Színház

Nem hosszabbít szerződést Kirill Szerebrennyikovval a moszkvai Gogol Központ

2021.02.10. 14:00
Ajánlom
Távozik a Gogol Központ éléről a világhírű rendező, Kirill Szerebrennyikov – jelentette be a művész Instagramon.

A művészeti vezető 2012 óta irányította az intézményt, megbízatása február 25-én jár le. Helyére Alekszej Akranov színész-rendező-producert nevezi ki a polgármesteri hivatal, az ügy azonban még koránt sincs lezárva.

A Színikritikusok Egyesülete ugyanis nyílt levélben kérte a döntés megváltoztatását.

„Igyekezzetek úgy cselekedni, hogy a színház élő, a szabadság pedig szükséges maradjon számotokra. És ne csüggedjetek. A csüggedésben nincs sem élet, sem szabadság. Tudjátok, mit kell tenni. Mindenkinek béke és szeretet” – idézi a búcsúlevelet az MTI.

A személycsere azután vált biztossá, hogy Szerebrennyikovot két évig tartó házi őrizet után tavaly júniusban háromévi, három évre felfüggesztett szabadságvesztésre, valamint 800 ezer rubel pénzbüntetésre ítélte a moszkvai bíróság sikkasztásért és csoportosan elkövetett csalásért. Az ítélet kihirdetése után a rendező képviselete közölte: a gyanúsítás is abszurd, fellebbeznek a döntés ellen. Ugyanakkor a bűntársként elítélt főkönyvelő, Nyina Maszljajeva vádalkut kötött és kollégái ellen vallott, ami meglehetősen megnehezíti majd a védelem számára Szerebrennyikov nevének tisztára mosását. Még akkor is, ha Maszljajeva később változtatva a vallomásán azt mondta, hogy hatósági nyomásra cselekedett.

Az ügyet az orosz művészvilág a háziőrizetbe-vétel óta felháborodással szemléli.

Fejléckép: Kirill Szerebrennyikov (fotó: Elisabetta Villa / Getty Images Hungary)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Plusz

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.
Klasszikus

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Quintus Konrád: „A színház szakrális tér”

A Francia Box-iskola jeles képviselője, igazgatja a Császári Operát és egy luxusszállót Lagondában vesztegzár idején. Mindemellett van ideje rendőri feladatainak eleget tenni, és megszerettetni a színházat a tinédzserekkel. Quintus Konráddal, a József Attila Színház sokoldalú színművészével beszélgettünk. (X)
Színház hír

Premierrel ünnepli Romhányi József születésének 100. évfordulóját a Centrál Színház

Rendhagyó premierrel emlékezik Romhányi Józsefre a Centrál Színház. A Vérszipoly című zenés rímdráma egy ellenállhatatlan humorú komédia Seholsincs országból, amelynek zenéjére az író tanítványa, Philiph István írt szöveget.
Színház ajánló

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Színház gyász

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva színésznő, a Katona József Színház alapító tagja

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja.
Színház interjú

Magyarország a '90-es években – egy gyerek szemével

EX KATEDRA címmel tart online bemutatót a Stereo Akt társulat március 4-én a Jurányi Házban. Az előadást a SzínházTV közvetíti online formában. A darab létrejöttének hátterébe a társulatot vezető független színházi alkotó, Boross Martin nyújt betekintést.