Színház

"Nem az irányzatok számítanak, hanem a színvonal"

2013.08.28. 06:58
Ajánlom
Ismét nagyszabású fesztiválnak ad otthont a Thália Színház. Tizenegy vidéki színház mondott igent a felkérésre, hogy egy-egy közkedvelt színdarabját előadja a fővárosi és agglomerációból érkező közönségnek szeptemberben. A részletekről és további tervekről a Thália igazgatóját, Bereményi Gézát kérdeztük. INTERJÚ

- Második alkalommal rendezik meg a fesztivált, milyen tapasztalatokat építettek be a mostani munka során?

- Őszi fesztiválunk kifejezetten a színházi előadásokra koncentrál, most nem lesznek szabadtéri programok. Az idei kereteinken belül, ezt a bő egy hetet a lehető legtöbb előadással töltjük ki, hiszen alapvetően ez a fesztivál célja. A közönség tájékoztatása. Nyolc nagyszínpadi és három stúdió produkciót láthat majd a közönség. Nagyon fontos megtartani a rendkívül kedvező jegyárakat és a fesztiválbérlet konstrukciót.

- Tizenegy vidéki városból érkeznek előadások a fesztiválra. Hogyan jellemezné a programot?

- A fesztivál előadásainak összeállítása tulajdonképpen a vidéki színházakkal közösen zajlott, hiszen az ő ajánlásuk alapján, velük egyeztetve alakult ki a program. Úgy vélem, idén is sikerült olyan műsort összeállítani, amely sokoldalúan mutatja be a vidéki színházak munkáját, szakmailag is nyújt érdekességeket, de ami legalább ugyanilyen fontos, a nagyközönség számára érdekes, színvonalas szórakozást kínál. Fesztiválnyitó előadásunk igazán frappáns kezdés, a Debreceni Csokonai Színház Jászai című produkciója, Jászai Mari életének felelevenítése, Ráckevei Annával a címszerepben. A programban szerepelnek egészen friss előadások, mint például az áprilisban bemutatott Lear király Békéscsabáról Chris Rolls újszerű színpadi elemeket felvonultató rendezésében vagy a nyíregyházi Tigris és hiéna, amely májusi bemutató volt. De érkezik a sikeres filmből készült Picasso kalandjai és Szakonyi Károly ismert színdarabja az Adáshiba is, melynek főszerepeiben Esztergályos,  Eperjes és Reviczky hármasát láthatjuk. És lehetne még tovább sorolni az emlékezetes előadásokat, melyeknek címei és alkotóinak sora magáért beszélnek. Különleges momentum, hogy a tizenegy produkcióból kilenc magyar szerző műve. Bár ez véletlenül alakult így, de mindenképpen figyelmet érdemel.

- Igazgatói kinevezésekor úgy nyilatkozott, nem csak befogadó színház, hanem megrendelők is szeretnének lenni. A gyakorlatban ez hogyan mutatkozott meg eddig?

- Sikeres külföldi darabok fordítására és újrafordítására kértünk fel szerzőket, regény és filmforgatókönyv adaptációkat rendeltünk meg. Ezek többnyire saját kezdeményezések voltak, de ez a szándékunk már ismeretes, dramaturgok, írók és rendezők is ajánlanak számunkra darabokat.

- Többször nyilatkozta, hogy be kell csalni a fiatalokat a színházba. Mivel próbálják ezt elérni, és a mostani fesztiválon hogyan célozták meg őket?

- A program frissessége lehet vonzó, minden előadás befogadható és bátran ajánlható a fiataloknak, komédiától a drámáig, a tanult klasszikusoktól a könnyebb, zenés szórakozásig. A promócióban használunk közösségi oldalakat, játékra invitáljuk őket. És a már említett jegyárak is ösztönözhetik őket arra, hogy megspórolva az utazást, nálunk, egy hét alatt megismerhetnek a vidéki színházak közül jó párat, az ott játszó színészekkel és kiemelt produkciójukkal.

- Kilenc évet töltött el a zalaegerszegi színházban. Mit jelent egy vidéki színház számára egy ilyen meghívás?

- A vidéki színházak mindig örömmel jönnek a fővárosba, a Thália pedig úgy gondolom méltó otthona ennek az eseménynek. A tavalyi tapasztalatok azt mutatják, hogy a közönség szereti és várja ezeket az alkalmakat és nagyon hálás azért, hogy a vidéken nagy sikert aratott darabokat Budapesten is meg lehet nézni.  Bízom benne, hogy ezalatt a nyolc nap alatt igazi fesztiválhangulat alakul ki a Tháliában. Én személy szerint, mint szerző sosem fogom elfelejteni, és remélem a közönség is emlékszik rá, amikor a régi Thália meghívta Budapestre az egyik zalaegerszegi ősbemutatómat.

- Ön szerint ma a pályakezdők a fővárosban próbálnak maradni vagy szívesen mennek vidékre, ha hívják őket, mivel "jó iskola"?

- Mára minden megváltozott. A színészek elsősorban és mindenekfelett a jó szerepeket és a közönséggel való sikeres találkozást kívánják. Szinte mindegy, hogy az vidéken vagy Budapesten történik. Felborultak a régi színházi szabályok. 

- A határon túli társulatoknak is kialakítottak szemlét, együttműködnek a függetlenekkel és tavaly elindult a Humorfesztivál is. Milyen kulturális irányvonalat céloz meg a Thália Színház?

- A sokoldalúságot. Nem az irányzatok számítanak, hanem a színvonal. A közönséggel való minél gyakoribb találkozást keressük.

- Van még olyan terület, amellyel foglalkoznának a jövőben?

- Ennél többfélét már nem csinálhatunk.

- A fesztivál végén díjakat adnak át. Kik alkotják az idei zsűrit?

- Ismét öttagú zsűri figyeli majd az előadásokat és adja át az utolsó napon, szeptember 14-én díjait. A tagok, többségében ismert, színházkedvelő emberek az élet különböző területeiről, illetve egy fő szakmai képviselő. Nevük a fesztivál sajtótájékoztatóján, augusztus végén kerül majd a nyilvánosság elé.

- Milyen további bemutatókra készülnek, hogyan jellemezné az új évadot?

- Az új évadban több újdonság, és a már futó darabokat érintő változás is lesz. A Boeing, Boeing nyitja a sort Réthly Attila rendezésében október 5-én, ami a legtöbbet játszott francia vígjáték, igazi vérbő komédia, ezt követi október 12-én egy egyszemélyes vígjáték, A férfiagy, melynek rendezője Szirtes Tamás szereplője pedig Csányi Sándor. Igazi jóízű különlegesség. Majd december 7-én a Balkán kobra zárja a 2013-as évet, amit Rusznyák Gábor rendez, és ami Kusturica világát hozza Pestre. Ezt az Éden földön követi, a magyar Maugli története a Gymes zenéjével, Bozsik Yvette rendezésében, február 22-én. Ez úgynevezett családi darab lenne, amelyre gyereknézőket és felnőtteket is várunk. Az évad két utolsó bemutatója április 5-én, a Kincsem, avagy a csodakanca, egy 19. századbeli szerelmi háromszög, a hazai versenylósport fénykorából, és végül június 19-én, Béres Attila rendezésében a Liliom, a legtöbbet játszott magyar színpadi szerző legismertebb darabja. Újdonság a következő évadtól, hogy kétféle bérlet bevezetését tervezzük, a Premierbérletet és az Operettszínházzal közös bérleteket: a Filmek a színpadon elnevezésűt és a Szomszédbérletet. Fontos változás az új évadban még, hogy A tanú című darabba beáll Szabó Győző és Pindroch Csaba, akik ezentúl - Molnár Piroskával és Mohai Tamással együtt - a Thália művészeinek körét bővítik.

- Az új bemutatók előkészítése már az új művészeti vezető, Csányi Sándor közreműködésével zajlik, aki Litkai Gergely művészeti vezetőt és Herczeg Tamás operatív igazgatót váltotta. Miért rá esett a választás?

- Csányi Sándor olyan színész, aki figyel a többiekre és a színház egészére, amelyben játszik. Ő mindig is nagyon jó összekötő kapocs volt a színházi öltözők és az irodák között. És azonkívül, hogy a figyelme sokirányú, másokkal is tud törődni, az ízlése is megbízható. Ritka az ilyen színházi ember, ki kell használni ezt az alkalmat.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Öt nap alatt harminc műsor várta az érdeklődőket az első Déryné Fesztiválon

Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál, amelyet először rendeztek meg Sátoraljaújhelyen és környékén.
Színház gyász

Elhunyt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus

Életének 99. évében, július 22-én meghalt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus, Aranytoll-díjas lapszerkesztő és közíró – adta hírül a hvg.hu a család közlése nyomán. A nevéhez fűződik a Magyar Lettre International és az Európai Kulturális Füzetek alapítása is.
Színház hír

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján idén Nagy Péter István kapja a legígéretesebb pályakezdő kategória díját, a szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban megrendezésre kerülő díjátadón.
Színház hír

Álló tapssal ünnepelték Mundruczó Kornél rendezését Avignonban

A jubileumi, 75. Avignoni Színházi Fesztiválon volt az első külföldi élő bemutatkozása Wéber Kata Czastki Kobiety című darabjának Mundruczó Kornél rendezésében
Színház ajánló

Erdélyi hét a Gyulai Várszínházban

Negyedik alkalommal rendezik meg augusztus 2-8. között Gyulán az Erdélyi Hét című színházi fesztivált.