Színház

Nem közeledtek az álláspontok az SZFE lemondott vezetése és a kuratórium között

2020.09.02. 16:20
Ajánlom
A tanári kar törekszik az oktatás biztosítására, de komoly problémát jelent az oktatók távozása.

Szerdán délután ült le tárgyalni egymással az SZFE lemondott vezetőségének képviseletében Upor László, Bagossy László és Németh Gábor, valamint Vidnyánszky Attila, az alapítványi kuratórium elnöke, aki a megbeszélést kezdeményezte. A megbeszélésen jelen volt továbbá a kuratórium másik tagja, Lajos Tamás, valamint több munkatárs.

Upor László, az SZFE korábbi rektori feladatokat ellátó rektorhelyettese elmondta, a hosszúra nyúlt beszélgetésen biztosították a kuratóriumot arról, hogy továbbra is azon vannak, hogy meginduljon, illetve folytatódjon az oktatás a hallgatók által elfoglalt egyetemen.

Egyetemfoglalás: őrséget állítottak a diákok

Kapcsolódó

Egyetemfoglalás: őrséget állítottak a diákok

Továbbra is kitartanak a hallgatók az SZFE hétfőn este elfoglalt Vas utcai épületben, ahol jelenleg nagyjából hetven-száz diák tartózkodik, derült ki a szerdai sajtótájékoztatón. Cikkünk frissült!

Az álláspontok távol vannak, a véleményeket közelíteni nem sikerült

-foglalta össze Upor. Bagossy László, a Színházművészeti Intézet leköszönt vezetője úgy fogalmazott, a demkoráciafelfogásról szólt a vita, amelynek része az egyetem működése is – és ezek a felfogások nagyon távol állnak egymástól. A felek nem jutottak egyezségre, továbbra is holtponton van például az alapokiratok körüli vita.

Törekszenek az oktatás biztosítására, de arra a kérdésre, mindez rendben elindulhat-e, csak bizonytalan válaszokat lehetett adni - tette hozzá.

A folyamatosan lemorzsolódó tanári kar pótlását is komoly problémaként említette.

A teljes találkozóról hangfelvétel készült, ám mint Upor László elmondta, ezeket egyik fél sem bocsátja közre. „Azért készültek, hogy az elmúlt időszak gyakorlatától eltérően senkinek ne legyen lehetősége meghamisítani, félremagyarázni az elhangzottakat. Illetve, ha valamelyik fél kommunikációjában kétséges elemek vannak, ezt vissza lehessen követni” – tette hozzá.

Németh Gábor leköszönt rektori tanácsadó úgy fogalmazott, számára most vált véglegesen világossá, hogy „nem ugyanazt értjük változás alatt”. Úgy véli, ideológiai változás áll az egyetemi autonómia elvonása mögött.

Fejléckép: Upor László az SZFE hallgatóitól kapott rektori megbízása (forrás: SZFE)

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó énekes, zenész, zeneszerző – közölte a hírt a család nevében Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője.
Színház

Birtoksértő magatartás miatt tett feljelentést Novák Emil és Szarka Gábor

Eljárást kezdeményezett Novák Emil, az SZFE rektorhelyettese és Szarka Gábor kancellár az egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke ellen – ezt maga Csernai Mihály osztotta meg Facebookon, hozzátéve, hogy „a dolog több szempontból pikáns”.
Klasszikus

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Színház

Máraival folytatódik a VígSTREAMház

A padlás 999. előadása után a Vígszínház Márai Sándorhoz fordul és Hegedűs D. Géza felejthetetlen monodrámáját közvetíti.
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Ünnepi előadásokkal vár Vaskakas Bábszínház

Nézőket ugyan most nem fogadhat, de gőzerővel készül a karácsonyra a Vaskakas Bábszínház. Bár a mézeskalácsillatot nem tudják a virtuális nézőtérre varázsolni, mesés programokkal várják az érdeklődőket.
Színház hír

Ünnepre hív a Rózsavölgyi Szalon

Hogyan változtak meg a kommunikációs szokásaink a vírushelyzetben? Mit csinálhatunk a korlátozások ideje alatt? Milyen tervekkel vágunk bele a következő időszakba? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Csiby Gergely és Józan László a Mi jár a fejedben? második adásában Vecsei H. Miklóssal, Herner Dorkával, Molnár Piroskával és Grecsó Krisztiánnal. Természetesen az adventi időszak előestéjén az ünnep is szóba került.
Színház gyász

Koronavírus okozta Cs. Szabó István bábszínész halálát

Elhunyt 78 éves korában Cs. Szabó István színész, író, költő, rendező, a Budai Bábszínház művészeti vezetője - tudatta a család pénteken az MTI-vel.
Színház szfe

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Színház szfe

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.