Színház

Nemzetközi színházi fesztivál Szabadkán

2010.11.22. 12:00
Ajánlom
Nemzetközi színházi fesztiválnak ad otthont a jövő héten Szabadka; a rendezvényen, amelyet a helyi Kosztolányi Dezső Színház szervez, fellép többek között a budapesti Örkény Színház társulata is.

A Desiré Central Station nevű fesztivált november 22. és 29. között rendezik meg az észak-bácskai városban. Összesen 15 előadás lesz - köztük a "hagyományos" színházi darabok mellett több táncszínházi előadás és zenei performansz -, a magyarok mellett horvát, bolgár, szerb és orosz társulatok lépnek fel.

A házigazda Kosztolányi Dezső Színház az Urbán András igazgató rendezte Turbo paradiso című darabot mutatja be. Az Örkény Színház társulata a Jógyerekek képeskönyve című groteszk "rémvarietét" adja elő. A londoni The Tiger Lillies fekete humorú színdarabjának magyar változatát Parti Nagy Lajos írta.

Ivo Dimcsev bolgár koreográfus két előadása is szerepel a műsoron, a Lili Handel című sikerdarab és legújabb alkotása, a We.Art.Dog.Come című projekt.

Az Eufemmeizmus című darabban hat színésznő próbálja megmutatni, milyen egy férfiközpontú társadalomban élni a dél-szerbiai Nis városában. A Zágrábi Ifjúsági Színház A '91-'95-ös generáció című előadást mutatja be. A Boris Dezulovic spliti író regénye alapján készült darab szereplői olyan fiúk, akik a délszláv háború idején születtek, vagyis ahhoz a nemzedékhez tartoznak, amely számára a háború nem közvetlen tapasztalat, hanem a család, az iskola, a média közvetítésével tudnak róla.

A fesztivált idén is gazdag kísérőprogram egészíti ki, Desiré Akadémia címmel beszélgetések lesznek a szabadkai Lifka Sándor Art Moziban a régió neves színházi rendezőivel, köztük Ascher Tamással és Schilling Árpáddal.

A fesztivállal kapcsolatos minden információ megtalálható a www.2010desirefestival.eu honlapon.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház premier

2039-ben sem lesz könnyebb az élet

Négy generáció különös sorsát bemutató, kortárs családdráma kerül színpadra a Hatszín Teátrumban, tele bűnökkel, pokollá vált házasságokkal és egy elhallgatott örökséggel. A Majd, ha az eső eláll című előadás premierjét augusztus 10-én tartják.
Színház interjú

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Színház lázár kati

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.