Színház

Nincsen évad ősbemutató nélkül a József Attila Színházban

A Film évadában dúskál az ősbemutatókban a József Attila Színház. A sort a Macskafogó kezdte, most van soron a Magas szőke barna férfi felemás…, majd márciusban itt mutatkozik be Budapesten a 9-től 5-ig, nagysikerű Westend musical. De most térjünk vissza az aktuális premierre: A magas szőke + két szőke színpadi adaptációjára.

 

SzaboG_BercsenyiP-123709.jpg

Magas (szőke) barna férfi felemás…Szabó Gabi, Bercsényi Péter (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Simon Kornél egy vásárlással töltött délutánon futott össze a darab fordítójával: Nemlaha Györggyel.

Egy kávé mellett ismerte meg a darab történetét: Pierre Richard számára általában Francis Veber gyártotta a nagysikerű Magas szőke sorozat forgatókönyveit. Szinte az egyetlen kivétel, a szóban forgó mű, Gerard Lauzier alkotása. A lifttől balra valójában színpadi játéknak íródott, de annyira megtetszett a francia komikusnak, hogy megbízta csapatát: álmodják vászonra a bohém festő, Yan zűrös szerelmi életét.

Ahogy az várható volt: a film hatalmas siker lett. Ehhez adott volt mindent, hisz

van franciás humor, egy kis szex, némi pikantéria, egy-két balfék rendőr, féltékeny férjek, rosszkor becsapódó ajtók és persze néhány elsülő revolver.

Az előadás díszlet- és jelmeztervezője, Papp Janó bravúros megoldással teszi egyszerre láthatóvá a falak előtt és mögött történő eseményeket, így akár a szomszédok intim szférájába is bepillanthatunk.

ZoldCS_BercsenyiP-123705.jpg

Magas (szőke) barna férfi felemás… Bercsényi Péter, Zöld Csaba (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Bercsényi Péter feszes tempót diktál játszótársainak: egy pillanatra sem engedi pihenni a közönség rekeszizmait.

A színház már ismert arcai is megcsillantják humorukat: Szabó Gabiról kiderül, hogy szereti a fanyar poénokat.

Zöld Csaba eszköztára kimeríthetetlen, ha nevettetésről van szó. Korponay Zsófi egyszerre lelakott házvezetőnő és egy igazi szexbomba. Balla Eszter hosszú évek kihagyása után tért vissza az angyalföldi színpadra, és most sem hazudtolja meg önmagát. Remek ritmusérzékkel kontrázik Bercsényi Péternek. Quintus Konrád új, boxolói oldalát ismerhetjük meg. A Blazsovszky Ákos – Resetár Dániel páros pedig Lütyő felügyelő méltó utódai. Az i-re a pontot Blahó Gergely teszi fel a sármos, ám reménytelenül szerencsétlen prefektus személyében.

Rendorselfie-123709.jpg

Magas (szőke) barna férfi felemás…rendőrszelfi (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Rekeszizom-lázra fel: Magas szőke barna férfi felemás… december héttől a József Attila Színházban!

(Támogatott tartalom)

 

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legnépszerűbb

Plusz

Fáy Miklós: Férfias erények

Fáy Miklós kritikus ezúttal a Robert Capa Központ új kiállításával, a Zeneakadémia szeptemberi Bartók-hangversenyével, Az öreg halász és a tenger új kiadásával, valamint egy Maria João Pires összkiadással foglalkozik.
Zenés színház

„Most vagyok abban az időszakban, amikor már van jogom megformálni ezt a szerepet”

A Bánk bán című opera minden magyar szívében különleges helyet foglal el. Az egyik legjelentősebb operánk ezúttal a Coopera szervezésében, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kel életre, Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező kezei nyomán. Az előadás egyik főszereplőjét, Gertrudot a Magyar Állami Operaház népszerű mezzoszopránja, Mester Viktória alakítja majd, akivel a készülő produkció kapcsán beszélgettünk.
Fidelio Tours

Tudod, hol áll Petőfi, Erkel és Anne Frank fája?

Naponta sétálunk el óriási törzsű, sokat megélt fák mellett, ám szinte sosem gondolunk bele, hogy mennyi történetet, mennyi legendát hordozhatnak magukban. Ha a fák mesélni tudnának, talán többet mondanának, mint a legtöbbet megélt nagyszülők. Most összegyűjtöttünk 8 híres fát, amelyeknek érdemes megismerni a történetét.
Zenés színház

Mutatjuk az első képeket a Puskás musicalből!

Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A legismertebb magyar életéről szóló darab előzetes bemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban.
Klasszikus

A koronavírus ellen harcol, most koncertet ad a Medikus Zenekar

A koronavírus-járvány kezdete óta először lép színpadra teljes létszámmal a Medikus Zenekar augusztus 18-án a Pesti Vármegyeháza Díszudvarában.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

„Az én Kisvárdám” – Közkedvelt művészek mesélnek kisvárdai emlékeikről

Az összetartozás évében különösen fontos a magyarországi és a határon túli kulturális, színház szakmai találkozás. Ezzel a sorozattal a szervezők erre szeretnék felhívni a figyelmet.
Színház hír

Új magyar musical a dunaújvárosi Bartók Színházban

Az Őze Áron vezette Kamaraszínház az egymásra figyelés gesztusát is kifejezi azzal, hogy a „Város Évadát” nyitja meg ősztől. Az új évadban tizenkét bemutatót tartanak.
Színház ajánló

Kortárs magyar drámák mustrája Szentendrén

A Szentendrei Teátrum fogadta be idén a Színházi Dramaturgok Céhe Nyílt Fórum rendezvényt, amelyre augusztus 9-14. között várják az érdeklődőket felolvasószínházi előadásokkal.
Színház magazin

Cenzúra, zaklatások, vallatások – Janovics Jenő és a Kolozsvári Nemzeti Színház

A kolozsvári magyar színjátszás történetének egyik legnehezebb korszaka volt a két világháború közötti időszak, az a 22 év, amikor először kellett kisebbségi színházként – a túlélés legfőbb szempontját szem előtt tartva – megmaradnia. Ezeket az éveket a fennmaradáson túl az a szándék mozgatta, hogy az adott politikai-gazdasági helyzet korlátai között a magyar színjátszás megtalálja a maga és a közönsége számára is megfelelő hangot. Az impériumváltás időszakát Janovics Jenő visszaemlékezései alapján tárjuk föl. Ő igazgatta az akkor Országos Nemzeti Színház nevet viselő kolozsvári színházat, amely Magyarország második nemzeti színháza volt.
Színház ajánló

Csányi Sándor egyszemélyes vígjátéka augusztusban is a MOMKultban!

Augusztus 23-án és 29-én dupla Hogyan értsük félre a nőket? előadással várják a nézőket a MOMkultban, mindkét nap 17.00 és 20.00 órai kezdéssel is megtekinthető Csányi Sándor önálló estje.