Színház

Nem mindenkinek tetszik a Szabad Tér Színház kettős vezetésének ötlete

2020.03.03. 15:50
Ajánlom
A Szabadtéri Színházak Szövetsége tiltakozik, de Bán Teodórának sem felelne meg, hogy Benkő Nórával együtt, egy cégben vezessék a Szabad Tér Színházat.

Február végén döntött úgy a Fővárosi Közgyűlés, hogy kettős vezetésre bízza a Szabad Tér Színházat. A három pályázó közül két befutó lehet: a színházat eddig, 16 éven át vezető Bán Teodóra, illetve Benkő Nóra színművész, a Pesti Magyar Színház társulati tagja. Február 14-én szakmai bizottság hallgatta meg a jelölteket, akiknek programjáról a Fidelio részletesen írt.

Ki milyen jövőt képzel el a Szabad Tér Színháznak? – Az aspiránsokat kérdeztük

Kapcsolódó

Ki milyen jövőt képzel el a Szabad Tér Színháznak? – Az aspiránsokat kérdeztük

Hárman adtak be pályázatot a Szabad Tér Színház vezetésére: Bán Teodóra jelenlegi ügyvezető mellett Benkő Nóra színművész és Somogyi Szilárd rendező. Lapunk megszólaltatta a három jelöltet.

A kettős vezetés ötlete azután merült fel, hogy a kormány és a főváros hosszú egyeztetésbe kezdett a fővárosi színházak finanszírozásának ügyében.

Karácsony Gergely előterjesztése szerint hét olyan színház lenne, amelyet a kormány és Budapest közösen működtet, ezek között azonban nem szerepelt a Szabad Tér, amellyel a fővárosnak láthatóan más tervei voltak. Így történhetett, hogy a korábbi pályázatot – amelyen a szakmai bizottság Bán Teodóra pályázatát támogatta – a Fővárosi Közgyűlés decemberben érvénytelennek nyilvánította.

Ezután a kormány oldaláról Gulyás Gergely miniszter közölte, hogy felfüggesztik a tárgyalást a fővárosi színházak fenntartásáról (és így azok költsége a városra hárul), ha nem a szakmai bizottság által támogatott Bán Teodóra vezetheti tovább a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.-t.

Ezután került sor a kettős vezetés kompromisszumára, amelyet Bán Teodóra nem fogadott el. A Népszavának úgy nyilatkozott, hogy szeretné, ha a nyári szezon végéig meghosszabbítanák a mandátumát, illetve a kettős vezetésbe csak úgy menne bele, ha a Margitszigeti Színpadot a Városmajoritól külön igazgathatná, és a két helyszínt két külön cég irányítaná.

A Szabad Tér Színház vezetésével kapcsolatos döntés a HVG információja szerint tehát nem lefutott menet:

Gulyás Gergely azt mondta, hogy ami nem felel meg Bánnak, az nem felel meg nekik sem, Karácsony pedig úgy nyilatkozott, folytatják a tárgyalást.

Ezek után érdekes az a közlemény, amelyet a Szabadtéri Színházak Szövetsége az MTI-hez a mai napon eljuttatott. Ebben Pócza Zoltán kifogásolja, hogy a Bán Teodóra „érvényes és a szakmai kuratórium által támogatott” pályázatát érvénytelennek mondta a főváros. A közlemény követeli, hogy a Közgyűlés „a szakmai javaslatokat figyelmen kívül hagyó – álláspontjuk szerint – jogszerűtlen döntését vonja vissza, és a szakmai kuratórium döntését elfogadó határozatot hozzon”.

A Szabadtéri Színházak Szövetsége még két dolgot tartott fontosnak hangsúlyozni a közleményben: tagszínházai örömmel fogadták már a tavalyi évben is azt a helyzetet, hogy a kulturális tao kivezetése után tisztább, átláthatóbb és tervezhetőbb módon juthattak pénzügyi forrásokhoz. A másik pedig: nagyra értékelik a Lázár Ervin Programot, az annak révén megvalósítható gyermekszínházi program-lehetőségeket.

A szövetség a közleményben köszönetet mond a kulturális államtitkárságnak azért, hogy az idei évre az előadó-művészeti többlettámogatási rendszer 31 témája között a szabadtéri színházak számára létrehozott kiegészítő működési támogatási és a szabadtéri játszóhelyek felújítását célzó pályázatok is szerepelnek.

 

A fejlécképen Bán Teodóra. A fotó forrása: Budapesti Nyári Fesztivál.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Fel kell találni magunkat” – Interjú Bretz Gáborral

Bretz Gábor az Opera állandó művésze, aki az elsők között kapta meg a Kamaraénekesi címet, egy-egy évad során több szerepet is alakít. Legutóbb a – címlapfotót is inspiráló – Don Carlos online premierjén láthattuk. A világhírű basszbaritonnal a pandémia teremtette kihívásokról, az énektanítás rejtelmeiről és arról is beszélgettünk, mit kívánna egy jótündértől.
Vizuál

Nézze meg ingyenesen az európai film legjobbjait a Lux-díj online csatornáján

A Lux Közönségdíj online mozicsatornáján május 16-ig ingyenesen megtekinthető három sokszorosan díjazott európai film: az Oscar- és Európa-díjas Még egy kört mindenkinek, az Oscar-jelölt Kollektíva és a Corpus Christi című alkotás. A közönség szavazatait is várják.
Klasszikus

„Újraéled a karanténba zárt kultúra”- kihirdette a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadát

Fischer Iván rendezte új operaelőadás, Richard Strauss-maraton és nemzetközi sztárok, köztük Danyiil Trifonov vagy Jordi Savall is szerepelnek a Budapesti Fesztiválzenekar 2021–22-es évadjában.
Színház

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.
Színház

Új bemutatókkal kezdi jubileumi évadát a Vígszínház

Több mint 90 éves hagyományát követve a Vígszínház május 1-jén megkezdte a következő évad bérleteinek értékesítését. Bár egyelőre csak decemberig hirdettek műsort, az elmúlt időszak közönség előtt be nem mutatott előadásai mellett újdonságokat is tartogat a 2021/2022-es szezon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház

Gyabronka József, Háy János és Alföldi Róbert az újranyitó Átrium színpadán

Május 21-től újra élő előadásokat tart az Átrium. A budai intézmény első produkciója a Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darab Gyabronka József előadásában, ezt követően egy Háy János-premierrel, valamint a Mefisztó című kortárs zenés kabaréval várják a közönséget.
Színház hír

Nagyszabású gálaműsorral segíti a THEALTER Fesztivált a Szegedi Nemzeti Színház

Szeged Napja alkalmából május 21-én gálával kedveskedik nézőinek a Szegedi Nemzeti Színház, melynek bevételével a nehéz helyzetbe került THEALTER Fesztivál fennmaradását is támogatja.
Színház hír

Lehoczky Zsuzsa a Nemzet Színésze

Május 11-én új tagot választottak a Nemzet Színésze cím birtokosai. A Törőcsik Mari halálával megüresedett helyre Lehoczky Zsuzsát választotta a jelenlegi tizenegy tag.
Színház hír

Rusznyák Gábor kapta a Déryné-díjat

Miskolc Város Napja alkalmából a közgyűlés idén is díjazta a város hírnevét öregbítő, legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó személyeket, szervezeteket. A május 11-i ünnepségen átadták a Déryné színházi díjat is, melyet ezúttal Rusznyák Gábor, a Miskolci Nemzeti Színház főrendezője vehetett át.
Színház hír

Új bemutatókkal kezdi jubileumi évadát a Vígszínház

Több mint 90 éves hagyományát követve a Vígszínház május 1-jén megkezdte a következő évad bérleteinek értékesítését. Bár egyelőre csak decemberig hirdettek műsort, az elmúlt időszak közönség előtt be nem mutatott előadásai mellett újdonságokat is tartogat a 2021/2022-es szezon.