Színház

Nem akarta, hogy bárki lássa hanyatlani – Sződy Szilárd emlékére

2021.08.02. 10:45
Ajánlom
81. életévében elhunyt Sződy Szilárd rendező, dramaturg, oktató, Sződy Szilárd szobrász- és éremművész unokája. Bicskei Kiss László színész, rendező emlékezett meg róla.

Sződy Szilárd 1940-ben született Budapesten. Gyermekkorában az Operaház gyermekkórusának tagja volt. 1958-ban a budapesti Bolyai János Gimnáziumban érettségizett, majd 1963-ban az ELTE Bölcsészettudományi karán magyar-történelem szakon diplomázott. Ezt követően Pécsett tanított tíz évig egy technikumban, majd a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán, ahol az adjunktusi címig jutott. 1970-ben doktorált historiográfiából.

Pécsett külső munkatársként dolgozott a Dunántúli Naplónál, a Jelenkornál, a Jelenkor-Magvető könyvkiadónál és tanulmánya jelent meg a Janus Pannonius Múzeum kiadásában.

1963-tól rendszeresen foglalkozott versmondókkal, vezette a Városi Színpadot, ahol több ősbemutatót és saját dramatizálást mutatott be. E mellett több amatőr színházi fesztiválon nyert díjakat. Több éven át megyei színjátszó szakreferensként dolgozott.

1979 és 1982 között elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskola Színházelmélet Szakát. Az 1980-as évek elején több évig országos jelentőségű és hírű versmondó műhelyt vezetett a Fővárosi Művelődési Házban. 1982-től a Minisztérium Színházi Osztályára került, ahol főelőadóként dolgozott.

Többek között részt vett a Játékszín és a Rock Színház megalapításában, valamint több társulat nélküli színház létrejöttében.

Az 1980-as évektől a Dunaújvárosi Bemutató Színpadnál, a székesfehérvári Vörösmarty Színháznál, a Győri Kisfaludy Színháznál és a tatabányai Jászai Mari Színháznál dolgozott külsős dramaturgként. Az 1970–80-as években több elemző kritikája jelent meg a Színház című folyóiratban.

1987-től 2002-ig a Magyar Rádió Rádiószínházánál dolgozott dramaturgként.

Különböző drámákat alkalmazott a rádióra, illetve hangjátékok dramaturgja és rendezője volt.

1992 és 1997 között a Nemzeti Színház Színi Akadémiáján dramaturgiát és műelemzést tanított, illetve évekig vezette is az Akadémiát.

Bicskei Kiss László színész, rendező, a Főnix Művészeti Műhely alapítója Facebook-oldalán így búcsúzott a művésztől:

 

In Memoriam Sződy Szilárd

Épp húsz év.

Mikor diákként versenyeztem versmondóként, ő a harmincas éveiben járt, és zsűrizett. Műveltségéből, szikárságából eredően értőn. Utolsó diák-versenyem, a Radnóti döntőseként Spanyolországba is együtt utaztunk. Jó emlék lett belőle.

Aztán győri színész koromban is ott volt, dramaturgként, s később, Egerben is találkoztunk a színházban.

Aztán évtizednyi szünet után, a kétezres években hívtam a Drámastúdióba, tanítani. Jött. Karcos barátság alakult, hisz korábban az ő keze alatt vált a Nemzeti Stúdió akkreditált iskolává. Évek teltek, mire rávettem a rendezésre: növendékek miatt vállalta.

Szeretett tanítani, s az a hat-hét évtized, amit színházban töltött, élővé tett mindent, amiről beszélt. Hitelessé az elméletet.

Aztán rendezett abszurdot, komédiát, mesét, hochkultúr színházat és vásári bohóctréfát.

Egy ideje már évente kellett megújítani kézfogás-szerződésünket: menni akart. Nem máshová, tőlünk el, csak vissza, önmagához. Mindig visszahívtam, míg tavaly, az évadzáró kertipartin kimondta a zárszót: nyolcvan, és nem akarja, hogy bárki lássa hanyatlani. Ez az egyetlen, amire nincs tromf. Keserűen, de meghajoltam. Már akkor hiányzott.

Furcsa, hogy több mint negyven évig sodort-ütköztetett össze az élet. Épp húsz évvel vagyok fiatalabb. Vagyis: épp húsz évvel voltam fiatalabb.

Nem jó így, a magam élet-szűrőjén át indított gondolatokkal emlékezni valakire. De lesz majd, aki listázza, objektíven az erényeket, díjakat, éveket. Nekem, nekünk ez a bő negyven év jutott, amiben érintőleg vagy lényegben részt vettünk egymás életében. Az utolsó tizenhét évben a Főnixben.

Hiányozni fogsz, Szilárd. A Főnixből, az életemből, a világból.

Nyugodj békében, öreg barátom.

Fejléckép: Sződy Szilárd (forrás: Bicskei Kiss László Facebook-oldal, fotó: Csáki Rita)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Soha nem látott képek kerültek elő a The Beatlesről

Bőrnadrág és fehér ing – egy szett, amiről valószínűleg senkinek sem jutna eszébe a legendás együttes, a The Beatles. A zenekarról nemrég felfedezett fényképek azonban újabb képet festenek a banda korai éveiről.
Könyv

Kihirdették az idei Margó-díj jelöltjeit

Ötvenhat könyvet jelöltek idén a kiadók és/vagy a szerzők a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Ez a szám minden eddiginél több: tavaly negyven, 2020-ban pedig tizenkilenc jelölt volt. A díj célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása – írja a Könyves Magazin.
Plusz

„Élni gyönyörű” – Szabó Magdára emlékeznek a Várkert Bazárban

A 105 éve született és tizenöt éve eltávozott írónő életművét idézi meg az egész napos rendezvénysorozat október 15-én. Gyerekelőadás, színházi produkciók, filmvetítés és irodalmi beszélgetés is szerepel a programok között, az Ökumenikus Segélyszervezet révén pedig Szabó Magda-köteteket is felajánlhatunk a rászorulóknak.
Plusz

Pogány Judit, Keller András és Popova Aleszja is Prima Primissima-jelölt

A Prima Primissima Díj több kategóriáját is kibővítették idén, így a jelöltek a korábbinál is szélesebb körből kerülhettek ki. Az elismeréseket decemberben vehetik át a díjazottak.
Klasszikus

Gramophone-díj: a Fesztiválzenekar lett Az év zenekara

A Budapesti Fesztiválzenekart választották Az év zenekarának – jelentették be október 4-én este a Gramophone-díj gálarendezvényén Londonban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Ujj Mészáros Károly szerelmi próbát rendez a Rózsavölgyi Szalonban

Stephen Enersen amerikai író első egész estés drámája, az Apróbetűs szerelem, amely ősbemutatóként kerül színre október 8-án a Rózsavölgyi Szalonban, egy kapcsolati válságban lévő középkorú férfi életébe enged betekintést.
Színház ajánló

Magyar és külföldi színházi sikerdarabok a SzínházTV-n

Vígjáték, dráma, halhatatlan színészlegendák és fiatal tehetségek: az immár harmadik évadát megkezdő online platform külön érdekessége, hogy nemcsak a magyar színházak sikerdarabjait hozza el az otthonokba, hanem külföldi előadásokat is. Most hétvégén például a világ egyik legsikeresebb produkcióját.
Színház magazin

Akivel a modern magyar színház korszaka kezdődött: Ditrói Mór, a „magyar Sztanyiszlavszkij”

Ditrói Mór a kolozsvári Nemzeti Színházból indulva lett a Vígszínház alapító-igazgatója, majd az Országos Színészegyesület ügyvezető elnöke, később örökös díszelnöke.
Színház ajánló

Ibseni sorstragédia az Örkény Színházban

Október 6-án mutatja be az Örkény Színház Henrik Ibsen kései drámáját, a Solnesst, amely nem egyszerű társadalomkritika: középpontjában egy ember jellemfejlődése, egy életművére visszatekintő építész számvetése áll.
Színház gyász

Elhunyt Erőss Tamás, a Katona József Színház egykori színpadmestere

A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett szakember a Katona József Színház alapításától kezdve a színházban dolgozott, egészen 2006-os nyugdíjba vonulásáig – tudatta közösségi oldalán a teátrum.