Színház

Nyár Gyulán! - 48. évad a Várszínházban

2011.04.05. 09:00
Ajánlom
A Gyulai Várszínház összművészeti fesztiválja július 1-től augusztus 14-ig szinte minden este más programmal várja a kultúra és művészetek barátait.

Négy új bemutató, hat vendégjáték, és a VII. nemzetközi Shakespeare Fesztivál alkotja a színházi kínálatot, melyek mellett többek között lesz jazz és blues fesztivál, irodalmi humor fesztivál, kortárs dráma felolvasószínház, filmvetítések, fotókiállítás, gasztronómia és borfesztivál is, valamint báb- és táncelőadások. Az programok a páratlan szépségű reneszánsz vár színpadán, a vár körül, a tószínpadon, a Ladics-házban és egyéb gyulai helyszíneken lesznek.

A Shakespeare Fesztiválon Horváth Csaba rendező-koreográfus állítja színpadra a Troilus és Cressida című Shakespeare-művet László Zsolt és Tompos Kátya (Nemzeti Színház), valamint a Forte Társulat művészeinek közreműködésével. A fesztivál különlegessége, hogy Shakespeare egyik legismertebb vígjátékát a Szentivánéji álmot a dél-koreai Yohangza Theatre Company előadásában, míg A vihar c. drámáját a világhírű vilniusi Oskaras Korsunovas rendezésében tekintheti meg a közönség.

A nyár további bemutatói és vendégjátékai között találkozhatunk - a városban élő Kovács Lajos főszereplésével - Spiró György: Az imposztor című darabjával, az Új Színház Bethlen c. vendégjátékával, Maróti Lajos: A számkivetett és Nemeskürty István: Noé galambja című darabjával, amelyben a főszerepet eredetileg a nemrég elhunyt kiváló színész Bánffy György játszotta több évtizedes sikerszériában, most Papp János vette át Bethlen Miklós, Erdély kancellárja szerepét.

Kiemelt zenés produkció lesz a szezon végén Andrew Lloyd Webber: Az Operaház Fantomja című musical, amelyet a budapesti Madách Színház ad elő a tószínpadon.
A néptáncot kedvelők az Állami Népi Együttes az Álomidő című táncjátékát, míg a gyerekek a Tekéntetes úr című mesejátékot élvezhetik a beregszászi színház előadásában.

A Gyulai Várszínház részletes programja

VII. Shakespeare Fesztivál

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.
Színház thealter fesztivál

Szabadkai előadást is díjaztak az idei THEALTER-en

A közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a fesztivál önkéntesei is díjazták kedvenc produkciójukat, valamint három Különdíjat is odaítélt a fesztivál.
Színház gyász

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.