Színház

Nyolcvan éve született Szemes Mari

2012.05.07. 10:36
Ajánlom
Kossuth-díjas színésznő, kiváló művész1932. május 7-én született Sasváron, a mai Sastínban, Szlovákiában. A fényes szelek nemzedékével kapott lehetőséget ő is a vele született színészi tehetség kibontakoztatására.

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán Gellért Endre tanítványa volt, később azt vallotta: Gellértnek köszönhette, hogy színésszé lehetett. Már főiskolásként játszhatta Ilmát a Csongor és Tündében és lehetett a Liliomfi Erzsikéje. 1952-ben olyan művészekkel együtt diplomázott, mint Soós Imre, Psota Irén, Berek Kati, Váradi Hédi, Hacser Józsa, Horváth Teri. Szegedre szerződött, majd a Petőfi Színház tagja lett, három évtizeden át játszott a József Attila Színházban, pályáját a Nemzeti Színház társulatában fejezte be.

Sokszínű tehetség volt, palettája a legtragikusabb árnyalatoktól (Göncz Árpád: Magyar Médeia) a vígjátékig (a dajka Shakespeare Rómeó és Júliájában) és az operettig terjedt. Játszott királynőt (I. Erzsébet Robert Bolt: Éljen a királynő című drámájában) és munkásasszonyt, (Pék Mária Fejes Endre Rozsdatemetőjében), egyformán hitelesen. Maradandó alakítása volt Kertész Ákos Névnap című drámájának Ilonja és Larissza Osztrovszkij A hozomány nélküli menyasszony című darabjában. További fontos szerepei: Canina (Jonson: Volpone), Kata (Shakespeare: A makrancos hölgy), Pólika (Móricz Zsigmond: Nem élhetek muzsikaszó nélkül), Elizabeth (Miller: A salemi boszorkányok), Peacockné (Brecht-Weill: Koldusopera), Lovasné (Csurka István: Nagytakarítás), Gondos Eszter (Tamási Áron: Énekes madár). Személyiségének és szerepformálásának varázslata volt, mindezt tetézte jellegzetes, különös alt hangja.

Szemes Mari számos magyar filmben állt a felvevőgép elé, de igazi főszerep nem jutott számára. Volt cselédlány (A harangok Rómába mentek), munkásasszony (Égre nyíló ablak), korcsmárosné (Kakuk Marci), nagymama (Napló gyermekeimnek). Egyik legemlékezetesebb alakítása volt Iboly, az átkozódó cigányasszony Mihályfi Imre 1985-ben forgatott Átok és szerelem című zenés tévéjátékában.

Kiváló humorérzékkel rendelkezett, számos tévés és rádiós kabaréjelenetben közreműködött, ezek közül talán a legemlékezetesebb egy Csehov-paródia, a Ványadt bácsi, valamint a Schütz Ilával előadott Csirágné és Hanákné jelenet. Szemes Mari művészi munkáját számos rangos kitüntetéssel ismerték el. Két alkalommal, 1960-ban és 1970-ben kapott Jászai Mari-díjat, 1979-ben kiváló művész lett, a Kossuth-díjat 1985-ben vehette át. Hosszan tartó, súlyos betegség után 56 évesen hunyt el Budapesten 1988. december 10-én. Emléktábláját május 7-én a XIII. kerületi Katona József utcában avatják fel.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Wagner istenek nélkül – kritikaszemle a bayreuthi Ringről

Bár eredetileg 2020-ra tervezték, a pandémia miatt csak idén találkozhatott a közönség Valentin Schwarz osztrák rendező új Ring-produkciójával. A közönség részéről heves elutasítással fogadott előadásoknak a sajtó erényeit és hibáit is kiemelte.
Plusz

Ilyen volt a Sziget Fesztivál első két napja – Galéria

Szabadság, buli, önfeledt szórakozás, némi kultúrával megspékelve – a Sziget idén is hozza a formáját, a fesztiválozók pedig nagyon várták mindezt, főleg két év kihagyás után. Fura jelmezekbe bújt fiatalokból most sincs hiány, mindenki barátságos, és nagy csodálkozásunkra földön fetrengő fesztiválozókból is jóval kevesebbet láttunk, mint néhány évvel ezelőtt.
Színház

29 éves korában elhunyt Uszléber Ádám színpadtechnikus

A Komáromi Jókai Színház munkatársát hosszú betegség után, tragikusan fiatalon érte a halál – tudatta Facebookon a teátrum.
Jazz/World

Cseh Tamás-emléknapot szerveznek Bakonybélen

Soha nem hallott dalok is elhangzanak augusztus 13-án Bakonybélen, az Énekmondók emlékezete című rendezvényen, amelyet Cseh Tamás zenész-énekes tiszteletére rendeznek meg. 
Vizuál

Elsőként Budapesten látható a rasszizmus elleni vándorkiállítás

A rasszizmus és a radikalizáció elleni harc fontosságára hívja fel a figyelmet egy bécsi vándorkiállítás, amely augusztus 23-tól lesz látható a budapesti Holokauszt Emlékközpontban. Az Osztrák Történelem Háza (hdgö) tárlatát a nagy nemzetközi sikerre való tekintettel világkörüli útra indították. "A radikalizáció bécsi modellje. Ausztria és a Soá" című kiállítást elsőként Budapesten mutatják be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

29 éves korában elhunyt Uszléber Ádám színpadtechnikus

A Komáromi Jókai Színház munkatársát hosszú betegség után, tragikusan fiatalon érte a halál – tudatta Facebookon a teátrum.
Színház felhívás

Alternatív színházi képzés vihet közelebb önmagunkhoz

A TIM Stúdió tréningjeinek résztvevői olyan szituációkat játszanak el, amelyek által újragondolhatják határaikat és színházi gyakorlatot szerezhetnek. A 2022/23-as évad jelentkezési időszaka már elindult.
Színház hír

Superbrands díjjal tüntették ki a Szegedi Szabadtéri Játékokat

A független szakértőkből álló zsűri idén másodszorra tüntette ki Magyarország legnagyobb szabadtéri színházát, így a Szegedi Szabadtéri Játékok tíz év után ismét Superbrands díjas.
Színház ajánló

Tizedszer is Színházi Szemle a Városmajorban

A közönség és a szakma által is kedvelt és elismert Városmajori Színházi Szemle versenyprogramja idén kibővült: augusztus 27. és szeptember 10. között hét nagyszerű vidéki és határon túli, valamint egy fővárosi, független előadás mutatkozik be a budapesti közönségnek.
Színház ajánló

Már próbálják a Koronázási Szertartásjátékot Székesfehérváron

Utoljára koronáznak Árpád-házi királyt a Nemzeti Emlékhelyen Székesfehérváron, III. András halálával ugyanis lezárult a magyar történelem egy korszaka.