Színház

Nincsen évad ősbemutató nélkül a József Attila Színházban

A Film évadában dúskál az ősbemutatókban a József Attila Színház. A sort a Macskafogó kezdte, most van soron a Magas szőke barna férfi felemás…, majd márciusban itt mutatkozik be Budapesten a 9-től 5-ig, nagysikerű Westend musical. De most térjünk vissza az aktuális premierre: A magas szőke + két szőke színpadi adaptációjára.

 

SzaboG_BercsenyiP-123709.jpg

Magas (szőke) barna férfi felemás…Szabó Gabi, Bercsényi Péter (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Simon Kornél egy vásárlással töltött délutánon futott össze a darab fordítójával: Nemlaha Györggyel.

Egy kávé mellett ismerte meg a darab történetét: Pierre Richard számára általában Francis Veber gyártotta a nagysikerű Magas szőke sorozat forgatókönyveit. Szinte az egyetlen kivétel, a szóban forgó mű, Gerard Lauzier alkotása. A lifttől balra valójában színpadi játéknak íródott, de annyira megtetszett a francia komikusnak, hogy megbízta csapatát: álmodják vászonra a bohém festő, Yan zűrös szerelmi életét.

Ahogy az várható volt: a film hatalmas siker lett. Ehhez adott volt mindent, hisz

van franciás humor, egy kis szex, némi pikantéria, egy-két balfék rendőr, féltékeny férjek, rosszkor becsapódó ajtók és persze néhány elsülő revolver.

Az előadás díszlet- és jelmeztervezője, Papp Janó bravúros megoldással teszi egyszerre láthatóvá a falak előtt és mögött történő eseményeket, így akár a szomszédok intim szférájába is bepillanthatunk.

ZoldCS_BercsenyiP-123705.jpg

Magas (szőke) barna férfi felemás… Bercsényi Péter, Zöld Csaba (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Bercsényi Péter feszes tempót diktál játszótársainak: egy pillanatra sem engedi pihenni a közönség rekeszizmait.

A színház már ismert arcai is megcsillantják humorukat: Szabó Gabiról kiderül, hogy szereti a fanyar poénokat.

Zöld Csaba eszköztára kimeríthetetlen, ha nevettetésről van szó. Korponay Zsófi egyszerre lelakott házvezetőnő és egy igazi szexbomba. Balla Eszter hosszú évek kihagyása után tért vissza az angyalföldi színpadra, és most sem hazudtolja meg önmagát. Remek ritmusérzékkel kontrázik Bercsényi Péternek. Quintus Konrád új, boxolói oldalát ismerhetjük meg. A Blazsovszky Ákos – Resetár Dániel páros pedig Lütyő felügyelő méltó utódai. Az i-re a pontot Blahó Gergely teszi fel a sármos, ám reménytelenül szerencsétlen prefektus személyében.

Rendorselfie-123709.jpg

Magas (szőke) barna férfi felemás…rendőrszelfi (Fotó/Forrás: Kállai-Tóth Anett / József Attila Színház)

Rekeszizom-lázra fel: Magas szőke barna férfi felemás… december héttől a József Attila Színházban!

(Támogatott tartalom)

 

József Attila Színház

A József Attila Színház 1956 szeptemberében nyílt meg a Váci úton. Az azóta eltelt hatvan évben komoly változásokon ment át mind az épület-, mind a színház társulata, repertoárja. Évadaink összeállításakor arra törekszünk, hogy értékteremtő előadásaink egyszerre szórakoztassanak és elgondolkodtassanak.  Kínálatunkban elsősorban emberi-polgári értékeket felmutató színművek, vígjátékok és zenés darabok szerepelnek. E sokszínűség mellett mindig kiemelt fontossággal bírt beavató színházi programunk, ami a tizenéveseket szólítja meg. A Gaál Erzsébet Stúdióban egy alternatív színházi gondolatot, underground szellemiséget igyekszünk meghonosítani.

Legnépszerűbb

Plusz

Kulturális sokszínűség a Bartók Béla Boulevard-on

A Bartók Béla úton idén is megrendezik az Eleven Tavaszt, mely egyedi kortárs alkotásokkal, köztéri installációval, valamint különleges alkotóműhelyekkel várja a látogatókat.
Vizuál

Leonardótól a preraffaelitákig - nyit a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

A Magyar Nemzeti Galéria a londoni Tate Britain preraffaelita mesterműveiből válogatott tárlattal nyílik meg május 13-án, míg a Szépművészeti Múzeum május 12-től látogatható, emellett júniusban Leonardótól Miróig címmel új időszaki tárlattal készülnek.
Klasszikus

Mesterhangszerek használatára lehet pályázni

A Magyar Állami Operaház pályázatot hirdet magyar állampolgárok, valamint felsőfokú zenei végzettséggel rendelkezők számára: állami tulajdonban lévő mesterhangszerek több évre szóló használatára lehet jelentkezni.
Könyv

Heti groteszk: Nagy riporter volt

A Fidelio videósorozatában vasárnaponként Koltai Róbert olvas fel egyet Gellért András napjaink problémáit optimista derűvel és tűpontosan megragadó, groteszk novellái közül.
Jazz/World

Egyedi hangszín és világzenei hangulat

Szól a világ címmel május 10-én jelenik meg a Napfonat együttes első nagylemeze. Az öttagú a cappella csapat 2018-ban alakult és dalaikban a saját szövegeik mellett, versfeldolgozások, valamint magyar és más nemzetek népdalai szólalnak meg egyedi hangzásban.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Új bemutatókkal kezdi jubileumi évadát a Vígszínház

Több mint 90 éves hagyományát követve a Vígszínház május 1-jén megkezdte a következő évad bérleteinek értékesítését. Bár egyelőre csak decemberig hirdettek műsort, az elmúlt időszak közönség előtt be nem mutatott előadásai mellett újdonságokat is tartogat a 2021/2022-es szezon.
Színház hír

A FESZ szerint szabálytalanul dönthettek az idei működési támogatásokról

A Független Előadó-Művészeti Szövetség nyílt levélben hívja a fel a figyelmet arra, hogy a minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek támogatásainak megítélésekor az elbírálás és a döntéshozatal során nem tartották be a pályázatra vonatkozó törvényi előírásokat.
Színház hír

Gizella-díjjal tüntették ki Oberfrank Pált

2021-ben ismét átadták a Gizella-díjat Veszprémben, melyet minden évben azoknak az alkotóknak ítélnek oda, akik kimagasló művészeti teljesítményükkel nagy szerepet játszanak Veszprém kulturális értékeinek létrehozásában, illetve tevékenységükkel hozzájárulnak a város jó hírnevének megőrzéséhez.
Színház támogatás

A szőnyeg szélén a szegedi MASZK Egyesület

És ez nem egy új előadás címe, hanem helyzetjelentés: az idei évben a szakminisztérium pályázatán nem nyert működési támogatást a MASZK Egyesület, amely 1992 óta működteti befogadószínházként a szegedi Régi Zsinagógát és 2020-ban 30. alkalommal rendezte meg a THEALTER fesztivált.
Színház interjú

Étel só nélkül, élet színház nélkül – Interjú Barnák Lászlóval, a szegedi teátrum főigazgatójával

Izgalmas produkciókkal készül megünnepelni 90 éves jubileumát a Szegedi Szabadtéri Játékok. Van is ok az örömre, hiszen szép lassan újraindul a kulturális élet. Ám az óvatosságnak is helye van, ugyanúgy, mint a reménynek. Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatójával a művészetbe vetett hit jegyében, a pandémia árnyékában, a színházi világon jóval túlmutató kérdésekről is beszélgettünk.