Színház

Nyár Gyulán! - 48. évad a Várszínházban

2011.04.05. 09:00
Ajánlom
A Gyulai Várszínház összművészeti fesztiválja július 1-től augusztus 14-ig szinte minden este más programmal várja a kultúra és művészetek barátait.

Négy új bemutató, hat vendégjáték, és a VII. nemzetközi Shakespeare Fesztivál alkotja a színházi kínálatot, melyek mellett többek között lesz jazz és blues fesztivál, irodalmi humor fesztivál, kortárs dráma felolvasószínház, filmvetítések, fotókiállítás, gasztronómia és borfesztivál is, valamint báb- és táncelőadások. Az programok a páratlan szépségű reneszánsz vár színpadán, a vár körül, a tószínpadon, a Ladics-házban és egyéb gyulai helyszíneken lesznek.

A Shakespeare Fesztiválon Horváth Csaba rendező-koreográfus állítja színpadra a Troilus és Cressida című Shakespeare-művet László Zsolt és Tompos Kátya (Nemzeti Színház), valamint a Forte Társulat művészeinek közreműködésével. A fesztivál különlegessége, hogy Shakespeare egyik legismertebb vígjátékát a Szentivánéji álmot a dél-koreai Yohangza Theatre Company előadásában, míg A vihar c. drámáját a világhírű vilniusi Oskaras Korsunovas rendezésében tekintheti meg a közönség.

A nyár további bemutatói és vendégjátékai között találkozhatunk - a városban élő Kovács Lajos főszereplésével - Spiró György: Az imposztor című darabjával, az Új Színház Bethlen c. vendégjátékával, Maróti Lajos: A számkivetett és Nemeskürty István: Noé galambja című darabjával, amelyben a főszerepet eredetileg a nemrég elhunyt kiváló színész Bánffy György játszotta több évtizedes sikerszériában, most Papp János vette át Bethlen Miklós, Erdély kancellárja szerepét.

Kiemelt zenés produkció lesz a szezon végén Andrew Lloyd Webber: Az Operaház Fantomja című musical, amelyet a budapesti Madách Színház ad elő a tószínpadon.
A néptáncot kedvelők az Állami Népi Együttes az Álomidő című táncjátékát, míg a gyerekek a Tekéntetes úr című mesejátékot élvezhetik a beregszászi színház előadásában.

A Gyulai Várszínház részletes programja

VII. Shakespeare Fesztivál

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Hiánypótló szláv műveket mutat be jövő évadában a Magyar Állami Operaház

Meghirdette 2023/24-es évadát a Magyar Állami Operaház, melynek a Szláv Szezon címet adták. Színre kerül Dvořák Ruszalkája és Muszorgszkij Borisz Godunovja, valamint megismerheti a közönség Eötvös Péter első, magyar szövegre készült operáját is.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Vizuál

„Megszerettem menet közben az életet” – Interjú Ujj Zsuzsival

„Az a vihar, ami bennem tombolt hosszú évekig, elült” – mondja Ujj Zsuzsi fotós, performer, a Csókolom zenekar énekese, dalszerzője, akivel a Fidelio új, Dalok nyomában című sorozata kapcsán ültünk le beszélgetni, kikérdezve őt a zenekar legtöbbet feldolgozott szerzeményéről, a Dunántúli slágerről.
Színház

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Színházi esttel emlékeznek meg Morcsányi Gézáról a Radnótiban

Személyes vallomásokkal, legendás előadások és közös emlékek felidézésével elevenedik meg a januárban elhunyt Morcsányi Géza alakja március 26-án. Az emlékesten való részvétel díjtalan, de regisztrációköteles.
Színház hír

„Használjuk a bábszínházat arra, hogy ismét megidézzük az alkotás örömét” – Nina Malíková üzenete a Bábszínházi világnapon

2003 óta ünnepeljük a Bábszínházi világnapot a nemzetközi Bábművész Szövetség (UNIMA) kezdeményezésére március 21-én. Ennek kapcsán minden évben két színházi – egy nemzetközi és egy magyar – alkotó osztja meg gondolatait.
Színház hír

Franciaország egyik legfontosabb állami kitüntetését veheti át Tompa Gábor

A Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatóját a Francia Művészeti és Irodalmi Érdemrend lovagi fokozatával tüntetik.
Színház ajánló

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?
Színház ajánló

Egy punkoperával indítja a tavaszt a Független Színház

A roma és nem roma színházi alkotókból álló társulat Rothadó madarak címmel Balogh Rodrigó valós történet alapján született darabját állítja színpadra. Az előadás bemutatója március 25-én lesz a társulat új színházi helyszínén, a FüSziben.