Színház

Nyár Gyulán! - 48. évad a Várszínházban

2011.04.05. 09:00
Ajánlom
A Gyulai Várszínház összművészeti fesztiválja július 1-től augusztus 14-ig szinte minden este más programmal várja a kultúra és művészetek barátait.

Négy új bemutató, hat vendégjáték, és a VII. nemzetközi Shakespeare Fesztivál alkotja a színházi kínálatot, melyek mellett többek között lesz jazz és blues fesztivál, irodalmi humor fesztivál, kortárs dráma felolvasószínház, filmvetítések, fotókiállítás, gasztronómia és borfesztivál is, valamint báb- és táncelőadások. Az programok a páratlan szépségű reneszánsz vár színpadán, a vár körül, a tószínpadon, a Ladics-házban és egyéb gyulai helyszíneken lesznek.

A Shakespeare Fesztiválon Horváth Csaba rendező-koreográfus állítja színpadra a Troilus és Cressida című Shakespeare-művet László Zsolt és Tompos Kátya (Nemzeti Színház), valamint a Forte Társulat művészeinek közreműködésével. A fesztivál különlegessége, hogy Shakespeare egyik legismertebb vígjátékát a Szentivánéji álmot a dél-koreai Yohangza Theatre Company előadásában, míg A vihar c. drámáját a világhírű vilniusi Oskaras Korsunovas rendezésében tekintheti meg a közönség.

A nyár további bemutatói és vendégjátékai között találkozhatunk - a városban élő Kovács Lajos főszereplésével - Spiró György: Az imposztor című darabjával, az Új Színház Bethlen c. vendégjátékával, Maróti Lajos: A számkivetett és Nemeskürty István: Noé galambja című darabjával, amelyben a főszerepet eredetileg a nemrég elhunyt kiváló színész Bánffy György játszotta több évtizedes sikerszériában, most Papp János vette át Bethlen Miklós, Erdély kancellárja szerepét.

Kiemelt zenés produkció lesz a szezon végén Andrew Lloyd Webber: Az Operaház Fantomja című musical, amelyet a budapesti Madách Színház ad elő a tószínpadon.
A néptáncot kedvelők az Állami Népi Együttes az Álomidő című táncjátékát, míg a gyerekek a Tekéntetes úr című mesejátékot élvezhetik a beregszászi színház előadásában.

A Gyulai Várszínház részletes programja

VII. Shakespeare Fesztivál

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Vizuál

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház gyász

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.
Színház ajánló

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.
Színház hír

Ujj Mészáros Károly rendezi az Orlai Produkciós Iroda és a Szentendrei Teátrum közös előadását

Didier Caron Hamis hang című drámájának augusztus végi bemutatójával indul az Orlai Produkciós Iroda 2020/2021-es évada. A fordulatokkal teli, felkavaró kortárs francia darab Vasvári Csaba és Nagy Dániel Viktor előadásában látható.
Színház hír

Boeing, Boeing, Koccanás és Mágnás Miska – Évadot hirdetett a Vörösmarty Színház

Ami félbetört, azt összeillesztjük – hangsúlyozta Szikora János igazgató a Vörösmarty Színház online évadzáróján május 28-án. A rendhagyó virtuális találkozón a társulat művészeti vezetése ismertette a 2020/21-es évad bemutatóit is.
Színház hír

Elmaradnak a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri előadásai

Az idei évre meghirdetett előadásokat jövőre rendezik meg a Dóm téren. Azoktól a nézőktől, akik megtehetik, azt kérik, ne váltsák vissza belépőjüket, ezzel támogatva a fesztivált.