Színház

Nem magunknak csináljuk – interjú Russói Tamással a Zsámbéki Nyári Színház idei programjáról

2022.06.03. 11:05
Ajánlom
Több korszaka is volt a Zsámbéki Nyári Színháznak, 1983-ban Mátyás Irén és Bicskei Gábor indította, fontos helyszíne volt a Rakétabázis, kísérletező előadásaival. A zsámbéki nyár őrzi a hagyományokat, de a ma három helyszínen működő nyári színház számos dologban megújult. A színházigazgató Russói Tamással beszélgettünk.

Nagy múltja van Zsámbékon a nyári színháznak – kezdi Russói Tamás. – Az elődeim fiatal művészeket karoltak fel, alkotó, kísérleti színházat csináltak a Rakétabázison, ami mostanra nagyon leromlott, hatalmas keret kéne a felújításához. Ezért pár éve azon kezdtünk gondolkodni, hol és hogyan tudnánk olyan színházat csinálni, amit a zsámbékiak magukénak éreznek. Sok művész kötődik a városhoz, volt honnan alkotó energiákat merítenünk. Harmadik éve a Zichy-kastély udvara ad helyet az előadásoknak, szívesen jönnek ide a nézők.

A rendezvény idén egy fesztivállal nyit pünkösdkor, ezt követi a színház nyári sorozata. A zenei fesztiváljuk ráhangoló is?

Vecsei H. Miklós találta ki, hogy pünkösdkor szervezzünk egy nyitást, ami a Szent Jakab útvonalon zarándoklattal indul a Normafától a zsámbéki premontrei rend házáig, igazodva a pünkösd áhítatához. Ezt követi a háromnapos zenei fesztivál.

Ami egy alternatív zenei fesztivál, kicsit kibillent a csendességből.

Tudatos ez a kettősség, de csendesebb, akusztikus megszólalásban hívtuk a zenekarokat. Célunk, hogy a magyar dalnak adjunk teret, és megcéloztunk egy új közönségréteget, a fiatalabb korosztályt.

RussoiTamas3-ZsambekiNyariSzinhazFotoFejerJanos-153056.jpg

Russói Tamás (Fotó/Forrás: Fejér János / Zsámbéki Nyári Színház)

A júliusban induló színházi sorozatnak több visszajáró művésze is van, például Grecsó Krisztián, Mácsai Pál. Utóbbi a már tavaly is előadott Azt meséld el, Pista! előadást és a Dés Lászlóval közösen összeállított Radnóti-estjét hozza. Mintha ezek a szövegek az elmúlt évek során még megrendítőbben szólnának.

Ezek sajnos megint nagyon aktuálisak, vannak megrendítő estéink. Idén három monodrámát és két kamaradrámát látunk vendégül. A Rózsavölgyi Szalon Churchill és Garbo előadásával kezdünk Nagy-Kálózy Eszter és Hegedűs D. Géza játékában.

Fontos, hogy a kőszínházak elérhető előadáskínálatából a legsikeresebb produkciók számára szabadtéri bemutatkozási lehetőséget biztosítsunk.

Érkezik A csemegepultos naplója és Háy János A cégvezető című darabja, és folytatódnak a Kedves Zsámbék című irodalmi estek, Seres Tamás rendezésében, kedvelt művészekkel.  

Vecsei H. és ifj. Vidnyánszky Attila Ifjú barbárok előadása a Kolozsvári Magyar Színház és a Gyulai Várszínház közös produkciója, két zenész, Kodály és Bartók barátságáról, ifjú éveikről, a menni vagy maradni dilemmájáról szól.

Gyula után rögtön hozzánk érkezik a két fiatal vezető színész két zseniről szóló előadása a kolozsvári színház művészeivel. Nagyon izgalmas már a téma is, kíváncsian várom. A Kolozsvári Színházzal a jövőben szeretnénk szorosabbra fűzni az együttműködést. Vecsei H. Miklós nyaraink visszatérő szereplője. Ifj. Vidnyánszky Attilával a Vízkereszt, de amúgy mindegy című darabbal korábban már jártak nálunk, most ismét egy nagyszabású produkció alkotóiként látjuk őket viszont.

DSC_6369masolat-140345.jpg

Zsámbéki Nyári Színház, Zichy-kastély színpad (Fotó/Forrás: Fejér János / Zsámbéki Nyári Színház)

Miben mérik sikert, a visszajelzések alapján?

Nézőszámban, de a visszajelzéseket is fontosnak tartjuk. Figyeljük a kommenteket, a közösségi felületeket, és beszélgetünk a közönséggel. Én minden előadáson ott vagyok. Közel nyolcvan településről érkeznek hozzánk, a fő merítés Budapest és a Zsámbéki-medence.

Üzletember, színházszerető zsámbéki patrióta, a nyári színházban melyik szerepe az erősebb?

Üzletemberként próbálom gazdaságilag működtetni az egyesületet. Nem magunknak csináljuk, a nézőknek szervezzük, fontos, hogy ők szeressék. Megtisztelő, hogy évről-évre ennyi vezető színész és zenész örömmel jön hozzánk.

Lokálpatriótaként boldog vagyok, hogy olyan történelmi helyszínen játszhatunk, ahol múlt és jelen harmóniában létezik és a legváltozatosabb előadások tereként tud működni.

Fontos, hogy aki eljön hozzánk, hazavigyen magával valami emlékezeteset, elgondolkodtatót ebben a nagyon nem könnyű világban. Persze a mosolyra, jókedvre is szükség van!

A Zsámbéki Nyári Színház műsoráról bővebben itt tájékozódhat! >>>

Fejléckép: Russói Tamás (fotó: Fejér János / Zsámbéki Nyári Színház)

Támogatott tartalom.

Belakja a város történelmi tereit a Zsámbéki Nyári Színház

Kapcsolódó

Belakja a város történelmi tereit a Zsámbéki Nyári Színház

Csendes zarándoklattal és rendhagyó háromnapos zenei fesztivállal nyit idén a Zsámbéki Nyári Színház. Június 3-án az I. Zsámbéki Pünkösdi Fesztivál felvezetéseként Vecsei H. Miklóssal tehet Budapestről a Normafától egészen Zsámbékig 28 km-es zarándoklatot a Szent Jakab úton az, aki lelkileg és fizikailag elég felkészültnek érzi magát ilyen hosszú túrához.

Zsámbéki Nyári Színház

A Zsámbéki Nyári Színház, kihasználva a hely természeti, műemléki és szellemi értékeit, igyekszik emlékezetes és minőségi színházi élményekkel gazdagítani a közönséget. Rendezvényeik legújabb helyszínén, a Zichy-kastély területén múlt és jelen, klasszikus és modern lenyűgöző harmóniában létezik, így válik alkalmassá arra, hogy a legkülönfélébb programok, színházi előadások, koncertek befogadó tereként működjön.

Befogadó színházi tevékenységükön túl több saját fejlesztésű produkció is szerepel a repertoárjukban. Kiemelt feladatuknak tekintik, hogy működésükkel hozzájáruljanak ahhoz, hogy minden korosztály számára hozzáférhetőek legyenek értékes produkciók, és valódi közösségi színházzá váljanak.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Leszámolás a paraszti kultúrával – megnéztük az év egyik legszebb filmjét

A Parasztok című filmet látni olyan, mintha végigjárnánk egy hatalmas múzeumot, és hosszasan elidőznénk valamennyi műalkotás előtt – szellemileg megterhelő, mégis eksztatikus művészi élményt jelent.
Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Klasszikus

Ragyogó sötétségem – beszélgetés Érdi Tamással

Érdi Tamás zongoraművész december 17-én a Benczúr Házban ad ünnepre hangoló koncertet, az Egész nap karácsony rendezvény záróakkordjaként.
Könyv

Vámos Miklós: Remek megragadása annak, mi is a szépirodalom

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Sasha Marianna Salzmann Az emberben legyen szép minden című kötetével foglalkozik.

Ezt olvasta már?

Színház hír

Evangéliumi történetek felolvasásával emlékeztek Jézus életére

A székesfehérvári Vörösmarty Színház hagyományos Újszövetség Maratonján negyven helyi lakos olvasott fel evangéliumi szövegrészeket advent első vasárnapján.
Színház hír

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Színház ajánló

Már elérhető a Pintér Béla és Társulata januári és februári műsora

Az idén 25. jubileumát ünneplő Pintér Béla és Társulata januárban és februárban összesen harminchat estén várja nézőit az újpesti UP Rendezvénytérbe. Az előadásokra már elindult a jegyértékesítés.
Színház ajánló

Tabutémákat is feszeget a Vörösmarty Színház A kék hajú lány című előadása

Két szereposztással is bemutatta a Vörösmarty Színház a Dóka Péter regényéből készült színdarabot, A kék hajú lányt. Az előadás után a közönség fiatal tagjai színházpedagógiai foglalkozáson is részt vehetnek.
Színház hír

Vidnyánszky Attila maradt a Magyar Teátrumi Társaság elnöke

Ismét Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház vezérigazgatóját választotta elnökévé a Magyar Teátrumi Társaság.