Színház

Nemzetközi színházi fesztivál Szabadkán

2010.11.22. 12:00
Ajánlom
Nemzetközi színházi fesztiválnak ad otthont a jövő héten Szabadka; a rendezvényen, amelyet a helyi Kosztolányi Dezső Színház szervez, fellép többek között a budapesti Örkény Színház társulata is.

A Desiré Central Station nevű fesztivált november 22. és 29. között rendezik meg az észak-bácskai városban. Összesen 15 előadás lesz - köztük a "hagyományos" színházi darabok mellett több táncszínházi előadás és zenei performansz -, a magyarok mellett horvát, bolgár, szerb és orosz társulatok lépnek fel.

A házigazda Kosztolányi Dezső Színház az Urbán András igazgató rendezte Turbo paradiso című darabot mutatja be. Az Örkény Színház társulata a Jógyerekek képeskönyve című groteszk "rémvarietét" adja elő. A londoni The Tiger Lillies fekete humorú színdarabjának magyar változatát Parti Nagy Lajos írta.

Ivo Dimcsev bolgár koreográfus két előadása is szerepel a műsoron, a Lili Handel című sikerdarab és legújabb alkotása, a We.Art.Dog.Come című projekt.

Az Eufemmeizmus című darabban hat színésznő próbálja megmutatni, milyen egy férfiközpontú társadalomban élni a dél-szerbiai Nis városában. A Zágrábi Ifjúsági Színház A '91-'95-ös generáció című előadást mutatja be. A Boris Dezulovic spliti író regénye alapján készült darab szereplői olyan fiúk, akik a délszláv háború idején születtek, vagyis ahhoz a nemzedékhez tartoznak, amely számára a háború nem közvetlen tapasztalat, hanem a család, az iskola, a média közvetítésével tudnak róla.

A fesztivált idén is gazdag kísérőprogram egészíti ki, Desiré Akadémia címmel beszélgetések lesznek a szabadkai Lifka Sándor Art Moziban a régió neves színházi rendezőivel, köztük Ascher Tamással és Schilling Árpáddal.

A fesztivállal kapcsolatos minden információ megtalálható a www.2010desirefestival.eu honlapon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Marton László

A Vígszínház egykori igazgatóját hosszú, méltósággal viselt betegség után érte a halál. 76 éves volt.
Zenés színház

Maxon a regény eksztázisa: ilyen A nagy Gatsby a Vígben

Gatsby pesti milleniál 2019-ből. Gatsby Fitzgerald klasszikus alakja. Gatsby visszafele úszik, az idővel szemben. A Vígszínház új előadásában Gatsby jól énekel.
Vizuál

Menekülés az arisztokráciába

Végre ismét megpillanthatjuk a Downton Abbey ismerős sziluettjét, kószálhatunk a tökéletes angol gyepen, és már szélesvásznon csodálhatjuk a tökéletes szereplők tökéletes jelmezeit. Kérdés, hogy ez elég-e? Kérdés, hogy akarunk-e egyáltalán többet?
Zenés színház

Gyerekszereplők mesélnek a távozó Billy Elliot musicalről

Az évek során több gyerek is játszott a musicalben, amelyre szeptember 22-én lejár az Operaház szerződése. Búcsúzóul nézd meg, milyen volt a darabban játszani.
Vizuál

A magyar festőnő Bernstein-képei, amik bejárták a világot

Miközben fest, a zenész felvételeit hallgatja, kompozícióinak hátterét pedig a muzsika inspirálja. Zászkalicky Ágnes festményei szeptember 26-ig láthatók a Forrás Galériában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Csak az nem hagyja magát beszippantani, aki eleve előítéletekkel érkezik”

Vörös István író 2003-ban kezdett el dolgozni a Baltazár Színház társulatával, mára pedig egyik legfontosabb pillére a csapat működésének. Igazán különleges helyzet az, amikor egy drámaíró olyan mélyen ismer egy társulatot, hogy szövegeiben képes az ott játszó színészek egyéniségéből kiindulni. Az ő közös munkájuk ilyen.
Színház hír

Műanyagszegény előadással is készül az idén 70 éves Bábszínház

Fesztivállal, konferenciasorozattal, bábkiállítással, drámapályázattal ünnepli fennállásának 70. évfordulóját a Budapest Bábszínház, ahol a környezettudatosságra is igyekeznek jobban ráirányítani a figyelmet.
Színház ajánló

Tíz éve viszi el a színházat az iskolákba a Nézőművészeti

A Nézőművészeti Kft. tíz éves múltjáról is szó esik a Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adásában, szeptember 14-én, a 92.1-en. A Scherer Péter színművésszel készült interjú mellett beszélgetés hallható Bak Lajossal és Bazsinka Ágnessel.
Színház hír

Elhunyt Marton László

A Vígszínház egykori igazgatóját hosszú, méltósággal viselt betegség után érte a halál. 76 éves volt.
Színház ajánló

Székely Csaba drámája debütál a Rózsavölgyi Szalonban

A Semmit se bánok című darab magyarországi bemutatóját szeptember 12-én tartják, Sztarenki Pál színrevitelében.