Színház

Novella-balladák színházi köntösben – Ady Endre prózáiból készül előadás a Szkénében

2022.02.03. 10:35
Ajánlom
A Forte Társulat, a Pannon Várszínház és a Lukács Miklós Cimbiózis Trió közös előadása Ady balladaszerű novelláin keresztül ad ízelítőt a költő prózai világából.

A főként anekdotikus elbeszélésekhez szokott olvasók a maguk idejében nem tulajdonítottak kiemelt jelentőséget Ady Endre prózáinak, pedig a költő ezekben a szövegekben is igyekezett megragadni a lélek tragikus mélységeit, a  belső történeteket a maga egyszerűségében megragadni.

A novellákban Ady költészetének balladákra jellemző tulajdonságai jöttek át.

„Nincsenek véges történetek. Az emberek elmúlnak, de a cselekedetek nem. Örökös egy folyás az élet. Bajos volna hát belátni, s mi gyönge szemű emberek ezért aprózzuk föl esetekre. Ígyen csináltunk a nagy folytonosságból kis történeteket. Ígyen törik az élet nagy harmóniája az emberek ajkán mesékre, csodákra, szenzációkra, anekdotákra, vígjátékokra, regényekre és tragédiákra. Kicsi dolgokra nagy kórusok helyett. Kár, kár. Legalábbis meg kellene próbálni összeláncolni a történeteket. Hiszen ezek a történetek egymásból folynak” – írja a költő Végtelen történet című novellájában.

forteady9322-103020.jpg

Jelenet az Apró, véres balladákból (Fotó/Forrás: Gáspár Gábor / Forte Társulat)

A novellák jellemzője az elbeszélő próza határait áttörő mese-tömörítés, amely a maga szűkszavúságával mégsem kelt hiányt. Horváth Csaba és a Forte Társulat ezt a különös világot a gesztusok és mozdulatok mentén fejti ki, kisebb hangsúlyt fektetve a verbális megjelenésre.

Az alkotók a 20. század eleji történetekben finoman érzékeltetik párhuzamot a kortárs magyar valósággal, mégis Ady fiatalkora elevenedik meg benne a gyerekkorától kezdve az iskolás évein át, a század Magyarországának morális válságáig.

„Hiszek abban, hogy az igazi zene, az igazi dal onnan száll, ahol már a halál a birtokos úr”

– vallotta a költő.

A 2021-ben bemutatott előadás Lukács Miklós cimbalomművész zenéjére épül, aki a kortárs zenét, a jazzt és a különböző kultúrák népzenéjét ötvözte, egyéni és emelkedett hangzású melódiákat hozva létre.

Szereplők: Fehér László, Földeáki Nóra, Krisztik Csaba, Pallag Márton, Rudolf Szonja Widder Kristóf 

Közreműködik: Lukács Miklós Cimbiózis Trió

Rendező: Horváth Csaba

Az Apró, véres balladák február 6-án látható a Szkénében. További információ az alábbi oldalon érhető el.

Fejléckép: jelenet az előadásból (fotó: Gáspár Gábor / Forte Társulat)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Tánc

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.
Zenés színház

Fiatal tehetségek gálakoncertjével köszöntik a nyolcvanéves Marton Évát

Egykori és jelenlegi növendékei, valamint a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny díjazottjainak fellépésével köszönti születésnapja alkalmából az énekesnőt a Magyar Állami Operaház.
Tánc

Összművészeti ünnepi esttel zárul a 10. Színházi Olimpia

Június 24-én nívós zenei kísérettel megvalósuló táncelőadásokkal és Szent Iván éji mulatsággal zárul az idei év legnagyobb színházi eseménye, a 10. Színházi Olimpia. A színpadi produkcióknak és az azokat követő rendhagyó programoknak a Margitszigeti Színház ad otthont.
Vizuál

Elhunyt a Petrocellit alakító Barry Newman

A 92 éves Newman május 11-én természetes halállal hunyt el egy New York-i kórházban – közölte a hírt a színész felesége a Hollywood Reporterrel, vette észre a HVG.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Jelentős színházi társulatok szűnhetnek meg

A kulturális kormányzat nyilvánosságra hozta az előadó-művészeti szervezetek támogatására vonatkozó döntését. Több, a működési támogatások csökkentése miatt eleve nehéz helyzetbe került, akár évtizedes sikeres múlttal és figyelemre méltó jelennel rendelkező, közfeladatot ellátó társulat egyáltalán nem kap támogatást.
Színház hír

Petőfi-vendégjáték Berlinben

A berlini Collegium Hungaricumban mutatkozott be Az apostol, Szilágyi Bálint rendező Petőfi Sándor azonos című elbeszélő költeménye alapján készült színdarabja.
Színház gyász

Elhunyt Holl János színművész

A művész, aki karrierje során egyebek közt hat éven keresztül játszott a kaposvári Csiky Gergely Színházban, 87 éves volt. Halálhíréről a Színház Online számolt be.
Színház ajánló

Ahol csak a holtak maradnak – Az Eltűntek című darabot mutatják be a Szkénében

Magyarországi bemutatót tart júniusban a Szkéné Színház: Dohy Balázs rendezésében Elise Wilk darabját mutatják be a SzínMűHely Alapítvány és a Szkéné Színház koprodukciójában. A szerző műveit korábban nem játszották Magyarországon.
Színház interjú

A valóság mindig sokkal keményebb – beszélgetés Gianina Cărbunariuval

Gianina Cărbunariu román drámaíró, rendező és színházvezető, aki munkáiban érzékeny és fontos témákat dolgoz fel. De vajon képes-e a színház változtatni a világon? Ezt is megkérdeztük tőle, ahogy az is kiderült, mit mondana fiatalkori énjének, ha találkozna vele, amivel annak idején már Karinthynak is meggyűlt a baja.