Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

2021.10.15. 12:20
Ajánlom
Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.

Honnan indult a háborúskodás? – egy-egy kellemetlen vita után gyakran vetődik fel az emberben a kérdés, és sokszor játszunk el a gondolattal, mi történt volna, ha bizonyos pontokon máshogy döntünk.

De van-e egy nullpont, ahol még megváltoztatható minden, vagy mint a régiek hitték, az egész élet előre elrendeltetett?

„Hitvány fiak a bűnösök fiai, amit gyermekeik örökölnek, elvész, és magzataikat gyalázat kíséri. Amikor születnek, átokra születnek, s amikor meghalnak, átok lesz sorsuk.” – áll az átok a Bibliában, Sirák fiának könyvében, a gondolat pedig az egész darabot átszövi.

istenhazacsalad_ea01_domolky_daniel_PRINT_001-102607.jpg

Jelenet az Isten, haza, családból (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel / Katona József Színház)

Az Isten, haza, családban nézők egy maratoni színházi kísérlet részesévé válnak egy család történetén keresztül. Több évtizedes, generációkon átívelő cselekménysorozat elevenedik meg a színpadon, a családtagok viszonyát pedig átszövik az elhallgatások és a félreértések. A kérdés most is ugyanaz, mint néhány ezer éve: igaz-e az ősi átok, vagy éppen azzal teljesítjük be, hogy saját magunk felmentésére rá hivatkozunk.

Az Isten, haza, család okokat és válaszokat keres, ám a konfliktusok mélyére ásva mind több és több kérdés merül fel.

Az előadásban közreműködik Elek Ferenc, Fekete Ernő, Fullajtár Andrea , Jordán Adél, Mészáros Béla, Pálos Hanna, Rujder Vivien, Vizi Dávid, valamint váltott szereposztásban Bakos Kinga és Proszenyák Petra, illetve Engárd Emil és Rátkay Ábel.

Az Isten, haza, családot október 16-án mutatják be a Katona József Színházban. További információ a színház honlapján érhető el.

Fejléckép: jelenet az előadásból (fotó: Dömölky Dániel / Katona József Színház)

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Bach és a létezés szakrális matematikája

Milyen zeneeszmény vezette Johann Sebastian Bachot odáig, hogy saját és Isten nevét egyetlen ütemben rejtse el a kottában? A lipcsei zeneszerzőt gyakran emeljük a legmagasabb piedesztálra, miközben merőben máshogy gondolkodott a zenéről, mint ahogy mi tesszük. Nem öncélú önkifejezésnek tartotta, hanem egy magasabb igazság keresésének.
Vizuál

5 érdekesség az új Woody Allen-filmről

A 86 éves örökifjú Woody Allen újra elbűvölő filmet készített. A filmtörténeti hommage-nak és keserédes vígjátéknak is egyaránt kiváló filmje, a Rifkin fesztiválja az év vége egyik legjobb moziélményének ígérkezik.
Zenés színház

Régi-új mesék – Beszélgetés Székely Krisztával

A Hoffmann meséinek van terjedelmes mennyiségű hiteles kézirata, kritikai kiadása, de nincs definitív verziója. Fodor Géza „ismeretlen remekmű”-nek nevezte Offenbach befejezetlenül maradt operáját, amelyre – szintén Fodort idézve – önmagában nem, csak interpretációtörténetileg tekinthetünk. Ezt a történetet írja tovább az Opera előadása, amelyet Székely Kriszta rendez.
Zenés színház

Polyák Lilla 20 év után távozik a Madách Színházból

A színésznő a hírt Facebook-oldalán jelentette be, köszönetet mondva a színház dolgozóinak az eddigi közös munkáért.
Színház

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház portré

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Színház hír

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.
Színház hír

Van remény – IX. Újszövetség Maraton a Vörösmarty Színházban

Idén – egy év kihagyás után – a székesfehérvári Vörösmarty Színház ismét megrendezte az adventi időszak immár hagyományosnak mondható kezdőeseményét, az Újszövetség Maratont. A négy evangéliumból gondosan összefésült szövegrészek olvasásával idézték meg a fehérváriak Jézus életét.
Színház hír

„Isten kegyelméből vagyok, ami vagyok” – kötet jelent meg Venczel Veráról

November 30-án, a budaörsi PostArtban mutatták be Siklós Endre kötetét, A színpad örök játékosát, amely a közelmúltban elhunyt Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész Venczel Vera életébe és munkásságába enged betekintést. A családias hangulatú könyvbemutatón tisztelői és pályatársai emlékeztek a színésznőre.
Színház gyász

A Farkasréti Temetőben helyezik végső nyugalomra Csűrös Karolát

Búcsúztatása december 7-én lesz a temető Makovecz ravatalozójában – tudatta a Madách Színház.