Színház

„Nem tudom, hogy mekkora a baj” – a nehézségek ellenére is teljes évadra készül a Vígszínház

2022.09.15. 15:25
Ajánlom
Rendhagyó társulati ülésen ismertette a 2022/23-as évad terveit Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója, hangsúlyozva, hogy bár kompromisszumokra lesz szükség, úgy készülnek, hogy minden bemutatót megtartanak.

Olyan, mintha a Titanicon lennénk – vont párhuzamot Rudolf Péter a színházak helyzetét látva. „Akkor jár a legjobban a színház, ha nem játszik. De ezt nem tudom elképzelni” – fűzte tovább a szót, felvázolva néhány lehetséges megoldási lehetőséget, például a kevesebb világításpróbát és gazdaságosabb kivitelezést, illetve arra kérte a társulatot, hogy ők is tudatosan takarékoskodjanak.

Az igazgató az évad bemutatóinak ismertetése előtt szót ejtett az újraalakuló Művészeti Tanácsról, melynek tagjai Fesztbaum Béla, Hegedűs D. Géza, Hegyi Barbara, Igó Éva, Orosz Ákos és Ifj. Vidnyánszky Attila.

Emellett a vezetőség a hatékonyság érdekében bevezeti a szerepkettőzéseket, így A padlásban, A dzsungel könyvében és A Pál utcai fiúkban is új szereplők mutatkoznak be.

AVigszinhaztarsulata-151447.jpg

AVigszinhaztarsulata-151447.jpg (Fotó/Forrás: Csibi Szilvia / Vígszínház)

A 2022/23-as szezonban nyolc bemutatót tervez a színház: a nagyszínpadon és a Pesti Színházban klasszikusok és kultikus darabok kapnak helyet, míg a Házi Színpadon – melyet hosszútávon a kortárs magyar dráma műhelyévé szeretnének tenni – feltörekvő szerzők művei lesznek láthatók.

Az első nagyszínpadi premierre október 8-án kerül sor, Bodó Viktor állítja színpadra Kafka A kastély című művét. Az adaptáció különösen izgalmas abból a szempontból, hogy az előadás pontos mása lesz a Hamburgban sikerrel futó Bodó-rendezésnek.

„Sosem klónoztam még le egy előadásomat sem”

– mondta a rendező, aki bízik benne, hogy sikerül megmutatni a szerző különleges humorát.

Októberben a Pesti Színházban is premierre készül a társulat, ugyanis egy kortárs angol színmű, az Inkognitó lesz látható, Szőcs Artur értelmezésében. A rendező a színház számára kifejezetten olyan darabot keresett, amelyben kihívást érez, egy tudományos, valós alapokon nyugvó történet pedig felkeltette az érdeklődését. A közel 20 karaktert mindössze négyen, Kovács Patrícia, Márkus Luca, Horváth Szabolcs és Nagy Ervin keltik életre.

IMG_7402af-152259.jpg

Szőcs Artur a Vígszínház sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

Decemberben Rudolf Péter színpadra álmodja Shakespeare „legellenszenvesebb” női karakterét, Isabellát a Szeget szeggelben. Bár az igazgatót régóta foglalkoztatja az anyag, mégis tartott tőle, hogy megrendezze, mert műfajilag sokak szerint behatárolhatatlan. Ráadásul nagyon komoly politikai és morális kérdéseket vet fel: „Hogyan tudunk együtt menni egy hősnővel ma, a 21. században, akinek ilyen rendíthetetlen a meggyőződése? Elhisszük-e valakinek, hogy olyan erős a hite, hogy az életéért könyörgő testvérrel szemben ő a szüzességét vállalja fel?” – teszi fel a kérdést az előadáson keresztül Rudolf Péter.

A legkisebbekre is gondol a színház, Keresztes Tamás rendezésében és Presser Gábor zenéjével elevenedik meg Pinokkió története. Bár a műnek van egy sötétebb színezetű olvasata is, az alkotók arra törekednek, hogy sokkal inkább egy szórakoztató, mintsem félelmetes produkciót hozzanak létre, amely az egész család számára szórakoztató lehet.

Bár a Vígszínház koncepciója szerint ebben az évadban nagyobb hangsúlyt kapnak a prózai darabok, a Pesti Színház mégis előveszi az első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját. Ifj. Vidnyánszky Attila igazi kihívásnak éli meg a mű színpadra állítását, hiszen mint fogalmazott, azokat az esetlegességeket, amelyek az eddigi rendezői munkamódszerét jellemezték, ezúttal nem engedheti meg magának.

Három éjszaka, ami felforgatta a magyar színházi világot

Kapcsolódó

Három éjszaka, ami felforgatta a magyar színházi világot

1961. január 12-e mérföldkő a magyar musicaljátszás történetében: a mai Thália Színház helyén működő Petőfi Színházban bemutatták az Egy szerelem három éjszakáját, az akkor még pályája elején járó Szinetár Miklós rendezésében.

Ezzel párhuzamosan szintén egy klasszikus lesz látható a nagyszínpadon, Valló Péter a Macska a forró bádogtetőnt állítja színpadra. Tennessee Williams drámája ezzel visszatér a magyarországi ősbemutató helyszínére, ugyanis 1967. február 3-án a Vígszínház adott otthont a népszerű Broadway-dráma premierjének. „Tennessee Williams főiskolás korom óta az egyik kedvenc íróm. Ez a darabja három tönkrement házasságot, és az azok megmentéséért folytatott küzdelmeket elemzi. Úgy gondolom, ehhez a nézők biztosan fognak tudnak kapcsolódni, hiszen kapcsolatainkban mindannyian átélünk hasonló konfliktusokat” – vallja a rendező.

A fiatal alkotók is bemutatkozáshoz jutnak, novemberben a K utazásai és a Béranyák lesz látható a Házi Színpadon.

Előbbi – Komán Attila drámai költeménye – 1211 kilogram kokain története, ami a MU Színházzal koprodukcióban, Kövesi Zsombor közreműködésével valósul meg. A darabban ráadásul a mai magyar könnyűzene is megjelenik, ugyanis a Dzsúdló új dala is hallható lesz benne. A Béranyák a K utazásaihoz hasonlóan szintén egy társadalmi problémát jár körül, szkeccsszerűen felvázolva, rövid képeket villantva fel a béranyák életéről és helyzetéről.

IMG_7417af-150253.jpg

Gardenö Klaudia és Czukor Balázs a Vígszínház évadnyitó sajtótájékoztatóján (Fotó/Forrás: Vass Antónia)

A Vígszínház novemberi előadásaira a jegyértékesítés a bérletesek számára már elkezdődött, de szeptember 16-tól bárki számára elérhető. Az előadásokról és a jegyvásárlás menetéről bővebb információ a Vígszínház oldalán olvasható.

Fejléckép: Rudolf Péter a Vígszínház társulati ülésén (fotó: Csibi Szilvia / Vígszínház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lélek és hitelesség a muzsikálásban – Keller András és Pierre-Laurent Aimard a Concerto Budapest turnéja kapcsán

Szeptember közepén nagy sikerű koncertsorozatot adott a Concerto Budapest az Egyesült Királyságban és Írországban. A turné zárópontján Keller András karmester és Pierre-Laurent Aimard zongoraművész osztotta meg velünk gondolatait.
Könyv

Válogatás az idei Könyvfesztivál programjaiból

Mások mellett Rakovszky Zsuzsa, Vámos Miklós, Nádasdy Ádám, Christine Leunens és Clara Dupont-Monod is a Könyvfesztiválon mutatja be új könyvét. Szubjektív válogatásunkban számos izgalmas programot ajánlunk. 
Zenés színház

Christian Thielemann a Berlini Állami Opera új főzeneigazgatója

Az intézménynek azután kellett új vezetőt találnia a pozícióra, hogy januárban a korábbi főzeneigazgató, Daniel Barenboim egészségi állapotára hivatkozva lemondott posztjáról.
Klasszikus

Megújult épületben kezdi a 2023/24-es évadot a Szent István Filharmonikusok

A 2024-ben megalapításának hetvenedik évfordulóját ünneplő együttes épületbejárással egybekötött sajtóeseményen jelentette be új évadát, amelynek során a jól ismert sorozatok mellett új, kamarazenei bérlet is várja a közönséget.
Klasszikus

Magyar Kincsek – Folytatódik a Concerto Budapest zenei kaleidoszkópja

A felfedezés és újrafelfedezés, az értékek megtalálása központi motívuma a Concerto Budapest Magyar Kincsek-programjainak, melyeknek a közönség az idei évadban is koncertsorozat keretein belül lehet részese a Zeneakadémián.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Markó Róbert a veszprémi Kabóca Bábszínház új igazgatója

Markó Róbert íróként, rendezőként és dramaturgként is többször megfordult már a Kabóca Bábszínházban, amelynek október 15-től látja el igazgatását.
Színház ajánló

Egy autista zseni és az alma szimbolikája – A Kódfejtő a 6SZÍN-ben

Alan Turing tragikus életéről Benoit Solès francia színész írt színdarabot, ami évek óta nagy siker Franciaországban és már Budapesten, a 6SZÍN-ben is.
Színház hír

Rendhagyó Tartuffe-előadással lesz jelen a Comédie Francaise a 10. MITEM-en

Tíz ország huszonegy előadása, köztük a párizsi Comédie Francaise Tartuffe-produkciója lesz látható a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón szeptember 30. és október 23. között a Nemzeti Színházban.
Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.