Színház

Nemzetbiztonságra hivatkozva vizsgálják az orosz színházi előadásokat

2021.08.04. 14:35
Ajánlom
Vlagyimir Putyin elnök rendeletben adott utasítást az orosz állami színházakban játszott előadások vizsgálatára.

A nemzetbiztonsági szempontok szerint lefolyó körszemle célja, hogy felderítsék, az előadások összhangban állnak-e a nemzeti eszmékkel és Oroszország nemzetbiztonsági stratégiájával.

A döntést azután hozták meg, hogy az orosz külügyminisztérium szerint több panasz is érkezett az állami finanszírozású színházak repertoárjára.

Ezért az ügyet úgy vélik, „társadalmi vitára” kell bocsátani, amelynek résztvevői a színházak, a társadalom és a kulturális minisztérium.

Az MTI értesülései szerint a Putyint támogató közszereplők egy része már nyilvánosan is kritizálja a darabokat, többek között az író, történész Szvjatoszlav Ribasz is. Ribasz Magyarországon akkor vált ismertté, amikor 2016-ban élesen bírálta a Soros Alapítvány által kiadott 53 történelem könyvet. A történész akkor azt írta, hogy „A mindenütt jelen lévő Soros szellemében való értelmezési szabadságnak csak azután lett vége, hogy a könyvek egyikében az orosz elnök elleni sértések szerepeltek”, és kiállt az orosz klasszikusok, valamint a második világháborús szovjet „Győzelem” mellett.

FRISSÍTÉS (2021.08.04. 15:30):

Olga Ljubimova tárcavezető cáfolta, hogy a kulturális minisztériumban felmerült volna a színházak repertoárja feletti ellenőrzés kérdése, illetve hangsúlyozta, hogy a társadalmi bizottság „egyes tagjainak elképzelései és eszmefuttatásai” nem tévesztendők össze a tárca állásfoglalásával. Ezzel a minisztérium társadalmi bizottságának vezetője, Mihail Lermontov nyilatkozatára utalt, melynek nyomán az orosz cenzúra híre bejárta az orosz és a nemzetközi sajtót.

„Az Oroszországi Föderáció jogszabályaival összhangban az orosz kulturális minisztériumnak nincs joga beavatkozni a kulturális intézmények alkotó tevékenységébe, ez egy független folyamat” – jelentette ki Ljubimova, ám hozzátette, hogy annak ellenére, hogy a kulturális minisztérium elsődleges feladata, hogy biztosítsa az átfogó párbeszédet a felek között, a hatályos jogszabályok megsértése esetén a hatóságok a kultúra területén is éppúgy felléphetnek a rendelkezések megsértőivel szemben, mint máshol.

Fejléckép: Vlagyimir Putyin a Mariinszkij II Színház színpadán (fotó: Sasha Mordovets / Getty Images Hungary)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Színház

Spiró György „sötét kalandregénye” és Garaczi László karanténdrámája nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa alapította kuratórium 2019 óta díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb drámaírókat, hagyományosan február 24-én. Az apropót Örkény István Tóték című drámájának bemutatója adja, amely 1964. február 24-én volt. Idén Spiró György és Garaczi László vehette át az elismerést a Rózsavölgyi Szalonban, ezúttal a magyar dráma napján, szeptember 21-én.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.
Vizuál

A terek végrendelkezése – Gergye Krisztián kiállítása Szentendrén

Akvarelljeit mutatja be Gergye Krisztián kortárs táncművész és koreográfus a szentendrei MANK Galériában, amely helyet ad továbbá egy transzformatív performansznak is szeptember 25-én, 10 és 18 óra között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház videó

Itt a videó a Törőcsik Mari Emlékestről

Szeptember 21-én, a napokban zajló MITEM fesztivál keretében megemlékezést tartottak az idén elhunyt Törőcsik Mariról pályatársai, tisztelői részvételével a Nemzeti Színházban. Az eseményről készült összefoglaló videót a színház tette közzé.
Színház hír

„A megújulásban hiszünk” – véget ért a Kőszegi Várszínház jubileumi évada

Negyvenedik évadát zárta szeptemberben a Kőszegi Várszínház, amely nyáron 31 színházi előadással kedveskedett nézőinek. A nagyrészt teltházas estéken a legkülönbözőbb műfajok képviseltették magukat: a délelőtti gyerekelőadásoktól a kamaradarabokon át, a nagyszínházi zenés és prózai művekig minden megtalálható volt a repertoáron.
Színház hír

Értékes ingatlanok kerülhetnek az SZFE tulajdonába

A benyújtott törvényjavaslat szerint az Országos Színháztörténeti Múzeum és a Bajor Gizi Színészmúzeum épülete is az egyetemhez és a hozzá kapcsolódó alapítványhoz tartozna – tudta meg a Napi.hu.
Színház hír

Mécs Károly végleg visszavonul

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész pályafutásának hatvan éve alatt számos helyen megfordult, jelenleg egy előadásban látható, utána visszavonul.
Színház magazin

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.