Színház

Nemzetbiztonságra hivatkozva vizsgálják az orosz színházi előadásokat

2021.08.04. 14:35
Ajánlom
Vlagyimir Putyin elnök rendeletben adott utasítást az orosz állami színházakban játszott előadások vizsgálatára.

A nemzetbiztonsági szempontok szerint lefolyó körszemle célja, hogy felderítsék, az előadások összhangban állnak-e a nemzeti eszmékkel és Oroszország nemzetbiztonsági stratégiájával.

A döntést azután hozták meg, hogy az orosz külügyminisztérium szerint több panasz is érkezett az állami finanszírozású színházak repertoárjára.

Ezért az ügyet úgy vélik, „társadalmi vitára” kell bocsátani, amelynek résztvevői a színházak, a társadalom és a kulturális minisztérium.

Az MTI értesülései szerint a Putyint támogató közszereplők egy része már nyilvánosan is kritizálja a darabokat, többek között az író, történész Szvjatoszlav Ribasz is. Ribasz Magyarországon akkor vált ismertté, amikor 2016-ban élesen bírálta a Soros Alapítvány által kiadott 53 történelem könyvet. A történész akkor azt írta, hogy „A mindenütt jelen lévő Soros szellemében való értelmezési szabadságnak csak azután lett vége, hogy a könyvek egyikében az orosz elnök elleni sértések szerepeltek”, és kiállt az orosz klasszikusok, valamint a második világháborús szovjet „Győzelem” mellett.

FRISSÍTÉS (2021.08.04. 15:30):

Olga Ljubimova tárcavezető cáfolta, hogy a kulturális minisztériumban felmerült volna a színházak repertoárja feletti ellenőrzés kérdése, illetve hangsúlyozta, hogy a társadalmi bizottság „egyes tagjainak elképzelései és eszmefuttatásai” nem tévesztendők össze a tárca állásfoglalásával. Ezzel a minisztérium társadalmi bizottságának vezetője, Mihail Lermontov nyilatkozatára utalt, melynek nyomán az orosz cenzúra híre bejárta az orosz és a nemzetközi sajtót.

„Az Oroszországi Föderáció jogszabályaival összhangban az orosz kulturális minisztériumnak nincs joga beavatkozni a kulturális intézmények alkotó tevékenységébe, ez egy független folyamat” – jelentette ki Ljubimova, ám hozzátette, hogy annak ellenére, hogy a kulturális minisztérium elsődleges feladata, hogy biztosítsa az átfogó párbeszédet a felek között, a hatályos jogszabályok megsértése esetén a hatóságok a kultúra területén is éppúgy felléphetnek a rendelkezések megsértőivel szemben, mint máshol.

Fejléckép: Vlagyimir Putyin a Mariinszkij II Színház színpadán (fotó: Sasha Mordovets / Getty Images Hungary)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Soha nem látott képek kerültek elő a The Beatlesről

Bőrnadrág és fehér ing – egy szett, amiről valószínűleg senkinek sem jutna eszébe a legendás együttes, a The Beatles. A zenekarról nemrég felfedezett fényképek azonban újabb képet festenek a banda korai éveiről.
Könyv

Kihirdették az idei Margó-díj jelöltjeit

Ötvenhat könyvet jelöltek idén a kiadók és/vagy a szerzők a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Ez a szám minden eddiginél több: tavaly negyven, 2020-ban pedig tizenkilenc jelölt volt. A díj célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása – írja a Könyves Magazin.
Plusz

„Élni gyönyörű” – Szabó Magdára emlékeznek a Várkert Bazárban

A 105 éve született és tizenöt éve eltávozott írónő életművét idézi meg az egész napos rendezvénysorozat október 15-én. Gyerekelőadás, színházi produkciók, filmvetítés és irodalmi beszélgetés is szerepel a programok között, az Ökumenikus Segélyszervezet révén pedig Szabó Magda-köteteket is felajánlhatunk a rászorulóknak.
Plusz

Pogány Judit, Keller András és Popova Aleszja is Prima Primissima-jelölt

A Prima Primissima Díj több kategóriáját is kibővítették idén, így a jelöltek a korábbinál is szélesebb körből kerülhettek ki. Az elismeréseket decemberben vehetik át a díjazottak.
Klasszikus

Gramophone-díj: a Fesztiválzenekar lett Az év zenekara

A Budapesti Fesztiválzenekart választották Az év zenekarának – jelentették be október 4-én este a Gramophone-díj gálarendezvényén Londonban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Ujj Mészáros Károly szerelmi próbát rendez a Rózsavölgyi Szalonban

Stephen Enersen amerikai író első egész estés drámája, az Apróbetűs szerelem, amely ősbemutatóként kerül színre október 8-án a Rózsavölgyi Szalonban, egy kapcsolati válságban lévő középkorú férfi életébe enged betekintést.
Színház ajánló

Magyar és külföldi színházi sikerdarabok a SzínházTV-n

Vígjáték, dráma, halhatatlan színészlegendák és fiatal tehetségek: az immár harmadik évadát megkezdő online platform külön érdekessége, hogy nemcsak a magyar színházak sikerdarabjait hozza el az otthonokba, hanem külföldi előadásokat is. Most hétvégén például a világ egyik legsikeresebb produkcióját.
Színház magazin

Akivel a modern magyar színház korszaka kezdődött: Ditrói Mór, a „magyar Sztanyiszlavszkij”

Ditrói Mór a kolozsvári Nemzeti Színházból indulva lett a Vígszínház alapító-igazgatója, majd az Országos Színészegyesület ügyvezető elnöke, később örökös díszelnöke.
Színház ajánló

Ibseni sorstragédia az Örkény Színházban

Október 6-án mutatja be az Örkény Színház Henrik Ibsen kései drámáját, a Solnesst, amely nem egyszerű társadalomkritika: középpontjában egy ember jellemfejlődése, egy életművére visszatekintő építész számvetése áll.
Színház gyász

Elhunyt Erőss Tamás, a Katona József Színház egykori színpadmestere

A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett szakember a Katona József Színház alapításától kezdve a színházban dolgozott, egészen 2006-os nyugdíjba vonulásáig – tudatta közösségi oldalán a teátrum.