Színház

Oberfrank Pál a veszprémi színház élén

2010.01.20. 13:29
Ajánlom
Kilenc szavattal egyhangú döntést hozott a Veszprémi Petőfi Színház igazgatói pályázatait véleményező szakmai bizottság, a megyeházán, január 19-én.

Dr. Horváth Zoltán, a megyei önkormányzat személyügyi referense tájékoztatta a bizottságot, arról, hogy a pályázat formai követelményeinek mindkét pályázó megfelel. A tagok kifejtették véleményüket a pályázók írásos anyagáról, illetve a színház Közalkalmazotti Tanácsa és szakszervezete képviselői ismertették az intézményen belüli szavazások eredményét. A bizottság egyenként hallgatta meg a pályázókat, akik legfeljebb 20 perces szóbeli kiegészítési lehetőséget kaptak, majd kérdésekre válaszoltak. A meghallgatás után a bizottság tagjai egyenként kifejtették véleményüket a pályázatokról, illetve a pályázókról, majd az alábbi összegzést fogalmazták meg.

Oberfrank Pál pályázata egy megkezdett, létező, sikeresnek bizonyult út folytatására épül, illetve ennek szándékát fogalmazza meg. Pályázata figyelembe veszi a megye, a város adottságait, elvárásait. Személyében látja a szakmai bizottság a konszolidált működés, egy sikeres népszínház megvalósításának garanciáját. Sopsits Árpád pályázatát szakmailag erősnek és pontosnak ítélte a bizottság, amelyet személyes meghallgatása is erősített, ugyanakkor pályázati koncepciója nem felel meg egy veszprémi nagyságrendű színház lehetőségeinek, nem veszi figyelembe sem a közönség, sem a fenntartó elvárásait.

A szavazással a bizottság 9 igen szavazattal Oberfrank Pál megbízását javasolja a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének. A színházban tegnap, a társulat előtti meghallgatás után az alábbi szavazási eredmények születtek: a közalkalmazottak részéről 94-ből megjelent 51-en. Oberfrank Pálra 47, míg Sopsits Árpádra 4 szavazat érkezett. A Színházi Dolgozók Szakszervezete részéről a 88-ból megjelentek 50-en, Oberfrank Pálra 46, Sopsits Árpádra 4 szavazatot adtak le.

A szakmai bizottság tagjai:

Blaskó Balázs, színész - Egri Gárdonyi Géza Színház

Kerényi Miklós Gábor, igazgató - Budapesti Operettszínház

Megyeri László, szakmai tanácsadó - Előadó-művészeti Iroda, OKM

Nagy Viktor, igazgató - Győri Nemzeti Színház

Szakonyi Zsófia, színházi referens - Művészeti Főosztály, OKM

Németh Ferenc, akusztikus tárvezető - Veszprémi Petőfi Színház, Közalkalmazotti Tanács

Tóth Attila, világosító - Veszprémi Petőfi Színház, Színházi Dolgozók Szakszervezete

Talabér Márta, alelnök - Veszprém Megyei Önkormányzat

Dr. Hermann István, a Kulturális, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottság elnöke - Veszprém Megyei Önkormányzat

Levezető elnök: Nagy Viktor.

Oberfrank Pál szakmai önéletrajz 1964. május 3-án született Budapesten. Középiskolai tanulmányait a budapesti Piarista Gimnáziumban végezte, ahol szerepelt a diák-színjátszókör előadásain a Piarista Színpadon. 1986-ban elvégezte a Külkereskedelmi Főiskola áruforgalmi szakát francia-angol tagozaton, majd mégis a színművészetet választotta. Főiskola előtt a Nemzeti Színház stúdiósa, Bodnár László utolsó tanítási évében. 1987-ben sikeresen felvételizett Marton László osztályába, 1991-ben szerzett színészdiplomát. 1991-2008 között a Vígszínház tagja, jelenleg szabadúszó.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Vizuál

Elhunyt I. M. Pei, a Louvre üvegpiramisának tervezője

A kínai-amerikai építész 102 éves volt. Ő tervezte a Louvre üvegpiramisát és a washingtoni National Gallery of Art épületét is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház új évad

Operagála köszönti az 50 éves Szentendrei Teátrumot

Öt saját bemutatót és számos előadást kínál új évadában a Szentendrei Teátrum, amely idén ünnepli ötvenéves fennállását. A születésnapi operagálát Szentendre főterén rendezik meg, az évad háziasszonya Gubik Petra.
Színház hír

A Kodály-módszerről szóló Vecsei–Vidnyánszky-darab is látható lesz jövőre a Nemzetiben

Tíz bemutatót tervez a jövő évadban a Nemzeti Színház, ahol Eirik Stubo, David Doiasvili, Szász János, Andrzej Bubien, Berettyán Nándor, Márkó Eszter és ifj. Vidnyánszky Attila rendezését is láthatja a közönség.
Színház magazin

Csehov-hősnőbe oltott Tündekirálynő – Cate Blanchett 50

A színpadon és a filmvásznon mutatott teljesítményével is számos díjat kiérdemelt, ő az egyetlen színésznő, akit ugyanazért a szerepért kétszer is Oscar-díjra jelöltek. Május 14-én töltötte be ötvenedik életévét Cate Blanchett.
Színház gyász

Elhunyt Vass Éva színésznő, Gábor Miklós özvegye

85 éves korában vasárnap elhunyt Vass Éva kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész.
Színház klasszik rádió

A vágyvillamos zakatol a Fidelio Klasszik következő adásában

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása május 11-én 10 órától hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Bagó Bertalannal, Havasi Zoltánnal, Kollmann Szilviával és Serfőző Krisztinával.