Színház

Néma versek - Fátyol Kamilla kiállítása

2009.05.26. 11:13
Ajánlom
Fátyol Kamillát már akkor kitalálták, mikor még nem is létezett. Kénytelenek voltak, annyira hiányzott. Weöres Sándor képzelete is szülte, az ő hősnője Psyché.

Psyché a görög hitvilágban az emberi lélek megtestesítője, aki allegorikus értelmű viszonyba kerül a szerelem istenségével, Erosszal. Öntörvényű nőalak, kinek zabolázhatatlan tehetsége sokféle területen megcsillan, miközben ennek ő nem tulajdonít túl nagy jelentőséget. Lefoglalja önmaga és a lehetetlen keresése és az, hogy a nem-létezőt valóra váltsa.

Olyan nép gyermeke, ahol még hite van a szónak, és ezért nincs helye a hazugságnak, ahol tudnak siratni és mulatni, ahol tisztelik az öregeket és a gyerekeknek születésüktől fogva "szavazati joguk" van. Ahol a mesék egybeérnek a valósággal.

Nem csoda hogy egyik lételeme a színház, hiszen azért játszani a legjobb.

Verseit gyerekkora óta, mint a gyöngyöt szerteszórja, csak úgy kiesnek belőle, de baráti inspiráció kellett hozzá, hogy legalább néhányat közreadjon. Azóta is kapkodjuk, mentjük, gyűjtjük őket - lehetőleg egy kötetbe, mert elementárisak, frivolak is, meg őserősen bölcsek. Gyermekversei olyanok, mintha semmit nem felejtett volna el és az ötévesek tisztaságával kérdezi és jelenti ki: "Milyen lehet a világ, nélkülem?"

Vagy az örök NŐ, aki órák óta nézi magát a tükörben, majd megállapítja - szép darab.

Megszólal a színésznő is:

Ma magamnak játszom.

Neked.

Premier van!

Olyan bájjal és könnyedséggel beszél a viszonyokról, hogy súlytalannak tűnő szavai nyomán nehezebben vagy épp hogy kapkodva vesszük a levegőt. Érzéseink tükröződnek vissza, hangulatok, melyek mindannyiunkban ott lapulnak - ő „csak" megfogalmazza őket néhány sorocskában - olykor egyetlen szóba sűrítve. Jókedv, cseppnyi szomorúság, az édes fajtából, csipetnyi félelem, meghajlás valami magasabb rendű előtt, egy kis titokzatosság, kedvesség, nonszensz, és egy kis csoda. Súlyos ékszer versek. 

Oly súlytalanul súlyosak hogy nyomot hagynak bennünk.

(Néma versek - Fátyol Kamilla kiállítása - megnyitó: 2009. június 3. 19:00, Fotocella Galéria és Kávéház - a kiállítást megnyitja: Dettre Gábor)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.
Színház thealter fesztivál

Szabadkai előadást is díjaztak az idei THEALTER-en

A közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a fesztivál önkéntesei is díjazták kedvenc produkciójukat, valamint három Különdíjat is odaítélt a fesztivál.
Színház gyász

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.
Színház kritika

Törőcsik Mari ott sem volt, mégis főszereplő lett a Sztalker előadásában

Nem gyerekjáték, hanem igazi férfimunka volt az ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei Miklós vezette Sztalker Csoport bemutatkozó előadása, a Míg fekszem kiterítve, amely az Ördögkatlan fesztiválon debütált.
Színház ian mckellen

Ian McKellen saját élettörténeteivel kárpótolta az elmaradt előadás nézőit

Kisebb sérülés miatt ki kellett hagynia a Lear király egyik előadását Ian McKellennek a londoni West Enden, de a színész megkérte a közönséget, hogy hallgassák meg pályafutása legemlékezetesebb történeteit.