Színház

Nem magunknak csináljuk – interjú Russói Tamással a Zsámbéki Nyári Színház idei programjáról

2022.06.03. 11:05
Ajánlom
Több korszaka is volt a Zsámbéki Nyári Színháznak, 1983-ban Mátyás Irén és Bicskei Gábor indította, fontos helyszíne volt a Rakétabázis, kísérletező előadásaival. A zsámbéki nyár őrzi a hagyományokat, de a ma három helyszínen működő nyári színház számos dologban megújult. A színházigazgató Russói Tamással beszélgettünk.

Nagy múltja van Zsámbékon a nyári színháznak – kezdi Russói Tamás. – Az elődeim fiatal művészeket karoltak fel, alkotó, kísérleti színházat csináltak a Rakétabázison, ami mostanra nagyon leromlott, hatalmas keret kéne a felújításához. Ezért pár éve azon kezdtünk gondolkodni, hol és hogyan tudnánk olyan színházat csinálni, amit a zsámbékiak magukénak éreznek. Sok művész kötődik a városhoz, volt honnan alkotó energiákat merítenünk. Harmadik éve a Zichy-kastély udvara ad helyet az előadásoknak, szívesen jönnek ide a nézők.

A rendezvény idén egy fesztivállal nyit pünkösdkor, ezt követi a színház nyári sorozata. A zenei fesztiváljuk ráhangoló is?

Vecsei H. Miklós találta ki, hogy pünkösdkor szervezzünk egy nyitást, ami a Szent Jakab útvonalon zarándoklattal indul a Normafától a zsámbéki premontrei rend házáig, igazodva a pünkösd áhítatához. Ezt követi a háromnapos zenei fesztivál.

Ami egy alternatív zenei fesztivál, kicsit kibillent a csendességből.

Tudatos ez a kettősség, de csendesebb, akusztikus megszólalásban hívtuk a zenekarokat. Célunk, hogy a magyar dalnak adjunk teret, és megcéloztunk egy új közönségréteget, a fiatalabb korosztályt.

RussoiTamas3-ZsambekiNyariSzinhazFotoFejerJanos-153056.jpg

Russói Tamás (Fotó/Forrás: Fejér János / Zsámbéki Nyári Színház)

A júliusban induló színházi sorozatnak több visszajáró művésze is van, például Grecsó Krisztián, Mácsai Pál. Utóbbi a már tavaly is előadott Azt meséld el, Pista! előadást és a Dés Lászlóval közösen összeállított Radnóti-estjét hozza. Mintha ezek a szövegek az elmúlt évek során még megrendítőbben szólnának.

Ezek sajnos megint nagyon aktuálisak, vannak megrendítő estéink. Idén három monodrámát és két kamaradrámát látunk vendégül. A Rózsavölgyi Szalon Churchill és Garbo előadásával kezdünk Nagy-Kálózy Eszter és Hegedűs D. Géza játékában.

Fontos, hogy a kőszínházak elérhető előadáskínálatából a legsikeresebb produkciók számára szabadtéri bemutatkozási lehetőséget biztosítsunk.

Érkezik A csemegepultos naplója és Háy János A cégvezető című darabja, és folytatódnak a Kedves Zsámbék című irodalmi estek, Seres Tamás rendezésében, kedvelt művészekkel.  

Vecsei H. és ifj. Vidnyánszky Attila Ifjú barbárok előadása a Kolozsvári Magyar Színház és a Gyulai Várszínház közös produkciója, két zenész, Kodály és Bartók barátságáról, ifjú éveikről, a menni vagy maradni dilemmájáról szól.

Gyula után rögtön hozzánk érkezik a két fiatal vezető színész két zseniről szóló előadása a kolozsvári színház művészeivel. Nagyon izgalmas már a téma is, kíváncsian várom. A Kolozsvári Színházzal a jövőben szeretnénk szorosabbra fűzni az együttműködést. Vecsei H. Miklós nyaraink visszatérő szereplője. Ifj. Vidnyánszky Attilával a Vízkereszt, de amúgy mindegy című darabbal korábban már jártak nálunk, most ismét egy nagyszabású produkció alkotóiként látjuk őket viszont.

DSC_6369masolat-140345.jpg

Zsámbéki Nyári Színház, Zichy-kastély színpad (Fotó/Forrás: Fejér János / Zsámbéki Nyári Színház)

Miben mérik sikert, a visszajelzések alapján?

Nézőszámban, de a visszajelzéseket is fontosnak tartjuk. Figyeljük a kommenteket, a közösségi felületeket, és beszélgetünk a közönséggel. Én minden előadáson ott vagyok. Közel nyolcvan településről érkeznek hozzánk, a fő merítés Budapest és a Zsámbéki-medence.

Üzletember, színházszerető zsámbéki patrióta, a nyári színházban melyik szerepe az erősebb?

Üzletemberként próbálom gazdaságilag működtetni az egyesületet. Nem magunknak csináljuk, a nézőknek szervezzük, fontos, hogy ők szeressék. Megtisztelő, hogy évről-évre ennyi vezető színész és zenész örömmel jön hozzánk.

Lokálpatriótaként boldog vagyok, hogy olyan történelmi helyszínen játszhatunk, ahol múlt és jelen harmóniában létezik és a legváltozatosabb előadások tereként tud működni.

Fontos, hogy aki eljön hozzánk, hazavigyen magával valami emlékezeteset, elgondolkodtatót ebben a nagyon nem könnyű világban. Persze a mosolyra, jókedvre is szükség van!

A Zsámbéki Nyári Színház műsoráról bővebben itt tájékozódhat! >>>

Fejléckép: Russói Tamás (fotó: Fejér János / Zsámbéki Nyári Színház)

Támogatott tartalom.

Belakja a város történelmi tereit a Zsámbéki Nyári Színház

Kapcsolódó

Belakja a város történelmi tereit a Zsámbéki Nyári Színház

Csendes zarándoklattal és rendhagyó háromnapos zenei fesztivállal nyit idén a Zsámbéki Nyári Színház. Június 3-án az I. Zsámbéki Pünkösdi Fesztivál felvezetéseként Vecsei H. Miklóssal tehet Budapestről a Normafától egészen Zsámbékig 28 km-es zarándoklatot a Szent Jakab úton az, aki lelkileg és fizikailag elég felkészültnek érzi magát ilyen hosszú túrához.

Zsámbéki Nyári Színház

A Zsámbéki Nyári Színház, kihasználva a hely természeti, műemléki és szellemi értékeit, igyekszik emlékezetes és minőségi színházi élményekkel gazdagítani a közönséget. Rendezvényeik legújabb helyszínén, a Zichy-kastély területén múlt és jelen, klasszikus és modern lenyűgöző harmóniában létezik, így válik alkalmassá arra, hogy a legkülönfélébb programok, színházi előadások, koncertek befogadó tereként működjön.

Befogadó színházi tevékenységükön túl több saját fejlesztésű produkció is szerepel a repertoárjukban. Kiemelt feladatuknak tekintik, hogy működésükkel hozzájáruljanak ahhoz, hogy minden korosztály számára hozzáférhetőek legyenek értékes produkciók, és valódi közösségi színházzá váljanak.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.
Plusz

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Színház

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.

Ezt olvasta már?

Színház hír

Újraértelmezett Shakespeare-drámák a nyári fesztiválokon

A Magyar Mozgókép Fesztivál „Legjobb tévésorozat” kategóriájának győztese, a drámaíró műveit feldolgozó Shakespeare/37 meghívást kapott három fesztivál programjába is, így a rövid epizódok láthatóak lesznek a Kolorádó Fesztiválon, a Bánkitó Fesztiválon és az Ördögkatlan Fesztiválon is.
Színház galéria

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Színház hír

A Proton Színház alapító előadása is látható lesz idén nyáron

Mundruczó Kornél Frankenstein-terv rendezése mellett a Winterreise előadással is találkozhat a hazai közönség.
Színház interjú

Bebújósdi – Beszélgetés Felvidéki Judittal

Huszonkilenc év alatt harmincöt tévéfilmet, tévéjátékot, portréfilmet és dokumentumfilmet készített, de forgatott irodalmi műsorokat és sorozatokat is a Magyar Televíziónak. Rendezett színházban, majd hosszú csend következett. Felvidéki Judit, Balázs Béla-díjas filmrendező tizenhat év után újra színházban rendez, ami jó alkalom volt a beszélgetésre, és egy kis múltidézésre is.
Színház ajánló

Apor Vilmosról készített darabot Dér András

Nagyszabású történelmi ősbemutató látható a Gyulai Várszínházban július 1-jén és 2-án. A két háború közötti legendás hírű gyulai apátplébános, majd győri püspökként vértanúhalált halt Apor Vilmos életéről szóló darabot Mindenkinek mindene címmel Dér András írta a Gyulai Várszínház felkérésére, és ő is rendezi.