Színház

Nyári fesztivállal készül a Bárka

2014.04.22. 16:10
Ajánlom
Az elmúlt időszakban bizonytalanul működő színház úgy néz ki, ismét egyenesbe jön: a 2014/15-ös évadban négy új bemutatót terveznek, és folytatják a Rovarok leállított próbáit is.

"Bár nagy változások történtek a Bárka életében - változott a fenntartónk, színészek elmennek, s jönnek újak - de mi továbbra is a főváros és a magyar színházi élet egyik legszínesebb kulturális intézménye maradtunk" - olvasható a színház közleményében. A BárkaNyár Fesztiválnak már második éve ad helyet a Bárka Színház Amfiteátruma, amely mögött a festői Orczy park szolgál háttérül. A két hétvégén keresztül (augusztus 7-8-9-én és 14-15-16-án) tartó eseménysorozatban koncertek, színházi előadások, gyermekprogramok, Tolnay Klári- és Cseh Tamás-nap, kiállítás és egyéb meglepetések kapnak helyet.

A 2014-2015-ös évad négy új bemutatójában a Bárka közönsége találkozhat a társulat már ismert művészei mellett a színház új színészeivel is. A társulat elsőként a világhírű litván rendezőnővel, Yana Ross-szal dolgozik együtt, aki Alekszander Molcsanovnak, a legizgalmasabb orosz szerzők egyikének nemrégiben írott művét, a Gyilkost állítja színpadra. A darabot már a világ számos országában bemutatták, de magyarul a Bárkán lesz először látható Radnai Annamária fordításában.

"A történet egyszerre szívfájdító és mulatságos, amilyenek azok az orosz történetek, melyeket szeretünk. Road movie, váratlan happy enddel" - írják a darabról, amelynek főbb szerepeiben Jerger Balázs, Szabó Erika, Rózsa Krisztián, Varjú Olga és Gados Béla látható majd. Az előadás bemutatóját szeptember 27-én tartják.

Ezt követően folytatódik a Bárka átmeneti nehéz helyzete miatt félbeszakadt munka, a Rovarok című produkciót próbálja tovább a társulat. Tasnádi István és Vidovszky György az East Balkán és A harmadik hullám után ismét ifjúsági előadást készít a Bárka Színházban. A "trash revü" egy kérészlány egy napjáról szól: neki ennyi az élete, ezen az egy napon kell valami fontosat tennie. A főbb szerepeket Szabó Emília, Jerger Balázs, Klem Viktor, Nagy Dániel Viktor, Marofka Mátyás és Szabó Simon játssza. A darab bemutatója december 21-én lesz.

Az évad második felében is két premiert tartanak, amelyek közül az első az I. világháború kitörésének századik évfordulójához kapcsolódik. A színház készülő előadása Forgács Péter rendezésében az elmúlt száz évről szól, több szálon futó, izgalmas családtörténet keretében, amelynek szerzője Kőrösi Zoltán. Ezen kívül terveznek még egy bemutatót a 011 Alkotócsoporttal közösen, Radnai Márk rendezésében.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház rómeó és júlia

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.