Színház

Oda kéne menni egy bőrönddel

2010.08.24. 10:00
Ajánlom
Ötvös András három alkalommal is színpadra lépett a POSzT-on. A két egri és az egy örkényes előadásban nyújtott alakításait a szakmai zsűri a legjobb harminc év alatti színésznek járó díjjal honorálta.

- Nyár közepén járunk: hogy telik?

- Bányai Miklóssal és Gigor Attilával már két éve foglalkozunk gyerekekkel Kecskeméten egy nemzetközi gyerektábor keretein belül. A Képzelet Rehabilitációs Intézettel azt szeretnénk bebizonyítani nekik, hogy a számítógépes játékokon túl mi mindennel lehet játszani, és például bármiből össze lehet rakni egy előadást két hét alatt.

3171C1C3-43A2-47FC-9885-2CEC66E16091

Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése - Ötvös András (Örkény Színház - fotó: SzoFi)

- Tanítotok is?

- Főleg az improvizációra koncentrálunk, de igyekszünk átadni azt a tudást, amit különböző worshopokon szedtünk össze Kovalik Balázstól, Schilling Árpádtól... Olyan gyakorlatokat csinálunk, amiket mi az egyetemen tanultunk. Szeretnénk arról beszélni, hogy a színház ilyen is tud lenni. Ezek a gyerekek többnyire moziba járnak, vagy esetleg láttak néhány musicalt, ami nem lebecsülendő, de megmutatunk nekik egy másfajta ízlést is. Külön kellékeket és díszletet nem lehet használni, abból dolgozunk, ami a helyszínen adott. A lényeg, hogy a végén róluk szóljon az előadás. Idén „Nyúlformance" lett a címe, mert a laktanya-komplexumban, ahol dolgoztunk, ottmaradt a sarokban egy plüssnyúl. És valahogy azzal könnyebb volt játszani. Olyasmi történhetett, mint amit Polcz Alaine írt le: egy pici gyerek neked nem mondja el, ha valami trauma érte, de egy kesztyűbábnak igen. Nálunk ez a nyúl jelentette a hidat. Ez előtt Spanyolországban egy fesztiválon játszottuk a Homburg herceget, ott búcsúztattuk az előadást, mert nem lesz belőle több. Mégelőtte pedig, rögtön a POSzT után Egerben összeraktuk Csiky Gergelytől a Proletárokat. Gyakorlatilag június végén volt a főpróbahetünk, de meg kellett csinálni, mert Máté Gábor ősszel a Katonában kezd, és nem fog ráérni. És nekünk is lesz előtte egy másik bemutatónk. Mindenesetre ezt bepróbáltuk sminkkel, díszlettel, jelmezzel. Nem tudom, mi lesz belőle, több hónap kihagyás után.

- Nem volt még ilyenben részed?

- Nem, de nagyon érdekel, hogy mi fog visszajönni. Most maradt egy hónapom, amikor semmit nem akarok csinálni. Hét bemutatóm volt a tavalyi évadban, és két előadásba kellett beugranom Egerben.

- Hét? Az évad mondjuk kilenc hónap... Ez hogy jött ki?

- Fogalmam sincs. Eléggé kimerültem.

- Amikor két éve indultatok a KoMával, nagyon határozottan állítottad, hogy nem akarsz kőszínházban játszani. Aztán hirtelen leszerződtél Egerbe. Több helyen el is mondtad, hogy megváltozott a kőszínházakról alkotott képed. Mi történt?

- Az első előadásunk, a Plazma nagyon jól sikerült, de mégis elbizonytalanodtam, mert nem láttam, hogy hogyan tovább. Az éreztem, hogy nincsen a csapatban olyan ember, aki öt gondolattal előrébb jár, tapasztaltabb, és szakmailag többet tud nálunk. Erről persze senki nem tehet, hiszen osztálytársak voltunk, egyidősek vagyunk. Aztán bennem volt az is, hogy jó volna nem csak kortárs magyar darabokat játszani, hanem minden mást is. A lökést az adta, hogy az osztályfőnökünk, Máté Gábor fölhívott, hogy Egerben be kellene ugranom egy szerepbe. Elvállaltam, elkezdtem próbálni, és egyszercsak azt éreztem, hogy ez nagyon jó! Nem tudtam, hogy mi ez, de az a furcsa gondolatom támadt, hogy oda kéne menni egy bőrönddel a színészházba, és megnézni, hogy ez milyen élet. Mert nagyon mereven állítottam egy teljesen ellenkező dolgot.

B368D28B-2B97-4902-92FB-3D33A07F374F

Csörgess meg!

- Meglepődtél magadon?

- Inkább azt vettem észre, hogy szakmailag sokat fejlődtem, egyetlen próbafolyamat alatt. Én sosem színházcsináló akartam lenni, hanem színész. Engem nem érdekelt a rendezés, a társulatvezetés. Én tanulni szerettem volna. És ez a sok dolog hirtelen egyszerre összetalálkozott, és Csizmadia Tibor megkérdezte, hogy nem akarok-e leszerződni. Elmondtam a KoMának, hogy ez van; nem tudom, miért, de el kell mennem. És ez a legjobb döntés volt az eddigi életemben.

- Azóta megtudtad, hogy miért olyan jó neked az egri társulatban?

- Amikor az előző Máté-osztályból többen is odaszerződtek, elindult valami mozgolódás. Csizmadia Tibor és Máté Gábor nagyon jól gondolkodnak együtt. Ritka az ilyen csillagállás, hogy ennyire jól jöjjön össze egy társulat. Mindenki egy nyelvet beszél, azok is, akik évtizedek óta ott játszanak, és azok is, akik csak egy-két éve. Zsótér Sándor is akkor szerződött oda, amikor én odakerültem. Azért éreztem magam ennyire jól, mert kinyílt a világ, megismertebb többféle szemléletet, dolgozhattam Zsótérral, Mátéval, Szegvári Menyhérttel, Csizmadia Tiborral... Megannyi látásmód, mégis közös az irány. Mindenkitől mást lehet ellesni. Szakmaiság van, mindent be tudok építeni saját magamba, és mindig több leszek ezáltal, folyamatosan tanulok. Olyan, mint a régi gyakorlat, amikor a főiskola után vidékre kellett menni. Ez nagyon hasznos. Mert mindent lehet és kell is játszani.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Alkotás vagy az élet hívása? – Lukács György megemészthetetlen öröksége

Lukács Györgyre emlékezünk az alábbi, korábban sehol nem publikált interjúval, amely 1984-ben készült, és első közlése a szerző engedélyével a Fidelio oldalán történik, közel négy évtized elmúltával.
Klasszikus

Vajda Gergely zeneszerzőként és karmesterként is bemutatkozik Párizsban

A nemzetközileg keresett karmester-zeneszerző ismét együtt dolgozik a francia Ars Novával, illetve egy hárfafesztivál műsorán is szerepel egy alkotása.
Zenés színház

VeszprémFest 2023: jön Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea

2023-ban 20 éves a VeszprémFest. A kétévtizedes prémium zenei fesztivál július 12. és 16. között a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt zenei rendezvényeként fennállásának egyik legváltozatosabb programjával ünnepel.
Zenés színház

Fiatal tehetségek gálakoncertjével köszöntik a nyolcvanéves Marton Évát

Egykori és jelenlegi növendékei, valamint a Marton Éva Nemzetközi Énekverseny díjazottjainak fellépésével köszönti születésnapja alkalmából az énekesnőt a Magyar Állami Operaház.
Tánc

Összművészeti ünnepi esttel zárul a 10. Színházi Olimpia

Június 24-én nívós zenei kísérettel megvalósuló táncelőadásokkal és Szent Iván éji mulatsággal zárul az idei év legnagyobb színházi eseménye, a 10. Színházi Olimpia. A színpadi produkcióknak és az azokat követő rendhagyó programoknak a Margitszigeti Színház ad otthont.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Ahol csak a holtak maradnak – Az Eltűntek című darabot mutatják be a Szkénében

Magyarországi bemutatót tart júniusban a Szkéné Színház: Dohy Balázs rendezésében Elise Wilk darabját mutatják be a SzínMűHely Alapítvány és a Szkéné Színház koprodukciójában. A szerző műveit korábban nem játszották Magyarországon.
Színház interjú

A valóság mindig sokkal keményebb – beszélgetés Gianina Cărbunariuval

Gianina Cărbunariu román drámaíró, rendező és színházvezető, aki munkáiban érzékeny és fontos témákat dolgoz fel. De vajon képes-e a színház változtatni a világon? Ezt is megkérdeztük tőle, ahogy az is kiderült, mit mondana fiatalkori énjének, ha találkozna vele, amivel annak idején már Karinthynak is meggyűlt a baja.
Színház ajánló

A Furcsa párral és a Macskadémonnal indul a Szabadtéri Színházak Találkozója a Balaton-partján

Június 17-én két nyitóelőadással indul az idei Szabadtéri Színházak Találkozója a Kultkikötő tereiben: Balatonbogláron a Furcsa pár női változata látható, Alsóörsön a Macskadémon.
Színház hír

A Fiumei úti sírkertben vesznek végső búcsút Máthé Erzsitől

A legendás művésztől barátai, pályatársai és tisztelői 2023. június 20-án, délelőtt búcsúznak a Fiumei úti sírkert ravatalozójában.
Színház gyász

Elhunyt Sőregi Melinda dramaturg

Sőregi Melinda korábban a veszprémi Kabóca Bábszínház társulatának a tagja volt. 44 évesen távozott.