Színház

Nem hosszabbít szerződést Kirill Szerebrennyikovval a moszkvai Gogol Központ

2021.02.10. 14:00
Ajánlom
Távozik a Gogol Központ éléről a világhírű rendező, Kirill Szerebrennyikov – jelentette be a művész Instagramon.

A művészeti vezető 2012 óta irányította az intézményt, megbízatása február 25-én jár le. Helyére Alekszej Akranov színész-rendező-producert nevezi ki a polgármesteri hivatal, az ügy azonban még koránt sincs lezárva.

A Színikritikusok Egyesülete ugyanis nyílt levélben kérte a döntés megváltoztatását.

„Igyekezzetek úgy cselekedni, hogy a színház élő, a szabadság pedig szükséges maradjon számotokra. És ne csüggedjetek. A csüggedésben nincs sem élet, sem szabadság. Tudjátok, mit kell tenni. Mindenkinek béke és szeretet” – idézi a búcsúlevelet az MTI.

A személycsere azután vált biztossá, hogy Szerebrennyikovot két évig tartó házi őrizet után tavaly júniusban háromévi, három évre felfüggesztett szabadságvesztésre, valamint 800 ezer rubel pénzbüntetésre ítélte a moszkvai bíróság sikkasztásért és csoportosan elkövetett csalásért. Az ítélet kihirdetése után a rendező képviselete közölte: a gyanúsítás is abszurd, fellebbeznek a döntés ellen. Ugyanakkor a bűntársként elítélt főkönyvelő, Nyina Maszljajeva vádalkut kötött és kollégái ellen vallott, ami meglehetősen megnehezíti majd a védelem számára Szerebrennyikov nevének tisztára mosását. Még akkor is, ha Maszljajeva később változtatva a vallomásán azt mondta, hogy hatósági nyomásra cselekedett.

Az ügyet az orosz művészvilág a háziőrizetbe-vétel óta felháborodással szemléli.

Fejléckép: Kirill Szerebrennyikov (fotó: Elisabetta Villa / Getty Images Hungary)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Chaplin és Einstein barátságának történetéről szól a Rózsavölgyi Szalon augusztusban érkező bemutatója

Megtartották a Rózsavölgyi Szalon soron következő bemutatója, az Albert és Charlie olvasópróbáját Ujj Mészáros Károly rendező vezetésével. Az augusztusi bemutatóban színpadra lép Epres Attila, Pál András és Nagy Dóra.
Színház hír

Komédia, horror és romantikus musical is helyet kapott a Karinthy Színház új évadában

A Nemzetközi Történetmesélő Fesztivállal, az első Karinthy New Wave Festivallal júniusban, az új évadban pedig több bemutatóval várja a közönséget a Karinthy Színház.
Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.