Színház

Óbuda idén is a kultúra városa lesz

2014.02.28. 14:00
Ajánlom
Szabadtéri programokkal, kulturális eseményekkel és évfordulókhoz kapcsolódó megemlékezésekkel várja idén is az érdeklődőket Budapest történelmi kerülete. A Flórián mozit a tervek szerint az Óbudai Danubia Zenekar veheti birtokba azzal a hosszútávú céllal, hogy kulturális és komoly zenei centrummá váljon.

"Bátran nevezhetjük Óbudát a kultúra városának" - hangsúlyozta Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere a városrész éves kulturális programjait ismertető budapesti sajtótájékoztatón. Az önkormányzat kulturális programokra szánt tavalyi kiadása meghaladta az éves költségvetés három százalékát. A kerület vezetése összesen mintegy 800 millió forintot fordított kultúrára. Az összeg magába foglalja az új intézmények kialakítását és a felújításokat is.

DF05E5C2-E256-41A8-9F3A-91AF1A0FB761

Óbuda Napja - Kék Duna Szalonzenekar

Az idei programokkal kapcsolatban kifejtette, hogy a kiállítások és a koncertek mellett az elmúlt év tendenciájához hasonlóan több szabadtéri program szerepel a kínálatban. Mint kiemelte, az év egyik fontos célkitűzése a kerület meglévő épületeinek fenntartása és fejlesztése, emellett pedig új szolgáltatások és intézmények létrehozása. Ennek keretében az óbudai Fő téren egy új kulturális információs központot alakítanak ki és két új, idősek számára fenntartott klub működtetése is szerepel a tervek között. Az önkormányzat tulajdonában lévő Flórián mozit az Óbudai Danubia Zenekar veheti birtokba azzal a hosszútávú céllal, hogy kulturális és komoly zenei centrummá váljon. A tervek szerint megkezdődik a Zichy-kastély északi szárnyának fejlesztése is, ahol főleg kortárs művészeti programok kapnak majd helyet.

Az évfordulók közül a holokauszt-emlékévről kiállításokkal és koncertekkel emlékeznek meg, az I. világháború kitörésének centenáriuma alkalmából pedig a kerület háborús szobrait és emlékeit állítják helyre. A gázgyári lakótelep százéves évfordulójára is több programot kínálnak, és a tervek szerint megkezdődik a területet fejlesztése is - tette hozzá a polgármester. Az önkormányzat költségvetéséből felújítják a kiscelli kálváriánál lévő Golgota-szoborcsoportot és megújul a kerület zsinagógája is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Zenés színház

Kovács János az Operaház korrepetitorainak munkáját méltatta

"Szívből gratulálok nagyszerű billentyűs kollégáimnak" - írja.
Klasszikus

Jascha Heifetz ujjai lassított felvételen: ezért volt ő a 20. század Paganinije!

A filmrészlet az 1951-es Of Men and Music című portréból megmutatja, hogy a mindig tökélyre törekvő Heifetz milyen technikás játékos volt.
Klasszikus

Lehet, hogy hiába gyakorolsz, minden a genetikán múlik

Sokan úgy tartják, hogy a kimagasló eredményekhez gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás kell. Nos, ez nem igaz, sokkal több múlik a genetikán.
Könyv

Kukorelly Endre egymillió forintot ajánlott fel a Baumgarten-díj visszaállítására

Az író közösségi finanszírozásból javasolja a díj felélesztését, reagálva a nemzeti ünnepen kiosztott állami kitüntetések körüli visszásságokra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Mácsai Pál: „Az egypercesek nem csak intellektuális sziporkák”

Egy nemrégiben tartott irodalmi beszélgetés egyik vendége Örkény István „magyar hangjának” nevezte Mácsai Pált. Az Azt meséld el, Pista! című monológot huszonhárom éve adja elő a legkülönbözőbb helyszíneken. A Zsidó Művészeti Napokra is Örkény-esttel készül.
Színház ajánló

Őszi szonáta Udvaros Dorottyával - Utoljára a Thália színpadán

Az Ingmar Bergman híres filmjének első forgatókönyvéből készült Őszi szonáta című előadás utoljára kerül műsorra a Thália Színházban, március 22-én.
Színház magazin

„Az erőszak nem olyan dolog, amivel haknizik az ember”

Ezzel a mondattal világította meg Veiszer Alinda az abúzust átélők hallgatásának okát. A Jó kérdés, a Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat sorozata márciusban a színházi erőszak témáját járta körül. A beszélgetés, amelynek vendégei dr. Bánki György pszichiáter, publicista, Létay Dóra színművész és Máté Gábor színművész, rendező, színházigazgató, egyetemi tanár voltak, nem csupán és nem is elsősorban a #metoo-ról, hanem a hatalmi helyzetekről, egészségtelen szituációkról szólt.
Színház voith ági

Zongoraművésznek taníttatták, mégis inkább édesanyja nyomdokaiba lépett – Voith Ági 75 éves

Már debütáló előadása, A kaktusz virága megmutatta komikusi és zenei tehetségét, partnere pedig későbbi férje, Bodrogi Gyula volt. Március 17-én ünnepli hetvenötödik születésnapját Voith Ági Jászai Mari-díjas színésznő. 
Színház józsef attila színház

Fehér Anna és Létay Dóra is állami kitüntetésben részesült

Március 15-ei nemzeti ünnep alkalmával a József Attila Színház két színművésze is állami elismerésben részesült. Fehér Anna Érdemes Művész-díjához és Létay Dóra Jászai Mari-díjához is gratulálunk.