Színház

Nem politizál, hanem alkotói műhely lesz a FreeSZFE Egyesület

2021.03.12. 11:25
Ajánlom
Németh Gábor, az SZFE távozó oktatója és Antal Bálint rendezőszakos, végzős hallgató volt a Partizán vendége, ahol elmondták, nem tudtak arról, hogy a Damjanich utcai épületet egy zeneiskolának ígérték, de egy percig sem akartak maradni egy ilyen feszült helyzetben, elvi okból költöznek máshová.

Interjút készített a FreeSZFE Egyesület két tagjával Gulyás Márton, a Partizán című közéleti videócsatorna műsorvezetője: a megszólalók Németh Gábor oktató és Antal Bálint rendezőszakos hallgató.

A beszélgetés első része arról a februári konfliktusról szólt, amely egy Fidesz-közleménnyel indult. Az ügy röviden: Bajkai István fideszes önkormányzati képviselő közleményben ment neki az újonnan alakult egyesületnek, miután a FreeSZFE pályázat útján megkapta a VIII. kerületi önkormányzattól a Damjanich utca 4. szám alatt álló, frissen felújított épületet. Kiderült azonban, hogy az épületet az előző, kormánypárti városvezetés a Molnár Antal Zeneiskolának ígérte, és bár ezt írásban nem rögzítették, a zeneiskola készült arra, hogy beköltözhet. Ezután a FreeSZFE szolidaritásáról biztosította a zeneiskolát, majd kis idővel később bejelentette, hogy kiköltöznek.

Zeneiskola lett volna a Freeszfe által birtokba vett Damjanich utcai ingatlanból?

Kapcsolódó

Zeneiskola lett volna a Freeszfe által birtokba vett Damjanich utcai ingatlanból?

Fidesz-közlemény után eszmélt a zeneiskola, ők is közleményt adtak ki, mire közleménnyel reagált a Freeszfe Egyesület, most pedig közleményben magyarázkodhat Niedermüller Péter. A Molnár Antal Zeneiskolában azt mondják, őket illeti az épület, amit a #freeszfe-mozgalom kapott meg.

Habár az első hírek arról szóltak, hogy a FreeSZFE júniusig marad a Damjanich utcában, a közösség úgy döntött, hogy „egy percig sem kíván ott maradni” egy ilyen szituációban, gyakorlatilag be sem költöznek. „A címer elhelyezése után az erkélyen véget is ért a történet” – mondta Németh Gábor oktató, aki az őszi félév végén mondott fel a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, hogy aztán az egyesületben folytassa a munkát.

Az oktató szerint valóban nemtelen támadás érte a FreeSZFE egyesületet, de ha „a nemtelen támadás részigazságot tartalmaz”, akkor azzal szembe kell nézniük. Hangsúlyozta, hogy nem voltak tisztában azzal, hogy a másfél éve üresen álló épületet a zeneiskolának szánták.

Antal Bálint V. éves rendező szakos hallgató hozzátette: nem tudhattak arról, hogy az előző városvezetés milyen szóbeli alkukat kötött az épület hasznosításáról: „írásos ígéret vagy bármiféle határozat arról, hogy ezt az épületet felújítják és átadják a zeneiskolának, nem született” – mondta.

124769814_143936920802946_8057587474581766042_n-112829.jpg

Németh Gábor, az SZFE oktatója Upor Lászlóval, a lemondásra kényszerült rektorral beszélget november 10-én, az egyetemfoglalás 71. napján (Fotó/Forrás: Lázár Todoroff / SZFE)

Az egyesület havi 2 millió forintos bérleti díjjal kapta meg az épületet, ami a műsorvezető szerint „nem haveri” ár, főleg nem egy induló nonprofit egyesület számára. Antal és Németh szerint azonban elvi kérdés, hogy kilépjenek egy ilyen feszültségteljes helyzetből. Antal azt is elmondta, hogy a Damjanich utcai épületnek csak a fele lett volna a zeneiskoláé, a másik felében a Klik irodái kaptak volna helyet. A fiatal rendező ezek után várja, hogy a KLIK megmutassa, hogy valóban fontos neki a Molnár Antal Zeneiskola.

„Ahhoz a szellemiséghez, amit képviselünk, hozzátartozik, hogy a reálpolitikai maszatolásokba nem megyünk bele”

– szögezte le Németh Gábor. Kérdésre elmondta, hogy a FreeSZFE egyesület jelenleg több önkormányzattal is tárgyal, és reménykedésre ad okot, hogy Budapesten meglehetősen sok ingatlan kihasználatlan. Annyit mindenképpen tanultak az eddigiekből, hogy bárhová is mennek, utánanéznek majd, hogy „mi a backstory”.

Az egyesület munkáját leginkább műhelyként képzelik el, de természetesen hosszú távú céljuk, hogy akár akkreditált felnőttképzési intézménnyé váljanak. Németh elmondta, hogy az egyesülethez fantasztikus szakemberek csatlakoztak, köztük olyan nevek, akik „kellemes meglepetést” okoznak majd. (Oktatókat és tagokat nem nevesített, de korábbi híradásokból tudni, hogy az SZFE-n felmondott tanárok közül sokan, például Enyedi Ildikó és Ascher Tamás köztük van.)

Az egyesülethez kezdetben harmincan csatlakoztak, aztán újabb hatvan ember. „Azok [a tagjai], akik aktív részesei voltak ennek a történetnek” – mondta Németh. „Megkeresni senkit nem kerestünk, nyilvános volt, hogy születik egy ilyen egyesület, és akinek van kedve csatlakozni, az csatlakozhatott. (…) Senkinek nem erkölcsi kötelessége, hogy belépjen ide.”

A beszélgetésben elhangzott az is, hogy a Fővárosi Törvényszék szerint az SZFE modellváltását előkészítő törvény alkotmányellenes, ezért felülvizsgálatát kérték az Alkotmánybíróságtól. (Korábban a diákok is az AB elé vitték az ügyet, de az ő panaszukat a testület indoklás nélkül is félredobhatja. Ezzel szemben a Fővárosi Törvényszéktől érkező indítványra viszont köteles 90 napos határidőn belül válaszolni.) Németh szerint „ennek az elutasítása mellett elég nehéz lesz érvelni” – vélekedett.

A teljes interjút itt lehet megnézni.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyitás a végtelenre – interjú Baráth Emőkével

Sűrű a világjáró Baráth Emőke nyárelője, ezúttal itthon. Májusban Mozart Idomeneo, Kréta királya című operájában formálja meg Iliát, június 3-án pedig Aranykor: Mítosz címmel ad nagyszabású koncertet.
Klasszikus

Tomboló siker fogadta a Fesztiválzenekart – Mahler-koncertjük visszahallgatható

Ötcsillagos kritikák zúdultak Fischer Iván karmesterre és a Budapesti Fesztiválzenekarra (BFZ) májusi európai turnéjuk után. Bécs, London, Brugge és Lipcse közönsége egytől egyig álló ovációval ünnepelte a magyar együttest.
Vizuál

Buda Flóra Anna: Van magyar pénz a filmben, csak sajnos ez nem a Filmintézet érdeme

Háromszor is visszautasították Buda Flóra Anna filmtervét, most mégis gratuláltak az Arany Pálmához. A rendező szerint sajnálatos, hogy az ügy eltereli a figyelmet arról, kik, mekkora energiát fektettek a filmbe.
Színház

A zenés előadások és a vígjátékok jegyében hirdetett évadot a Szegedi Nemzeti Színház

Shakespeare szerzőként és témaként is felkerül a szegedi repertoárra, de Puccini, Donizetti, Lehár Ferenc, Kleist és Szabó Maga is szerepel a 2023-24-es szegedi évad alkotói között.
Klasszikus

Nemzetközi zenei díjat nyert az Országos Széchényi Könyvtár tanulmánykötete

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) által 2021 őszén kiadott „Eritis mihi testes”. Az 1938-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hangfelvételei című kétnyelvű tanulmánykötet rangos nemzetközi díjat nyert.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Történelmi példaadás – Heiner Goebbels együttműködésekről, saját „politikájáról”, meglepetésekről és butaságokról

A német zeneszerző és rendező a Mindaz, ami történt és történhetne című nagyszabású és látványos előadásával szerepel a 10. Színházi Olimpián.
Színház hír

Miért pont kivi? – elindultak a Kőszegi Várszínház és a Rózsavölgyi Szalon közös produkciójának próbái

Laetitia Colombani francia szerző darabját Őze Áron rendezésében mutatják be a nyár folyamán Kőszegen. Az előadásban színpadra lép Schneider Zoltán, Takács Katalin, Varga Ádám és Kiss Anna Gizella.
Színház ajánló

„Ez a gondolkodás színháza” – Alföldi Róbert Az orvos című thrillert állítja színpadra az Átriumban

Milyen az, amikor fontos társadalmi kérdésekről valódi és érdemi vita folyik? Ezt a helyzetet mutatja meg egy drámai helyzet kapcsán Robert Icke thrillerje, amit Alföldi Róbert rendezésében tűz műsorra az Átrium.
Színház hír

Kapunyitási pániktól jogvédelmen át a „píszíségig” – jön a harmadik FREESZEMLE

Több mint ötven programmal, köztük kerekasztal-beszélgetésekkel, közéleti vitákkal és Csányi Vilmos előadásával érkezik a Freeszfe Egyesület fesztiválja június 1. és 4. között.
Színház hír

A zenés előadások és a vígjátékok jegyében hirdetett évadot a Szegedi Nemzeti Színház

Shakespeare szerzőként és témaként is felkerül a szegedi repertoárra, de Puccini, Donizetti, Lehár Ferenc, Kleist és Szabó Maga is szerepel a 2023-24-es szegedi évad alkotói között.