Színház

Nincs igazgató Székesfehérváron

2012.01.20. 10:27
Ajánlom
Nem választották meg a Vörösmarty Színház új igazgatóját a képviselők a székesfehérvári közgyűlés csütörtöki ülésén; a választás várhatóan jövő héten, rendkívüli közgyűlés keretében lesz.

A választást azért halasztották el a képviselők, mert az ülést megelőző napon, szerdán késő este a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkársága levélben jogi észrevételekkel kereste meg az önkormányzatot. Az abban leírtak szerint az egyik pályázó nem rendelkezik az előadó-művészeti törvény által előírt szakmai gyakorlattal, ezért pályázata nem tekinthető érvényesnek. A képviselők idő hiányában nem tudták érdemben megítélni a jogi véleményt, ezért a közgyűlés egyhangú döntéssel az észrevétel alapos kivizsgálásáig elhalasztotta az új igazgató megválasztását.

A felelős döntés meghozatalához az önkormányzat köteles megvizsgálni a szaktárca jogi észrevételeit - mondta Cser-Palkovics András, a város fideszes polgármestere, aki javasolta, hogy a felvetődött kérdésekkel levélben keressék meg az illetékes államtitkárt, majd rendkívüli közgyűlésen döntsenek az új igazgató személyéről. Az önkormányzat kommunikációs központjának az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Cser-Palkovics András úgy fogalmazott: az államtitkárság "furcsán időzített levelét tekinthetjük nyomásgyakorlásnak is, de a székesfehérvári színház vezetéséről itt helyben, Székesfehérváron születik döntés". "A legnagyobb költségvetésű városi intézményt olyan vezetőre fogjuk bízni, aki helyben elnyeri a bizalmat. A felelős városvezetés azonban azt is jelenti, hogy egy ilyen súlyú kérdésben minden jogi körülményt megvizsgálva, minden észrevételre választ adva hozunk tiszta döntést" - idézte a közlemény a városvezető álláspontját.

A színházigazgatói pályázatot azt követően írta ki az intézményt fenntartó városi önkormányzat, hogy a közgyűlés tavaly április 27-i hatállyal megszüntette a korábbi igazgató, Vasvári Csaba megbízatását. A pályázati határidőig kilencen nyújtottak be pályázatot, de időközben kiderült, hogy az aspiránsok közül ketten együtt pályáznak, így a jelöltek száma nyolcra csökkent. A jelölteket már korábban meghallgatta, és pályázatukat értékelte egy szakmai bizottság, amelytől a legtöbb - hat - igen szavazatot Pesty Nagy Kati, a második legtöbbet - öt voksot - pedig Szabó Károly, a teátrum jelenlegi operatív igazgatója kapta. A múlt heti meghallgatáson az egyik jelölt nem jelent meg. Az aspiránsok húsz-húsz percben számoltak be terveikről. A színház 119 közalkalmazottjából 41-en szavaztak, közülük huszonöten Pesty Nagy Katit tartanák a legalkalmasabbnak a színi direktori posztra, Szabó Károlyra kilencen, Kuna Károly színművészre négyen szavaztak, a többiek egy-egy szavazatot kaptak. Az új igazgató megválasztásáig Quintus Konrád igazgatóhelyettes vezeti a csaknem egymilliárd forint költségvetésből gazdálkodó színházat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Elhunyt Varga Veronika színésznő

A francia-magyar művészt gyors lefolyású, súlyos betegség után érte a halál Párizsban. Varga Veronika ötvennégy éves volt, szülei, férje és két lánya gyászolja.
Plusz

Orvosi Nobel-díjat kapott Karikó Katalin

A világ legrangosabb tudományos elismerését Drew Weissman amerikai kutatóval vehetik majd át az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséért.
Jazz/World

A jazz kiválóságai érkeznek a Magyar Zene Házába

Október 8-án a tizenötödik alkalommal szervezik meg a Magyar Jazz Napját, délutántól izgalmas koncertsorozat várja az érdeklődőket a Magyar Zene Házában.
Vizuál

„Ebben a helyzetben mindenki veszít” – interjú Reisz Gáborral

„Jó lenne, ha megtanulnánk beszélgetni, és belátnánk végre, hogy valójában nem figyelünk a másikra” – fogalmazott lapunknak Reisz Gábor, akivel legújabb, Magyarázat mindenre című filmjéről beszélgettünk.
Tánc

Formabontó táncos produkciót mutat be a Margaret Island

Október 14-én kezdődik a Margaret Island Szabadon szép a tánc elnevezésű országos turnéja a Szegedi Kortárs Balett közreműködésével, amely során több hazai városba is ellátogatnak.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Csöndben zakatoló történetek – beszélgetés Ördög Tamással

Október 5-én lesz a premierje Ingmar Bergman Suttogások és sikolyok című mesterműve színpadi adaptációjának az Örkény Színház Stúdiójában. A darabról a rendezővel, Ördög Tamással beszélgettünk.
Színház hír

Markó Róbert a veszprémi Kabóca Bábszínház új igazgatója

Markó Róbert íróként, rendezőként és dramaturgként is többször megfordult már a Kabóca Bábszínházban, amelynek október 15-től látja el igazgatását.
Színház ajánló

Egy autista zseni és az alma szimbolikája – A Kódfejtő a 6SZÍN-ben

Alan Turing tragikus életéről Benoit Solès francia színész írt színdarabot, ami évek óta nagy siker Franciaországban és már Budapesten, a 6SZÍN-ben is.
Színház hír

Rendhagyó Tartuffe-előadással lesz jelen a Comédie Francaise a 10. MITEM-en

Tíz ország huszonegy előadása, köztük a párizsi Comédie Francaise Tartuffe-produkciója lesz látható a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón szeptember 30. és október 23. között a Nemzeti Színházban.
Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.