Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

2024.05.21. 09:55
Ajánlom
A Karinthy Színház idén júniusban új lendülettel és eddig nem látott sokszínűséggel várja a kultúra szerelmeseit. Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

NWF_1280x1280copy-095116.png

I. Karinthy New Wave Festival (Fotó/Forrás: Karinthy Színház)

Június 1. és 8. között két nemzetközi színházi fesztiválnak is részese lehet a nagyérdemű a Karinthy Színházban. Az I. Karinthy New Wave Festivalon a szervezők célként tűzték ki a külföldi és hazai színházi alkotók közötti párbeszéd kezdeményezését. Ez alkalommal három külföldi rendező (Marfa Gorvits, Enrico Bonavera és Ilja Bocsarnikovsz) három különböző színházi műfaj képviseletében érkezik a Karinthy Színházba, hogy hat-tíz magyar színésszel dolgozzanak hat napon keresztül, színházi laboratórium keretein belül. A hetedik napon, június 8-án 18 órai kezdéssel minden csoport egy húszperces előadást mutat be.

Az idei évben Luigi Pirandello Hat szereplő szerzőt keres című drámáját kapják a rendezők, amelynek fő témája a színház és a való élet átjárhatósága. 

Ily módon az először megrendezésre kerülő fesztivál a színház csodájának ünnepe is egyben.

A június 8-ai bemutatót követően 20:30-as kezdéssel egy kerekasztal-beszélgetésre invitálják a nézőket a fesztivál zárásaként.

A tavalyi elsöprő siker után ismét megrendezésre kerül a Nemzetközi Történetmesélő Fesztivál Berecz András fővédnökségével. Idén három mesemondó egy és ugyanazon kultúrából érkezik a XI. kerületi teátrumba, hogy történeteikkel elvarázsolják a közönséget: főszerepben az ír történetmesélés! Colin Urwin, Jack Lynch és Joe Brennan angol nyelvű előadásait magyar nyelvre tolmácsolva hallgathatják a nézők. Az esemény hivatalos megnyitója június 4., 15 óra, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

NTF_1920x800copy-095116.png

Nemzetközi Történetmesélő Fesztivál (Fotó/Forrás: Karinthy Színház)

Június 4-én 22 órától a fesztiválon résztvevőknek közönségtalálkozót szerveznek az aulában a történetmesélőkkel és Berecz Andrással. Az eseményt június 5-én 21 órakor egy kerekasztal-beszélgetéssel zárják, melynek moderátora szintén Berecz András. 

Az izgalmas eseménysorozatokra elkezdődött a jegyértékesítés.

További részletek a Karinthy Színház oldalán.

Támogatott tartalom

Fejléckép: Karinthy Színház (Fotó/Forrás: Karinthy Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.
Vizuál

Műkincsrablás Lengyelországban – izgalmas politikai krimi érkezik a mozikba

Június 27-től érkezik országszerte a mozikba a lengyel-magyar koprodukcióban készült Szent című film, amely Szent Adalbert gnieznói ereklyetartójának 1986-os elrablását dolgozza fel.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Arról a pánikról szerettem volna beszélni, amit ma a felnövés jelent” – interjú Kovács D. Dániellel

Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt című előadás július 5-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig az Örkény Színház repertoárján lesz látható. A színdarab rendezőjévelegyebek közt a világot jobbá tenni akaró hősökről és a videójátékok stigmatizáltságáról is beszélgettünk.
Színház hír

Bocsárdi László nyerte a legjobb rendező díját az Országos Színházi Találkozón

A kaposvári Csiky Gergely Színházban megrendezett seregszemlén mások mellett Zsigmond Emőke, Karácsony Gergely, if. Vidnyánszky Attila és Tokai Andrea is elismerést vehetett át.
Színház ajánló

Életútinterjúk alapján készül a MáSzínház női sorsokat bemutató előadása

A KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” című produkcióban három generáció tesz fel magának kérdéseket identitással, hozott mintákkal, önazonossággal és szabadsággal kapcsolatban.
Színház ajánló

Mit áldozunk fel jól megszokott kényelmünkért? – beszélgetés a Csónak című előadás alkotóival

Presznyakov Oleg & Vlagyimir Csónak, avagy előttünk az özönvíz című kortárs drámája a modern társadalom látleletét is adja. Az előadás rendezőjével, Bocsárdi Lászlóval, valamint két szereplővel, a főszerepben látható László Csabával és a volt feleségét alakító Berekméri Katalinnal beszélgettünk.
Színház interjú

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.