Színház

Nincsen évad ősbemutató nélkül a József Attila Színházban

A Film évadában dúskál az ősbemutatókban a József Attila Színház. A sort a Macskafogó kezdte, most van soron a Magas szőke barna férfi felemás…, majd márciusban itt mutatkozik be Budapesten a 9-től 5-ig, nagysikerű Westend musical. De most térjünk vissza az aktuális premierre: A magas szőke + két szőke színpadi adaptációjára.

 

SzaboG_BercsenyiP-123709.jpg

Magas (szőke) barna férfi felemás…Szabó Gabi, Bercsényi Péter (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Simon Kornél egy vásárlással töltött délutánon futott össze a darab fordítójával: Nemlaha Györggyel.

Egy kávé mellett ismerte meg a darab történetét: Pierre Richard számára általában Francis Veber gyártotta a nagysikerű Magas szőke sorozat forgatókönyveit. Szinte az egyetlen kivétel, a szóban forgó mű, Gerard Lauzier alkotása. A lifttől balra valójában színpadi játéknak íródott, de annyira megtetszett a francia komikusnak, hogy megbízta csapatát: álmodják vászonra a bohém festő, Yan zűrös szerelmi életét.

Ahogy az várható volt: a film hatalmas siker lett. Ehhez adott volt mindent, hisz

van franciás humor, egy kis szex, némi pikantéria, egy-két balfék rendőr, féltékeny férjek, rosszkor becsapódó ajtók és persze néhány elsülő revolver.

Az előadás díszlet- és jelmeztervezője, Papp Janó bravúros megoldással teszi egyszerre láthatóvá a falak előtt és mögött történő eseményeket, így akár a szomszédok intim szférájába is bepillanthatunk.

ZoldCS_BercsenyiP-123705.jpg

Magas (szőke) barna férfi felemás… Bercsényi Péter, Zöld Csaba (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Bercsényi Péter feszes tempót diktál játszótársainak: egy pillanatra sem engedi pihenni a közönség rekeszizmait.

A színház már ismert arcai is megcsillantják humorukat: Szabó Gabiról kiderül, hogy szereti a fanyar poénokat.

Zöld Csaba eszköztára kimeríthetetlen, ha nevettetésről van szó. Korponay Zsófi egyszerre lelakott házvezetőnő és egy igazi szexbomba. Balla Eszter hosszú évek kihagyása után tért vissza az angyalföldi színpadra, és most sem hazudtolja meg önmagát. Remek ritmusérzékkel kontrázik Bercsényi Péternek. Quintus Konrád új, boxolói oldalát ismerhetjük meg. A Blazsovszky Ákos – Resetár Dániel páros pedig Lütyő felügyelő méltó utódai. Az i-re a pontot Blahó Gergely teszi fel a sármos, ám reménytelenül szerencsétlen prefektus személyében.

Rendorselfie-123709.jpg

Magas (szőke) barna férfi felemás…rendőrszelfi (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Rekeszizom-lázra fel: Magas szőke barna férfi felemás… december héttől a József Attila Színházban!

(Támogatott tartalom)

 

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legnépszerűbb

Klasszikus

Alig várja Boros Misi, hogy bejárja az országot

Országos turnéra indul Boros Misi. Tizenhét évesen tizenhét városban lép fel, de mielőtt elindulna, szóra bírtuk tinédzserkorról, szlogenekről és továbbtanulási tervekről.
Jazz/World

Cseh Tamás fia is színpadra lép a magyar kultúra napján édesapja dalaival

Születésének 77. évfordulóján Cseh Tamásra emlékeznek a Kolibri Színházban január 22-én, a magyar kultúra napján.
Zenés színház

Gyönyörű színházban kap helyet Bayreuth második operafesztiválja

Újabb operafesztivál kezdődik Bayreuthban 2020-ban. A Bayreuthi Ünnepi Játékok mellett ősztől a Bayreuth Barokk is várja a komolyzene kedvelőit.
Klasszikus

Kórházakban, iskolákban, aluljárókban csendül fel Bach zenéje

Idén március 16-án kezdődik a Bach Mindenkinek Fesztivál, amelynek idején több mint száz településen élvezhetjük Bach muzsikáját.
Vizuál

Meghalt Terry Jones, a Monty Python tagja

A legendás angol humorista csapat tagja hosszú betegség után, 77 éves korában hunyt el.  

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Négy és fél milliót gyűjtött a függetleneknek az Örkény Színház

A magyar kultúra napján megtartott felolvasóest és az adventi időszakban értékesített fotósorozat bevételét pályakezdő függetleneknek ajánlották fel.
Színház interjú

„Úgy érzem, ez lesz életem legfontosabb munkája” – Interjú Szász Jánossal

Szász János új filmjét, az Utas és holdvilágot készíti elő, de előtte még megrendezte Örkény Macskajátékát a Nemzeti Színházban, Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével. A december végi bemutatót megelőzően kérdeztük.
Színház hír

Felújítják a Merlin Színházat

A közel tíz éve üresen álló épület felújítását Karácsony Gergely főpolgármester a kultúra napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón jelentette be.
Színház ajánló

A Lila ákác és az Európa Kiadó

Habos-babos szerelmi történet helyett a mai korra rímelő probléma kerül fókuszba Telihay Péter rendezésében, amelynek január 29-i előadása után meglepetéssel készül a József Attila Színház.
Színház hír

Tizenöt ország előadásai a Nemzeti fesztiválján

Hetedik alkalommal rendezi meg a Nemzeti Színház április 8. és május 17. között a MITEM-et, amelyre idén olyan nemzetközi hírű alkotók rendezéseit várják, mint Robert Wilson, Theodorosz Terzopulosz, Michael Thalheimer, Sebastian Hartmann és Victoria Thierrée Chaplin.