Színház

Nem e világról való – Jordán Tamást köszönti 80. születésnapján Valló Péter

2023.01.18. 17:00
Ajánlom
Január 15-én ünnepelte nyolcvanadik születésnapját Jordán Tamás, akit barátai és pályatársai aznap este a Katona József Színházban köszöntöttek.

Az elmúlt napokban Jordán Tamást ünnepelte szinte a teljes hazai művészeti szcéna. A színházalapító színész-rendező 1943. január 15-én született, így most töltötte be a 80-at. A jeles alkalom apropóján színházi bemutatóval is előállt: a Rózsavölgyi Szalonban mutatták be a Bálint+Jordán=160 című előadást, amelyben partnere régi gyerekkori barátja és pályatársa, a szintén idén 80 éves Bálint András.

Ami százhatvan évbe belefér

Kapcsolódó

Ami százhatvan évbe belefér

Bálint András és Jordán Tamás néhány hónap különbséggel egyszerre tölti be a nyolcvanadik életévét. A Rózsavölgyi Szalon egy bemutatóval ünnepli meg ezt a dupla jubileumot.

Az alábbiakban Valló Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező köszöntő sorait közöljük, amelyet Jordán Tamás osztott meg közösségi felületén:

Vannak bizonyos fogalmak, amelyeket a magára valamit is adó magyar értelmiségi egyáltalán nem ért, és ezért nem is használ. Ilyenek például az életigenlés, a derű, a remény, a bizakodás.

Ezzel minden itt élő, jóérzésű, kicsit is tanult ember tisztában van, és szinte mindenki tartja is magát ehhez az évezredes tudáshoz, de van egy kivétel, a Jordán. Ő derűs, ő bizakodó, ő folyamatosan vár valamit ettől a kurva élettől. Fogalmunk sincs, hogy mit, de várja. És nyolcvan éve várja, míg más normális nem várja egy percet sem, mert ismeri az itteni circumstanciákat.

Mi lehet ennek a különös jelenségnek a titka?

Valló Péter

Valló Péter (Fotó/Forrás: Éder Vera / Rózsavölgyi Szalon)

Nyilván már ott kezdődött, hogy Jordánban volt, és azóta is van egy nagy adag exhibíció. Hiszen enélkül épeszű ember nem cseréli föl a geodézia megnyugtató magányát és csendjét a színház zűrzavaros, hangoskodó tömegességére. Biztos volt és van benne az önfeltárásnak valami kényszere. Hogy én, én, én, én. Ezeket persze megértem, ezek az amúgy szörnyű pszichikai defektusok rendben is lennének, de miért nem mély depresszióban jönnek elő, magyarosan, ahogy kell? Miért nem köldöknézősen, tökönszúrósan?

Minek ez a folyamatos nagy jókedv, ez a mosoly?

Megmondom becsülettel, kicsit pironkodva, hogy ellenkezvén az ép elmével, nekem ez tetszik, és valamitől mindig is tetszett. Sóvárogva néztem, mint szigetlakó kőkorszaki bennszülött a fölötte elhúzó repülőgépet. Biztosan valami isteni, valami nem e világról való.

242609968_10158286175088359_8354422116359758454_n-143510.jpg

Jordán Tamás Törőcsik Mari emlékestjén (Fotó/Forrás: Schumy Csaba /Nemzeti Színház)

Sajnos én nem tudom megérinteni, átélni ezt a csodát, nem is fogom átélni soha, de én nem is tudok színházat alapítani a semmiből, nem is tudok évekig vezetni vezethetetlen szervezeteket, nem bírok összehozni összehozhatatlan dolgokat – egyszóval semmit nem tudok véghezvinni abból, amit a Jordán véghezvitt.

Valószínűleg ez az oly’ különös, pozitív életszemlélet a titka. De ezen, hála Istennek, nem kell túl sokat morfondírozni, mert

nagyon ritka errefelé. Mint a fehér holló! Mint a Jordán!

Így aztán, csak mint a már előbb említett bennszülött, értetlenül és csodálattal nézem, ahogy elhúz mindnyájunk feje felett. Már nyolcvan éve itt röpköd. És kívánom, hogy még nagyon sokáig lássuk ahogy húzza a kondenzcsíkot.

Valló Péter

(Szerkesztés, kiemelések: Fidelio)

Fejléckép: Jordán Tamás (fotó: Gordon Eszter / Rózsavölgyi Szalon)

Bálint András és Jordán Tamás a 150 éves Budapest kulturális nagykövetei lettek

Kapcsolódó

Bálint András és Jordán Tamás a 150 éves Budapest kulturális nagykövetei lettek

Karácsony Gergely főpolgármester az érintettek tudta nélkül jelent meg a két művész közös bemutatóján a Rózsavölgyi Szalonban, és mindkettőjüket kinevezte a Budapest létrejöttének 150. esztendejét ünneplő eseménysorozat kulturális nagykövetévé.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.
Színház ajánló

Öt nap a stúdiószínház és a monodráma jegyében – hamarosan jön a 10. MOST FESZT

Március 20. és 24. között rendezi meg a tatabányai Jászai Mari Színház a 10. MOST FESZT-et, amely során vidéki, független és határon túli társulatok monodráma és stúdiószínházi előadásaiból kiválasztott produkciókat láthat a közönség. 
Színház hír

Erdélyben is bemutatkozik Székely Csaba tízparancsolat ihlette darabja

Székely Csaba 10 című drámáját Rusznyák Gábor állítja színpadra a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban. A tízparancsolat ihlette alkotás tíz magányos ember fokozatosan kibomló, egymást keresztező élettörténetét mutatja be.
Színház ajánló

Cseke Péter viszi színre a Játékszín magyarországi bemutatóját

Április 6-án Cseke Péter rendezésében, Hernádi Judit, Horváth Lili és Nagy Sándor főszereplésével mutatja be a Rém rendes vendég című komédiát a Játékszín.
Színház hír

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.