Színház

Nyár – Szabadtér – Költészet: érzelmi szabadsághármas a Balaton-parton

2023.06.09. 11:55
Ajánlom
A költészetet is beemelte nyári fesztiválprogramjai közé a Szabadtéri Színházak Találkozója, amelyet június 17. és 25. között rendeznek meg a Kultkikötő balatonboglári és alsóörsi helyszínein. A szervezők fontosnak tartják a költőket megszólaltató színházi alkalmakat – nyáron is. Kultikus előadások láthatók, és még Nyáry Krisztián darabját is műsorra tűzik.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Az alsóörsi Kultkikötő Amfiteátrumban a huszadik század magyar irodalmának egyik legkülönösebb alakját – aki majdnem minden borzalmat átélt, ami a múlt századba belesűrűsödött –, Faludy Györgyöt idézi meg a kultikussá vált Tenyérvonalak című előadás. Aki ismeri Faludy életművét, annak azért lehet élmény, aki nem, annak a felfedezés örömét is kínálja az előadás Borovics Tamással és Poroszlay Kristóffal.

TENYERVONALAK-095707.jpg

Poroszlay Kristóf és Borovics Tamás a Tenyérvonalak előadásában (Fotó/Forrás: Szegedi Szabadtéri Játékok)

„A Tenyérvonalak azt a Faludyt állítja elénk, aki csupán költő szeretett volna lenni. Persze, csupán nem lehet költőnek lenni. Ám az legalábbis kérdés, hogy ezért mennyire kell pokolra menni. Szándéka ellenére regényhősnek kijáró élet jutott neki, mert mindennapjaiba minduntalan belépett a történelem. Az előadás is bizonyság rá: a pokol neki házhoz jött” – vélekedik az előadásról Bod Péter publicista. Vámos Miklós író pedig egyszer arról mesélt, mi mindent volt szerencséje megtudni a világ dolgairól Faludy Györgytől. Például, hogy

az ifjú Albert Einstein Faludy-frizurát hordott, de zoknit nem, hogy minél jobban hasonlítson a költőre.

Vagy azt, hogy egy cérnavékony fénypászma is életben tarthatja az embert, ahogy Faludy Györgyöt a recski, ablaktalan magánzárkájának kulcslyukán át „meleget adó” fény. A Tenyérvonalak – a Szegedi Szabadtéri Játékok vendégprodukciója – az alsóörsi Kultkikötő Amfiteátrumban kerül színre június 22-én, csütörtökön, 20.30-kor. Egy szabad szellem története – a szabad ég alatt.

Másnap, június 23-án egy másik szabad szellem alakját hozza egészen közel a közönséghez a Szénakutyák című előadás, amely „képzeletbeli dokumentumjáték Weöres Sándor macskájáról”. Macskaszempontból láttatja a költészetet, az irodalmat, a világot, Weöres Sándort, aki

76 évesen halt meg, bár sosem öregedett meg.

Kálid Artúr egyszemélyes „macskaremeklése”, Göttinger Pál darabja és rendezése – a Kőszegi Várszínház vendégjátékaként – a Balatonboglári Kultkikötőben látható június 23-án.

szenakutyak2-095103.jpg

Kálid Artúr a Szénakutyák előadásában (Fotó/Forrás: Kőszegi Várszínház)

A virágárus Majoros néni, a Városmajor parkjának állandó tartozéka igen jól ismeri a kortárs költőket, írókat. Neki mondja el ugyanis titkait Ady Endre és Nemes Nagy Ágnes, Karinthy Frigyes és József Attila, Polcz Alaine és Babits Mihály, Molnár Ferenc és Kosztolányi Dezső. Majoros néni kíváncsian hallgatja őket, olykor beleolvas a parkban felejtett kéziratokba. Horváth János Antal rendező és Nyáry Krisztián irodalmár – aki soha nem szoborként tekint írókra, költőkre, inkább leemeli őket a piedesztálról – közösen írták meg Az eszméimet nem cserélem című darabot a Városmajor 100 éves története kapcsán. Az előadást, amely titkos irodalmi mulatság, zenés revü, történelmi utazás, képes irodalomkönyv – a Városmajori Szabadtéri Színpad vendégprodukciójaként – június 24-én mutatják be, ugyancsak a Balatonboglári Kultkikötőben. Szereplők: Peremartoni Krisztina, Radnay Csilla, Ladányi Júlia, Szatmári Alíz an., Pál András, Mohai Tamás, Vizi Dávid, Kovács László an., Benkő Nóra, Tóth Sándor és a Pesti Magyar Akadémia tanítványai (Cserdi Zsolt, Gali Petra, Gerő Ádám, Lamberti Éva, Márton Éva Izabella, Pintér Janka, Pogány Tamás, Rácz-Enzsöl Benedek).

AZESZMEIMETNEMCSERELEM-100108.jpg

Az eszméimet nem cserélem (Fotó/Forrás: Városmajori Szabadtéri Színpad)

A Szabadtéri Színházak Találkozója a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósul meg.

Támogatott tartalom

Fejléckép: Kálid Artúr a Szénakutyák előadásában (forrás: Kőszegi Várszínház)

A Furcsa párral és a Macskadémonnal indul a Szabadtéri Színházak Találkozója a Balaton-partján

Kapcsolódó

A Furcsa párral és a Macskadémonnal indul a Szabadtéri Színházak Találkozója a Balaton-partján

Június 17-én két nyitóelőadással indul az idei Szabadtéri Színházak Találkozója a Kultkikötő tereiben: Balatonbogláron a Furcsa pár női változata látható, Alsóörsön a Macskadémon.

„Idén is lesz nyár” – Június közepén indul a Szabadtéri Színházak Találkozója

„Idén is lesz nyár” – Június közepén indul a Szabadtéri Színházak Találkozója

Nyáron mi vagyunk a színház az országban – ezt Pócza Zoltán, a Szabadtéri Színházak Szövetségének elnöke mondta a Szabadtéri Színházak Találkozójának sajtótájékoztatóján. Ugyanitt átadták a Gedeon József Amfiteátrum-díjat is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Vizuál

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Klasszikus

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Színház hír

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Színház hír

13 produkció versenyez az online térben zajló eSzínház Fesztiválon

Szeptember 22. és október 1. között immáron harmadik alkalommal rendezik meg az ország egyetlen online színházi találkozóját, az eSzínház Fesztivált. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá közönségdíjat és különdíjakat is átadnak.
Színház hír

Öt fiatal művész kapott Junior Prima Díjat a színház-, film- és táncművészet területén

Szeptember 21-én tartották az átadóünnepséget, amely során öt harminc év alatti művész eddigi teljesítményét ismerték el Junior Prima Díjjal. A kitüntetettek között színész, rendező, illetve díszlet- és jelmeztervező is van.
Színház ajánló

Ó kapitány, kapitányom – utolsó bemutatójára készül az Átriumban a Kultúrbrigád

A Holt költők társasága színpadi adaptációjával a társulat a mai oktatási rendszer alapvetői kérdéseire keresi a választ. Az előadás október 14-én debütál Vidovszky György rendezésében.