Színház

Nem mindenkinek tetszik a Szabad Tér Színház kettős vezetésének ötlete

2020.03.03. 15:50
Ajánlom
A Szabadtéri Színházak Szövetsége tiltakozik, de Bán Teodórának sem felelne meg, hogy Benkő Nórával együtt, egy cégben vezessék a Szabad Tér Színházat.

Február végén döntött úgy a Fővárosi Közgyűlés, hogy kettős vezetésre bízza a Szabad Tér Színházat. A három pályázó közül két befutó lehet: a színházat eddig, 16 éven át vezető Bán Teodóra, illetve Benkő Nóra színművész, a Pesti Magyar Színház társulati tagja. Február 14-én szakmai bizottság hallgatta meg a jelölteket, akiknek programjáról a Fidelio részletesen írt.

Ki milyen jövőt képzel el a Szabad Tér Színháznak? – Az aspiránsokat kérdeztük

Kapcsolódó

Ki milyen jövőt képzel el a Szabad Tér Színháznak? – Az aspiránsokat kérdeztük

Hárman adtak be pályázatot a Szabad Tér Színház vezetésére: Bán Teodóra jelenlegi ügyvezető mellett Benkő Nóra színművész és Somogyi Szilárd rendező. Lapunk megszólaltatta a három jelöltet.

A kettős vezetés ötlete azután merült fel, hogy a kormány és a főváros hosszú egyeztetésbe kezdett a fővárosi színházak finanszírozásának ügyében.

Karácsony Gergely előterjesztése szerint hét olyan színház lenne, amelyet a kormány és Budapest közösen működtet, ezek között azonban nem szerepelt a Szabad Tér, amellyel a fővárosnak láthatóan más tervei voltak. Így történhetett, hogy a korábbi pályázatot – amelyen a szakmai bizottság Bán Teodóra pályázatát támogatta – a Fővárosi Közgyűlés decemberben érvénytelennek nyilvánította.

Ezután a kormány oldaláról Gulyás Gergely miniszter közölte, hogy felfüggesztik a tárgyalást a fővárosi színházak fenntartásáról (és így azok költsége a városra hárul), ha nem a szakmai bizottság által támogatott Bán Teodóra vezetheti tovább a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.-t.

Ezután került sor a kettős vezetés kompromisszumára, amelyet Bán Teodóra nem fogadott el. A Népszavának úgy nyilatkozott, hogy szeretné, ha a nyári szezon végéig meghosszabbítanák a mandátumát, illetve a kettős vezetésbe csak úgy menne bele, ha a Margitszigeti Színpadot a Városmajoritól külön igazgathatná, és a két helyszínt két külön cég irányítaná.

A Szabad Tér Színház vezetésével kapcsolatos döntés a HVG információja szerint tehát nem lefutott menet:

Gulyás Gergely azt mondta, hogy ami nem felel meg Bánnak, az nem felel meg nekik sem, Karácsony pedig úgy nyilatkozott, folytatják a tárgyalást.

Ezek után érdekes az a közlemény, amelyet a Szabadtéri Színházak Szövetsége az MTI-hez a mai napon eljuttatott. Ebben Pócza Zoltán kifogásolja, hogy a Bán Teodóra „érvényes és a szakmai kuratórium által támogatott” pályázatát érvénytelennek mondta a főváros. A közlemény követeli, hogy a Közgyűlés „a szakmai javaslatokat figyelmen kívül hagyó – álláspontjuk szerint – jogszerűtlen döntését vonja vissza, és a szakmai kuratórium döntését elfogadó határozatot hozzon”.

A Szabadtéri Színházak Szövetsége még két dolgot tartott fontosnak hangsúlyozni a közleményben: tagszínházai örömmel fogadták már a tavalyi évben is azt a helyzetet, hogy a kulturális tao kivezetése után tisztább, átláthatóbb és tervezhetőbb módon juthattak pénzügyi forrásokhoz. A másik pedig: nagyra értékelik a Lázár Ervin Programot, az annak révén megvalósítható gyermekszínházi program-lehetőségeket.

A szövetség a közleményben köszönetet mond a kulturális államtitkárságnak azért, hogy az idei évre az előadó-művészeti többlettámogatási rendszer 31 témája között a szabadtéri színházak számára létrehozott kiegészítő működési támogatási és a szabadtéri játszóhelyek felújítását célzó pályázatok is szerepelnek.

 

A fejlécképen Bán Teodóra. A fotó forrása: Budapesti Nyári Fesztivál.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyakran ismételt kérdések a hárfáról – Razvaljajeva Anasztázia válaszol

Új sorozatunkban, amelynek címe: Hangszertár, zenekari művészeket és szólistákat kértünk arra, mutassák be szakmájuk legfontosabb eszközét. Razvaljajeva Anasztázia a klasszikus zenei színtér egyik legizgalmasabb hangszerese. Egyértelmű volt, hogy ha hárfáról van szó, hozzá kell fordulnunk.
Színház

„Ami a szőnyeg alatt van” – Bíró Kriszta könyvet ír Molnár Piroskáról

Az életrajzi mű a Corvina Kiadónál készül, szerzője, az Örkény Színház többkötetes íróként is számon tartott művésze régóta jól ismeri Molnár Piroskát, így bizalmasan tud vele beszélgetni a szakmáról és életéről.
Könyv

Röhrig Géza karanténban - Élőben New Yorkból

Nyáry Krisztián online sorozata nem ismer országhatárokat. Ezúttal a New Yorkban élő költőt kérdezi arról, mit olvas a kényszerű otthonlét alatt.
Jazz/World

Fonogram-életműdíjat kapott Kovács Kati – Hallgasd meg a nyertes felvételeket!

Hobo, Rácz Gergő és Orsovai Reni, a Mörk, a Sárik Péter Trió, Lajkó Félix & Volosi, Krizso, a Bagossy Brothers Company is Fonogram-díjat kapott a szombaton az interneten tartott online eseményen. Életműdíjjal Kovács Katit, szakmai életműdíjjal Gőz Lászlót ismerték el.
Plusz

Könnyűzene a korona idején

Sok más minden mellett a koronvírus-járvány azt is befolyásolja, hogy hol és hogyan fogyasztunk könnyűzenét ezekben a hónapokban. A zeneipar teljes egészére meghatározó – és egyelőre sok tekintetben, de legalábbis számos szegmensére, úgy tűnik, sokkszerű és katasztrofális – hatással van az, ami pillanatnyilag a világon történik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház videó

Videókon mutatják be a Katona színészei, miként vehetjük fel a harcot a koronavírus ellen

A Katona József Színház Vírusvideók címen indított videósorozatot.
Színház ajánló

„Ami a szőnyeg alatt van” – Bíró Kriszta könyvet ír Molnár Piroskáról

Az életrajzi mű a Corvina Kiadónál készül, szerzője, az Örkény Színház többkötetes íróként is számon tartott művésze régóta jól ismeri Molnár Piroskát, így bizalmasan tud vele beszélgetni a szakmáról és életéről.
Színház hír

Minden dunaújvárosi egészségügyi dolgozó ingyen járhat a helyi színházba a következő évadban

„Most ők vannak értünk, akkor mi leszünk értük” – jelentette be Őze Áron, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház igazgatója. Áprilisban is folytatják virtuális színházi programjukat.
Színház interjú

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Színház videó

Társulati versmondás-kihívást indított a Jászai Mari Színház

A Jászai Mari Színház szolidaritási akciója a munkájukat és jövedelmüket vesztett színházi dolgozókra hívja fel a figyelmet, illetve azokra az adománygyűjtő tevékenységekre, amelyek kifejezetten a színházi dolgozók megsegítését tűzték ki célul.