Színház

Nem hosszabbít szerződést Kirill Szerebrennyikovval a moszkvai Gogol Központ

2021.02.10. 14:00
Ajánlom
Távozik a Gogol Központ éléről a világhírű rendező, Kirill Szerebrennyikov – jelentette be a művész Instagramon.

A művészeti vezető 2012 óta irányította az intézményt, megbízatása február 25-én jár le. Helyére Alekszej Akranov színész-rendező-producert nevezi ki a polgármesteri hivatal, az ügy azonban még koránt sincs lezárva.

A Színikritikusok Egyesülete ugyanis nyílt levélben kérte a döntés megváltoztatását.

„Igyekezzetek úgy cselekedni, hogy a színház élő, a szabadság pedig szükséges maradjon számotokra. És ne csüggedjetek. A csüggedésben nincs sem élet, sem szabadság. Tudjátok, mit kell tenni. Mindenkinek béke és szeretet” – idézi a búcsúlevelet az MTI.

A személycsere azután vált biztossá, hogy Szerebrennyikovot két évig tartó házi őrizet után tavaly júniusban háromévi, három évre felfüggesztett szabadságvesztésre, valamint 800 ezer rubel pénzbüntetésre ítélte a moszkvai bíróság sikkasztásért és csoportosan elkövetett csalásért. Az ítélet kihirdetése után a rendező képviselete közölte: a gyanúsítás is abszurd, fellebbeznek a döntés ellen. Ugyanakkor a bűntársként elítélt főkönyvelő, Nyina Maszljajeva vádalkut kötött és kollégái ellen vallott, ami meglehetősen megnehezíti majd a védelem számára Szerebrennyikov nevének tisztára mosását. Még akkor is, ha Maszljajeva később változtatva a vallomásán azt mondta, hogy hatósági nyomásra cselekedett.

Az ügyet az orosz művészvilág a háziőrizetbe-vétel óta felháborodással szemléli.

Fejléckép: Kirill Szerebrennyikov (fotó: Elisabetta Villa / Getty Images Hungary)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Lázár Kati és Rudolf Péter a Halhatatlanok Társulatának tagjai között

Tizenhetedik alkalommal választottak maguk közé új tagokat a Halhatatlanok Társulatának tagjai. A júniusban lezárult szavazás alapján hat művész érdemelte ki a címet.
Vizuál

„Azért élek, mert valamit el akarok mondani” – interjú Mészáros Mártával

Mészáros Márta szeptember 19-én ünnepli 90. születésnapját. Ebből az alkalomból kerestük fel a rendezőt, akivel a film lényegéről, filmtörténeti csókjeleneteiről, a valósághoz vezető lépésekről és új filmtervéről is beszélgettünk. 
Színház

Epres Attila távozik az Örkény Színházból

A színész szabadúszóként folytatja tovább, de korábbi szerepeit megtartja.
Színház

Kováts Adél egy mázsás jégtömböt tolt keresztül Budapesten

A Radnóti Színház igazgatója a nyár legforróbb hetére időzítette performanszát, a Margit hídtól a Radnóti Tesla Laborig tolta jeget, míg a melegben az teljesen semmivé nem vált.
Vizuál

18-as karika kerülhet Almodóvar filmjeire

Megjelentek a Médiatanács korhatár-besorolással kapcsolatos ajánlásai, a példák között több filmklasszikust is említ az NMHH – tudatta a HVG.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Híd, ami összeköt: a tehetség – új tagokat avatott a Halhatatlanok Társulata

„Jó egészséget kívánok mindenkinek, pályatársaimnak remek előadásokat és boldogságot, boldogságot, boldogságot” – tolmácsolta Lázár Kati szavait Jordán Tamás szeptember 18-án a Budapesti Operettszínház előtti Halhatatlanok sétányán, ahol nyolc művész csatlakozott a Halhatatlanok Társulatához.
Színház hír

Vidnyánszky válasza Wilsonnak: „Sajnálom, hogy egyoldalúan tájékozódott”

A Nemzeti Színház igazgatója azután reagált, hogy a MITEM fesztiválra meghívott rendező, Robert Wilson közleményben tudatta, előadása után járó honoráriuma felét a FreeSZFE egyesületnek ajánlja fel.
Színház hír

A FreeSZFE-nek adja a MITEM-től kapott honoráriuma felét Robert Wilson

A világ egyik legismertebb rendezője a Nemzeti Színház fesztiválján vett volna részt, ám egészségügyi okokból kénytelen volt távol maradni, előadását nélküle mutatták be. Wilson később közleményben jelezte, hogy nem ért egyet az SZFE modellváltásának módjával – írta meg a hvg.hu.
Színház magazin

Mecénás és mészégető – Báró Kemény János, a Jóság Embere

Kemény János amerikai állampolgárként született 1903-ban, de egész életében erdélyinek vallotta magát. A két világháború között marosvécsi birtokán szervezte meg a helikoni közösséget, amely a jobb- és baloldali erdélyi írók közös parlamentje volt. Báró Kemény János a hídember szerepét töltötte be az erdélyi szellemi életben. Saját vagyonából mentette meg a csődtől a kolozsvári színházat, Horthytól Corvin-koszorút kapott, majd a holokauszt idején az ő támogatásával jött létre a Zsidó Színház Kolozsvárott. Menekítette az üldözötteket. A háború után alapító mecénása lett a marosvásárhelyi teátrumnak, innen aztán politikai okokból kirúgták. A báró mészégetőként dolgozott a kommunista diktatúrában. Drámai kelet-európai sorsáról több kötetes önéletrajzi sorozatot tervezett, de ez is csak torzó maradt.
Színház ajánló

Ady Endre és Jordán Tamás találkozása a Pinceszínházban

Kihirdette új évadának bemutatóit a Pinceszínház: Jordán Tamás Ady-estje mellett vígjátékokkal és beszélgetéssorozattal is várják a nézőket.