Színház

Nem csak a színpadon lebeg – Leblanc Gergely portréja

2021.09.14. 20:30
Ajánlom
Tíz éve tagja a Magyar Nemzeti Balettnek Leblanc Gergely balettművész, aki már a kezdetektől magas színvonalú technikai tudást igénylő szólószerepekben bizonyíthatta tehetségét. Szeptember 14-én Junior Prima Díjat vehetett át a Takarékban Zrt. támogatásával.

„Mindig le kell küzdened a többi ember visszahúzó erejét, amikor nagyobb célokat szeretnél megvalósítani.” (George Smith Patton)

Leblanc Gergely 1992-ben született Leblanc Győző és Csonka Zsuzsanna operaénekesek gyermekeként. A balett felé édesanyja terelgette, és felejthetetlen élmény volt számára, amikor gyerekként a kulisszák mögül figyelhette egy korszakos jelentőségű táncművész előadásában az Anyegin című balettot, amely azóta is a kedvenc műve. Bátyja, Ifjabb Leblanc Győző szintén balettművésznek készült, ígéretes pályáját egy 16 éves korában elszenvedett sérülés törte derékba, sikeres közgazdászként azonban Gergely számára örök példaként szolgál, hogy van élet a rövid balettkarrier után is.

Tanulmányait – amelyeket kiemelkedő nemzetközi versenyeredmények szegélyeztek – a Magyar Táncművészeti Főiskolán végezte. A képzést 2009-ben megszakította egy, a londoni Royal Ballet Schoolban eltöltött ösztöndíjas évvel. „Nagyon jó pedagógusoktól tanulhattam, de a legnagyobb fejlődést Dózsa Imre kezei között értem el az utolsó évben” – árulta el balettmestereivel kapcsolatban. A balettképzés befejezése után, 2011-ben a Magyar Nemzeti Baletthez szerződött, ahol már az első évadban főszerepet kapott A diótörőben.

A társulatban eltöltött elmúlt évek alatt végigjárta a ranglétrát a kartáncosi szerepektől a principál státuszig.

127445369_10157926154163181_6248440312462642862_n-203019.jpg

Leblanc Gergely és Felméry Lili (Tercett-Trió-Trois 9.) (Fotó/Forrás: Rákossy Péter / Magyar Állami Operaház)

Pályája alakulásában azonban Gergely legalább akkora jelentőséget tulajdonít a szerencsének, mint a tehetségnek és a szorgalomnak. Úgy véli, nem rendelkezik kivételes testi adottságokkal, ellenben veleszületett karaktere a hercegszerepekre éppúgy alkalmassá teszi, mint a maszkulinabb alakok megformálására. Utóbbiak közé sorolja a Spartacus címszerepét, amelyet karrierje egyik legfontosabb mérföldköveként jellemez.

Táncolta többek között a Rómeó és Júlia férfi főszerepét, volt Waclav A bahcsiszeráji szökőkútban, Lenszkij, majd utóbb Anyegin Csajkovszkij azonos című nagybalettjében. „Minden balettelőadás egyedi alkotás, de az Anyeginben találom meg mind közül a legtöbb szépséget és különlegességet” – árulta el Leblanc Gergely, akinek fontos célként lebeg a szeme előtt, hogy a 2021/2022-es évadban ismét színpadra állhasson Anyegin szerepében, valamint MacMillan Mayerling című, háromfelvonásos balettjének egyik főszerepében. Addig pedig szabadidejében ő is lebeg, méghozzá sárkányrepülőn, ami az utóbbi években a második szenvedélyévé vált.

A további díjazottakról itt olvashat.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Klasszikus

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Színház hír

A STEREO AKT kulturális műhelyt és közösségi teret nyit

A független alkotócsoport a VIII. kerületben talált otthonra. A jövőben alkotóműhelyként és befogadóhelyként is üzemelő STEREO Művház átalakítása még javában tart: az első ütem befejezéséhez közösségi támogatási kampányt indítottak. 
Színház ajánló

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Színház ajánló

Koldusopera – Bagó Bertalan rendezése a József Attila Színházban

Műfaját tekintve: opera, musical, operett és mindezek paródiája – nemcsak ígérik ezt a darabról, de be is váltják február 18-ától a József Attila Színház színpadán, Bagó Bertalan rendezésében.
Színház ajánló

Mit keresett Jakab az ágy alatt? – Dániel András meséje a XV. kerületben

A XV. kerületi Csokonai Művelődési és Rendezvényházban láthatjuk február 12-én a Hab a tortán!-mesesorozat kövekező előadását: Dániel András Mit keresett Jakab az ágy alatt? című meséjét Pető Kata és Porogi Ádám színészpárosa hozza el a gyerekeknek.