Színház

Nullázottak olimpiája – köszönet a közönségnek és fricska a kultúrfinanszírozásnak az Átrium részéről

2023.07.11. 17:20
Ajánlom
Színházi Világbajnoksággal köszöni meg az Átrium, hogy egy évvel ezelőtt megmentette a közönség a bezárástól, július 14-én neves művészek mérettetik meg magukat a teátrumban.

Tavaly nyáron, miután az Átrium bejelentette, hogy az állami támogatások szinte teljes lenullázódása miatt nem tudja folytatni a működését, a közönség önszerveződő módon összegyűjtött annyi pénzt, ami lehetővé tette a jubileumi tizedik évad meghirdetését a színház számára.

Az egyéves évforduló alkalmával rendhagyó gálaestet szervez az Átrium, a színházi olimpiára reflektálva Átrium Színházi Világbajnokság – Nullázottak Olimpiája címmel,

amelyen a színházban fellépő művészek különböző számokban mérettetik meg magukat.

A több milliárdos monstre színházi programsorozatra, a színházi olimpiára az Átrium nem kapott meghívást, és az idei állami támogatási pályázatokon az intézménynek nulla forint támogatást ítélt meg a minisztérium. Ezen a gálaesten az olimpiai ötkarikát öt kövér nulla jelképezi, amely nemcsak a színház, az egész független előadó-művészeti szféra kormányzati megbecsültségét is szimbolizálja.

Vaknyugat_066-172008.jpg

Alföldi Róbert az Átrium Vaknyugat című előadásában (Fotó/Forrás: Átrium)

A gálaesten az Átriumban fellépő művészek különböző jelenetekkel készülnek,

zenés, prózai, élőben és felvételről fellépő előadók váltják egymást a színpadon és a mozivásznon, akiknek a tevékenységét szakavatott, ám az este szatirikus hangvételének megfelelő zsűri kommentál majd.

A fellépők között lesz Alföldi Róbert, Hernádi Judit, Parti Nóra, Háy János, Kovács Máté, Katona Péter Dániel, Varga Ádám és Szatory Dávid is, de az eseményen Mucsi Zoltán és Szinetár Dóra is feltűnik majd. Az este házigazdája Petróczi Zoltán, azaz Lady Dömper lesz. Az este folyamán az élő zenét az Átrium Staff Zenekar, az Átrium munkatársaiból és a produkciókban megforduló zenészekből összeállt zenei formáció adja, akik az egy évvel korábbi rendezvényen is játszottak, amikor az Átrium bejelentette, hogy a közönségnek köszönhetően meghirdeti a következő évadot.

Az Átrium ugyan meghirdette tizenegyedik évadát, és az őszi műsor már elérhető a közönség számára, rendszerszintű megoldás nemhogy nem született az Átrium és a független előadó-művészeti szervezetek ügyére, idén még a tavalyihoz képest is csupán töredékfinanszírozást kapott a terület.

A gálaestről további információ itt érhető el. >>>

Fejléckép: Átrium Staff Zenekar (forrás: Átrium)

Már több mint 3500 támogató állt ki az Átrium mellett

Kapcsolódó

Már több mint 3500 támogató állt ki az Átrium mellett

A június 27. és július 10. között eltelt két hétben 61 millió forint gyűlt össze az Átrium javára.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.
Zenés színház

Szikrák és vízcseppek – Aida a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Tíz év után ismét az Aida került színre az Ausztriában található Szentmargitbányai Kőfejtő hatalmas szabadtéri színpadán. Nem ez volt azonban az egyetlen visszatérés: ismét Thaddeus Strassberger rendező munkáját láthatta a közönség.
Klasszikus

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Plusz

Mintha elkezdtük volna szeretni a saját városainkat – beszélgetés Zubreczki Dávid építészeti mesemondóval

A Kultkikötő szervezésében idén nyáron nyolc helyszínen hallgathatók meg Zubreczki Dávid vetítéssel egybekötött történetmesélős előadásai Templomséták a Balaton körül címmel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

A versenyprogram mellett vizsgaelőadásokat is láthatunk az idei Szemle Pluszon

Augusztus 24. és szeptember 9. között zajlik a Városmajori Szabadtéri Színpad Szemle Plusz programsorozata, amelyen a Fidelio is díjazza az egyik előadást.
Színház ajánló

Az anya – Nagy-Kálózy Eszter főszereplésével készül bemutató a Karinthy Színházban

A budapesti Karinthy Színház várakozással teli izgalommal jelenti be Florian Zeller Az anya című fekete komédiájának budapesti ősbemutatóját. Az előadás a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatával együttműködésben valósul meg, amit az üzbég származású, nemzetközileg elismert rendező, Talgat Batalov állít színpadra.
Színház ajánló

Idén is Szegeden láthatók a legizgalmasabb színházi előadások – jön a THEALTER

Július 27. és augusztus 2. között rendezik meg a 34. THEALTER színházi fesztivált Szegeden. A jól ismert fellépők mellett új formációkkal, fiatalokból szerveződő csapatokkal is találkozhatnak a szegediek és az ide látogató nézők.
Színház gyász

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.
Színház hír

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz.