Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

2021.10.15. 12:20
Ajánlom
Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.

Honnan indult a háborúskodás? – egy-egy kellemetlen vita után gyakran vetődik fel az emberben a kérdés, és sokszor játszunk el a gondolattal, mi történt volna, ha bizonyos pontokon máshogy döntünk.

De van-e egy nullpont, ahol még megváltoztatható minden, vagy mint a régiek hitték, az egész élet előre elrendeltetett?

„Hitvány fiak a bűnösök fiai, amit gyermekeik örökölnek, elvész, és magzataikat gyalázat kíséri. Amikor születnek, átokra születnek, s amikor meghalnak, átok lesz sorsuk.” – áll az átok a Bibliában, Sirák fiának könyvében, a gondolat pedig az egész darabot átszövi.

istenhazacsalad_ea01_domolky_daniel_PRINT_001-102607.jpg

Jelenet az Isten, haza, családból (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel / Katona József Színház)

Az Isten, haza, családban nézők egy maratoni színházi kísérlet részesévé válnak egy család történetén keresztül. Több évtizedes, generációkon átívelő cselekménysorozat elevenedik meg a színpadon, a családtagok viszonyát pedig átszövik az elhallgatások és a félreértések. A kérdés most is ugyanaz, mint néhány ezer éve: igaz-e az ősi átok, vagy éppen azzal teljesítjük be, hogy saját magunk felmentésére rá hivatkozunk.

Az Isten, haza, család okokat és válaszokat keres, ám a konfliktusok mélyére ásva mind több és több kérdés merül fel.

Az előadásban közreműködik Elek Ferenc, Fekete Ernő, Fullajtár Andrea , Jordán Adél, Mészáros Béla, Pálos Hanna, Rujder Vivien, Vizi Dávid, valamint váltott szereposztásban Bakos Kinga és Proszenyák Petra, illetve Engárd Emil és Rátkay Ábel.

Az Isten, haza, családot október 16-án mutatják be a Katona József Színházban. További információ a színház honlapján érhető el.

Fejléckép: jelenet az előadásból (fotó: Dömölky Dániel / Katona József Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.
Színház ajánló

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.
Színház hír

Bíró Kriszta első rendezése és Gálffi László önálló estje az Örkény Színház jubileumi évadában

Meghirdette 2024/25-ös évadát az idén húszéves jubileumát ünneplő Örkény Színház. A szezon során a kortárs művek ismét nagy szerephez jutnak, hét ősbemutatóval is készülnek.
Színház ajánló

Jön a Jelen/Lét, a nemzetiségi színházak fesztiválja

Június 1-jén kezdődik a magyarországi nemzetiségi színházak fesztiválja Budapesten. A VII. Jelen/Lét Fesztivál kilenc napja alatt 18 társulat mutatkozik be a Nemzeti Színházban.
Színház hír

Kórházba került Jordán Tamás

A színművész elmondása szerint egy kisebb beavatkozás miatt szorult kórházi kezelésre, ám várhatóan már vasárnap hazaengedik, rövidesen pedig ismét színpadra állhat.