Színház

Novella-balladák színházi köntösben – Ady Endre prózáiból készül előadás a Szkénében

2022.02.03. 10:35
Ajánlom
A Forte Társulat, a Pannon Várszínház és a Lukács Miklós Cimbiózis Trió közös előadása Ady balladaszerű novelláin keresztül ad ízelítőt a költő prózai világából.

A főként anekdotikus elbeszélésekhez szokott olvasók a maguk idejében nem tulajdonítottak kiemelt jelentőséget Ady Endre prózáinak, pedig a költő ezekben a szövegekben is igyekezett megragadni a lélek tragikus mélységeit, a  belső történeteket a maga egyszerűségében megragadni.

A novellákban Ady költészetének balladákra jellemző tulajdonságai jöttek át.

„Nincsenek véges történetek. Az emberek elmúlnak, de a cselekedetek nem. Örökös egy folyás az élet. Bajos volna hát belátni, s mi gyönge szemű emberek ezért aprózzuk föl esetekre. Ígyen csináltunk a nagy folytonosságból kis történeteket. Ígyen törik az élet nagy harmóniája az emberek ajkán mesékre, csodákra, szenzációkra, anekdotákra, vígjátékokra, regényekre és tragédiákra. Kicsi dolgokra nagy kórusok helyett. Kár, kár. Legalábbis meg kellene próbálni összeláncolni a történeteket. Hiszen ezek a történetek egymásból folynak” – írja a költő Végtelen történet című novellájában.

forteady9322-103020.jpg

Jelenet az Apró, véres balladákból (Fotó/Forrás: Gáspár Gábor / Forte Társulat)

A novellák jellemzője az elbeszélő próza határait áttörő mese-tömörítés, amely a maga szűkszavúságával mégsem kelt hiányt. Horváth Csaba és a Forte Társulat ezt a különös világot a gesztusok és mozdulatok mentén fejti ki, kisebb hangsúlyt fektetve a verbális megjelenésre.

Az alkotók a 20. század eleji történetekben finoman érzékeltetik párhuzamot a kortárs magyar valósággal, mégis Ady fiatalkora elevenedik meg benne a gyerekkorától kezdve az iskolás évein át, a század Magyarországának morális válságáig.

„Hiszek abban, hogy az igazi zene, az igazi dal onnan száll, ahol már a halál a birtokos úr”

– vallotta a költő.

A 2021-ben bemutatott előadás Lukács Miklós cimbalomművész zenéjére épül, aki a kortárs zenét, a jazzt és a különböző kultúrák népzenéjét ötvözte, egyéni és emelkedett hangzású melódiákat hozva létre.

Szereplők: Fehér László, Földeáki Nóra, Krisztik Csaba, Pallag Márton, Rudolf Szonja Widder Kristóf 

Közreműködik: Lukács Miklós Cimbiózis Trió

Rendező: Horváth Csaba

Az Apró, véres balladák február 6-án látható a Szkénében. További információ az alábbi oldalon érhető el.

Fejléckép: jelenet az előadásból (fotó: Gáspár Gábor / Forte Társulat)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.
Klasszikus

Martha Argerich, Mischa Maisky és Fazil Say is fellép a 10. Cziffra Fesztiválon

A 2025-ben 10. jubileumát ünneplő Cziffra Fesztivál különösen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket. A mintegy 40 eseményt számláló ünnepi hangversenysorozat ősszel, Cziffra György születésnapjához kapcsolódóan indul Oslóban, Budapesten és Londonban.
Klasszikus

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Színház

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Zenés színház

„Az anyanyelvén az ember a lelkét tudja kifejezni” – interjú Alekszej Kulagin operaénekessel

A Marton Éva Nemzetközi Énekversenyen feltűnt fiatal művész, aki a Fidelio különdíját is elnyerte, épp az Opera Borisz Godunov-produkciójában szerepel. Hogyan választja valaki ezt a pályát, aki kamaszkoráig nem is látott operát? – erről is kérdeztük az énekest.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Színház ajánló

Jön a Jelen/Lét, a nemzetiségi színházak fesztiválja

Június 1-jén kezdődik a magyarországi nemzetiségi színházak fesztiválja Budapesten. A VII. Jelen/Lét Fesztivál kilenc napja alatt 18 társulat mutatkozik be a Nemzeti Színházban.
Színház hír

Kórházba került Jordán Tamás

A színművész elmondása szerint egy kisebb beavatkozás miatt szorult kórházi kezelésre, ám várhatóan már vasárnap hazaengedik, rövidesen pedig ismét színpadra állhat.
Színház hír

Meghívást kapott a Nagymamával álmodtam című előadás a Párizsi Olimpia kulturális fesztiváljára

Göndör László a pandémia alatt harminckét napon keresztül folytatott hosszas beszélgetést holokauszt-túlélő nagymamájával, az együtt töltött idejükből készült színházi produkció most egyedüliként képviseli a magyar előadóművészeti szcénát Párizsban.
Színház hír

Évadot hirdetett a Budaörsi Latinovits Színház – Alföldi Róbert, Pelsőczy Réka, Hegymegi Máté és Fehér Balázs Benő is rendez

Hat új bemutatóval készül a 2024/25-ös évadra a Budaörsi Latinovits Színház. Berzsenyi Bellaagh Ádám, a színház vezetője ezúttal is olyan alkotókat kért fel, akik magától értetődően tudnak bekapcsolódni abba a műhelymunkába, amely évek óta mind professzionálisabban és egyre több szakmai eredményt felmutatva működik Budaörsön.