Színház

Nyolc szoba, nyolc történet az emberi élet végéről

2020.10.15. 09:20
Ajánlom
Melyikünk ne játszott volna el a gondolattal, hogy mi lesz, ha egyszer távozik az élők sorából? A Rimini Protokoll Nachlass című előadása ezt a témát járja körül meglepően izgalmas módon a Trafóban október 15-étől.

CAFeBUdapest201015-18_Rimini_Prokoll_Nachlass_002_c_Mathilda_Olmi-092016.jpg

Rimini Protokoll: Nachlass (Fotó/Forrás: Samuel Rubio / CAFe Budapest)

Vajon mi marad utánunk, ha meghalunk? És ha a halál az élet része, vajon miért olyan pokolian nehéz beszélnünk róla? Szentségtörés-e megtervezni a búcsút? A német színházi szcéna egyik legegyedibb színfoltjának számító rendezőcsoport, a Rimini Protokoll nem először merészkedik a tabuk világába:

formabontó és kultikus alkotások egész sorát hozták már létre, amelyek közül többet a magyarországi közönségnek is láthatott.

Blaiberg and sweetheart19 című produkciójuk – amelyhez budapesti anyaggyűjtésük során itteni orvosokkal és szívátültetett emberekkel is beszélgettek – például az internetes társkeresők és a szívátültetés szélsőséges és sajátos világait egymásra vetítő kísérlet volt.

Nachlass (jelentése hagyaték) című előadásukkal most nem kisebb dologra vállalkoztak, minthogy megértsék, hogy miben áll az örökségünk, hogyan rajzolható körül az, amit az elmenők az itt maradókra hagynak: netán a tárgyak, a gondolatok, esetleg az emlékek szintjén? A társulat CAFe Budapestre érkező produkciója nyolc szobában, nyolc valódi történeten keresztül közelít a kérdéshez.  De – és itt jön a legérdekesebb fordulat – nem színészekkel!

A dokumentumszínháznak ugyanis egyik fő ismérve, hogy úgynevezett experteket szerepeltet az előadásaiban, akik a színház felől nézvést ugyan „civilnek” számítanak, de az adott témának nagyon is szakértői: vagy azért, mert szakmai ismeretekkel rendelkeznek róla vagy azért, mert személyes tapasztalataik megosztása révén segítik a közös gondolkodást. A Rimini Protokoll történetében egyébként már olyan is előfordult, hogy kétszáz civil emberrel játszattak el szóról szóra egy bonni parlamenti ülést…

CAFe201015-18_Rimini_Prokoll_Nachlass_006_c_Samuel_Rubio-092016.jpg

Rimini Protokoll: Nachlass (Fotó/Forrás: Samuel Rubio / CAFe Budapest)

Stefan Kaegi és csapata a mostani előkészítő munka során nyolc olyan személyt választott ki, akik bár más-más indíttatásból, de úgy határoztak, tudatosan felkészülnek a távozásukra. És hihetetlen, de ezek az emberek – bár testi valójukban nem jelennek meg, és többen közülük már nincsenek is köztünk – megosztják velünk, mit szeretnének vagy szerettek volna az utókorra hagyni, milyen érzésekkel készültek az elmúlásra, és hittek-e abban, hogy haláluk után várja őket valami más.

Mindannyian kaptak egy szobát, ami sokkal többet árul el róluk, mint egy egyszerű temetői síremlék, mi pedig ezekbe a szobákba nyerhetünk bebocsátást.

 A Nachlass éppen ezért nem annyira színházi előadás vagy installáció, sokkal inkább egy páratlan ajándék és egy kivételes lehetőség, hogy a halált övező tabukról őszintén és bizony a humort sem nélkülözve beszéljünk. Stefan Kaegi szavaival élve: „Az előadás egyben az élet portréja: érdekes, izgalmas embereket ismerünk meg, akik elég bátrak voltak, hogy szembenézzenek a halállal.”

További információ és jegyvásárlás ide kattintva>>>

CAFe Budapest – kortárs kultúra tizenhét napon át

Kapcsolódó

CAFe Budapest – kortárs kultúra tizenhét napon át

Miért fontos a kreativitás a kihívásokkal teli időkben? Hogyan kínál új perspektívákat és teremt lehetőséget a közös gondolkodásra a kortárs művészet itt, most, ma? A régió és az ősz egyik legfontosabb összművészeti eseménysorozata, a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál pontosan ezekre a kérdésekre keresi a választ 2020. október 9-től 17 napon át, számtalan műfajban, izgalmasabbnál izgalmasabb helyszíneken, szerte a fővárosban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Zenés színház

Ingyen látható a Macskák londoni előadása az online térben

Bemutatásának 40. évfordulóján a The Show Must Go On Youtube-csatornája ingyenesen közvetíti Andrew Lloyd Webber kultikus darabját, a Macskákat.
Vizuál

KÉP-regény: A Gyilkos tó kémiája

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Gyilkos-tónál megélt pálinka-történeteket mesélt.
Zenés színház

Idén is díjazták a nemzetközi operaélet legjobbjait

Online díjátadón jelentették be az Opera Awards győzteseit, akik a 2020/21-es évadban nyújtott teljesítményük alapján érdemelték ki a díjat.
Vizuál

Új kiállítótérrel bővül a Virág Judit Galéria

Rippl-Rónai, Bortnyik és Munkácsy remekművei láthatók a május 15-én nyíló, csaknem 400 négyzetméteres területtel kibővülő Virág Judit Galériában, ahol a 105 kortárs és 157 klasszikus művet felvonultató új aukciós tárlat is megtekinthető.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

„Az embereknek nevetésre van szükségük” – A hétköznapok hőseit jutalmazta a Vörösmarty Színház

Július közepétől újra várja közönségét a Vörösmarty Színház. Ám lesznek olyanok, akik már kicsit korábban is elmehetnek a teátrumba: ők azok a hősök, akik nap mint nap, a legnehezebb időszakban, és azon túl is helyt állnak. Különleges akcióval köszönte meg a székesfehérvári társulat a Fejér megyei mentődolgozóknak az emberfeletti munkát, amelyet értünk tesznek.
Színház ajánló

Nyári színház négy helyszínen, visszatérnek A Pál utcai fiúk is

Komédiák, bohózatok, visszatérő színésznő, szerelem, mámor, Grund és stand up, mert ehhez van kedvünk. Idén nyáron a Vörösmarty Színház négy helyszínen várja közönségét.
Színház ajánló

Influenszerszövegeket mondanak a Katona színészei

„A téma az utcán hever” mondás különösen igaz a Katona József Színház és a Compact TV közös produkciójára, a társulat tagjai ugyanis a Monológ című új performanszukban interneten fellelt humoros, elgondolkodtató és provokatív szövegeket mondanak el – monológként.
Színház hír

Nyárindító improvizációs hétvégével várja az érdeklődőket a Momentán Társulat

Az improvizációs színházi előadások, sport- és családi programok mellett workshopokat és mini fenntarthatósági vásárt is szervez a Momentán Társulat. A június 11. és 13. között megrendezésre kerülő eseménysorozat új inspirációkat, szórakozást, pozitív életérzést és kreatív kikapcsolódást ígér a látogatóknak.
Színház hír

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.