Színház

Oberfrank Pál a veszprémi színház élén

2010.01.20. 13:29
Ajánlom
Kilenc szavattal egyhangú döntést hozott a Veszprémi Petőfi Színház igazgatói pályázatait véleményező szakmai bizottság, a megyeházán, január 19-én.

Dr. Horváth Zoltán, a megyei önkormányzat személyügyi referense tájékoztatta a bizottságot, arról, hogy a pályázat formai követelményeinek mindkét pályázó megfelel. A tagok kifejtették véleményüket a pályázók írásos anyagáról, illetve a színház Közalkalmazotti Tanácsa és szakszervezete képviselői ismertették az intézményen belüli szavazások eredményét. A bizottság egyenként hallgatta meg a pályázókat, akik legfeljebb 20 perces szóbeli kiegészítési lehetőséget kaptak, majd kérdésekre válaszoltak. A meghallgatás után a bizottság tagjai egyenként kifejtették véleményüket a pályázatokról, illetve a pályázókról, majd az alábbi összegzést fogalmazták meg.

Oberfrank Pál pályázata egy megkezdett, létező, sikeresnek bizonyult út folytatására épül, illetve ennek szándékát fogalmazza meg. Pályázata figyelembe veszi a megye, a város adottságait, elvárásait. Személyében látja a szakmai bizottság a konszolidált működés, egy sikeres népszínház megvalósításának garanciáját. Sopsits Árpád pályázatát szakmailag erősnek és pontosnak ítélte a bizottság, amelyet személyes meghallgatása is erősített, ugyanakkor pályázati koncepciója nem felel meg egy veszprémi nagyságrendű színház lehetőségeinek, nem veszi figyelembe sem a közönség, sem a fenntartó elvárásait.

A szavazással a bizottság 9 igen szavazattal Oberfrank Pál megbízását javasolja a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének. A színházban tegnap, a társulat előtti meghallgatás után az alábbi szavazási eredmények születtek: a közalkalmazottak részéről 94-ből megjelent 51-en. Oberfrank Pálra 47, míg Sopsits Árpádra 4 szavazat érkezett. A Színházi Dolgozók Szakszervezete részéről a 88-ból megjelentek 50-en, Oberfrank Pálra 46, Sopsits Árpádra 4 szavazatot adtak le.

A szakmai bizottság tagjai:

Blaskó Balázs, színész - Egri Gárdonyi Géza Színház

Kerényi Miklós Gábor, igazgató - Budapesti Operettszínház

Megyeri László, szakmai tanácsadó - Előadó-művészeti Iroda, OKM

Nagy Viktor, igazgató - Győri Nemzeti Színház

Szakonyi Zsófia, színházi referens - Művészeti Főosztály, OKM

Németh Ferenc, akusztikus tárvezető - Veszprémi Petőfi Színház, Közalkalmazotti Tanács

Tóth Attila, világosító - Veszprémi Petőfi Színház, Színházi Dolgozók Szakszervezete

Talabér Márta, alelnök - Veszprém Megyei Önkormányzat

Dr. Hermann István, a Kulturális, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottság elnöke - Veszprém Megyei Önkormányzat

Levezető elnök: Nagy Viktor.

Oberfrank Pál szakmai önéletrajz 1964. május 3-án született Budapesten. Középiskolai tanulmányait a budapesti Piarista Gimnáziumban végezte, ahol szerepelt a diák-színjátszókör előadásain a Piarista Színpadon. 1986-ban elvégezte a Külkereskedelmi Főiskola áruforgalmi szakát francia-angol tagozaton, majd mégis a színművészetet választotta. Főiskola előtt a Nemzeti Színház stúdiósa, Bodnár László utolsó tanítási évében. 1987-ben sikeresen felvételizett Marton László osztályába, 1991-ben szerzett színészdiplomát. 1991-2008 között a Vígszínház tagja, jelenleg szabadúszó.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.
Színház

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.
Vizuál

Csúnya varázs - Budapesti fényképek az 1930-as években

Az éjszakai fényképezés és a „varázsosítás” összefüggése - erről ír a FényképTár mai részében Tomsics Emőke, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.
Vizuál

A festő, akinek lakását és öltözködését is utánozták a bécsiek

Tökéletesen megtestesítette a romantikus művész ideálját tehetségével és fényűző életmódjával, pedig állítólag hihetetlenül félénk volt. Hans Makart művészete a szecesszió előfutára lett, Gustav Klimt rajongott a munkáiért.
Klasszikus

A budapestieknek szerenádozik a Fesztiválzenekar

Több mint 200 lakóházba látogatnak el a Budapesti Fesztiválzenekar kamaraformációi júniusban Budapesten. Ingyenes szerenáddal készülnek a fővárosiaknak, mert hisznek benne, hogy a járvány idején is szükség van zenére. Nyissák ki az ajtókat, ablakokat, és engedjék be otthonaikba az élő muzsikát!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.
Színház hír

Ujj Mészáros Károly rendezi az Orlai Produkciós Iroda és a Szentendrei Teátrum közös előadását

Didier Caron Hamis hang című drámájának augusztus végi bemutatójával indul az Orlai Produkciós Iroda 2020/2021-es évada. A fordulatokkal teli, felkavaró kortárs francia darab Vasvári Csaba és Nagy Dániel Viktor előadásában látható.
Színház hír

Boeing, Boeing, Koccanás és Mágnás Miska – Évadot hirdetett a Vörösmarty Színház

Ami félbetört, azt összeillesztjük – hangsúlyozta Szikora János igazgató a Vörösmarty Színház online évadzáróján május 28-án. A rendhagyó virtuális találkozón a társulat művészeti vezetése ismertette a 2020/21-es évad bemutatóit is.
Színház hír

Elmaradnak a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri előadásai

Az idei évre meghirdetett előadásokat jövőre rendezik meg a Dóm téren. Azoktól a nézőktől, akik megtehetik, azt kérik, ne váltsák vissza belépőjüket, ezzel támogatva a fesztivált.
Színház hír

Újra járhatunk szabadtéri előadásokra, de a fesztiválokra még várnunk kell

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet többek között színházi előadásra, mozira, cirkuszra, valamint könyvszakmai rendezvényre vonatkozik.