Színház

Nem adják fel a várat a színművészetisek, megtelt a Vas utca támogatókkal

2020.10.17. 09:20
Ajánlom
Nem sikerült kiüríttetnie az egyetemi épületeket Szarkáéknak, sőt, a diákok visszafoglalták az Ódry Színpadot is. Pénteken este megtelt a Vas utca az egyetemfoglalókat támogató szimpatizánsokkal.

Pénteken napközben Dr. Szarka Gábor egykori ezredes és gyerekszínész, a Vidnyánszky-féle kuratórium által kinevezett kancellár elrendelte a rendkívüli őszi szünetet, már aznap 18 órára megszabva az egyetemi és a kollégiumi épületek kiürítését, arra hivatkozva, hogy karbantartást és fertőtlenítést végeznek.

Később, az MTI beszámolója szerint Szarka

pszichotikusnak nevezte a hallgatókat.

Úgy nyilatkozott, azért kell az őszi szünet, hogy

“ebből a kicsit pszichotikus állapotból a hallgatók kimozogjanak, hazamenjenek, beszélgessenek a szüleikkel, egy kicsit nyugodjanak meg, és próbáljanak meg olyan döntést hozni, ami nem a saját intézményük elleni különböző lépésekre vonatkozik.”

Mivel az egyetemfoglaló diákok kezdettől fogva nem fogadják el sem a Vidnyánszky által elnökölt kuratóriumot, sem a kuratórium által kinevezett Szarka Gábort, várható volt, hogy a kiürítési parancsra sem hallgatnak majd.

121672986_625126464844549_6146746896666712615_n-091907.jpg

Szimpátiatüntetés és sajtótájékoztató az SZFE előtt (Fotó/Forrás: Csabai Máté / Fidelio)

Este 18 órakor megtelt a Vas utca szimpatizánsokkal, a szakma képviselőivel, neves színészekkel, rendezőkkel, színházszeretőkkel. Az SZFE-s diákok sajtótájékoztatóján elhangzott:

“Az épületek kiürítésére irányuló kérést elutasítjuk.”

A bejelentést vastaps és üdvrivalgás fogadta, zúgott a “Veletek vagyunk!”

A diákok leszögezték, hogy Szarka Gábor törvénybe ütközően nyerte el megbízatását, így nem tekintik legitim kancellárnak. Az SZFE hallgatói a tanköztársasági modellben, a jelenlegi járványügyi készültségi helyzetben az ITM ajánlása szerint jelenléti oktatási formában tanulnak tovább.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy

Szarka Gábor épületbezárása mögött politikai szándék húzódik.

“Az új kancellár visszaél hatáskörével és most a kollégiumi szerződésben biztosított lakhatásuktól fosztaná meg a kollégistákat, köztük a vidékieket és a határontúliakat, ezzel pedig élet és vagyonbiztonságot veszélyeztet. (…) Az egyetemi polgárok számára az egyetemi épületek használatát senki nem tilthatja meg” – hangsúlyozták.

Ezen okból birtokvédelemhez folyamodnak a helyi jegyzőnél.

SZFEoktober16-091726.jpg

Szimpátiatüntetők az SZFE előtt (Fotó/Forrás: Facebook)

A sajtótájékoztató negyed 7 körül véget ért, de még több száz szimpatizáns maradt a helyszínen, a Vas utcában, az SZFE épületében pedig az üzemeltető megkísérelte a szobák, a termek kiürítését. Fizikai inzultus nem történt. Este 7 óra után kiderült, hogy ez nem sikerült nekik, sőt

a diákok a korábban Szarka utasítására elzárt Ódry Színpadot is visszafoglalták.

121801151_3400923059991050_213642117403224258_o-091723.jpg

Az Ódry Színpadot is visszafoglalták (Fotó/Forrás: Facebook)

Az egyetemisták október 16-án reggel panasszal fordult az Alkotmánybírósághoz, erről itt olvashat részletesen.

Az Alkotmánybírósághoz fordulnak az SZFE diákjai

Kapcsolódó

Az Alkotmánybírósághoz fordulnak az SZFE diákjai

Stílusos performansszal érkezett meg a panasz az AB épületébe. Közben Szarka Gábor kancellár az ATV-ben elmondta: nem ők kezdték. Brüsszel pedig vitára hívta a feleket.

A héten írtunk Szarka Gábor kancellár úr gyerekszínészként forgatott filmjéről, azt se hagyja ki.

Megnéztem Szarka Gábor kancellár urat gyerekszínészként, és leesett az állam

Kapcsolódó

Megnéztem Szarka Gábor kancellár urat gyerekszínészként, és leesett az állam

Mi köze van – ha van egyáltalán – egy nyolcvanas évekbeli gyerekfilmnek az SZFE-ügyhöz? Nem csak annyi, hogy vannak közös elemek a szereplőgárdában. A Gyalogbéka kétségkívül sokkal többet jelent 2020-ban, mint négy évtizeddel ezelőtt. Önbeteljesítő jóslat? Vagy minden egyezés a valósággal pusztán a véletlen műve?

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Aki eljátszott mindent, amit magyar színművész eljátszhat – 85 éves Törőcsik Mari

1935. november 23-án született Törőcsik Mari Kossuth-nagydíjas, kétszeres Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze, aki egy Heves megyei községből, Pélyről indulva vált a hazai színjátszás egyik legnagyobb alakjává.
Klasszikus

Levelei bizonyíthatják Chopin homoszexualitását

Több férfihoz is szerelem fűzte a nagy lengyel zeneszerzőt, Frédéric Chopint. Mindezt olyan levelek bizonyítják, amelyeket eddig szándékosan rejtettek el, fordítottak vagy magyaráztak félre.
Színház

Elhunyt Böröndi Tamás, a Vidám Színpad igazgatója

Az ismert és sokak által szeretett színész, színházigazgató 65 éves volt.
Színház

Otthonában köszöntötte Törőcsik Marit a Nemzeti társulata

A művészek a járványhelyzetben is teljesítették Törőcsik Mari tavalyi kívánságát, mely szerint nem kér mást, csak hogy idén is eljöjjön hozzá az ő drága Nemzetije.
Színház

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Felszabadító érzés, ha meg tudod nevettetni a nézőt” – Interjú Kovalik Ágnessel

Komoly lénye egy melegszívű, humoros, életvidám nőt takar. Minden szerepben sugárzik róla a finomság. Kovalik Ágnessel, a József Attila Színház színművésznőjével beszélgettünk.
Színház gyász

Koronavírusban halt meg Böröndi Tamás

A Vidám Színpad 65 éves igazgatójának nem volt alapbetegsége - tudta meg a Blikk.
Színház nekrológ

„Csönd, zokogás, fájdalom” – Böröndi Tamásra emlékezik Bodrogi Gyula

Rövid, versnek is beillő nekrológot közölt kollégájáról a Kossuth-díjas, Nemzet Művésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula. Az éjjel elhunyt Böröndi Tamásra emlékezik,
Színház hír

A fenntartható jövőért kampányolnak a színházak

Immár 16 színház csatlakozott a Miskolci Nemzeti Színház Jövő Nézőiért – Zöld Színház Projektjéhez, melynek célja, hogy öko-tudatos színházi társulások jöjjenek létre.
Színház pályázat

Jelenetíró-pályázatot hirdet a Pesti Magyar Színház

Nyitány címmel pénzdíjas jelenetíró-pályázatot hirdet a Pesti Magyar Színház a karantén utáni élet témakörében. A pályaművek beküldési határideje december 20.