Színház

Nem politizál, hanem alkotói műhely lesz a FreeSZFE Egyesület

2021.03.12. 11:25
Ajánlom
Németh Gábor, az SZFE távozó oktatója és Antal Bálint rendezőszakos, végzős hallgató volt a Partizán vendége, ahol elmondták, nem tudtak arról, hogy a Damjanich utcai épületet egy zeneiskolának ígérték, de egy percig sem akartak maradni egy ilyen feszült helyzetben, elvi okból költöznek máshová.

Interjút készített a FreeSZFE Egyesület két tagjával Gulyás Márton, a Partizán című közéleti videócsatorna műsorvezetője: a megszólalók Németh Gábor oktató és Antal Bálint rendezőszakos hallgató.

A beszélgetés első része arról a februári konfliktusról szólt, amely egy Fidesz-közleménnyel indult. Az ügy röviden: Bajkai István fideszes önkormányzati képviselő közleményben ment neki az újonnan alakult egyesületnek, miután a FreeSZFE pályázat útján megkapta a VIII. kerületi önkormányzattól a Damjanich utca 4. szám alatt álló, frissen felújított épületet. Kiderült azonban, hogy az épületet az előző, kormánypárti városvezetés a Molnár Antal Zeneiskolának ígérte, és bár ezt írásban nem rögzítették, a zeneiskola készült arra, hogy beköltözhet. Ezután a FreeSZFE szolidaritásáról biztosította a zeneiskolát, majd kis idővel később bejelentette, hogy kiköltöznek.

Zeneiskola lett volna a Freeszfe által birtokba vett Damjanich utcai ingatlanból?

Kapcsolódó

Zeneiskola lett volna a Freeszfe által birtokba vett Damjanich utcai ingatlanból?

Fidesz-közlemény után eszmélt a zeneiskola, ők is közleményt adtak ki, mire közleménnyel reagált a Freeszfe Egyesület, most pedig közleményben magyarázkodhat Niedermüller Péter. A Molnár Antal Zeneiskolában azt mondják, őket illeti az épület, amit a #freeszfe-mozgalom kapott meg.

Habár az első hírek arról szóltak, hogy a FreeSZFE júniusig marad a Damjanich utcában, a közösség úgy döntött, hogy „egy percig sem kíván ott maradni” egy ilyen szituációban, gyakorlatilag be sem költöznek. „A címer elhelyezése után az erkélyen véget is ért a történet” – mondta Németh Gábor oktató, aki az őszi félév végén mondott fel a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, hogy aztán az egyesületben folytassa a munkát.

Az oktató szerint valóban nemtelen támadás érte a FreeSZFE egyesületet, de ha „a nemtelen támadás részigazságot tartalmaz”, akkor azzal szembe kell nézniük. Hangsúlyozta, hogy nem voltak tisztában azzal, hogy a másfél éve üresen álló épületet a zeneiskolának szánták.

Antal Bálint V. éves rendező szakos hallgató hozzátette: nem tudhattak arról, hogy az előző városvezetés milyen szóbeli alkukat kötött az épület hasznosításáról: „írásos ígéret vagy bármiféle határozat arról, hogy ezt az épületet felújítják és átadják a zeneiskolának, nem született” – mondta.

124769814_143936920802946_8057587474581766042_n-112829.jpg

Németh Gábor, az SZFE oktatója Upor Lászlóval, a lemondásra kényszerült rektorral beszélget november 10-én, az egyetemfoglalás 71. napján (Fotó/Forrás: Lázár Todoroff / SZFE)

Az egyesület havi 2 millió forintos bérleti díjjal kapta meg az épületet, ami a műsorvezető szerint „nem haveri” ár, főleg nem egy induló nonprofit egyesület számára. Antal és Németh szerint azonban elvi kérdés, hogy kilépjenek egy ilyen feszültségteljes helyzetből. Antal azt is elmondta, hogy a Damjanich utcai épületnek csak a fele lett volna a zeneiskoláé, a másik felében a Klik irodái kaptak volna helyet. A fiatal rendező ezek után várja, hogy a KLIK megmutassa, hogy valóban fontos neki a Molnár Antal Zeneiskola.

„Ahhoz a szellemiséghez, amit képviselünk, hozzátartozik, hogy a reálpolitikai maszatolásokba nem megyünk bele”

– szögezte le Németh Gábor. Kérdésre elmondta, hogy a FreeSZFE egyesület jelenleg több önkormányzattal is tárgyal, és reménykedésre ad okot, hogy Budapesten meglehetősen sok ingatlan kihasználatlan. Annyit mindenképpen tanultak az eddigiekből, hogy bárhová is mennek, utánanéznek majd, hogy „mi a backstory”.

Az egyesület munkáját leginkább műhelyként képzelik el, de természetesen hosszú távú céljuk, hogy akár akkreditált felnőttképzési intézménnyé váljanak. Németh elmondta, hogy az egyesülethez fantasztikus szakemberek csatlakoztak, köztük olyan nevek, akik „kellemes meglepetést” okoznak majd. (Oktatókat és tagokat nem nevesített, de korábbi híradásokból tudni, hogy az SZFE-n felmondott tanárok közül sokan, például Enyedi Ildikó és Ascher Tamás köztük van.)

Az egyesülethez kezdetben harmincan csatlakoztak, aztán újabb hatvan ember. „Azok [a tagjai], akik aktív részesei voltak ennek a történetnek” – mondta Németh. „Megkeresni senkit nem kerestünk, nyilvános volt, hogy születik egy ilyen egyesület, és akinek van kedve csatlakozni, az csatlakozhatott. (…) Senkinek nem erkölcsi kötelessége, hogy belépjen ide.”

A beszélgetésben elhangzott az is, hogy a Fővárosi Törvényszék szerint az SZFE modellváltását előkészítő törvény alkotmányellenes, ezért felülvizsgálatát kérték az Alkotmánybíróságtól. (Korábban a diákok is az AB elé vitték az ügyet, de az ő panaszukat a testület indoklás nélkül is félredobhatja. Ezzel szemben a Fővárosi Törvényszéktől érkező indítványra viszont köteles 90 napos határidőn belül válaszolni.) Németh szerint „ennek az elutasítása mellett elég nehéz lesz érvelni” – vélekedett.

A teljes interjút itt lehet megnézni.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Zenés színház

„Akkor is mosolyogni kell, amikor valami fáj” – interjú Széles Flórával

A mosoly országa Mi hercegnője után Széles Flóra egy kultikus mű, a Veszedelmes viszonyok Tourvelnéjeként debütál a Budapesti Operettszínházban. A zenedráma ősbemutatóként kerül színre a teátrumban, a két előadás közti párhuzamokról, szerelemről és az új bemutató különleges technikai megoldásairól beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Új elnökséget választott a Színházi Kritikusok Céhe

Puskás Panni és Kovács Bálint társelnökségével folytatják a működést, az új vezetők mandátuma 2025-ig szól.
Színház kritika

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.
Színház ajánló

Lázadónak születtek – az egyik legizgalmasabb erdélyi csapat vendégjátéka Budapesten

Sebestyén Aba rendezése, a marosvásárhelyi Yorick Stúdió Lázadni veletek akartam című előadása január 24-én érkezik az Aranytízbe.
Színház hír

A Freeszfe Egyesület a változások úttörői között

A Martin E. Segal Theatre díjjal jutalmazta egyesület munkáját, kiemelve az alapítvánnyá alakulás alatti erőteljes és kreatív tiltakozást is.
Színház ajánló

A Gál Tamás vezette Csavar Színház a 10. Vendégváró Fesztivál meghívottja

Tizedik alkalommal rendezi meg az éppen tizedik születésnapját ünneplő Bethlen Téri Színház a Vendégváró Fesztivált, amelynek idei meghívottja a szlovákiai Csavar Színház. A Gál Tamás vezette felvidéki társulat két felnőtt és két családi előadással érkezik a Bethlen térre. A minden évben a magyar kultúra napja köré szerveződő kisfesztivál célja, hogy a határon túli magyar színházi műhelyeket minél teljesebben megismertesse a budapesti közönséggel.