Színház

Nemcsák később dönt a színészek sorsáról

2011.07.28. 16:41
Ajánlom
Nemcsák Károly, a József Attila Színház élére augusztus 1-jével kinevezett igazgató a teátrum anyagi helyzetének megismerése után fog dönteni a szerződésekről, és csak akkor beszélhet terveiről is.

A kinevezéséről külföldi családi nyaralása alatt értesülő Nemcsák Károly hangsúlyozta: amíg a színház pénzügyi helyzetét nem ismeri, nem mondhat semmit. Látnia kell a már megkötött szerződéseket is - tette hozzá a jövő hétfőn hivatalba lépő új igazgató, aki úgy véli, az átadás-átvétel, a színház pénzügyi átvilágítása legalább egy hetet igénybe vesz. A társulattal is csak ezt követően beszélhet.

Az önkormányzat tájékoztatásából már tudható, hogy a pályázati kiírás szerinti 120 millióval szemben 197 millió forint hiánya van a színháznak. De hogy ez valóban ennyi vagy még több, az az átvilágítás után derül ki - mutatott rá Nemcsák Károly, aki pályázata esetleges nyilvánosságra hozataláról még nem döntött.

Egyes sajtóinformációk szerint a Jászai Mari-díjas színész együtt pályázott feleségével. Darvasi Ilona azt mondta, férje egyedül pályázott, ő továbbra is a soproni színház igazgatója, és szeretne az is maradni. Mint hozzátette, férje pályázatában a többi támogató között szerepelt, a félreértés a családi kötelékből adódhatott.

A Turay Ida Színház, majd a soproni színház vezetőjeként szerzett tízéves színházigazgatói tapasztalatával természetesen férje mellett áll, minden segítséget megad, amennyiben szükség lesz rá - hangsúlyozta Darvasi Ilona, megjegyezve, hogy a magánszínháznál megtanulták, azt a pénzt kell beosztani, amennyi van, felelőtlen ígéreteket nem szabad tenni.

A József Attila Színházzal kapcsolatban még januárban vetődött fel sajtóhírekben, hogy a költségvetési támogatás jelentős mértékű elvonása miatt a bezárás veszélye fenyegeti. Február végén ismét arról lehetett hallani, hogy feloszlik a színház társulata, miután a főváros vezetése arra kérte fel az igazgatót, ne kössön munkaszerződéseket a következő évadra. Csomós Miklós főpolgármester-helyettes határozottan cáfolta a József Attila Színház megszűnését, ugyanakkor hozzátette, hogy bár Méhes László még az évadot végigvitte volna, megnyilatkozásaival elvesztette a városvezetés bizalmát.

Koltay Gábor megbízott ügyvezető igazgatói kinevezését március közepén jelentették be, a színházigazgatói pályázat kiírását áprilisra ígérték. A igazgatói pályázatot végül május 17-én írta ki a főpolgármester, az új direktor feladatául szabva a színház felhalmozott adósságállományának rendezését, és egy sikeres működési struktúra kidolgozását is. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium honlapján is közzétett kiírás a július 31-ig várható adósságállományt 120 millió forintban becsülte meg, az augusztus-december hónapokra eső önkormányzati támogatást 85,2 millió forintban határozta meg.

A József Attila Színházat megbízott ügyvezető igazgatóként április 1-jétől irányító Koltay Gábort június 8-án azonnali hatállyal felmentette tisztségéből Tarlós István. Az indoklás szerint megrendült benne a városvezetés bizalma, mivel fő feladata a válságmenedzselés volt, ám kényszerhelyzetbe hozta a fővárost azzal, hogy összesen 79, július 1-jével hatályba lépő szerződést kötött a színház dolgozóival, további anyagi terheket róva a színházra.

Koltay Gábor júniusi sajtótájékoztatóján azt mondta, a fővárossal egyetértésben szerződtette a társulat tagjait, hogy elkezdhessék a felkészülést a következő évadra. A volt megbízott igazgató szerint a társulattal a spórolás jegyében írták alá a szerződéseket, így például a színészek ingyen vállalták el a jövő évad első három előadását, a szolgálat lemondott a túlórapénzről. Az igazgató szerint "több tízmillió forintot" spóroltak meg a színháznak.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház játék

Miután a mama bedobta a bombát… – JÁTÉK!

Játsszon a Fidelióval, és legyen az Orlai Produkció vendége a Válaszfalak című előadás október 20-i, kőszínházi bemutatóján a Belvárosi Színházban. Szabó Máté rendezésének főszerepeiben Hernádi Judit és Kern András látható.
Színház ajánló

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Színház ajánló

Idegennek lenni a hazádban – Zsótér Sándor Székesfehérváron rendez

A Pisztácia és mogyorót, amely egy bevándorló kispolgári család hétköznapjait meséli el, október 16-án mutatják be a Vörösmarty Színház Kozák András Stúdiójában.
Színház ajánló

A Jurányi Ház utcára vitte a színházat

A Jurányi Ház felkérésére Budapest köztereihez kapcsolódó hangjátékok írásába fogtak hazai drámaírók. A darabok egészen más dimenzióba repítik a hallgatót, hiszen a területet, köztéri szobrot vagy épp eseményt olyan megvilágításba helyezik, amellyel a járókelők eddig nem találkozhattak.
Színház hír

Ismét a pályakezdőknél a STAFÉTA-bot

Hatodik alkalommal hirdetik meg a Budapesten bemutatandó független színházi, tánc, újcirkusz, valamint összművészeti kezdeményezések támogatására létrehozott STAFÉTA pályázatot, amelyet a korábbi évekhez hasonlóan a FÜGE Egyesület bonyolít le.