Színház

Októberi hírek a Radnóti Színházból

2011.10.08. 10:09
Ajánlom
Ünnepélyes nézőtérátadó, többszörös siker a Vidor Fesztiválon, Börcsök Enikő vendégjátéka, Vodku-koncert - a közelmúlt és a közeljövő eseményei.

Ünnepélyes nézőtérátadó

Szeptember 16-án ünnepélyes keretek között átadásra került a Radnóti Színház megújult nézőtere.  Az átadón szép számmal képviseltették magukat, akik székvásárlással támogatták a színházat.  A székek örökbefogadói között az átadón jelen volt többek között Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere, Szervét Tibor, Nádasdy Ádám, Király Júlia, a Nemzeti Bank elnökhelyettese, Szombathy Gyula, Kováts Adél, Kulka János és Csomós Miklós főpolgármester-helyettes is, valamennyien büszkén feszítettek saját székükben, amelynek karfáján kis réztáblácska hirdeti a tulajdonos nevét. Bálint András kérésére elmondták, miért tartották fontosnak, hogy részt vegyenek a szék-örökbefogadási akcióban. Keres Emil például azért vett széket, hogy akkor is legyen hol ülnie, ha éppen nem kap szerepet. Schell Judit nyolc éve szerződött el a színháztól, és - mint mondta - azóta fél attól, hogyan kell ezt a köldökzsinórt elvágni, de rájött: sehogy. Csáki Judit kritikus a következőképpen indokolta székvásárlását: "Ennek az elődje azért ment tönkre, mert sokat ültem rajta, és úgy éreztem, ha már miattam ki kellett cserélni, megveszem." Szerencsére nem csak a szakma gondolta úgy, hogy a Radnóti Színház segítségére siet: Radványi Roland, a szomszédos étterem tulajdonosa, Simor András, a Nemzeti Bank elnöke vagy Kertész Kati, a torontói Magyar Színházat alapító Kertész Sándor lánya ugyancsak a székvásárlók között van, az RTL Klub három zsöllyét is vásárolt. A támogatók teljes névsorát az előcsarnokban elhelyezett hálatáblán olvashatják. Ha Ön is szívesen látná a nevét a táblán, fogadjon örökbe egy széket a vadonatúj nézőtérről!

Többszörös siker a Vidor Fesztiválon

 A vidámság és a derű összművészeti fesztiválja minden évben megrendezésre kerül Nyíregyházán. Idén a Radnóti Színház A Főfőnök című előadása is meghívást kapott a rendezvényre, és a zsűri Csányi Sándor és Schneider Zoltán alakítását Pulcinella-díjjal jutalmazta. A színházu két másik tagja is elismerésben részesült: Bálint András Dottore-díjat, Szervét Tibor pedig Arlecchino-díjat kapott - előbbi a Thália Színház Romantikus komédia című produkciójának rendezéséért, utóbbi ugyanennek az előadásnak a főszerepében nyújtott alakításáért.

NEMSENKILÉNY - Börcsök Enikő vendégjátéka

A Nemsenkilény című monodráma az autizmussal együtt élő emberek személyes írásait, naplóit felhasználva igyekszik bemutatni kiszolgáltatott embertársaink mindennapjait. Nem hagyományos értelemben vett színház ez, sokkal inkább a "más, mint a többiek"-típusú"emberek segélykiáltása. Mert: N"em a másság fogalma a fontos, hanem az elfogadásé!" Az előadás alkotói: Börcsök Enikő, Tóth József, Gyulay Eszter.

Vodku-koncert

A klezmer, jazz és progresszív zenei irányzatok stílusjegyeivel kevert közép-kelet-európai népzenét játszó Vodku zenekar visszatérő vendége a Radnóti Színháznak.  2005-ban a Cseresznyéskert című előadásban tűntek fel először a színház színpadán, s azóta zenéltek a Szentistvánnapi búcsúban, zenét írtak a Farkasok és bárányokhoz, a repertoáron lévő darabok közül pedig játszanak az Alkonyban és a  Bárány Boldizsárban, utóbbi zenéjét pedig szerzőként is jegyzik. Az előadásokon kívül 2007 óta önálló koncerteket is tart a Radnóti Színházban a Vodku, ahol a színház tagjaival közösen lép fel, így többek között énekelt már a zenekarral Kováts Adél, Martin Márta, Szávai Viktória, Wéber Kata, Schneider Zoltán, Adorjáni Bálint és Klem Viktor is. November 12-én ismét egy színészekkel közös produkciót láthat majd a közönség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.
Színház poszt 2018

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Színház magazin

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Színház gyász

Elhunyt Paudits Béla

Szerda délután a kórház intenzív osztályán érte a halál a 68 éves színészt.