Színház

Némafilmek színházi köntösben

Nagyvárosi fények a Játékszínben
2022.01.17. 10:10
Ajánlom
Egyedülálló produkció a színházi palettán: egy néma, fekete-fehér előadás, amely zenével és különlegesen izgalmas, a némafilmek stílusát idéző játékkal mesél, s közben a néző fantáziáját használja eszközként ahhoz, hogy kibontakozzon egy egyszerre mulatságos és megindító történet.

Chaplin némafilmje úgy elevenedik meg a színpadon, hogy a néző alig hisz az érzékeinek. Élő színház fekete-fehérben, színdarab beszéd nélkül, mégis teljes az élmény, a produkció végén pedig szűnni nem akaró taps. Főszereplőnk egy csavargó, aki magányosan tölti napjait a nagyvárosban. Egy nap beleszeret egy vak virágáruslányba, ráadásul megmenti egy milliomos életét, aki ettől fogva barátjának tekinti. A bökkenő csupán az, hogy a gazdag mecénás csak akkor ismeri meg, ha részeg, és ebből sok-sok galiba származik. A csavargó a gazdag pártfogójától kapott pénzből meggyógyíttatja a lányt, ő maga viszont börtönbe kerül...

Szente Vajk rendező unikális előadást hozott létre Gulyás Levente nagyszerű zenei aláfestésével, Túri Lajos Péter zseniális koreográfiájával.

A színrevitelt Zólyomi Zsolt parfümőr illatkompozíciói egészítik ki – az illatok az előadás egyes pontjain a cselekményhez kapcsolódó asszociációkat erősítik.

Nagyvárosi fények – egy kisember történetének humoros és megejtő pillanatai. A színpadon Nagy Sándor, Kolovratnik Krisztián, Kovács Gyopár, Zsurzs Kati, Csonka András, Gáspár Kata és Túri Lajos Péter.

AIMG_7197-101634.jpg

Jelenet a Nagyvárosi fényekből (Fotó/Forrás: Játékszín)

„Zseniális az ötlet, amivel Vajk és Bank Tamás, a színház igazgatója előrukkolt. A Nagyvárosi fények egyedülálló előadás nemcsak Magyarországon, hanem a nemzetközi színházi világban is. Épp ezért abszolút fesztiválképes – a szövegboxokban a feliratok bármilyen nyelvre átírhatók, de ezek nélkül is bárki megérti a történetet. Szépen kitalált díszlet, jelmez, vetítés jellemzi a színrevitelt, és az egész produkció bizonyíték arra, hogy szöveg nélkül is el lehet játszani, át lehet adni egy történetet” – mondja Nagy Sándor, aki a csavargó szerepében páratlan alakítást nyújt.

Az előadás a 2021-es nyíregyházi színházi szemlén hat díjat nyert el.

A Nagyvárosi fényekre jegyek az alábbi oldalon válthatók.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: jelenet az előadásból (forrás: Játékszín)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Alkotás vagy az élet hívása? – Lukács György megemészthetetlen öröksége

Lukács Györgyre emlékezünk az alábbi, korábban sehol nem publikált interjúval, amely 1984-ben készült, és első közlése a szerző engedélyével a Fidelio oldalán történik, közel négy évtized elmúltával.
Klasszikus

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Klasszikus

Elhunyt Kaija Saariaho

A világhírű finn zeneszerzőt, akinek a Metropolitan Opera is játszotta darabját, hetvenéves korában érte a halál – tette közzé családja a közösségi médiában.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

Összművészeti ünnepi esttel zárul a 10. Színházi Olimpia

Június 24-én nívós zenei kísérettel megvalósuló táncelőadásokkal és Szent Iván éji mulatsággal zárul az idei év legnagyobb színházi eseménye, a 10. Színházi Olimpia. A színpadi produkcióknak és az azokat követő rendhagyó programoknak a Margitszigeti Színház ad otthont.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Ahol csak a holtak maradnak – Az Eltűntek című darabot mutatják be a Szkénében

Magyarországi bemutatót tart júniusban a Szkéné Színház: Dohy Balázs rendezésében Elise Wilk darabját mutatják be a SzínMűHely Alapítvány és a Szkéné Színház koprodukciójában. A szerző műveit korábban nem játszották Magyarországon.
Színház interjú

A valóság mindig sokkal keményebb – beszélgetés Gianina Cărbunariuval

Gianina Cărbunariu román drámaíró, rendező és színházvezető, aki munkáiban érzékeny és fontos témákat dolgoz fel. De vajon képes-e a színház változtatni a világon? Ezt is megkérdeztük tőle, ahogy az is kiderült, mit mondana fiatalkori énjének, ha találkozna vele, amivel annak idején már Karinthynak is meggyűlt a baja.
Színház ajánló

A Furcsa párral és a Macskadémonnal indul a Szabadtéri Színházak Találkozója a Balaton-partján

Június 17-én két nyitóelőadással indul az idei Szabadtéri Színházak Találkozója a Kultkikötő tereiben: Balatonbogláron a Furcsa pár női változata látható, Alsóörsön a Macskadémon.
Színház hír

A Fiumei úti sírkertben vesznek végső búcsút Máthé Erzsitől

A legendás művésztől barátai, pályatársai és tisztelői 2023. június 20-án, délelőtt búcsúznak a Fiumei úti sírkert ravatalozójában.
Színház gyász

Elhunyt Sőregi Melinda dramaturg

Sőregi Melinda korábban a veszprémi Kabóca Bábszínház társulatának a tagja volt. 44 évesen távozott.