Színház

Óbuda idén is a kultúra városa lesz

2014.02.28. 14:00
Ajánlom
Szabadtéri programokkal, kulturális eseményekkel és évfordulókhoz kapcsolódó megemlékezésekkel várja idén is az érdeklődőket Budapest történelmi kerülete. A Flórián mozit a tervek szerint az Óbudai Danubia Zenekar veheti birtokba azzal a hosszútávú céllal, hogy kulturális és komoly zenei centrummá váljon.

"Bátran nevezhetjük Óbudát a kultúra városának" - hangsúlyozta Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere a városrész éves kulturális programjait ismertető budapesti sajtótájékoztatón. Az önkormányzat kulturális programokra szánt tavalyi kiadása meghaladta az éves költségvetés három százalékát. A kerület vezetése összesen mintegy 800 millió forintot fordított kultúrára. Az összeg magába foglalja az új intézmények kialakítását és a felújításokat is.

DF05E5C2-E256-41A8-9F3A-91AF1A0FB761

Óbuda Napja - Kék Duna Szalonzenekar

Az idei programokkal kapcsolatban kifejtette, hogy a kiállítások és a koncertek mellett az elmúlt év tendenciájához hasonlóan több szabadtéri program szerepel a kínálatban. Mint kiemelte, az év egyik fontos célkitűzése a kerület meglévő épületeinek fenntartása és fejlesztése, emellett pedig új szolgáltatások és intézmények létrehozása. Ennek keretében az óbudai Fő téren egy új kulturális információs központot alakítanak ki és két új, idősek számára fenntartott klub működtetése is szerepel a tervek között. Az önkormányzat tulajdonában lévő Flórián mozit az Óbudai Danubia Zenekar veheti birtokba azzal a hosszútávú céllal, hogy kulturális és komoly zenei centrummá váljon. A tervek szerint megkezdődik a Zichy-kastély északi szárnyának fejlesztése is, ahol főleg kortárs művészeti programok kapnak majd helyet.

Az évfordulók közül a holokauszt-emlékévről kiállításokkal és koncertekkel emlékeznek meg, az I. világháború kitörésének centenáriuma alkalmából pedig a kerület háborús szobrait és emlékeit állítják helyre. A gázgyári lakótelep százéves évfordulójára is több programot kínálnak, és a tervek szerint megkezdődik a területet fejlesztése is - tette hozzá a polgármester. Az önkormányzat költségvetéséből felújítják a kiscelli kálváriánál lévő Golgota-szoborcsoportot és megújul a kerület zsinagógája is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Kurtág Márta

Kurtág György felesége és ihletőtársa, Kurtág Márta zongoraművész 92 éves volt. A hírt az Editio Musica Budapest és a Slipped Disc tette közzé, továbbá a Budapest Music Center Információs Központjának oldalán is megjelent az elhalálozás dátuma.
Vizuál

Juliette Binoche, Bill Murray, Edward Norton új filmjeivel kezdődik a Titanic Fesztivál

Sztárparádéval nyílik meg október 21-én, hétfőn a 26. Titanic Filmfesztivál, amelynek két helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház és a budapesti Francia Intézet lesz.
Könyv

Az író, akinek első kisregénye miatt sajtóper indult

Dolgozott textilkereskedésben, volt bélyegkereskedő és nyelvtanár is.1894. október 18-án született Déry Tibor, a 20. századi magyar próza egyik jelentős képviselője. 
Színház

Izgalmas utazás nézőnek és alkotónak egyaránt – Bűn és bűnhődés premier

Závada Pál a székesfehérvári Vörösmarty színház felkérésére írt új színpadi adaptációt Dosztojevszkij világhírű regényéből, a Bűn és bűnhődésből, amelynek bemutatója október 16-án volt a Kozák András Stúdióban. Hargitai Iván rendezésének köszönhetően a különleges előadás tapintás-közelbe hozza egy „társadalomellenes” tett természetrajzát.
Vizuál

A tavalyi év eseményei a világ legjobb képein

Nézd meg, mi történt a világban tavaly! Október 23-ig megtekinthető a tárlat a Magyar Nemzeti Múzeumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

To be, or not to be - Benedict Cumberbatch Hamletként tér vissza az Urániába

Decemberben újra látható az Uránia történetének egyik legnépszerűbb színházi közvetítése, a londoni Barbican Színház Hamlet előadása, főszerepben Benedict Cumberbatch-al. 
Színház ajánló

Izgalmas utazás nézőnek és alkotónak egyaránt – Bűn és bűnhődés premier

Závada Pál a székesfehérvári Vörösmarty színház felkérésére írt új színpadi adaptációt Dosztojevszkij világhírű regényéből, a Bűn és bűnhődésből, amelynek bemutatója október 16-án volt a Kozák András Stúdióban. Hargitai Iván rendezésének köszönhetően a különleges előadás tapintás-közelbe hozza egy „társadalomellenes” tett természetrajzát.
Színház hír

Meddig mehetünk el a hazugságban? – Kaktuszvirág a Belvárosi Színházban

Broadway komédiával indítja a decembert az Orlai Produkciós Iroda. Abe Burrows világhírű darabja, a Kaktuszvirág Novák Eszter rendezésében, Kovács Patrícia és Ötvös András főszereplésével készül.
Színház hír

Kovalik Balázs Térey-darabot rendez az Örkényben

Megkezdődtek a Lót – Szodomában kövérebb a fű próbái az Örkény Színházban. A bemutatót december 20-án tartják a nagyszínpadon.
Színház ajánló

Egy lebilincselő óra Dragomán Györggyel

Beszélgetni jó. Főleg, ha érdekel is minket a másik. A gondolatai. Az élete. Ő maga. Huszárik Katát pedig nemcsak érdekelte Dragomán György, hanem egyenesen lebilincselte. Ahogy a JaSZalon közönségét is.