Színház

Nem politizál, hanem alkotói műhely lesz a FreeSZFE Egyesület

2021.03.12. 11:25
Ajánlom
Németh Gábor, az SZFE távozó oktatója és Antal Bálint rendezőszakos, végzős hallgató volt a Partizán vendége, ahol elmondták, nem tudtak arról, hogy a Damjanich utcai épületet egy zeneiskolának ígérték, de egy percig sem akartak maradni egy ilyen feszült helyzetben, elvi okból költöznek máshová.

Interjút készített a FreeSZFE Egyesület két tagjával Gulyás Márton, a Partizán című közéleti videócsatorna műsorvezetője: a megszólalók Németh Gábor oktató és Antal Bálint rendezőszakos hallgató.

A beszélgetés első része arról a februári konfliktusról szólt, amely egy Fidesz-közleménnyel indult. Az ügy röviden: Bajkai István fideszes önkormányzati képviselő közleményben ment neki az újonnan alakult egyesületnek, miután a FreeSZFE pályázat útján megkapta a VIII. kerületi önkormányzattól a Damjanich utca 4. szám alatt álló, frissen felújított épületet. Kiderült azonban, hogy az épületet az előző, kormánypárti városvezetés a Molnár Antal Zeneiskolának ígérte, és bár ezt írásban nem rögzítették, a zeneiskola készült arra, hogy beköltözhet. Ezután a FreeSZFE szolidaritásáról biztosította a zeneiskolát, majd kis idővel később bejelentette, hogy kiköltöznek.

Zeneiskola lett volna a Freeszfe által birtokba vett Damjanich utcai ingatlanból?

Kapcsolódó

Zeneiskola lett volna a Freeszfe által birtokba vett Damjanich utcai ingatlanból?

Fidesz-közlemény után eszmélt a zeneiskola, ők is közleményt adtak ki, mire közleménnyel reagált a Freeszfe Egyesület, most pedig közleményben magyarázkodhat Niedermüller Péter. A Molnár Antal Zeneiskolában azt mondják, őket illeti az épület, amit a #freeszfe-mozgalom kapott meg.

Habár az első hírek arról szóltak, hogy a FreeSZFE júniusig marad a Damjanich utcában, a közösség úgy döntött, hogy „egy percig sem kíván ott maradni” egy ilyen szituációban, gyakorlatilag be sem költöznek. „A címer elhelyezése után az erkélyen véget is ért a történet” – mondta Németh Gábor oktató, aki az őszi félév végén mondott fel a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, hogy aztán az egyesületben folytassa a munkát.

Az oktató szerint valóban nemtelen támadás érte a FreeSZFE egyesületet, de ha „a nemtelen támadás részigazságot tartalmaz”, akkor azzal szembe kell nézniük. Hangsúlyozta, hogy nem voltak tisztában azzal, hogy a másfél éve üresen álló épületet a zeneiskolának szánták.

Antal Bálint V. éves rendező szakos hallgató hozzátette: nem tudhattak arról, hogy az előző városvezetés milyen szóbeli alkukat kötött az épület hasznosításáról: „írásos ígéret vagy bármiféle határozat arról, hogy ezt az épületet felújítják és átadják a zeneiskolának, nem született” – mondta.

124769814_143936920802946_8057587474581766042_n-112829.jpg

Németh Gábor, az SZFE oktatója Upor Lászlóval, a lemondásra kényszerült rektorral beszélget november 10-én, az egyetemfoglalás 71. napján (Fotó/Forrás: Lázár Todoroff / SZFE)

Az egyesület havi 2 millió forintos bérleti díjjal kapta meg az épületet, ami a műsorvezető szerint „nem haveri” ár, főleg nem egy induló nonprofit egyesület számára. Antal és Németh szerint azonban elvi kérdés, hogy kilépjenek egy ilyen feszültségteljes helyzetből. Antal azt is elmondta, hogy a Damjanich utcai épületnek csak a fele lett volna a zeneiskoláé, a másik felében a Klik irodái kaptak volna helyet. A fiatal rendező ezek után várja, hogy a KLIK megmutassa, hogy valóban fontos neki a Molnár Antal Zeneiskola.

„Ahhoz a szellemiséghez, amit képviselünk, hozzátartozik, hogy a reálpolitikai maszatolásokba nem megyünk bele”

– szögezte le Németh Gábor. Kérdésre elmondta, hogy a FreeSZFE egyesület jelenleg több önkormányzattal is tárgyal, és reménykedésre ad okot, hogy Budapesten meglehetősen sok ingatlan kihasználatlan. Annyit mindenképpen tanultak az eddigiekből, hogy bárhová is mennek, utánanéznek majd, hogy „mi a backstory”.

Az egyesület munkáját leginkább műhelyként képzelik el, de természetesen hosszú távú céljuk, hogy akár akkreditált felnőttképzési intézménnyé váljanak. Németh elmondta, hogy az egyesülethez fantasztikus szakemberek csatlakoztak, köztük olyan nevek, akik „kellemes meglepetést” okoznak majd. (Oktatókat és tagokat nem nevesített, de korábbi híradásokból tudni, hogy az SZFE-n felmondott tanárok közül sokan, például Enyedi Ildikó és Ascher Tamás köztük van.)

Az egyesülethez kezdetben harmincan csatlakoztak, aztán újabb hatvan ember. „Azok [a tagjai], akik aktív részesei voltak ennek a történetnek” – mondta Németh. „Megkeresni senkit nem kerestünk, nyilvános volt, hogy születik egy ilyen egyesület, és akinek van kedve csatlakozni, az csatlakozhatott. (…) Senkinek nem erkölcsi kötelessége, hogy belépjen ide.”

A beszélgetésben elhangzott az is, hogy a Fővárosi Törvényszék szerint az SZFE modellváltását előkészítő törvény alkotmányellenes, ezért felülvizsgálatát kérték az Alkotmánybíróságtól. (Korábban a diákok is az AB elé vitték az ügyet, de az ő panaszukat a testület indoklás nélkül is félredobhatja. Ezzel szemben a Fővárosi Törvényszéktől érkező indítványra viszont köteles 90 napos határidőn belül válaszolni.) Németh szerint „ennek az elutasítása mellett elég nehéz lesz érvelni” – vélekedett.

A teljes interjút itt lehet megnézni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.
Színház

Az SZFE szerint szabályt szegve zárhatták ki őket az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

Az E:UTSE márciusban úgy határozott, hogy kizárja tagjai közül a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Döntésüket azzal indokolták, hogy a vezetőtestületben történt jelentős változások miatt az egyetem már nem tekinthető ugyanannak az intézménynek, melyet korábban felvettek. Az SZFE szerint a kizárás szabályellenes.
Vizuál

Ingyenesen látható Szomjas György kultikus filmje

Szerda éjfélig ingyenesen elérhető a FILMIO-n Szomjas György 1976-os filmje, a Talpuk alatt fütyül a szél. A Nemzeti Filmintézet ezzel az alkotással tiszteleg az április 7-én elhunyt rendezőlegenda előtt.
Vizuál

Hétfőtől újra látogatható a Virág Judit Galéria

A virtuális túra mellett április 12-től kezdve már a galéria kiállítóterében személyesen is megnézhetjük az első tematikus grafikai aukció és a tavaszi kortárs aukció ritkaságait - köztük Rippl-Rónai József, Czóbel Béla és Kassák Lajos egy-egy művét is.
Klasszikus

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház szfe

Az SZFE szerint szabályt szegve zárhatták ki őket az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

Az E:UTSE márciusban úgy határozott, hogy kizárja tagjai közül a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Döntésüket azzal indokolták, hogy a vezetőtestületben történt jelentős változások miatt az egyetem már nem tekinthető ugyanannak az intézménynek, melyet korábban felvettek. Az SZFE szerint a kizárás szabályellenes.
Színház hír

Stumpf István: Az SZFE ügye bizonyos értelemben baleset volt

A felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos is megszólalt a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult helyzet kapcsán, egyfajta balesetnek titulálva a modellváltás körüli ellenállást. Stumpf István reményét fejezte ki aziránt is, hogy a többi modellváltó egyetemen ilyen nem fog előfordulni.
Színház ajánló

Pap Verával és Börcsök Enikővel látható a Pesti Színház nagy sikerű előadása

A Pesti Színház 2010-ben mutatta be Hadar Galron kortárs izraeli író drámáját, a Mikvét, amely tizenegy évvel a bemutató után április 24-én online lesz látható az eSzínház oldalán.
Színház hír

Kizárták az SZFE-t az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

Az E:UTSA márciusi döntése mögött az ATV birtokába jutott dokumentum szerint az SZFE modellváltása, pontosabban a vezetőtestületben bekövetkezett jelentős változás áll.
Színház hír

Nem maradunk színházi fesztivál nélkül nyáron – júniusban jön a Kisvárdai Fesztivál

Három helyszínen, tizenöt versenyelőadással és öt versenyen kívüli produkcióval várja a nézőket a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja június 18. és 26. között. A határon túli magyar színházak seregszemléjének programját ezúttal is a fesztivál művészeti tanácsadója, Balogh Tibor dramaturg, kritikus állította össze.