Színház

Nem közeledtek az álláspontok az SZFE lemondott vezetése és a kuratórium között

2020.09.02. 16:20
Ajánlom
A tanári kar törekszik az oktatás biztosítására, de komoly problémát jelent az oktatók távozása.

Szerdán délután ült le tárgyalni egymással az SZFE lemondott vezetőségének képviseletében Upor László, Bagossy László és Németh Gábor, valamint Vidnyánszky Attila, az alapítványi kuratórium elnöke, aki a megbeszélést kezdeményezte. A megbeszélésen jelen volt továbbá a kuratórium másik tagja, Lajos Tamás, valamint több munkatárs.

Upor László, az SZFE korábbi rektori feladatokat ellátó rektorhelyettese elmondta, a hosszúra nyúlt beszélgetésen biztosították a kuratóriumot arról, hogy továbbra is azon vannak, hogy meginduljon, illetve folytatódjon az oktatás a hallgatók által elfoglalt egyetemen.

Egyetemfoglalás: őrséget állítottak a diákok

Kapcsolódó

Egyetemfoglalás: őrséget állítottak a diákok

Továbbra is kitartanak a hallgatók az SZFE hétfőn este elfoglalt Vas utcai épületben, ahol jelenleg nagyjából hetven-száz diák tartózkodik, derült ki a szerdai sajtótájékoztatón. Cikkünk frissült!

Az álláspontok távol vannak, a véleményeket közelíteni nem sikerült

-foglalta össze Upor. Bagossy László, a Színházművészeti Intézet leköszönt vezetője úgy fogalmazott, a demkoráciafelfogásról szólt a vita, amelynek része az egyetem működése is – és ezek a felfogások nagyon távol állnak egymástól. A felek nem jutottak egyezségre, továbbra is holtponton van például az alapokiratok körüli vita.

Törekszenek az oktatás biztosítására, de arra a kérdésre, mindez rendben elindulhat-e, csak bizonytalan válaszokat lehetett adni - tette hozzá.

A folyamatosan lemorzsolódó tanári kar pótlását is komoly problémaként említette.

A teljes találkozóról hangfelvétel készült, ám mint Upor László elmondta, ezeket egyik fél sem bocsátja közre. „Azért készültek, hogy az elmúlt időszak gyakorlatától eltérően senkinek ne legyen lehetősége meghamisítani, félremagyarázni az elhangzottakat. Illetve, ha valamelyik fél kommunikációjában kétséges elemek vannak, ezt vissza lehessen követni” – tette hozzá.

Németh Gábor leköszönt rektori tanácsadó úgy fogalmazott, számára most vált véglegesen világossá, hogy „nem ugyanazt értjük változás alatt”. Úgy véli, ideológiai változás áll az egyetemi autonómia elvonása mögött.

Fejléckép: Upor László az SZFE hallgatóitól kapott rektori megbízása (forrás: SZFE)

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Jazz/World

Gryllus Samu hangszerelte át Gryllus Dániel Weöres Sándor prózájára komponált dalsorozatát

Weöres Sándor költői prózájának, az 1945-ben publikált A teljesség felének sorai közmondásként ma is köztünk élnek. Ezeket a gondolatokat ültette át a zene nyelvére Gryllus Dániel csaknem 40 évvel ezelőtt, most pedig fia hangszerelésében lesznek hallhatóak február 5-én, a Magyar Zene Házában.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Színház

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.
Könyv

A sors kövei – 140 éve született Virginia Woolf

A modern angol próza és lélektani regény egyik megteremtőjeként is ismert Virginia Woolf a 20. század egyik legnagyobb hatású irodalmi alkotója, aki bár sikeres írói karriert tudhat maga mögött, az életében elszenvedett traumákat sosem tudta feldolgozni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Megszűnik a k2 Színház

A független színházi műhely tizenkét év után fejezi be működését – áll a társulat rövid közleményében.
Színház ajánló

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.
Színház hír

Márciustól csillag őrzi Kaszás Attila nevét a komáromi mozi előtt

Alig pár hónappal azután, hogy a városhoz kötődő művészek előtt tisztelegve felavatták az első csillagot, új névvel gazdagodik a mozi előtti tér – jelentette be közösségi oldalán Keszegh Béla polgármester.
Színház gyász

Tragikusan fiatalon elhunyt Mokány Csaba színművész

Negyvenhárom éves korában elhunyt Mokány Csaba füleki származású színész, rendező adta hírül a Komáromi Jókai Színház facebook oldala. "Isten veled, Csabi! Emléked megőrizzük!" - búcsúznak tőle kollégái.
Színház kritika

Csalók és megcsaltak játszmája

Életünk illúziókra épül: próbáljuk a jó oldalunkat mutatni az emberek előtt, sikeresnek látszani, szépnek, okosnak és gazdagnak tűnni. Néhány embernek mindez valóban sikerül, mások egy hamis valóság mögé bújva élik mindennapjaikat. „Korunk cégvezetője”, Háy János darabjának főszereplője is ilyen. A legjobbat akarja, és minél többet markol, annál jobban szétesik az addig megszokott világa.