Színház

Nincsen évad ősbemutató nélkül a József Attila Színházban

A Film évadában dúskál az ősbemutatókban a József Attila Színház. A sort a Macskafogó kezdte, most van soron a Magas szőke barna férfi felemás…, majd márciusban itt mutatkozik be Budapesten a 9-től 5-ig, nagysikerű Westend musical. De most térjünk vissza az aktuális premierre: A magas szőke + két szőke színpadi adaptációjára.

 

SzaboG_BercsenyiP-123709.jpg

Magas (szőke) barna férfi felemás…Szabó Gabi, Bercsényi Péter (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Simon Kornél egy vásárlással töltött délutánon futott össze a darab fordítójával: Nemlaha Györggyel.

Egy kávé mellett ismerte meg a darab történetét: Pierre Richard számára általában Francis Veber gyártotta a nagysikerű Magas szőke sorozat forgatókönyveit. Szinte az egyetlen kivétel, a szóban forgó mű, Gerard Lauzier alkotása. A lifttől balra valójában színpadi játéknak íródott, de annyira megtetszett a francia komikusnak, hogy megbízta csapatát: álmodják vászonra a bohém festő, Yan zűrös szerelmi életét.

Ahogy az várható volt: a film hatalmas siker lett. Ehhez adott volt mindent, hisz

van franciás humor, egy kis szex, némi pikantéria, egy-két balfék rendőr, féltékeny férjek, rosszkor becsapódó ajtók és persze néhány elsülő revolver.

Az előadás díszlet- és jelmeztervezője, Papp Janó bravúros megoldással teszi egyszerre láthatóvá a falak előtt és mögött történő eseményeket, így akár a szomszédok intim szférájába is bepillanthatunk.

ZoldCS_BercsenyiP-123705.jpg

Magas (szőke) barna férfi felemás… Bercsényi Péter, Zöld Csaba (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Bercsényi Péter feszes tempót diktál játszótársainak: egy pillanatra sem engedi pihenni a közönség rekeszizmait.

A színház már ismert arcai is megcsillantják humorukat: Szabó Gabiról kiderül, hogy szereti a fanyar poénokat.

Zöld Csaba eszköztára kimeríthetetlen, ha nevettetésről van szó. Korponay Zsófi egyszerre lelakott házvezetőnő és egy igazi szexbomba. Balla Eszter hosszú évek kihagyása után tért vissza az angyalföldi színpadra, és most sem hazudtolja meg önmagát. Remek ritmusérzékkel kontrázik Bercsényi Péternek. Quintus Konrád új, boxolói oldalát ismerhetjük meg. A Blazsovszky Ákos – Resetár Dániel páros pedig Lütyő felügyelő méltó utódai. Az i-re a pontot Blahó Gergely teszi fel a sármos, ám reménytelenül szerencsétlen prefektus személyében.

Rendorselfie-123709.jpg

Magas (szőke) barna férfi felemás…rendőrszelfi (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Rekeszizom-lázra fel: Magas szőke barna férfi felemás… december héttől a József Attila Színházban!

(Támogatott tartalom)

 

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legnépszerűbb

Zenés színház

Nem hajlandó örmény énekesnővel énekelni az azeri tenor, illetve dehogynem, semmi baja vele

Sok mindent nem tudunk biztosan, mivel mindenki másra mutogat. És már az örmény külügy is megszólalt a témában.
Klasszikus

Bach billentyűs szvitjeit viszi egy általános iskolába Fejérvári Zoltán

Fejérvári Zoltán szólóestjével indul az alsógödi Belépés családostul klasszikus zenei sorozatának 2020-as évada. A művész Bach Francia szvitjeit adja elő január 25-én a Búzaszem Általános Iskola aulájában. Utána pedig a Zeneakadémiára viszi a műsort.
Vizuál

A mádi Rákóczi-kúriában Erhardt Gábor építésszel

A Partitúra zempléni adásában a stáb ellátogatott a mádi Rákóczi-kúriába, lenyűgözve sétáltak az évszázados falak között. Az épület átalakításának és bővítésének tervezőjét, Erhardt Gábort Tokaj-hegyalja építészeti hagyományairól kérdeztük.
Jazz/World

Ki mondta, hogy egy nő nem trombitálhat jazzt?

Új albumán bátor nők előtt tiszteleg Yazz Ahmed, aki trombitásként és nőként maga is ritka jelenség. Meghallgattuk a Polyhymnia című lemezt.
Klasszikus

Gustavo Dudamel folytatja Los Angelesben

Újabb négy évre meghosszabbították a szerződését a Los Angeles-i Filharmonikus Zenekar élén, 2026-ig maradhat.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Megkezdődött a Trianon100 emlékév a Nemzetiben

Sajtónyilvános olvasópróbán ismertette a trianoni évfordulóra készülő programjait a Nemzeti Színház. Első bemutatójuk, a Wass Albert szövegei és korabeli dokumnetumok alapján készülő Tizenhárom almafa lesz.
Színház premier

Kern András is megjelent a Fővárosi Törvényszéken

A Fővárosi Törvényszék patinás esküdtszéki tárgyalótermében tartották a Játékszín februári bemutatójának sajtóeseményét. A vád tanúja című produkciót Simon Kornél rendezi, a főbb szerepekben Kern András, Kocsis Dénes, Szerednyey Béla és Lévay Viktória lép színpadra.
Színház magazin

„Hoztam maguknak egy kis pesti levegőt” – 50 éve ment el Latyi

A híres színészdinasztia leszármazottait, a Latabár testvéreket a szigorú kritikusok is Buster Keatonhoz és Chaplinhez hasonlították. Ők azonban a külföldi sikerek után hazajöttek, itthon játszottak és forgattak. 1970. január 11-én halt meg Latabár Kálmán.
Színház gyász

A Vígszínházban búcsúztatják Gesztesi Károlyt

Az 56 éves korában elhunyt színművész temetésén csak a szűk család vesz részt – írja a Bors.
Színház hír

Eke Angéla személyes élettörténete a Radnóti Tesla Laborban

Én, Iphigénia címmel készül Eke Angéla első mono előadása Gryllus Dorka, Soós Attila, Spáh Dávid és Sándor Dániel Máté színrevitelében. A bemutatót február 2-án tartják.