Színház

Nincsen évad ősbemutató nélkül a József Attila Színházban

A Film évadában dúskál az ősbemutatókban a József Attila Színház. A sort a Macskafogó kezdte, most van soron a Magas szőke barna férfi felemás…, majd márciusban itt mutatkozik be Budapesten a 9-től 5-ig, nagysikerű Westend musical. De most térjünk vissza az aktuális premierre: A magas szőke + két szőke színpadi adaptációjára.

 

SzaboG_BercsenyiP-123709.jpg

Magas (szőke) barna férfi felemás…Szabó Gabi, Bercsényi Péter (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Simon Kornél egy vásárlással töltött délutánon futott össze a darab fordítójával: Nemlaha Györggyel.

Egy kávé mellett ismerte meg a darab történetét: Pierre Richard számára általában Francis Veber gyártotta a nagysikerű Magas szőke sorozat forgatókönyveit. Szinte az egyetlen kivétel, a szóban forgó mű, Gerard Lauzier alkotása. A lifttől balra valójában színpadi játéknak íródott, de annyira megtetszett a francia komikusnak, hogy megbízta csapatát: álmodják vászonra a bohém festő, Yan zűrös szerelmi életét.

Ahogy az várható volt: a film hatalmas siker lett. Ehhez adott volt mindent, hisz

van franciás humor, egy kis szex, némi pikantéria, egy-két balfék rendőr, féltékeny férjek, rosszkor becsapódó ajtók és persze néhány elsülő revolver.

Az előadás díszlet- és jelmeztervezője, Papp Janó bravúros megoldással teszi egyszerre láthatóvá a falak előtt és mögött történő eseményeket, így akár a szomszédok intim szférájába is bepillanthatunk.

ZoldCS_BercsenyiP-123705.jpg

Magas (szőke) barna férfi felemás… Bercsényi Péter, Zöld Csaba (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Bercsényi Péter feszes tempót diktál játszótársainak: egy pillanatra sem engedi pihenni a közönség rekeszizmait.

A színház már ismert arcai is megcsillantják humorukat: Szabó Gabiról kiderül, hogy szereti a fanyar poénokat.

Zöld Csaba eszköztára kimeríthetetlen, ha nevettetésről van szó. Korponay Zsófi egyszerre lelakott házvezetőnő és egy igazi szexbomba. Balla Eszter hosszú évek kihagyása után tért vissza az angyalföldi színpadra, és most sem hazudtolja meg önmagát. Remek ritmusérzékkel kontrázik Bercsényi Péternek. Quintus Konrád új, boxolói oldalát ismerhetjük meg. A Blazsovszky Ákos – Resetár Dániel páros pedig Lütyő felügyelő méltó utódai. Az i-re a pontot Blahó Gergely teszi fel a sármos, ám reménytelenül szerencsétlen prefektus személyében.

Rendorselfie-123709.jpg

Magas (szőke) barna férfi felemás…rendőrszelfi (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Rekeszizom-lázra fel: Magas szőke barna férfi felemás… december héttől a József Attila Színházban!

(Támogatott tartalom)

 

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Zenés színház

„Maradj otthon, hallgass zenét” – Dalposta Kolonits Klárától és Dinyés Dánieltől

Az operavilág meghatározó művészházaspárja, Kolonits Klára énekesnő és Dinyés Dániel karmester dalpostát indított a közösségi médiában, mert a zene nem némulhat el világjárvány idején sem. A mai epizódot nálunk, a Fidelio olvasói is meghallgathatják.
Klasszikus

Rohmann Ditta: Úgy teszünk, mintha normális életet élnénk

A Művészi szabadság című sorozatban Rohmann Ditta csellóművészt is megkérdeztük, mivel tölti az időt a járványhelyzet alatt. Természetesen ő sem unatkozik, sőt, hangfelvételt is küldött nekünk.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Színház hír

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház magazin

A színház mint szentély - Jordán Tamás olvassa fel a Színházi Világnapi üzenetet

Az egész világot sújtó koronavírus-járvány miatt a színház is küzdelmes napokat él meg, így a világnapi üzenetnek még nagyobb a jelentősége. Shahid Nadeem pakisztáni drámaíró írását Jordán Tamás olvassa fel. 
Színház koronavírus

Meghirdették az első magyar karanténdráma-versenyt

Az Első Magyar Karantén-Színház és a Litera drámaversenyére olyan egyfelvonásos műveket várnak április 15-ig, amelyek a koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli élethelyzetre reflektálnak.
Színház hír

"...sajnálom, Marci" - Földes Eszter búcsúzik a Karinthy Színház művészeti vezetésétől

Facebook oldalán adta hírül Földes Eszter, hogy a továbbiakban nem őt bízzák meg a Karinthy Színház művészeti vezetésével. Arról, hogy színművészként folytatja-e a munkát a társulatban még nem tudott nyilatkozni.