Színház

Nem mindenkinek tetszik a Szabad Tér Színház kettős vezetésének ötlete

2020.03.03. 15:50
Ajánlom
A Szabadtéri Színházak Szövetsége tiltakozik, de Bán Teodórának sem felelne meg, hogy Benkő Nórával együtt, egy cégben vezessék a Szabad Tér Színházat.

Február végén döntött úgy a Fővárosi Közgyűlés, hogy kettős vezetésre bízza a Szabad Tér Színházat. A három pályázó közül két befutó lehet: a színházat eddig, 16 éven át vezető Bán Teodóra, illetve Benkő Nóra színművész, a Pesti Magyar Színház társulati tagja. Február 14-én szakmai bizottság hallgatta meg a jelölteket, akiknek programjáról a Fidelio részletesen írt.

Ki milyen jövőt képzel el a Szabad Tér Színháznak? – Az aspiránsokat kérdeztük

Kapcsolódó

Ki milyen jövőt képzel el a Szabad Tér Színháznak? – Az aspiránsokat kérdeztük

Hárman adtak be pályázatot a Szabad Tér Színház vezetésére: Bán Teodóra jelenlegi ügyvezető mellett Benkő Nóra színművész és Somogyi Szilárd rendező. Lapunk megszólaltatta a három jelöltet.

A kettős vezetés ötlete azután merült fel, hogy a kormány és a főváros hosszú egyeztetésbe kezdett a fővárosi színházak finanszírozásának ügyében.

Karácsony Gergely előterjesztése szerint hét olyan színház lenne, amelyet a kormány és Budapest közösen működtet, ezek között azonban nem szerepelt a Szabad Tér, amellyel a fővárosnak láthatóan más tervei voltak. Így történhetett, hogy a korábbi pályázatot – amelyen a szakmai bizottság Bán Teodóra pályázatát támogatta – a Fővárosi Közgyűlés decemberben érvénytelennek nyilvánította.

Ezután a kormány oldaláról Gulyás Gergely miniszter közölte, hogy felfüggesztik a tárgyalást a fővárosi színházak fenntartásáról (és így azok költsége a városra hárul), ha nem a szakmai bizottság által támogatott Bán Teodóra vezetheti tovább a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.-t.

Ezután került sor a kettős vezetés kompromisszumára, amelyet Bán Teodóra nem fogadott el. A Népszavának úgy nyilatkozott, hogy szeretné, ha a nyári szezon végéig meghosszabbítanák a mandátumát, illetve a kettős vezetésbe csak úgy menne bele, ha a Margitszigeti Színpadot a Városmajoritól külön igazgathatná, és a két helyszínt két külön cég irányítaná.

A Szabad Tér Színház vezetésével kapcsolatos döntés a HVG információja szerint tehát nem lefutott menet:

Gulyás Gergely azt mondta, hogy ami nem felel meg Bánnak, az nem felel meg nekik sem, Karácsony pedig úgy nyilatkozott, folytatják a tárgyalást.

Ezek után érdekes az a közlemény, amelyet a Szabadtéri Színházak Szövetsége az MTI-hez a mai napon eljuttatott. Ebben Pócza Zoltán kifogásolja, hogy a Bán Teodóra „érvényes és a szakmai kuratórium által támogatott” pályázatát érvénytelennek mondta a főváros. A közlemény követeli, hogy a Közgyűlés „a szakmai javaslatokat figyelmen kívül hagyó – álláspontjuk szerint – jogszerűtlen döntését vonja vissza, és a szakmai kuratórium döntését elfogadó határozatot hozzon”.

A Szabadtéri Színházak Szövetsége még két dolgot tartott fontosnak hangsúlyozni a közleményben: tagszínházai örömmel fogadták már a tavalyi évben is azt a helyzetet, hogy a kulturális tao kivezetése után tisztább, átláthatóbb és tervezhetőbb módon juthattak pénzügyi forrásokhoz. A másik pedig: nagyra értékelik a Lázár Ervin Programot, az annak révén megvalósítható gyermekszínházi program-lehetőségeket.

A szövetség a közleményben köszönetet mond a kulturális államtitkárságnak azért, hogy az idei évre az előadó-művészeti többlettámogatási rendszer 31 témája között a szabadtéri színházak számára létrehozott kiegészítő működési támogatási és a szabadtéri játszóhelyek felújítását célzó pályázatok is szerepelnek.

 

A fejlécképen Bán Teodóra. A fotó forrása: Budapesti Nyári Fesztivál.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amikor Pavarottit kifütyülték a milánói Scalában

Mindenkinek lehet gyenge pillanata, még az isteni Lucianónak is, az olasz operaközönség azonban nem elnéző. 1992-ben, egy Don Carlos előadáson még őt is kifütyülték.
Színház

Folytatódik a vita az SZFE körül, ezek a legújabb fejlemények

Megszólalt a kinevezett kuratórium két tagja, az egyetem diákjai videóban válaszoltak.
Zenés színház

„A művészet szépsége, hogy korlátok között szabadok lehetünk”

Az államalapítás ünnepének előestéjén, augusztus 19-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon felcsendülnek a Bánk bán című opera csodaszép, minden magyar számára ismerős dallamai. A Kossuth-díjas Vidnyánszky Attila rendezésében létrejövő produkció főbb szerepeiben Molnár Levente mellett Fischl Mónikát és Mester Viktóriát is láthatja majd a közönség. Az előadás karmesterével, a Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész Kesselyák Gergellyel a közelgő premier kapcsán beszélgettünk.
Színház

Ősbemutatókkal és különlegességekkel készül új évadára a Thália

Augusztus 10-től teljes gőzzel zajlik a munka a Thália Színházban – ettől a naptól folytatódnak a Gyilkosság az Orient Expresszen című nagyszabású produkció próbái, és hamarosan elkezdődnek a felújítópróbák is.
Színház

Színházi összefogás a koronavírus terjedése ellen

A Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság részvételével egyeztettek a budapesti teátrumok a nézőket és a színházakat érintő ajánlásokról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Hallássérült nézőknek tart online bemutatót a Rózsavölgyi Szalon

A Rózsavölgyi Szalon Facebook oldalán szombaton 19.30-kor hallássérült nézők is követhetik a Tisztelt Hazudozó! című előadást Bödök Ilona jelnyelvi tolmácsolásában.
Színház ajánló

Kun László élete és koronázása az Aranybullánál

Augusztus 21-23. között az Aranybulla környéke is megtelik a színház különleges atmoszférájával, hiszen több mint háromszáz fős nézőtérrel ott épül fel a Koronázási Szertartásjáték színpada. Ezúttal IV. Kun László története elevenedik meg Szikora János rendezésében Sarádi Zsolttal, a Vörösmarty Színház új társulati tagjával a címszerepben.
Színház interjú

Látvány és katarzis - Interjú Fekete Annával

Fekete Anna tervezi a Hamis hang díszletét és jelmezeit. A francia kamaradarabot a Szentendrei Teátrum és az Orlai Produkciós Iroda augusztus 22-én mutatja be Szentendrén.
Színház interjú

Mit is akarok, mikor lennék boldog? – Beszélgetés Béres Mártával

Különleges munkamódszer egy emberközpontú szláv rendezővel, színészi csapatmunka és saját monológ a regényből. Béres Márta is készül Kisvárdára, néhány nappal ezelőtt már az előadással álmodott. Az Újvidéki Színház Anna Karenina című előadásának címszereplőjével Oláh Zsolt beszélgetett.
Színház ajánló

Egy hét múlva kezdődik a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja

2020. augusztus végén harminckettedszer rendezik meg a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválját, Magyarország egyik legrégebbi és legnagyobb hagyományokkal bíró színházi seregszemléjét.