Színház

Nem közeledtek az álláspontok az SZFE lemondott vezetése és a kuratórium között

2020.09.02. 16:20
Ajánlom
A tanári kar törekszik az oktatás biztosítására, de komoly problémát jelent az oktatók távozása.

Szerdán délután ült le tárgyalni egymással az SZFE lemondott vezetőségének képviseletében Upor László, Bagossy László és Németh Gábor, valamint Vidnyánszky Attila, az alapítványi kuratórium elnöke, aki a megbeszélést kezdeményezte. A megbeszélésen jelen volt továbbá a kuratórium másik tagja, Lajos Tamás, valamint több munkatárs.

Upor László, az SZFE korábbi rektori feladatokat ellátó rektorhelyettese elmondta, a hosszúra nyúlt beszélgetésen biztosították a kuratóriumot arról, hogy továbbra is azon vannak, hogy meginduljon, illetve folytatódjon az oktatás a hallgatók által elfoglalt egyetemen.

Egyetemfoglalás: őrséget állítottak a diákok

Kapcsolódó

Egyetemfoglalás: őrséget állítottak a diákok

Továbbra is kitartanak a hallgatók az SZFE hétfőn este elfoglalt Vas utcai épületben, ahol jelenleg nagyjából hetven-száz diák tartózkodik, derült ki a szerdai sajtótájékoztatón. Cikkünk frissült!

Az álláspontok távol vannak, a véleményeket közelíteni nem sikerült

-foglalta össze Upor. Bagossy László, a Színházművészeti Intézet leköszönt vezetője úgy fogalmazott, a demkoráciafelfogásról szólt a vita, amelynek része az egyetem működése is – és ezek a felfogások nagyon távol állnak egymástól. A felek nem jutottak egyezségre, továbbra is holtponton van például az alapokiratok körüli vita.

Törekszenek az oktatás biztosítására, de arra a kérdésre, mindez rendben elindulhat-e, csak bizonytalan válaszokat lehetett adni - tette hozzá.

A folyamatosan lemorzsolódó tanári kar pótlását is komoly problémaként említette.

A teljes találkozóról hangfelvétel készült, ám mint Upor László elmondta, ezeket egyik fél sem bocsátja közre. „Azért készültek, hogy az elmúlt időszak gyakorlatától eltérően senkinek ne legyen lehetősége meghamisítani, félremagyarázni az elhangzottakat. Illetve, ha valamelyik fél kommunikációjában kétséges elemek vannak, ezt vissza lehessen követni” – tette hozzá.

Németh Gábor leköszönt rektori tanácsadó úgy fogalmazott, számára most vált véglegesen világossá, hogy „nem ugyanazt értjük változás alatt”. Úgy véli, ideológiai változás áll az egyetemi autonómia elvonása mögött.

Fejléckép: Upor László az SZFE hallgatóitól kapott rektori megbízása (forrás: SZFE)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Vizuál

Ferenc Jóska visszafoglalta az egykor róla elnevezett hidat!

Újabb Kolodko-miniszobor jelent meg Budapesten: ezúttal a Szabadság hídon, amely korábban Ferenc József nevét viselte.
Klasszikus

A közönséget is várják a Cziffra György-emlékév következő koncertjére

Az első, közönség számára is nyitott koncertet május 11-én tartják Szegeden, a Nemzeti Színházban. Az Hommage a Cziffra elnevezésű esten Szabó Marcell zongoraművész és a Szegedi Szimfonikus Zenekar lép fel, vezényel Medveczky Ádám.
Klasszikus

Kezdődik az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

Május 7-től 18 napon át világsztárok és a hazai művészeti élet legizgalmasabb alkotói adják egymásnak át a virtuális színpadot a Müpa új, ingyenes, online fesztiválján. A fesztivált Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala streamkoncertje nyitja a Milánói Scalából.
Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

A FESZ szerint szabálytalanul dönthettek az idei működési támogatásokról

A Független Előadó-Művészeti Szövetség nyílt levélben hívja a fel a figyelmet arra, hogy a minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek támogatásainak megítélésekor az elbírálás és a döntéshozatal során nem tartották be a pályázatra vonatkozó törvényi előírásokat.
Színház hír

Gizella-díjjal tüntették ki Oberfrank Pált

2021-ben ismét átadták a Gizella-díjat Veszprémben, melyet minden évben azoknak az alkotóknak ítélnek oda, akik kimagasló művészeti teljesítményükkel nagy szerepet játszanak Veszprém kulturális értékeinek létrehozásában, illetve tevékenységükkel hozzájárulnak a város jó hírnevének megőrzéséhez.
Színház támogatás

A szőnyeg szélén a szegedi MASZK Egyesület

És ez nem egy új előadás címe, hanem helyzetjelentés: az idei évben a szakminisztérium pályázatán nem nyert működési támogatást a MASZK Egyesület, amely 1992 óta működteti befogadószínházként a szegedi Régi Zsinagógát és 2020-ban 30. alkalommal rendezte meg a THEALTER fesztivált.
Színház interjú

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.
Színház életműdíj

A belső ember öltöztetője – Szakács Györgyi a Színházi Kritikusok Céhének életműdíjasa

A céh tagjai titkos szavazással ítélték oda az életműdíjat a Kossuth- és Jászai Mari-díjas jelmeztervezőnek, csaknem félszáz mozi és tévéfilm, valamint félezer színházi bemutató ruháinak megálmodójának.