Színház

Októberi hírek a Radnóti Színházból

2011.10.08. 10:09
Ajánlom
Ünnepélyes nézőtérátadó, többszörös siker a Vidor Fesztiválon, Börcsök Enikő vendégjátéka, Vodku-koncert - a közelmúlt és a közeljövő eseményei.

Ünnepélyes nézőtérátadó

Szeptember 16-án ünnepélyes keretek között átadásra került a Radnóti Színház megújult nézőtere.  Az átadón szép számmal képviseltették magukat, akik székvásárlással támogatták a színházat.  A székek örökbefogadói között az átadón jelen volt többek között Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere, Szervét Tibor, Nádasdy Ádám, Király Júlia, a Nemzeti Bank elnökhelyettese, Szombathy Gyula, Kováts Adél, Kulka János és Csomós Miklós főpolgármester-helyettes is, valamennyien büszkén feszítettek saját székükben, amelynek karfáján kis réztáblácska hirdeti a tulajdonos nevét. Bálint András kérésére elmondták, miért tartották fontosnak, hogy részt vegyenek a szék-örökbefogadási akcióban. Keres Emil például azért vett széket, hogy akkor is legyen hol ülnie, ha éppen nem kap szerepet. Schell Judit nyolc éve szerződött el a színháztól, és - mint mondta - azóta fél attól, hogyan kell ezt a köldökzsinórt elvágni, de rájött: sehogy. Csáki Judit kritikus a következőképpen indokolta székvásárlását: "Ennek az elődje azért ment tönkre, mert sokat ültem rajta, és úgy éreztem, ha már miattam ki kellett cserélni, megveszem." Szerencsére nem csak a szakma gondolta úgy, hogy a Radnóti Színház segítségére siet: Radványi Roland, a szomszédos étterem tulajdonosa, Simor András, a Nemzeti Bank elnöke vagy Kertész Kati, a torontói Magyar Színházat alapító Kertész Sándor lánya ugyancsak a székvásárlók között van, az RTL Klub három zsöllyét is vásárolt. A támogatók teljes névsorát az előcsarnokban elhelyezett hálatáblán olvashatják. Ha Ön is szívesen látná a nevét a táblán, fogadjon örökbe egy széket a vadonatúj nézőtérről!

Többszörös siker a Vidor Fesztiválon

 A vidámság és a derű összművészeti fesztiválja minden évben megrendezésre kerül Nyíregyházán. Idén a Radnóti Színház A Főfőnök című előadása is meghívást kapott a rendezvényre, és a zsűri Csányi Sándor és Schneider Zoltán alakítását Pulcinella-díjjal jutalmazta. A színházu két másik tagja is elismerésben részesült: Bálint András Dottore-díjat, Szervét Tibor pedig Arlecchino-díjat kapott - előbbi a Thália Színház Romantikus komédia című produkciójának rendezéséért, utóbbi ugyanennek az előadásnak a főszerepében nyújtott alakításáért.

NEMSENKILÉNY - Börcsök Enikő vendégjátéka

A Nemsenkilény című monodráma az autizmussal együtt élő emberek személyes írásait, naplóit felhasználva igyekszik bemutatni kiszolgáltatott embertársaink mindennapjait. Nem hagyományos értelemben vett színház ez, sokkal inkább a "más, mint a többiek"-típusú"emberek segélykiáltása. Mert: N"em a másság fogalma a fontos, hanem az elfogadásé!" Az előadás alkotói: Börcsök Enikő, Tóth József, Gyulay Eszter.

Vodku-koncert

A klezmer, jazz és progresszív zenei irányzatok stílusjegyeivel kevert közép-kelet-európai népzenét játszó Vodku zenekar visszatérő vendége a Radnóti Színháznak.  2005-ban a Cseresznyéskert című előadásban tűntek fel először a színház színpadán, s azóta zenéltek a Szentistvánnapi búcsúban, zenét írtak a Farkasok és bárányokhoz, a repertoáron lévő darabok közül pedig játszanak az Alkonyban és a  Bárány Boldizsárban, utóbbi zenéjét pedig szerzőként is jegyzik. Az előadásokon kívül 2007 óta önálló koncerteket is tart a Radnóti Színházban a Vodku, ahol a színház tagjaival közösen lép fel, így többek között énekelt már a zenekarral Kováts Adél, Martin Márta, Szávai Viktória, Wéber Kata, Schneider Zoltán, Adorjáni Bálint és Klem Viktor is. November 12-én ismét egy színészekkel közös produkciót láthat majd a közönség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A muzsika hangja szigorú valósága

Talán nem meglepő, hogy számos musicalhez hasonlóan a Broadway színpadáról vászonra álmodott, öt Oscar-díjjal jutalmazott és minden idők ötödik legjövedelmezőbb filmjeként számon tartott A muzsika hangját is valós események ihlették, arról viszont már kevés szó esik, hogy a szereplők olyannyira az életből csöppentek a képernyőre, illetve a színpadra, hogy a szerzők még a neveket sem változtatták meg.
Színház

Az SZFE szerint szabályt szegve zárhatták ki őket az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

Az E:UTSE márciusban úgy határozott, hogy kizárja tagjai közül a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Döntésüket azzal indokolták, hogy a vezetőtestületben történt jelentős változások miatt az egyetem már nem tekinthető ugyanannak az intézménynek, melyet korábban felvettek. Az SZFE szerint a kizárás szabályellenes.
Vizuál

Hétfőtől újra látogatható a Virág Judit Galéria

A virtuális túra mellett április 12-től kezdve már a galéria kiállítóterében személyesen is megnézhetjük az első tematikus grafikai aukció és a tavaszi kortárs aukció ritkaságait - köztük Rippl-Rónai József, Czóbel Béla és Kassák Lajos egy-egy művét is.
Vizuál

Ingyenesen látható Szomjas György kultikus filmje

Szerda éjfélig ingyenesen elérhető a FILMIO-n Szomjas György 1976-os filmje, a Talpuk alatt fütyül a szél. A Nemzeti Filmintézet ezzel az alkotással tiszteleg az április 7-én elhunyt rendezőlegenda előtt.
Klasszikus

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház szfe

Az SZFE szerint szabályt szegve zárhatták ki őket az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

Az E:UTSE márciusban úgy határozott, hogy kizárja tagjai közül a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Döntésüket azzal indokolták, hogy a vezetőtestületben történt jelentős változások miatt az egyetem már nem tekinthető ugyanannak az intézménynek, melyet korábban felvettek. Az SZFE szerint a kizárás szabályellenes.
Színház hír

Stumpf István: Az SZFE ügye bizonyos értelemben baleset volt

A felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos is megszólalt a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult helyzet kapcsán, egyfajta balesetnek titulálva a modellváltás körüli ellenállást. Stumpf István reményét fejezte ki aziránt is, hogy a többi modellváltó egyetemen ilyen nem fog előfordulni.
Színház ajánló

Pap Verával és Börcsök Enikővel látható a Pesti Színház nagy sikerű előadása

A Pesti Színház 2010-ben mutatta be Hadar Galron kortárs izraeli író drámáját, a Mikvét, amely tizenegy évvel a bemutató után április 24-én online lesz látható az eSzínház oldalán.
Színház hír

Kizárták az SZFE-t az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

Az E:UTSA márciusi döntése mögött az ATV birtokába jutott dokumentum szerint az SZFE modellváltása, pontosabban a vezetőtestületben bekövetkezett jelentős változás áll.
Színház hír

Nem maradunk színházi fesztivál nélkül nyáron – júniusban jön a Kisvárdai Fesztivál

Három helyszínen, tizenöt versenyelőadással és öt versenyen kívüli produkcióval várja a nézőket a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja június 18. és 26. között. A határon túli magyar színházak seregszemléjének programját ezúttal is a fesztivál művészeti tanácsadója, Balogh Tibor dramaturg, kritikus állította össze.