Színház

Néma versek - Fátyol Kamilla kiállítása

2009.05.26. 11:13
Ajánlom
Fátyol Kamillát már akkor kitalálták, mikor még nem is létezett. Kénytelenek voltak, annyira hiányzott. Weöres Sándor képzelete is szülte, az ő hősnője Psyché.

Psyché a görög hitvilágban az emberi lélek megtestesítője, aki allegorikus értelmű viszonyba kerül a szerelem istenségével, Erosszal. Öntörvényű nőalak, kinek zabolázhatatlan tehetsége sokféle területen megcsillan, miközben ennek ő nem tulajdonít túl nagy jelentőséget. Lefoglalja önmaga és a lehetetlen keresése és az, hogy a nem-létezőt valóra váltsa.

Olyan nép gyermeke, ahol még hite van a szónak, és ezért nincs helye a hazugságnak, ahol tudnak siratni és mulatni, ahol tisztelik az öregeket és a gyerekeknek születésüktől fogva "szavazati joguk" van. Ahol a mesék egybeérnek a valósággal.

Nem csoda hogy egyik lételeme a színház, hiszen azért játszani a legjobb.

Verseit gyerekkora óta, mint a gyöngyöt szerteszórja, csak úgy kiesnek belőle, de baráti inspiráció kellett hozzá, hogy legalább néhányat közreadjon. Azóta is kapkodjuk, mentjük, gyűjtjük őket - lehetőleg egy kötetbe, mert elementárisak, frivolak is, meg őserősen bölcsek. Gyermekversei olyanok, mintha semmit nem felejtett volna el és az ötévesek tisztaságával kérdezi és jelenti ki: "Milyen lehet a világ, nélkülem?"

Vagy az örök NŐ, aki órák óta nézi magát a tükörben, majd megállapítja - szép darab.

Megszólal a színésznő is:

Ma magamnak játszom.

Neked.

Premier van!

Olyan bájjal és könnyedséggel beszél a viszonyokról, hogy súlytalannak tűnő szavai nyomán nehezebben vagy épp hogy kapkodva vesszük a levegőt. Érzéseink tükröződnek vissza, hangulatok, melyek mindannyiunkban ott lapulnak - ő „csak" megfogalmazza őket néhány sorocskában - olykor egyetlen szóba sűrítve. Jókedv, cseppnyi szomorúság, az édes fajtából, csipetnyi félelem, meghajlás valami magasabb rendű előtt, egy kis titokzatosság, kedvesség, nonszensz, és egy kis csoda. Súlyos ékszer versek. 

Oly súlytalanul súlyosak hogy nyomot hagynak bennünk.

(Néma versek - Fátyol Kamilla kiállítása - megnyitó: 2009. június 3. 19:00, Fotocella Galéria és Kávéház - a kiállítást megnyitja: Dettre Gábor)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-díjat

Február 8-án szerdán, 18 órakor adják át az idei Baumgarten-emlékdíjat, illetve a Baumgarten-emlékjutalmat a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Házban.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Vizuál

Egy hónap múlva kezdődik a Frankofón Filmnapok

Március 1-12. között huszonhat kortárs, köztük több díjnyertes alkotást láthat a magyar közönség a frankofón filmtermés legjavából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Színház magazin

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Színház hír

A STEREO AKT kulturális műhelyt és közösségi teret nyit

A független alkotócsoport a VIII. kerületben talált otthonra. A jövőben alkotóműhelyként és befogadóhelyként is üzemelő STEREO Művház átalakítása még javában tart: az első ütem befejezéséhez közösségi támogatási kampányt indítottak. 
Színház ajánló

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Színház ajánló

Koldusopera – Bagó Bertalan rendezése a József Attila Színházban

Műfaját tekintve: opera, musical, operett és mindezek paródiája – nemcsak ígérik ezt a darabról, de be is váltják február 18-ától a József Attila Színház színpadán, Bagó Bertalan rendezésében.