Színház

Nem lépnek fel az orosz és ukrán társulatok az idei MITEM-en

2022.03.28. 10:35
Ajánlom
Az alkotók a két nemzet között zajló háború miatt maradnak távol – adta hírül a Nemzeti Színház.

Bár a fesztivál szervezői bíztak abban, hogy a február 24-én kirobbant konfliktus hamar rendeződik és a fegyverek gyorsan elhallgatnak, azonban nem így történt.

A VIII. MITEM a béke, a megbékélés szimbólumává szeretett volna válni azzal, hogy az orosz és ukrán művészek a nézeteltérések ellenére egymás mellett lépnek fel, ám a valóság ezt a reményt kettétörte.

„Mára már világossá vált, hogy lehetetlen az ukrán és orosz társulatok Magyarországra utazása és vendégszereplése a MITEM fesztiválon.

Néhány napja a Rigai Új Színház is jelezte, hogy a háborús helyzet miatt ők sem tudnak részt venni a fesztiválunkon” – tette hozzá a Nemzeti Színház.

net_haboru_es_beke_035-101953.jpg

jelenet a moszkvai Vahtangov Színház Háború és béke című előadásából (Fotó/Forrás: MITEM / Nemzeti Színház)

A távolmaradó társulatok:

  • Ivan Franko Nemzeti Dráma Színház Kijevből a Dalolj, Lola, dalolj! című előadással
  • Rigai Új Színház, Riga, Lettország az Oblomov című előadással
  • Alekszandrinszkij Színház Szentpétervárról a MA 2016-… című előadással
  • Vahtangov Színház Moszkvából a Háború és béke című előadással

A megváltott jegyeket a színház június 3-ig visszaváltja, az elmaradó produkciók helyett pedig új műsorszámokkal kedveskedik a nézőknek.

Május 2-án a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Joёl Pommerat Ez a gyerek! című előadása kerül színre, valamint felvételről levetítik a kijevi Ivan Franki Nemzeti Dráma Színház A boldogtalan című drámáját, melyhez kapcsolódva a teátrum gyűjtést szervez a háború elől menekülők megsegítésére.

Fejléckép: jelenet a moszkvai Vahtangov Színház Háború és béke című előadásából (forrás: Nemzeti Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Leszámolás a paraszti kultúrával – megnéztük az év egyik legszebb filmjét

A Parasztok című filmet látni olyan, mintha végigjárnánk egy hatalmas múzeumot, és hosszasan elidőznénk valamennyi műalkotás előtt – szellemileg megterhelő, mégis eksztatikus művészi élményt jelent.
Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Klasszikus

Ragyogó sötétségem – beszélgetés Érdi Tamással

Érdi Tamás zongoraművész december 17-én a Benczúr Házban ad ünnepre hangoló koncertet, az Egész nap karácsony rendezvény záróakkordjaként.
Könyv

Vámos Miklós: Remek megragadása annak, mi is a szépirodalom

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Sasha Marianna Salzmann Az emberben legyen szép minden című kötetével foglalkozik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Evangéliumi történetek felolvasásával emlékeztek Jézus életére

A székesfehérvári Vörösmarty Színház hagyományos Újszövetség Maratonján negyven helyi lakos olvasott fel evangéliumi szövegrészeket advent első vasárnapján.
Színház hír

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Színház ajánló

Már elérhető a Pintér Béla és Társulata januári és februári műsora

Az idén 25. jubileumát ünneplő Pintér Béla és Társulata januárban és februárban összesen harminchat estén várja nézőit az újpesti UP Rendezvénytérbe. Az előadásokra már elindult a jegyértékesítés.
Színház ajánló

Tabutémákat is feszeget a Vörösmarty Színház A kék hajú lány című előadása

Két szereposztással is bemutatta a Vörösmarty Színház a Dóka Péter regényéből készült színdarabot, A kék hajú lányt. Az előadás után a közönség fiatal tagjai színházpedagógiai foglalkozáson is részt vehetnek.
Színház hír

Vidnyánszky Attila maradt a Magyar Teátrumi Társaság elnöke

Ismét Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház vezérigazgatóját választotta elnökévé a Magyar Teátrumi Társaság.