháinak megálmodójának.
Színház hír

Izgalmas előadásokat ígér a Városmajori Színházi Szemle

Hat előadás kapott helyet a Városmajori Színházi Szemle versenyprogramjában. A könnyed, de minőségi szórakozást ígérő produkciók augusztus 25. és szeptember 9. között mutatkoznak be a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház ajánló

Kulka Jánossal látható online A nép ellensége

A Katona József Színház 2013-ban bemutatott Ibsen-darabját Zsámbéki Gábor rendezte, az előadás felvétele megtekinthető május 6. 19 órától május 8. 23 óráig az eszinhaz.hu-n.
Színház hír

Ismét megtörték a csendet - folytatódott a Fame-casting a Vörösmarty Színházban

Vasárnap 21 kiválasztott részvételével folytatódott a Vörösmarty Színház Fame-castingja. A válogatóhoz ezúttal a Fehérvár Tv stábja is csatlakozott, május 8-án ugyanis egy egyórás műsorban lehet majd visszanézni a versenyzőket.
Színház hír

Napokon belül eldőlhet, hogy ki kapja a Nemzet Színésze címet

Törőcsik Mari halálával nem csupán egy kivételes művész távozott, a Nemzet Színészei is kevesebben lettek. Az új tag személyéről várhatóan május 11-én döntenek majd.