Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

2021.10.15. 12:20
Ajánlom
Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.

Honnan indult a háborúskodás? – egy-egy kellemetlen vita után gyakran vetődik fel az emberben a kérdés, és sokszor játszunk el a gondolattal, mi történt volna, ha bizonyos pontokon máshogy döntünk.

De van-e egy nullpont, ahol még megváltoztatható minden, vagy mint a régiek hitték, az egész élet előre elrendeltetett?

„Hitvány fiak a bűnösök fiai, amit gyermekeik örökölnek, elvész, és magzataikat gyalázat kíséri. Amikor születnek, átokra születnek, s amikor meghalnak, átok lesz sorsuk.” – áll az átok a Bibliában, Sirák fiának könyvében, a gondolat pedig az egész darabot átszövi.

istenhazacsalad_ea01_domolky_daniel_PRINT_001-102607.jpg

Jelenet az Isten, haza, családból (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel / Katona József Színház)

Az Isten, haza, családban nézők egy maratoni színházi kísérlet részesévé válnak egy család történetén keresztül. Több évtizedes, generációkon átívelő cselekménysorozat elevenedik meg a színpadon, a családtagok viszonyát pedig átszövik az elhallgatások és a félreértések. A kérdés most is ugyanaz, mint néhány ezer éve: igaz-e az ősi átok, vagy éppen azzal teljesítjük be, hogy saját magunk felmentésére rá hivatkozunk.

Az Isten, haza, család okokat és válaszokat keres, ám a konfliktusok mélyére ásva mind több és több kérdés merül fel.

Az előadásban közreműködik Elek Ferenc, Fekete Ernő, Fullajtár Andrea , Jordán Adél, Mészáros Béla, Pálos Hanna, Rujder Vivien, Vizi Dávid, valamint váltott szereposztásban Bakos Kinga és Proszenyák Petra, illetve Engárd Emil és Rátkay Ábel.

Az Isten, haza, családot október 16-án mutatják be a Katona József Színházban. További információ a színház honlapján érhető el.

Fejléckép: jelenet az előadásból (fotó: Dömölky Dániel / Katona József Színház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.
Színház

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Klasszikus

Hallgassa meg ön is a Szent Efrém Férfikar új lemezét!

Az együttes Kings & Queens címmel adta ki tizenhatodik albumát, melynek lemezbemutató koncertjére május 5-én kerül majd sor a Fonóban. A felvétel meghallgatható a nagyobb streamingplatformokon is.
Vizuál

Antal Csaba díszlet- és jelmeztervezői munkáiból nyílik kiállítás a Műcsarnokban

Eternal Yorick – Life Book Antal Csaba címmel nyílik kiállítás a Jászai Mari-díjas alkotó több évtizedes, gazdag életművéből. A tárlat február 3-tól látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

„Soha nem kellett méltatlan dolgot elvállalnom” – Moór Marianna 80 éves

Bakfisként 8750 kislány közül választották ki egy filmfőszerepre, amit több mint harminc filmes alakítás és száznál is több színházi bemutató követett. Moór Marianna életműve gazdag és teljes. A színésznő február 5-én tölti be a 80. életévét.
Színház magazin

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Színház hír

A STEREO AKT kulturális műhelyt és közösségi teret nyit

A független alkotócsoport a VIII. kerületben talált otthonra. A jövőben alkotóműhelyként és befogadóhelyként is üzemelő STEREO Művház átalakítása még javában tart: az első ütem befejezéséhez közösségi támogatási kampányt indítottak. 
Színház ajánló

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Színház ajánló

Koldusopera – Bagó Bertalan rendezése a József Attila Színházban

Műfaját tekintve: opera, musical, operett és mindezek paródiája – nemcsak ígérik ezt a darabról, de be is váltják február 18-ától a József Attila Színház színpadán, Bagó Bertalan rendezésében.