Színház

Nem maradunk színházi fesztivál nélkül nyáron – júniusban jön a Kisvárdai Fesztivál

2021.04.07. 11:30
Ajánlom
Három helyszínen, tizenöt versenyelőadással és öt versenyen kívüli produkcióval várja a nézőket a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja június 18. és 26. között. A határon túli magyar színházak seregszemléjének programját ezúttal is a fesztivál művészeti tanácsadója, Balogh Tibor dramaturg, kritikus állította össze.

A 2021-ben megrendezésre kerülő fesztiválon a legnagyobb határon túli magyar városok képviseltetik magukat: érkezik előadás Aradról, Beregszászról, Csíkszeredából, Gyergyószentmiklósról, Kassáról, Kolozsvárról, Komáromból, Marosvásárhelyről, Nagyváradról, Sepsiszentgyörgyről, Szabadkáról, Székelyudvarhelyről és Zentáról is.

A programkínálat ezúttal is műfaji sokszínűségről árulkodik: az elgondolkodtató drámai művek mellett helyet kaptak a könnyedebb, szórakoztató darabok is, melyeket három helyszínen – a Művelődési Központban, a Zsinagógában, valamint a Főtéri Színpadon – láthat majd a közönség. Bemutatkozási lehetőséget kapnak a klasszikusok mellett az adott térség kiemelkedő alkotói is, így színre kerül többek között Gianina Cărbunariu, a romániai Teatrul Tineretului Színház igazgatójának drámája, akinek Mady baby című darabját tavaly mutatták be a Jurányi Házban.

A versenyelőadásokhoz kísérőprogramként szakmai beszélgetések is kapcsolódnak, ahol az alkotók, valamint a zsűri tagjai beszélgetnek a darab kapcsán felmerülő fontosabb témákról. A beszélgetés a korábbi évekhez hasonlóan bárki számára nyitott.

Program

Június 18.:

Füst Milán: Boldogtalanok (a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház előadása) - verseny
Halász Péter: Gyerekünk (a Csíkszeredai Csíki Játékszín előadása) - verseny
Huszka Jenő–Szilágyi László: Sissy, a magyar királyné (A Monarchia Operett előadása)

Június 19.:

MEGNYITÓ ÜNNEPSÉG
Herczeg Ferenc: Déryné ifjasszony (a Déryné Színház előadása)
Pintér Béla: Parasztopera (a kassai Thália Színház előadása) - verseny
Nagy Szilárd és Ragány Misa koncertje

Június 20.:

Szedjetek szét /Domonkos István művei alapján/ (a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház előadása) - verseny
Joël Pommerat: Ez a gyerek (a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház előadása) - verseny
Billy van Zandt–Jane Milmore: Bocs, félrement! (az Orlai Produkció előadása)
Meghatározatlan időre /kirakatszínház/ (a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház előadása)

Június 21.:

Radu Afrim: Amikor telihold ragyog a turkáló felett (a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előadása) - verseny
Csokonai Vitéz Mihály: Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak (az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház közös produkciója) - verseny
Peter Shaffer: Rövidzárlat (a Veres 1 Színház előadása)
Kemény Henrik alapján: Vitéz László és az elátkozott malom (az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház közös produkciója)

Június 22.:

Mrozek: Emigránsok (a Forrás Színház, a Soproni Petőfi Színház és a Váci Dunakanyar Színház közös produkciója) - verseny
Henrik Ibsen: Nóra (a Kolozsvári Állami Magyar Színház előadása) - verseny
Szente Vajk: Legénybúcsú (a Játékszín előadása)

Június 23.:

Branislav Nušić alapján: A gyászoló család (a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának előadása) - verseny
Matei Visniec: És a csellóval mi legyen? vagy: Tamási Áron: Boldog nyárfalevél (a marosvásárhelyi Spectrum Színház előadása) - verseny
Szarka Gyula–Szálinger Balázs: Zenta, 1697 (a Zentai Magyar Kamaraszínház és a Soproni Petőfi Színház közös produkciója) - verseny

Június 24.:

Gianina Cărbunariu: A tigris (a Nagyváradi Szigligeti Színház előadása) - verseny
Jon Fosse: Én vagyok a szél (a Transzformáció Alapítvány, a Szkéné Színház és a TRIP közös produkciója) - verseny
Lénárt Róbert: Y-elágazás (a vajdasági Tanyaszínház előadása) - verseny

Június 25.:

Tankred Dorst: Merlin (a Maladype Színház és Kisvárdai Várszínház közös produkciója)
Shakespeare: Hamlet /hallgatói előadás/ (a Komáromi Jókai Színház, a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Főiskola és a Symbol Polgári Társulás közös produkciója)
Hárman párban (Nagy Sándor, Janza Kata és Vágó Bernadett műsora)

Június 26.:

ZÁRÓÜNNEPSÉG
Tajtékos dalok – Boris Vian-revü (a Budapesti Operettszínház előadása)
Szemenyei János–Mikó Csaba–Závada Péter: Sándor Mátyás (a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház előadása)

Az előadásokkal kapcsolatos bővebb információ a fesztivál honlapján érhető el.

Fejléckép: jelenet a Figura Stúdió Színház Boldogtalanok című előadásából
(forrás: Figura Stúdió Színház)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Feljelentés áldozata lett az Anyáim története

Elmaradt az Ars Sacra Filmfesztivál versenyprogramjába meghívott film vetítése szombat este a Tabán moziban. A rendezők egy nappal a vetítés előtt tudták meg, hogy többen feljelentették a fesztivál szervezőit, és petíciót indítottak a szivárványcsaládok örökbefogadásáról szóló film vetítése ellen. 
Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

„Csodálatos ez a bohóc-létezés” – Beszélgetés Mertz Tiborral

Szeptember 18-án mutatta be Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját a Budaörsi Latinovits Színház, Alföldi Róbert rendezésében. Mertz Tiborral, az előadás egyik szereplőjével beszélgettünk kíváncsiságról, társulati létezésről és véleménynyilvánításról.
Vizuál

Küldetés teljesítve – Lenyűgöző filmek sorát kínálta az idei CineFest 

Kilenc film. Ennyi fért abba a három napba, amelyet Miskolcon tölthettünk a CineFest Filmfesztivál vendégeként. Bár a versenyprogramnak csupán a töredékét láttuk, mégis varázslatos filmek emlékeit őrizzük magunkban - köztük a fődíjas és a közönségdíjas alkotásokét is. Fesztiválbeszámoló.
Vizuál

Szabó Eszter nyerte el a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat 

Hatodik alkalommal adták át a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, amit az alapító ír házaspár azzal a céllal hozott létre, hogy támogassa a kortárs magyar képzőművészeket, és jelenlétüket erősítse a nemzetközi művészeti világban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Mécs Károly végleg visszavonul

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész pályafutásának hatvan éve alatt számos helyen megfordult, jelenleg egy előadásban látható, utána visszavonul.
Színház magazin

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Színház videó

Emberiségtörténettel ünnepli a Vörösmarty Színház a magyar dráma napját

A Vörösmarty Színház tavaly, a pandémia idején nagy vállalkozásba kezdett: négy kortárs drámaíró részvételével ott folytatják, ahol Madách Imre Az ember tragédiáját befejezte, 20-21. századi színekkel egészítve ki az emberiségtörténetet.
Színház hír

Spiró György „sötét kalandregénye” és Garaczi László karanténdrámája nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa alapította kuratórium 2019 óta díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb drámaírókat, hagyományosan február 24-én. Az apropót Örkény István Tóték című drámájának bemutatója adja, amely 1964. február 24-én volt. Idén Spiró György és Garaczi László vehette át az elismerést a Rózsavölgyi Szalonban, ezúttal a magyar dráma napján, szeptember 21-én.
Színház interjú

„Csodálatos ez a bohóc-létezés” – Beszélgetés Mertz Tiborral

Szeptember 18-án mutatta be Székely Csaba Öröm és boldogság című drámáját a Budaörsi Latinovits Színház, Alföldi Róbert rendezésében. Mertz Tiborral, az előadás egyik szereplőjével beszélgettünk kíváncsiságról, társulati létezésről és véleménynyilvánításról.