Színház

Nem közeledtek az álláspontok az SZFE lemondott vezetése és a kuratórium között

2020.09.02. 16:20
Ajánlom
A tanári kar törekszik az oktatás biztosítására, de komoly problémát jelent az oktatók távozása.

Szerdán délután ült le tárgyalni egymással az SZFE lemondott vezetőségének képviseletében Upor László, Bagossy László és Németh Gábor, valamint Vidnyánszky Attila, az alapítványi kuratórium elnöke, aki a megbeszélést kezdeményezte. A megbeszélésen jelen volt továbbá a kuratórium másik tagja, Lajos Tamás, valamint több munkatárs.

Upor László, az SZFE korábbi rektori feladatokat ellátó rektorhelyettese elmondta, a hosszúra nyúlt beszélgetésen biztosították a kuratóriumot arról, hogy továbbra is azon vannak, hogy meginduljon, illetve folytatódjon az oktatás a hallgatók által elfoglalt egyetemen.

Egyetemfoglalás: őrséget állítottak a diákok

Kapcsolódó

Egyetemfoglalás: őrséget állítottak a diákok

Továbbra is kitartanak a hallgatók az SZFE hétfőn este elfoglalt Vas utcai épületben, ahol jelenleg nagyjából hetven-száz diák tartózkodik, derült ki a szerdai sajtótájékoztatón. Cikkünk frissült!

Az álláspontok távol vannak, a véleményeket közelíteni nem sikerült

-foglalta össze Upor. Bagossy László, a Színházművészeti Intézet leköszönt vezetője úgy fogalmazott, a demkoráciafelfogásról szólt a vita, amelynek része az egyetem működése is – és ezek a felfogások nagyon távol állnak egymástól. A felek nem jutottak egyezségre, továbbra is holtponton van például az alapokiratok körüli vita.

Törekszenek az oktatás biztosítására, de arra a kérdésre, mindez rendben elindulhat-e, csak bizonytalan válaszokat lehetett adni - tette hozzá.

A folyamatosan lemorzsolódó tanári kar pótlását is komoly problémaként említette.

A teljes találkozóról hangfelvétel készült, ám mint Upor László elmondta, ezeket egyik fél sem bocsátja közre. „Azért készültek, hogy az elmúlt időszak gyakorlatától eltérően senkinek ne legyen lehetősége meghamisítani, félremagyarázni az elhangzottakat. Illetve, ha valamelyik fél kommunikációjában kétséges elemek vannak, ezt vissza lehessen követni” – tette hozzá.

Németh Gábor leköszönt rektori tanácsadó úgy fogalmazott, számára most vált véglegesen világossá, hogy „nem ugyanazt értjük változás alatt”. Úgy véli, ideológiai változás áll az egyetemi autonómia elvonása mögött.

Fejléckép: Upor László az SZFE hallgatóitól kapott rektori megbízása (forrás: SZFE)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Filmek, amelyek megtisztítanak minket

CIkkünkben 5+1 filmeket ajánlunk, amelyek úgy hatnak ránk, mint egy őszinte beszélgetés, vagy mint egy hosszú aszály után érkező eső, amely megtisztítja a levegőt és teljes bensőnket.
Plusz

Látogatás a csokoládé birodalmában – a Lindt svájci múzeumában jártunk

Svájc nem csupán a síelők és a sajtrajongók paradicsoma, kiváló tejtermelési lehetőségei miatt az ország a csokoládé történetébe is beírta magát. A Lindt csokoládé gyártása Zürich mellett zajlik, az üzem mellett azonban 2020 óta egy interaktív múzeum is működik.
Zenés színház

Már elérhető a 2025-ös Budapesti Wagner-napok programja

A nürnbergi mesterdalnokokkal, a Tannhäuserrel és Bryn Terfel estjével várja a közönséget a Müpa Wagner-fesztiválja, amelyet a jövő évadban június 6. és 29. között rendeznek meg.
Zöldhullám

KÉP-regény: Viharos idők

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról ír, miért komolyan kell venni a Balaton jelzéseit vihar idején, és mi volt élete leghosszabb háromnegyed órája.
Vizuál

Amerikai thriller nyerte az Arany Pálmát

Sean Baker amerikai független rendező Anora című filmjével érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiváljának a fődíját. Mutatjuk a gála legnagyobb nyerteseit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Chaplin és Einstein barátságának történetéről szól a Rózsavölgyi Szalon augusztusban érkező bemutatója

Megtartották a Rózsavölgyi Szalon soron következő bemutatója, az Albert és Charlie olvasópróbáját Ujj Mészáros Károly rendező vezetésével. Az augusztusi bemutatóban színpadra lép Epres Attila, Pál András és Nagy Dóra.
Színház hír

Komédia, horror és romantikus musical is helyet kapott a Karinthy Színház új évadában

A Nemzetközi Történetmesélő Fesztivállal, az első Karinthy New Wave Festivallal júniusban, az új évadban pedig több bemutatóval várja a közönséget a Karinthy Színház.
Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.