Színház

Némafilmek színházi köntösben

Nagyvárosi fények a Játékszínben
2022.01.17. 10:10
Ajánlom
Egyedülálló produkció a színházi palettán: egy néma, fekete-fehér előadás, amely zenével és különlegesen izgalmas, a némafilmek stílusát idéző játékkal mesél, s közben a néző fantáziáját használja eszközként ahhoz, hogy kibontakozzon egy egyszerre mulatságos és megindító történet.

Chaplin némafilmje úgy elevenedik meg a színpadon, hogy a néző alig hisz az érzékeinek. Élő színház fekete-fehérben, színdarab beszéd nélkül, mégis teljes az élmény, a produkció végén pedig szűnni nem akaró taps. Főszereplőnk egy csavargó, aki magányosan tölti napjait a nagyvárosban. Egy nap beleszeret egy vak virágáruslányba, ráadásul megmenti egy milliomos életét, aki ettől fogva barátjának tekinti. A bökkenő csupán az, hogy a gazdag mecénás csak akkor ismeri meg, ha részeg, és ebből sok-sok galiba származik. A csavargó a gazdag pártfogójától kapott pénzből meggyógyíttatja a lányt, ő maga viszont börtönbe kerül...

Szente Vajk rendező unikális előadást hozott létre Gulyás Levente nagyszerű zenei aláfestésével, Túri Lajos Péter zseniális koreográfiájával.

A színrevitelt Zólyomi Zsolt parfümőr illatkompozíciói egészítik ki – az illatok az előadás egyes pontjain a cselekményhez kapcsolódó asszociációkat erősítik.

Nagyvárosi fények – egy kisember történetének humoros és megejtő pillanatai. A színpadon Nagy Sándor, Kolovratnik Krisztián, Kovács Gyopár, Zsurzs Kati, Csonka András, Gáspár Kata és Túri Lajos Péter.

AIMG_7197-101634.jpg

Jelenet a Nagyvárosi fényekből (Fotó/Forrás: Játékszín)

„Zseniális az ötlet, amivel Vajk és Bank Tamás, a színház igazgatója előrukkolt. A Nagyvárosi fények egyedülálló előadás nemcsak Magyarországon, hanem a nemzetközi színházi világban is. Épp ezért abszolút fesztiválképes – a szövegboxokban a feliratok bármilyen nyelvre átírhatók, de ezek nélkül is bárki megérti a történetet. Szépen kitalált díszlet, jelmez, vetítés jellemzi a színrevitelt, és az egész produkció bizonyíték arra, hogy szöveg nélkül is el lehet játszani, át lehet adni egy történetet” – mondja Nagy Sándor, aki a csavargó szerepében páratlan alakítást nyújt.

Az előadás a 2021-es nyíregyházi színházi szemlén hat díjat nyert el.

A Nagyvárosi fényekre jegyek az alábbi oldalon válthatók.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: jelenet az előadásból (forrás: Játékszín)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Színház ajánló

Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Bábfesztivált Békéscsabán

Öt nap alatt tizennyolc társulat húsz előadása mutatkozik be június 22. és 26. között a Békéscsabai Napsugár Bábszínházban.
Színház magazin

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Színház hír

Klasszikusok új köntösben – hat bemutatót tart a jövő évadban a József Attila Színház

A következő szezon műsorán a drámák és a vígjátékok mellett a zenés színház kedvelői számára is kínál újdonságokat a József Attila Színház, a Made in Hungáriából ízelítőt is kaphattak a sajtó képviselői.
Színház hír

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.