Színház

Nincs baj Dörner pályázatával

2012.01.09. 20:39
Ajánlom
Budapest Főváros Kormányhivatala szerint Dörner György pályázata megfelelt a kiírás tartalmi követelményeinek. A főpolgármesteri döntés jogszerűségi vizsgálatát az LMP kezdeményezésére végezték el.

A Kormányhivatal nem látja indokoltnak törvényességi észrevétel megtételét a pályázati eljárás jogszerűségére vonatkozóan, a mérlegelési szempontú önkormányzati döntés felülbírálatára pedig nincs jogi lehetősége. Mint az LMP fővárosi frakcióját vezető Kaltenbach Jenőnek és az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottsága alelnökének, Karácsony Gergelynek címzett levélben írják, az LMP beadványában felvetett szakmai kifogások, gazdasági kérdésekkel, művészeti-munkaszervezéssel kapcsolatos felvetések vizsgálata nem tartozik a Kormányhivatal hatáskörébe, így erre nem került sor.

Az LMP októberben fordult a fővárosi kormányhivatalhoz törvényességi felülvizsgálatot kérve az Új Színház igazgatói pályázata ügyében, úgy vélte ugyanis, hogy Dörner György kinevezése nemcsak szakmailag és erkölcsileg vállalhatatlan, hanem törvénysértő is. A párt ezért arra kérte Pesti Imre kormánymegbízottat, vizsgálja felül, hogy a pályázati kiírás mindenben megfelelt-e az előadó-művészeti törvényben foglaltaknak, és ha szükséges, vonja vissza a pályázatot. Az LMP kezdeményezte azt is, hogy a kormányhivatal vizsgálja meg a főpolgármester által hozott határozat törvényességét, például azt, hogy a szakmai bizottság által - a színházi szakmát képviselő tagjai: Ascher Tamás rendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora, Bérczes László rendező, Herczeg Tamás művészeti menedzser, Kováts Adél színésznő - 2:4 arányban "nem támogatottnak" minősített pályázat alapján jogszerű volt-e Dörner György kinevezése.

A Kormányhivatal a vizsgálat elvégzése után írt levelében felhívja a figyelmet arra, hogy 2011. augusztus 18-i hatállyal módosult az előadó-művészeti törvény, így a főpolgármesteri döntés idején hatályos jogszabály szerint a munkakör betöltéséről - a szakmai bizottság véleményét is mérlegelve - a munkáltatói jogkör gyakorlója dönt. A törvény nem írja elő, hogy a döntéshozó elé csak a támogató véleményt kell felterjeszteni, és arra sincs jogszabályi kötelezettség, hogy csak azok között a pályázatok között mérlegelhet, amelyek a bizottság támogatását élvezik. A szakmai bizottság véleményén túl egyéb körülmények, fenntartói szakmapolitikai indokok is alakíthatják a döntés tartalmát, de ezek a mérlegelési szempontok a törvényességi ellenőrzés keretében nem vizsgálhatók - hangsúlyozzák. A Dörner György pályázatának tartalmi és szakmai hiányosságait illető kifogásokra válaszolva úgy fogalmaznak: a pályázati felhívás tartalmi követelményeinek megfelelt a pályázat. A kiíró követelményként nem támasztott ötéves vezetői gyakorlatot. Részletes üzleti tervet 2012. február 1-től 2017. január 31-ig terjedő időszakra kellett készíteni, ezt az időszakot átfogó üzleti terv a pályázat része volt, ennek részletezettségére a felhívás nem határozott meg további követelményt. A felhívás több évadra szóló produkciós terv felállítását írta elő, ezért nem tekinthető hiányosságnak két évad tervének benyújtása - írják, hozzátéve, hogy alkotói szándéknyilatkozat becsatolásának kötelezettségét sem tartalmazta a kiírás, így ezek hiánya sem róható fel.

Mint ismeretes, a főpolgármester 2011. október 6-án hozta meg döntését. Az Új Színház vezetésére Dörner György mellett Márta István eddigi igazgató is pályázott. Az illetékes szakmai bizottság a pályázók meghallgatása után az Új Színházat 13 éve vezető Márta Istvánt támogatta. A szakmai bizottság tagjai voltak. A pályázatokat a szakmai bizottság véleményének mérlegelésével a főpolgármester bírálta el.

A kinevezés kapcsán tiltakoztak budapesti színházigazgatók, a Magyar Színházi Társaság, több határon túli magyar színház nyilatkozatban jelezte, hogy megkérdezésük nélkül került Dörner pályázatába, tiltakozott a Magyar Zeneszerzők Egyesülete, két osztrák írószövetség, nemzetközi színházi szervezet, külföldi lapok cikkeztek a döntésről, és szerveztek tüntetést az igazgatónak kinevezett Dörner György, intendánsa, Csurka István ellen. Tarlós István arra kérte Dörnert, ne alkalmazza Csurkát a színházban, mivel sajnálattal vette tudomásul, hogy Csurka István - a főpolgármester többszöri kérése és ezt követő nyilvános felhívása ellenére - újólag az európai politikai kultúrával összeegyeztethetetlen módon nyilatkozik meg lapjában. "Ezért - bár azt nem ellenzem, hogy Csurka István sikeres drámáit műsorára tűzze - felkérem Dörner György urat, az Új Színház kijelölt igazgatóját, hogy Csurka István urat színházában ne alkalmazza" - írta közleményében főpolgármester. Tarlós a névváltoztatást sem engedélyezte - mint ismeretes, Hátország Színházra akarták az Új Színházat átkeresztelni -, Dörner erre úgy reagált, hogy eddig sem gondolt Csurka István alkalmazására, mivel ő maga is pusztán szellemi jelenlétnek tekintette intendánsi szerepét.

Az Új Színház ügyében szerveződött Az nem lehet, hogy... elnevezésű civil csoport egy performansszal egybekötve adta át 10.000 aláírásos tiltakozó petícióját az alpolgármesternek a Városházán. December közepéig a 2012 februárjában hivatalba lépő igazgató nem kezdeményezett egyeztetéseket a színház vezetésével az évad második feléről. A Dörner-Csurka-vezetés mellett a jogtulajdonosok nem hosszabbították meg a lejáró szerződéseket, így a repertoár fele lekerül februárban az Új Színház műsoráról. Márta István tudomása szerint többen a színház elhagyására készülnek, január 31-ig azonban nem adják fel a küzdelmet az új pályázat kiírásáért.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Zenés színház

Traumatikus elbeszélések

Vajda Gergely Fuharosok című, Esterházy Péter regényéből készült operáját és George Benjamin Into the Little Hill című művét játszották egyetlen este, október 21-én a Liszt Ünnepen, a Müpában.
Zenés színház

Zenés színházi kísérlet az Örkény Színházban

Mindössze egy színész és zenész, egy szobába zárva – a helyzet, sőt a Winterreise sem ismeretlen a színházszerető közönség számára, hiszen az elmúlt években számos feldolgozása született már. Tarnóczi Jakab rendezésében az Y generáció önemésztő magányossága fogalmazódik meg Schubert Téli utazás-dalciklusán keresztül.
Klasszikus

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kötelező lesz a maszkviselés a fővárosi fenntartású színházakban és mozikban

November 1-től a fővárosi fenntartású intézmények zárt tereiben kötelező maszkot viselni – tudatta Kiss Ambrusra hivatkozva a HVG.
Színház hír

Gyertyagyújtással emlékezik Venczel Verára a Vígszínház

Az érdemes és kiváló művészről, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjáról a színház előterében és a főbejárat előtt is megemlékeznek.
Színház hír

Színházi fesztiválon szerepel a Holtverseny és a Mefisztó

Az Átrium két előadása is szerepel Szabadkán, a 13. Desiré nemzetközi kortárs színházi fesztiválon, a közép-európai színházi világ egyik legjelentősebb rendezvényén
Színház hír

Életünk képei a Jurányi Házban

Pass Andrea legújabb drámája, a Finálé egy kilencéves kisfiú, Pál Berci rejtélyes halála és egy legendás sztárpedagógus, Káldi Helga bukása köré szerveződik. A történetben képzelet és valóság széttört mozaikdarabokként keverednek össze és alakítanak ki egy alternatív igazságot a Jurányi Ház színpadán.
Színház ajánló

El Kazovszkij díszlet- és jelmeztervei az OSZMI-ban

Ismeretterjesztő sorozatot indított az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, melyben a színháztörténeti gyűjtemény egy-egy darabját mutatják be. November 5-én EL Kazovszkij színházi vonatkozású munkáit ismerhetik meg az érdeklődők.