Színház

Nem politizál, hanem alkotói műhely lesz a FreeSZFE Egyesület

2021.03.12. 11:25
Ajánlom
Németh Gábor, az SZFE távozó oktatója és Antal Bálint rendezőszakos, végzős hallgató volt a Partizán vendége, ahol elmondták, nem tudtak arról, hogy a Damjanich utcai épületet egy zeneiskolának ígérték, de egy percig sem akartak maradni egy ilyen feszült helyzetben, elvi okból költöznek máshová.

Interjút készített a FreeSZFE Egyesület két tagjával Gulyás Márton, a Partizán című közéleti videócsatorna műsorvezetője: a megszólalók Németh Gábor oktató és Antal Bálint rendezőszakos hallgató.

A beszélgetés első része arról a februári konfliktusról szólt, amely egy Fidesz-közleménnyel indult. Az ügy röviden: Bajkai István fideszes önkormányzati képviselő közleményben ment neki az újonnan alakult egyesületnek, miután a FreeSZFE pályázat útján megkapta a VIII. kerületi önkormányzattól a Damjanich utca 4. szám alatt álló, frissen felújított épületet. Kiderült azonban, hogy az épületet az előző, kormánypárti városvezetés a Molnár Antal Zeneiskolának ígérte, és bár ezt írásban nem rögzítették, a zeneiskola készült arra, hogy beköltözhet. Ezután a FreeSZFE szolidaritásáról biztosította a zeneiskolát, majd kis idővel később bejelentette, hogy kiköltöznek.

Zeneiskola lett volna a Freeszfe által birtokba vett Damjanich utcai ingatlanból?

Kapcsolódó

Zeneiskola lett volna a Freeszfe által birtokba vett Damjanich utcai ingatlanból?

Fidesz-közlemény után eszmélt a zeneiskola, ők is közleményt adtak ki, mire közleménnyel reagált a Freeszfe Egyesület, most pedig közleményben magyarázkodhat Niedermüller Péter. A Molnár Antal Zeneiskolában azt mondják, őket illeti az épület, amit a #freeszfe-mozgalom kapott meg.

Habár az első hírek arról szóltak, hogy a FreeSZFE júniusig marad a Damjanich utcában, a közösség úgy döntött, hogy „egy percig sem kíván ott maradni” egy ilyen szituációban, gyakorlatilag be sem költöznek. „A címer elhelyezése után az erkélyen véget is ért a történet” – mondta Németh Gábor oktató, aki az őszi félév végén mondott fel a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, hogy aztán az egyesületben folytassa a munkát.

Az oktató szerint valóban nemtelen támadás érte a FreeSZFE egyesületet, de ha „a nemtelen támadás részigazságot tartalmaz”, akkor azzal szembe kell nézniük. Hangsúlyozta, hogy nem voltak tisztában azzal, hogy a másfél éve üresen álló épületet a zeneiskolának szánták.

Antal Bálint V. éves rendező szakos hallgató hozzátette: nem tudhattak arról, hogy az előző városvezetés milyen szóbeli alkukat kötött az épület hasznosításáról: „írásos ígéret vagy bármiféle határozat arról, hogy ezt az épületet felújítják és átadják a zeneiskolának, nem született” – mondta.

124769814_143936920802946_8057587474581766042_n-112829.jpg

Németh Gábor, az SZFE oktatója Upor Lászlóval, a lemondásra kényszerült rektorral beszélget november 10-én, az egyetemfoglalás 71. napján (Fotó/Forrás: Lázár Todoroff / SZFE)

Az egyesület havi 2 millió forintos bérleti díjjal kapta meg az épületet, ami a műsorvezető szerint „nem haveri” ár, főleg nem egy induló nonprofit egyesület számára. Antal és Németh szerint azonban elvi kérdés, hogy kilépjenek egy ilyen feszültségteljes helyzetből. Antal azt is elmondta, hogy a Damjanich utcai épületnek csak a fele lett volna a zeneiskoláé, a másik felében a Klik irodái kaptak volna helyet. A fiatal rendező ezek után várja, hogy a KLIK megmutassa, hogy valóban fontos neki a Molnár Antal Zeneiskola.

„Ahhoz a szellemiséghez, amit képviselünk, hozzátartozik, hogy a reálpolitikai maszatolásokba nem megyünk bele”

– szögezte le Németh Gábor. Kérdésre elmondta, hogy a FreeSZFE egyesület jelenleg több önkormányzattal is tárgyal, és reménykedésre ad okot, hogy Budapesten meglehetősen sok ingatlan kihasználatlan. Annyit mindenképpen tanultak az eddigiekből, hogy bárhová is mennek, utánanéznek majd, hogy „mi a backstory”.

Az egyesület munkáját leginkább műhelyként képzelik el, de természetesen hosszú távú céljuk, hogy akár akkreditált felnőttképzési intézménnyé váljanak. Németh elmondta, hogy az egyesülethez fantasztikus szakemberek csatlakoztak, köztük olyan nevek, akik „kellemes meglepetést” okoznak majd. (Oktatókat és tagokat nem nevesített, de korábbi híradásokból tudni, hogy az SZFE-n felmondott tanárok közül sokan, például Enyedi Ildikó és Ascher Tamás köztük van.)

Az egyesülethez kezdetben harmincan csatlakoztak, aztán újabb hatvan ember. „Azok [a tagjai], akik aktív részesei voltak ennek a történetnek” – mondta Németh. „Megkeresni senkit nem kerestünk, nyilvános volt, hogy születik egy ilyen egyesület, és akinek van kedve csatlakozni, az csatlakozhatott. (…) Senkinek nem erkölcsi kötelessége, hogy belépjen ide.”

A beszélgetésben elhangzott az is, hogy a Fővárosi Törvényszék szerint az SZFE modellváltását előkészítő törvény alkotmányellenes, ezért felülvizsgálatát kérték az Alkotmánybíróságtól. (Korábban a diákok is az AB elé vitték az ügyet, de az ő panaszukat a testület indoklás nélkül is félredobhatja. Ezzel szemben a Fővárosi Törvényszéktől érkező indítványra viszont köteles 90 napos határidőn belül válaszolni.) Németh szerint „ennek az elutasítása mellett elég nehéz lesz érvelni” – vélekedett.

A teljes interjút itt lehet megnézni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Chaplin és Einstein barátságának történetéről szól a Rózsavölgyi Szalon augusztusban érkező bemutatója

Megtartották a Rózsavölgyi Szalon soron következő bemutatója, az Albert és Charlie olvasópróbáját Ujj Mészáros Károly rendező vezetésével. Az augusztusi bemutatóban színpadra lép Epres Attila, Pál András és Nagy Dóra.
Színház hír

Komédia, horror és romantikus musical is helyet kapott a Karinthy Színház új évadában

A Nemzetközi Történetmesélő Fesztivállal, az első Karinthy New Wave Festivallal júniusban, az új évadban pedig több bemutatóval várja a közönséget a Karinthy Színház.
Színház ajánló

Milyen hatással van hat ember életére egy váratlan terhesség? – új bemutató a 6SZÍN-ben

Csákvári Krisztián írta és rendezte a 6SZÍN legújabb bemutatóját, amely egy váratlan terhesség körül forog. A Kontraszt című előadás története egy fiatal felnőtt férfi útkereséséről szól a modern világ talajvesztett zűrzavarában.
Színház interjú

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.