Színház

Nem lépnek fel az orosz és ukrán társulatok az idei MITEM-en

2022.03.28. 10:35
Ajánlom
Az alkotók a két nemzet között zajló háború miatt maradnak távol – adta hírül a Nemzeti Színház.

Bár a fesztivál szervezői bíztak abban, hogy a február 24-én kirobbant konfliktus hamar rendeződik és a fegyverek gyorsan elhallgatnak, azonban nem így történt.

A VIII. MITEM a béke, a megbékélés szimbólumává szeretett volna válni azzal, hogy az orosz és ukrán művészek a nézeteltérések ellenére egymás mellett lépnek fel, ám a valóság ezt a reményt kettétörte.

„Mára már világossá vált, hogy lehetetlen az ukrán és orosz társulatok Magyarországra utazása és vendégszereplése a MITEM fesztiválon.

Néhány napja a Rigai Új Színház is jelezte, hogy a háborús helyzet miatt ők sem tudnak részt venni a fesztiválunkon” – tette hozzá a Nemzeti Színház.

net_haboru_es_beke_035-101953.jpg

jelenet a moszkvai Vahtangov Színház Háború és béke című előadásából (Fotó/Forrás: MITEM / Nemzeti Színház)

A távolmaradó társulatok:

  • Ivan Franko Nemzeti Dráma Színház Kijevből a Dalolj, Lola, dalolj! című előadással
  • Rigai Új Színház, Riga, Lettország az Oblomov című előadással
  • Alekszandrinszkij Színház Szentpétervárról a MA 2016-… című előadással
  • Vahtangov Színház Moszkvából a Háború és béke című előadással

A megváltott jegyeket a színház június 3-ig visszaváltja, az elmaradó produkciók helyett pedig új műsorszámokkal kedveskedik a nézőknek.

Május 2-án a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Joёl Pommerat Ez a gyerek! című előadása kerül színre, valamint felvételről levetítik a kijevi Ivan Franki Nemzeti Dráma Színház A boldogtalan című drámáját, melyhez kapcsolódva a teátrum gyűjtést szervez a háború elől menekülők megsegítésére.

Fejléckép: jelenet a moszkvai Vahtangov Színház Háború és béke című előadásából (forrás: Nemzeti Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Plusz

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Színház

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Zenés színház

Bretz Gábor kapta a Székely Mihály-emlékplakettet

Az Operaház egykori legendás énekesének emlékére létrehozott díjat egy arra érdemes énekesnek adják át, művészi és emberi magatartásának elismerésére. Idén a világszerte ismert basszbaritonra esett a választás.
Vizuál

Fődíjas lett a Külön falka Olaszországban

Kis Hajni szívszorító és felemelő apa-lánya kapcsolatról szóló mozifilmje a közönségdíjat és a legjobb férfi főszereplő díját is elnyerte a Riviera Nemzetközi Filmfesztiválon, az olaszországi Sestri Levantéban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Színház ajánló

Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Bábfesztivált Békéscsabán

Öt nap alatt tizennyolc társulat húsz előadása mutatkozik be június 22. és 26. között a Békéscsabai Napsugár Bábszínházban.
Színház magazin

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Színház hír

Klasszikusok új köntösben – hat bemutatót tart a jövő évadban a József Attila Színház

A következő szezon műsorán a drámák és a vígjátékok mellett a zenés színház kedvelői számára is kínál újdonságokat a József Attila Színház, a Made in Hungáriából ízelítőt is kaphattak a sajtó képviselői.
Színház hír

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.