Színház

Nem mindenkinek tetszik a Szabad Tér Színház kettős vezetésének ötlete

2020.03.03. 15:50
Ajánlom
A Szabadtéri Színházak Szövetsége tiltakozik, de Bán Teodórának sem felelne meg, hogy Benkő Nórával együtt, egy cégben vezessék a Szabad Tér Színházat.

Február végén döntött úgy a Fővárosi Közgyűlés, hogy kettős vezetésre bízza a Szabad Tér Színházat. A három pályázó közül két befutó lehet: a színházat eddig, 16 éven át vezető Bán Teodóra, illetve Benkő Nóra színművész, a Pesti Magyar Színház társulati tagja. Február 14-én szakmai bizottság hallgatta meg a jelölteket, akiknek programjáról a Fidelio részletesen írt.

Ki milyen jövőt képzel el a Szabad Tér Színháznak? – Az aspiránsokat kérdeztük

Kapcsolódó

Ki milyen jövőt képzel el a Szabad Tér Színháznak? – Az aspiránsokat kérdeztük

Hárman adtak be pályázatot a Szabad Tér Színház vezetésére: Bán Teodóra jelenlegi ügyvezető mellett Benkő Nóra színművész és Somogyi Szilárd rendező. Lapunk megszólaltatta a három jelöltet.

A kettős vezetés ötlete azután merült fel, hogy a kormány és a főváros hosszú egyeztetésbe kezdett a fővárosi színházak finanszírozásának ügyében.

Karácsony Gergely előterjesztése szerint hét olyan színház lenne, amelyet a kormány és Budapest közösen működtet, ezek között azonban nem szerepelt a Szabad Tér, amellyel a fővárosnak láthatóan más tervei voltak. Így történhetett, hogy a korábbi pályázatot – amelyen a szakmai bizottság Bán Teodóra pályázatát támogatta – a Fővárosi Közgyűlés decemberben érvénytelennek nyilvánította.

Ezután a kormány oldaláról Gulyás Gergely miniszter közölte, hogy felfüggesztik a tárgyalást a fővárosi színházak fenntartásáról (és így azok költsége a városra hárul), ha nem a szakmai bizottság által támogatott Bán Teodóra vezetheti tovább a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft.-t.

Ezután került sor a kettős vezetés kompromisszumára, amelyet Bán Teodóra nem fogadott el. A Népszavának úgy nyilatkozott, hogy szeretné, ha a nyári szezon végéig meghosszabbítanák a mandátumát, illetve a kettős vezetésbe csak úgy menne bele, ha a Margitszigeti Színpadot a Városmajoritól külön igazgathatná, és a két helyszínt két külön cég irányítaná.

A Szabad Tér Színház vezetésével kapcsolatos döntés a HVG információja szerint tehát nem lefutott menet:

Gulyás Gergely azt mondta, hogy ami nem felel meg Bánnak, az nem felel meg nekik sem, Karácsony pedig úgy nyilatkozott, folytatják a tárgyalást.

Ezek után érdekes az a közlemény, amelyet a Szabadtéri Színházak Szövetsége az MTI-hez a mai napon eljuttatott. Ebben Pócza Zoltán kifogásolja, hogy a Bán Teodóra „érvényes és a szakmai kuratórium által támogatott” pályázatát érvénytelennek mondta a főváros. A közlemény követeli, hogy a Közgyűlés „a szakmai javaslatokat figyelmen kívül hagyó – álláspontjuk szerint – jogszerűtlen döntését vonja vissza, és a szakmai kuratórium döntését elfogadó határozatot hozzon”.

A Szabadtéri Színházak Szövetsége még két dolgot tartott fontosnak hangsúlyozni a közleményben: tagszínházai örömmel fogadták már a tavalyi évben is azt a helyzetet, hogy a kulturális tao kivezetése után tisztább, átláthatóbb és tervezhetőbb módon juthattak pénzügyi forrásokhoz. A másik pedig: nagyra értékelik a Lázár Ervin Programot, az annak révén megvalósítható gyermekszínházi program-lehetőségeket.

A szövetség a közleményben köszönetet mond a kulturális államtitkárságnak azért, hogy az idei évre az előadó-művészeti többlettámogatási rendszer 31 témája között a szabadtéri színházak számára létrehozott kiegészítő működési támogatási és a szabadtéri játszóhelyek felújítását célzó pályázatok is szerepelnek.

 

A fejlécképen Bán Teodóra. A fotó forrása: Budapesti Nyári Fesztivál.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Shadows in the Forest, avagy milyen törékeny az élet – ALBUMPREMIER

Shadows in the Forest címmel jelent meg az MZK Publishingnál Palotás Gábor ütőhangszeres művész új marimba-albuma, amelynek a címadó dalból készült videóklipje is most a Fidelión debütál.
Színház

Pihe-puha babaszoba, nyers hús és brutalitás – Interjú Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával

Mennyire határozzák meg az életünket azok a sebek, amelyeket tizenévesként szerzünk? – egyebek mellett erre keresi a választ a Darázs című krimi. Az előadásban látható két színművésszel beszélgettünk a bullying jelenségéről, a karakterekben rejlő sötétség szépségeiről, a független színházak helyzetéről, valamint arról, kedvesnek kell-e lennünk egymással.
Klasszikus

„A fiatal énekeseknek bizonyos szerepekre gondolniuk sem lenne szabad” – Elīna Garanča a pálya buktatóiról

A cseh Opera+ oldalnak nyilatkozott Elīna Garanča opera-énekesnő, a videóban arról mesélt Jan Bubák karmesternek, hogyan építette fel a karrierjét, és milyen veszélyek leselkednek egy pályakezdő művészre.
Vizuál

Párizsi éjszakák, napozó nők – A Vaszary-kiállításon jártunk

„Nem volt soha egyéb szándékom, vágyam: festeni akartam! Ez az autoszuggesztió nekem oly természetes volt, hogy annak ellenkezőjét nem is tudtam volna elgondolni” – írta naplójába Vaszary János, a 20. század egyik legnépszerűbb magyar festője, akinek kiállítása szeptember 14-től látható a Magyar Nemzeti Galériában. 
Klasszikus

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház portré

A díj mint ötödik pecsét – Benedek Dániel portréja

„Amikor elfog a csüggedés, és kilátástalannak látom a dolgot, akkor az univerzum mindig küld egy-egy nénit, aki odajön hozzám az Aldiban, és gratulál a Karamazovhoz” – meséli Benedek Dániel színművész, a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja, aki idén Junior Prima Díjat vehetett át.
Színház ajánló

Valójában ki hal meg, amikor meghalunk? – Ismét színpadon Nádas Péter remekműve

Még egy alkalommal átélhetjük Nádas Péter Saját halál című könyvét színházban: a Dömötör András rendezésében készült hangjátékot az író születésnapjára rendezett programsorozat részeként Pannonhalma után Budapesten is bemutatják.
Színház ajánló

Tizenegy pillanat az élet – új bemutatóra készül a Centrál Színház

Mary Page Marlowe története nem ismeretlen a Centrál Színház nézőinek, hiszen 2020-ban, a pandémia idején egyszer már színre került a szívszorító dráma. Most egy kicsit másképp, a szerzői szándékkal megegyező formában mutatják be Tracy Letts darabját.
Színház hír

Latinovits Zoltán- és Kóti Árpád-szobrot avattak Debrecenben

A két mellszobor Debrecen új színháza, a Csokonai Fórum előtt kapott helyet, az alkotásokat Papp László polgármester, a készítő Juha Richárd szobrászművész és Kóti Árpádné leplezte le.
Színház ajánló

SzínházTV – a színházi értékek megmentője

Immár a harmadik évadával jelentkezik a színházi előadásokat online platformon, egyedi, filmes megfogalmazásban feldolgozó SzínházTV. A korábbi előadások mellett hét bemutatóra számíthatunk idén, köztük nemzetközi produkciók is repertoárra kerülnek.