Színház

Nemzetközi színházi fesztivál Szabadkán

2010.11.22. 12:00
Ajánlom
Nemzetközi színházi fesztiválnak ad otthont a jövő héten Szabadka; a rendezvényen, amelyet a helyi Kosztolányi Dezső Színház szervez, fellép többek között a budapesti Örkény Színház társulata is.

A Desiré Central Station nevű fesztivált november 22. és 29. között rendezik meg az észak-bácskai városban. Összesen 15 előadás lesz - köztük a "hagyományos" színházi darabok mellett több táncszínházi előadás és zenei performansz -, a magyarok mellett horvát, bolgár, szerb és orosz társulatok lépnek fel.

A házigazda Kosztolányi Dezső Színház az Urbán András igazgató rendezte Turbo paradiso című darabot mutatja be. Az Örkény Színház társulata a Jógyerekek képeskönyve című groteszk "rémvarietét" adja elő. A londoni The Tiger Lillies fekete humorú színdarabjának magyar változatát Parti Nagy Lajos írta.

Ivo Dimcsev bolgár koreográfus két előadása is szerepel a műsoron, a Lili Handel című sikerdarab és legújabb alkotása, a We.Art.Dog.Come című projekt.

Az Eufemmeizmus című darabban hat színésznő próbálja megmutatni, milyen egy férfiközpontú társadalomban élni a dél-szerbiai Nis városában. A Zágrábi Ifjúsági Színház A '91-'95-ös generáció című előadást mutatja be. A Boris Dezulovic spliti író regénye alapján készült darab szereplői olyan fiúk, akik a délszláv háború idején születtek, vagyis ahhoz a nemzedékhez tartoznak, amely számára a háború nem közvetlen tapasztalat, hanem a család, az iskola, a média közvetítésével tudnak róla.

A fesztivált idén is gazdag kísérőprogram egészíti ki, Desiré Akadémia címmel beszélgetések lesznek a szabadkai Lifka Sándor Art Moziban a régió neves színházi rendezőivel, köztük Ascher Tamással és Schilling Árpáddal.

A fesztivállal kapcsolatos minden információ megtalálható a www.2010desirefestival.eu honlapon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Vizuál

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Színház

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Tánc

Cáfolja a megszűnésről szóló hírt az Experidance

A társulat ma adott ki sajtónyilatkozatot, melyben „egyértelműen és határozottan visszautasítják” azt a hírt, mely szerint feloszlanának.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

A kirekesztésről szóló előadással járja az ország iskoláit két fiatal színész

Eke Angéla és Bán Bálint Elfog/adsz címmel készített diákoknak szóló vizuális nevelési programot, amelyen keresztül az elfogadás fontosságát hangsúlyozzák.
Színház kult50

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Színház ajánló

Mercedes Benz premier az Esterházy-családdal

Április 13-án magyarországi ősbemutató keretében mutatta be a Vörösmarty Színház Esterházy Péter utolsó drámáját, a Mercedes Benzet Szikora János rendezésében. A történelmi revüt az Esterházy-család tagjai mellett Presser Gábor zeneszerző is megtekintette.
Színház ajánló

Büszkeség és felelősség, mert méltónak kell lenni az ősökhöz

A Magyar Művészeti Akadémia Szó – szín – játék sorozata idén megújult Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának művészeti vezetésével. A sorozat eddigi eredményeiről és a leendő előadásokról Lesti Árpád kérdezte a Veszprémi Petőfi Színház igazgatóját.
Színház hír

Elhunyt Bács Ferenc színművész

Életének 83. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után április 16-án, kedden elhunyt Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Budapest díszpolgára.