Színház

Novella-balladák színházi köntösben – Ady Endre prózáiból készül előadás a Szkénében

2022.02.03. 10:35
Ajánlom
A Forte Társulat, a Pannon Várszínház és a Lukács Miklós Cimbiózis Trió közös előadása Ady balladaszerű novelláin keresztül ad ízelítőt a költő prózai világából.

A főként anekdotikus elbeszélésekhez szokott olvasók a maguk idejében nem tulajdonítottak kiemelt jelentőséget Ady Endre prózáinak, pedig a költő ezekben a szövegekben is igyekezett megragadni a lélek tragikus mélységeit, a  belső történeteket a maga egyszerűségében megragadni.

A novellákban Ady költészetének balladákra jellemző tulajdonságai jöttek át.

„Nincsenek véges történetek. Az emberek elmúlnak, de a cselekedetek nem. Örökös egy folyás az élet. Bajos volna hát belátni, s mi gyönge szemű emberek ezért aprózzuk föl esetekre. Ígyen csináltunk a nagy folytonosságból kis történeteket. Ígyen törik az élet nagy harmóniája az emberek ajkán mesékre, csodákra, szenzációkra, anekdotákra, vígjátékokra, regényekre és tragédiákra. Kicsi dolgokra nagy kórusok helyett. Kár, kár. Legalábbis meg kellene próbálni összeláncolni a történeteket. Hiszen ezek a történetek egymásból folynak” – írja a költő Végtelen történet című novellájában.

forteady9322-103020.jpg

Jelenet az Apró, véres balladákból (Fotó/Forrás: Gáspár Gábor / Forte Társulat)

A novellák jellemzője az elbeszélő próza határait áttörő mese-tömörítés, amely a maga szűkszavúságával mégsem kelt hiányt. Horváth Csaba és a Forte Társulat ezt a különös világot a gesztusok és mozdulatok mentén fejti ki, kisebb hangsúlyt fektetve a verbális megjelenésre.

Az alkotók a 20. század eleji történetekben finoman érzékeltetik párhuzamot a kortárs magyar valósággal, mégis Ady fiatalkora elevenedik meg benne a gyerekkorától kezdve az iskolás évein át, a század Magyarországának morális válságáig.

„Hiszek abban, hogy az igazi zene, az igazi dal onnan száll, ahol már a halál a birtokos úr”

– vallotta a költő.

A 2021-ben bemutatott előadás Lukács Miklós cimbalomművész zenéjére épül, aki a kortárs zenét, a jazzt és a különböző kultúrák népzenéjét ötvözte, egyéni és emelkedett hangzású melódiákat hozva létre.

Szereplők: Fehér László, Földeáki Nóra, Krisztik Csaba, Pallag Márton, Rudolf Szonja Widder Kristóf 

Közreműködik: Lukács Miklós Cimbiózis Trió

Rendező: Horváth Csaba

Az Apró, véres balladák február 6-án látható a Szkénében. További információ az alábbi oldalon érhető el.

Fejléckép: jelenet az előadásból (fotó: Gáspár Gábor / Forte Társulat)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Színház ajánló

Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Bábfesztivált Békéscsabán

Öt nap alatt tizennyolc társulat húsz előadása mutatkozik be június 22. és 26. között a Békéscsabai Napsugár Bábszínházban.
Színház magazin

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Színház hír

Klasszikusok új köntösben – hat bemutatót tart a jövő évadban a József Attila Színház

A következő szezon műsorán a drámák és a vígjátékok mellett a zenés színház kedvelői számára is kínál újdonságokat a József Attila Színház, a Made in Hungáriából ízelítőt is kaphattak a sajtó képviselői.
Színház hír

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.