Színház

Nemzetbiztonságra hivatkozva vizsgálják az orosz színházi előadásokat

2021.08.04. 14:35
Ajánlom
Vlagyimir Putyin elnök rendeletben adott utasítást az orosz állami színházakban játszott előadások vizsgálatára.

A nemzetbiztonsági szempontok szerint lefolyó körszemle célja, hogy felderítsék, az előadások összhangban állnak-e a nemzeti eszmékkel és Oroszország nemzetbiztonsági stratégiájával.

A döntést azután hozták meg, hogy az orosz külügyminisztérium szerint több panasz is érkezett az állami finanszírozású színházak repertoárjára.

Ezért az ügyet úgy vélik, „társadalmi vitára” kell bocsátani, amelynek résztvevői a színházak, a társadalom és a kulturális minisztérium.

Az MTI értesülései szerint a Putyint támogató közszereplők egy része már nyilvánosan is kritizálja a darabokat, többek között az író, történész Szvjatoszlav Ribasz is. Ribasz Magyarországon akkor vált ismertté, amikor 2016-ban élesen bírálta a Soros Alapítvány által kiadott 53 történelem könyvet. A történész akkor azt írta, hogy „A mindenütt jelen lévő Soros szellemében való értelmezési szabadságnak csak azután lett vége, hogy a könyvek egyikében az orosz elnök elleni sértések szerepeltek”, és kiállt az orosz klasszikusok, valamint a második világháborús szovjet „Győzelem” mellett.

FRISSÍTÉS (2021.08.04. 15:30):

Olga Ljubimova tárcavezető cáfolta, hogy a kulturális minisztériumban felmerült volna a színházak repertoárja feletti ellenőrzés kérdése, illetve hangsúlyozta, hogy a társadalmi bizottság „egyes tagjainak elképzelései és eszmefuttatásai” nem tévesztendők össze a tárca állásfoglalásával. Ezzel a minisztérium társadalmi bizottságának vezetője, Mihail Lermontov nyilatkozatára utalt, melynek nyomán az orosz cenzúra híre bejárta az orosz és a nemzetközi sajtót.

„Az Oroszországi Föderáció jogszabályaival összhangban az orosz kulturális minisztériumnak nincs joga beavatkozni a kulturális intézmények alkotó tevékenységébe, ez egy független folyamat” – jelentette ki Ljubimova, ám hozzátette, hogy annak ellenére, hogy a kulturális minisztérium elsődleges feladata, hogy biztosítsa az átfogó párbeszédet a felek között, a hatályos jogszabályok megsértése esetén a hatóságok a kultúra területén is éppúgy felléphetnek a rendelkezések megsértőivel szemben, mint máshol.

Fejléckép: Vlagyimir Putyin a Mariinszkij II Színház színpadán (fotó: Sasha Mordovets / Getty Images Hungary)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Házassági drámát mutat be áprilisban a Rózsavölgyi Szalon

David Eldridge Bármit mondhatsz című drámáját láthatja a közönség április 11-én, a Rózsavölgyi Szalon tizenkettedik születésnapján, Kovács Patrícia és Schmied Zoltán szereplésével. Az előadás a hónap során további négy alkalommal kerül színre.
Színház ajánló

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.
Színház ajánló

Öt nap a stúdiószínház és a monodráma jegyében – hamarosan jön a 10. MOST FESZT

Március 20. és 24. között rendezi meg a tatabányai Jászai Mari Színház a 10. MOST FESZT-et, amely során vidéki, független és határon túli társulatok monodráma és stúdiószínházi előadásaiból kiválasztott produkciókat láthat a közönség. 
Színház hír

Erdélyben is bemutatkozik Székely Csaba tízparancsolat ihlette darabja

Székely Csaba 10 című drámáját Rusznyák Gábor állítja színpadra a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban. A tízparancsolat ihlette alkotás tíz magányos ember fokozatosan kibomló, egymást keresztező élettörténetét mutatja be.
Színház ajánló

Cseke Péter viszi színre a Játékszín magyarországi bemutatóját

Április 6-án Cseke Péter rendezésében, Hernádi Judit, Horváth Lili és Nagy Sándor főszereplésével mutatja be a Rém rendes vendég című komédiát a Játékszín.