Színház

Nemzetközi Színházi Fesztivál a BTF-en

2010.03.16. 17:08
Ajánlom
A Tavaszi Fesztivál keretein belül tavaly kelt életre a Nemzetközi Színházi Fesztivál. A 2009-es előadások sikere után joggal bízhatunk az idei kínálatban is.

A dán Hotel Pro Forma Operation Orfeo című különleges produkciója fények, hangok, mozdulatok és szavak játékának együtteséből tevődik össze. A Thalia Theater Hamburg Luk Perceval szeptemberben bemutatott darabjával érkezik. The truth about THE KENNEDYS című darabja korabeli dokumentumok alapján, mintegy kortárs "királydrámaként" eleveníti meg a Kennedy család százhatvan éves történetének legjelentősebb epizódjait. A német kritikusok által az év színházának választott Münchner Kammerspiele a HIOB című, fantasztikus színészi és rendezői feladatot teljesítő előadással érkezik. A Zajc Horváth Nemzeti Színház szokatlan darabja, a Turbo Folk megdöbbentő és kifi nomult módon mutatja be a jugoszláv örökség sötét maradványait. Az Inbal Pinto & Avshalom Pollack Dance Company vendégjátékát a japán mese ihlette, a Hydra a tánc, a pantomim és az akrobatika ötvözete. A magyar bemutató a Nemzeti Színházban Gothár Péter Lear király-rendezése lesz, Varró Dániel új fordításában.

Lear király - március 19. - Nemzeti Színház (rend.: Gothár Péter)

Orfeo - március 22. - Nemzeti Színház (Hotel Pro Forma, Dánia)

Turbo Folk - március 22. - Nemzeti Színház, Gobbi Hilda Színpad (Horváth Nemzeti Színház)

The Kennedys - március 27. - Nemzeti Színház (Thalia Theater Hamburg)

Hydra - március 29. - Nemzeti Színház (Inbal Pinto & Avshalom Pollack Dance Company)

HIOB - április 2. - Nemzeti Színház (Münchener Kammerspiele)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Vizuál

Elhunyt Szentandrássy István festőművész

A 62 éves korában elhunyt művész 2012-ben kapott Kossuth-díjat a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait ábrázoló műveiért.
Könyv

Láttad már Ady vasúti bérletét vagy az önéletrajzát?

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az Országos Széchényi Könyvtárban micsoda kincsek rejtőznek. Az OSZK kamarakiállításokkal igyekszik ezeket a kuriózumokat látogatóival is megosztani.
Plusz

Kettős vezetése lesz a Szabad Tér Színháznak

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadot Bán Teodóra, a Városmajori Szabadtéri Színpadot Benkő Nóra irányítja a jövőben a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése szerint.
Klasszikus

Húszállomásos Kárpát-medencei turnéra indul Bogányi Gergely

Útjára indul Bogányi Gergely 2020-as koncertturnéja, a zongoraművész 20 koncerten 20 különböző műsort ad elő szerte a Kárpát-medencében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Fesztbaum Béla főszereplésével új Molnár-darab a Vígszínház színpadán

Az évad utolsó bemutatójaként Molnár Ferenc A doktor úr című darabját tűzi műsorra a Vígszínház, Zsótér Sándor rendezésében.
Színház ajánló

Észt kortárs drámák a József Attila Színházban

A Nemzetközi Színházi Intézet Magyar Központjának szervezésében kerül sor az Észt Hét részeként két, kortárs dráma felolvasására a József Attila Színház Gaál Erzsébet Stúdiójában. Március 9-én Guelmino Sándor rendezésében szólalnak meg a művek, amelyek a digitális világ fejlődésére reflektálnak. A változásokkal járó emberi problémákról és a velük való küzdelmekről szól a két dráma.
Színház interjú

„Egy színház akkor működik jól, ha együtt fejlődik a nézőkkel”

Ráckevei Anna Jászai Mari-díjas színművésznő, Magyarország Kiváló és Érdemes Művésze, az MMA rendes tagja idén ünnepli 60. születésnapját. A Nemzeti Színház Stúdiójáról, a vidéki színházak feladatairól és fővárosi megjelenési lehetőségeikről beszélgettünk.
Színház hír

Hogyan pályázzunk? – Gyakorlati színházi képzést indít a Manna

A nyolc alkalmas képzés célja, hogy az előadó-művészeti területen működő menedzserek, művészek, alkotók közelebb kerüljenek a szervezési, pályázati és adminisztratív feladatokhoz, amelyek szerves részét képezik az előadások létrehozásának.
Színház hír

Testi vágyak és lelki kötődések a Pinceszínházban

A pillanatnyi testi vonzódást és a több évtizedre szóló lelki kötődés a témája a Pinceszínház két tavaszi bemutatójának.