Színház

Nyári fesztivállal készül a Bárka

2014.04.22. 16:10
Ajánlom
Az elmúlt időszakban bizonytalanul működő színház úgy néz ki, ismét egyenesbe jön: a 2014/15-ös évadban négy új bemutatót terveznek, és folytatják a Rovarok leállított próbáit is.

"Bár nagy változások történtek a Bárka életében - változott a fenntartónk, színészek elmennek, s jönnek újak - de mi továbbra is a főváros és a magyar színházi élet egyik legszínesebb kulturális intézménye maradtunk" - olvasható a színház közleményében. A BárkaNyár Fesztiválnak már második éve ad helyet a Bárka Színház Amfiteátruma, amely mögött a festői Orczy park szolgál háttérül. A két hétvégén keresztül (augusztus 7-8-9-én és 14-15-16-án) tartó eseménysorozatban koncertek, színházi előadások, gyermekprogramok, Tolnay Klári- és Cseh Tamás-nap, kiállítás és egyéb meglepetések kapnak helyet.

A 2014-2015-ös évad négy új bemutatójában a Bárka közönsége találkozhat a társulat már ismert művészei mellett a színház új színészeivel is. A társulat elsőként a világhírű litván rendezőnővel, Yana Ross-szal dolgozik együtt, aki Alekszander Molcsanovnak, a legizgalmasabb orosz szerzők egyikének nemrégiben írott művét, a Gyilkost állítja színpadra. A darabot már a világ számos országában bemutatták, de magyarul a Bárkán lesz először látható Radnai Annamária fordításában.

"A történet egyszerre szívfájdító és mulatságos, amilyenek azok az orosz történetek, melyeket szeretünk. Road movie, váratlan happy enddel" - írják a darabról, amelynek főbb szerepeiben Jerger Balázs, Szabó Erika, Rózsa Krisztián, Varjú Olga és Gados Béla látható majd. Az előadás bemutatóját szeptember 27-én tartják.

Ezt követően folytatódik a Bárka átmeneti nehéz helyzete miatt félbeszakadt munka, a Rovarok című produkciót próbálja tovább a társulat. Tasnádi István és Vidovszky György az East Balkán és A harmadik hullám után ismét ifjúsági előadást készít a Bárka Színházban. A "trash revü" egy kérészlány egy napjáról szól: neki ennyi az élete, ezen az egy napon kell valami fontosat tennie. A főbb szerepeket Szabó Emília, Jerger Balázs, Klem Viktor, Nagy Dániel Viktor, Marofka Mátyás és Szabó Simon játssza. A darab bemutatója december 21-én lesz.

Az évad második felében is két premiert tartanak, amelyek közül az első az I. világháború kitörésének századik évfordulójához kapcsolódik. A színház készülő előadása Forgács Péter rendezésében az elmúlt száz évről szól, több szálon futó, izgalmas családtörténet keretében, amelynek szerzője Kőrösi Zoltán. Ezen kívül terveznek még egy bemutatót a 011 Alkotócsoporttal közösen, Radnai Márk rendezésében.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Könyv

Elhunyt Kálmán C. György

Vasárnap hajnalban, hatvanhét éves korában elhunyt Kálmán C. György – tudatta a neves egyetemi tanár, irodalomtudós, kritikus, publicista féltestvére
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Klasszikus

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Hát miért ne legyek makacs? – beszélgetés Schneider Zoltánnal

1991 augusztusa, dúl a Délszláv háború, a berlini fal egy éve már leomlott, repedezik a Szovjetunió. Ezt az idillt robbantja fel a puccskísérlet. Gorbacsovék, elvágva a világtól, saját házuk foglyai. Mi zajlik bent, mi játszódik le legbelül a félelem napjaiban? A Rózsavölgyi Szalon Az elnök szabadsága című előadása kapcsán beszélgettünk a Gorbacsovot alakító Schneider Zoltánnal.
Színház ajánló

Felolvasó képzeletszínház Szamosi Zsófiával

Október 18-án láthatja a közönség a 6SZÍNben Tollár Mónika rendezését, a Janikovszky Éva azonos című regényéből készült A lemez két oldalát. A 2013 óta futó produkcióban ezen az estén Horváth Lili, Elek Ferenc és Simon Kornél partnere Szamosi Zsófia lesz.
Színház interjú

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Színház interjú

„…megmaradhatnak az alapértékek, így a szellemiséget intézményesítjük…” – interjú Dr. Kucsera Tamás Gergellyel

Dr. Kucsera Tamás Gergely filozófus, eszmetörténésszel a Magyar Művészeti Akadémia főtitkárával, az MMA levelező tagjával a filozófiáról, az Akadémia feladatairól, céljairól és a pandémia okozta helyzetről beszélgettünk őszi akadémiai székfoglalója apropójából.
Színház játék

Miután a mama bedobta a bombát… – JÁTÉK!

Játsszon a Fidelióval, és legyen az Orlai Produkció vendége a Válaszfalak című előadás október 20-i, kőszínházi bemutatóján a Belvárosi Színházban. Szabó Máté rendezésének főszerepeiben Hernádi Judit és Kern András látható.