Színház

Októberi hírek a Radnóti Színházból

2011.10.08. 10:09
Ajánlom
Ünnepélyes nézőtérátadó, többszörös siker a Vidor Fesztiválon, Börcsök Enikő vendégjátéka, Vodku-koncert - a közelmúlt és a közeljövő eseményei.

Ünnepélyes nézőtérátadó

Szeptember 16-án ünnepélyes keretek között átadásra került a Radnóti Színház megújult nézőtere.  Az átadón szép számmal képviseltették magukat, akik székvásárlással támogatták a színházat.  A székek örökbefogadói között az átadón jelen volt többek között Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere, Szervét Tibor, Nádasdy Ádám, Király Júlia, a Nemzeti Bank elnökhelyettese, Szombathy Gyula, Kováts Adél, Kulka János és Csomós Miklós főpolgármester-helyettes is, valamennyien büszkén feszítettek saját székükben, amelynek karfáján kis réztáblácska hirdeti a tulajdonos nevét. Bálint András kérésére elmondták, miért tartották fontosnak, hogy részt vegyenek a szék-örökbefogadási akcióban. Keres Emil például azért vett széket, hogy akkor is legyen hol ülnie, ha éppen nem kap szerepet. Schell Judit nyolc éve szerződött el a színháztól, és - mint mondta - azóta fél attól, hogyan kell ezt a köldökzsinórt elvágni, de rájött: sehogy. Csáki Judit kritikus a következőképpen indokolta székvásárlását: "Ennek az elődje azért ment tönkre, mert sokat ültem rajta, és úgy éreztem, ha már miattam ki kellett cserélni, megveszem." Szerencsére nem csak a szakma gondolta úgy, hogy a Radnóti Színház segítségére siet: Radványi Roland, a szomszédos étterem tulajdonosa, Simor András, a Nemzeti Bank elnöke vagy Kertész Kati, a torontói Magyar Színházat alapító Kertész Sándor lánya ugyancsak a székvásárlók között van, az RTL Klub három zsöllyét is vásárolt. A támogatók teljes névsorát az előcsarnokban elhelyezett hálatáblán olvashatják. Ha Ön is szívesen látná a nevét a táblán, fogadjon örökbe egy széket a vadonatúj nézőtérről!

Többszörös siker a Vidor Fesztiválon

 A vidámság és a derű összművészeti fesztiválja minden évben megrendezésre kerül Nyíregyházán. Idén a Radnóti Színház A Főfőnök című előadása is meghívást kapott a rendezvényre, és a zsűri Csányi Sándor és Schneider Zoltán alakítását Pulcinella-díjjal jutalmazta. A színházu két másik tagja is elismerésben részesült: Bálint András Dottore-díjat, Szervét Tibor pedig Arlecchino-díjat kapott - előbbi a Thália Színház Romantikus komédia című produkciójának rendezéséért, utóbbi ugyanennek az előadásnak a főszerepében nyújtott alakításáért.

NEMSENKILÉNY - Börcsök Enikő vendégjátéka

A Nemsenkilény című monodráma az autizmussal együtt élő emberek személyes írásait, naplóit felhasználva igyekszik bemutatni kiszolgáltatott embertársaink mindennapjait. Nem hagyományos értelemben vett színház ez, sokkal inkább a "más, mint a többiek"-típusú"emberek segélykiáltása. Mert: N"em a másság fogalma a fontos, hanem az elfogadásé!" Az előadás alkotói: Börcsök Enikő, Tóth József, Gyulay Eszter.

Vodku-koncert

A klezmer, jazz és progresszív zenei irányzatok stílusjegyeivel kevert közép-kelet-európai népzenét játszó Vodku zenekar visszatérő vendége a Radnóti Színháznak.  2005-ban a Cseresznyéskert című előadásban tűntek fel először a színház színpadán, s azóta zenéltek a Szentistvánnapi búcsúban, zenét írtak a Farkasok és bárányokhoz, a repertoáron lévő darabok közül pedig játszanak az Alkonyban és a  Bárány Boldizsárban, utóbbi zenéjét pedig szerzőként is jegyzik. Az előadásokon kívül 2007 óta önálló koncerteket is tart a Radnóti Színházban a Vodku, ahol a színház tagjaival közösen lép fel, így többek között énekelt már a zenekarral Kováts Adél, Martin Márta, Szávai Viktória, Wéber Kata, Schneider Zoltán, Adorjáni Bálint és Klem Viktor is. November 12-én ismét egy színészekkel közös produkciót láthat majd a közönség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Véletlenül bukkant egy antikváriumban a Carmina Buranára Carl Orff

Imádta a különleges megoldásokat, egyik művéhez a bécsi Néprajzi Múzeumból kellett hangszereket szerezni és külön engedélyt a Bösendorfer cégől. Százhuszonöt éve, 1895. július 10-én született Carl Orff német zeneszerző, a Carmina Burana című oratórium szerzője.
Könyv

Nyerd meg a nyári könyvtáradat!

Egy könyvcsomag hat szóért vagy ötven kötet egyetlen vásárlásért. Júliusban több kiadó is segít, hogy akár egész évre elég olvasnivalónk legyen.
Könyv

Ausztrália kedvenc krimiírója a természetet is szereplővé emelte

Jane Harper Ausztrália talán legsikeresebb krimiírója, aki magyarul a Gabo Kiadónál megjelent három regényében (Aszály, A természet ereje, Az elveszett férfi) úgy mutatja be a könyörtelen ausztrál környezetet, ahogyan korábban senki; zűrös családokról és kisközösségekről szóló történetei a hazai olvasókat is lebilincselték. A szerzőt fordítója, Roboz Gábor kérdezte.
Klasszikus

A 24 éves finn sztárkarmester, Klaus Mäkelä lesz a párizsi filharmonikusok új vezetője

Klaus Mäkelä lesz 2022-től az Orchestre de Paris zeneigazgatója. A 24 éves finn dirigens már szeptembertől zenei tanácsadóként dolgozik a filharmonikus zenekarral, amellyel tegnap adta első koncertjét.
Színház

Télig tart a nyár Szentendrén

A Szentendrei Teátrum augusztusban két ősbemutatóval indul és a nyár végével sem zárul. A kőszínházi évadban további bemutatók és előadások várják a közönséget Szentendrén.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház a tanú

Kállai Ferenc, az egyik legsokoldalúbb magyar színész

Tíz éve, 2010. július 11-én halt meg Kállai Ferenc Kossuth-díjas színész, a nemzet színésze. 
Színház dunaújvárosi bartók kamaraszínház

Sándor Mátyás – musical ősbemutatóra készül a Bartók Kamaraszínház

Jules Verne nagyszerű regényéből, a Sándor Mátyásból készül musical a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban, a zeneszerző Szemenyei János, a rendező pedig Léner András.
Színház ajánló

Télig tart a nyár Szentendrén

A Szentendrei Teátrum augusztusban két ősbemutatóval indul és a nyár végével sem zárul. A kőszínházi évadban további bemutatók és előadások várják a közönséget Szentendrén.
Színház kultkikötő

Mindenki kedvenc játék mackója a Balatonra érkezik!

Mindenki kedvenc játék mackója ismét életre kel a színpadon. A Marék Veronika népszerű mesesorozata nyomán készült Boribon nyaral című zenés bábelőadást Mórocz Adrienn, színész, bábszínész játssza.
Színház ajánló

A nyáron is látható az év egyik legfelkavaróbb előadása Molnár Piroskával

A dokumentumfilmként, majd könyv változatban is megjelent, mélyen elgondolkodtató Egy német sorsot február elején, nagy szakmai és közönségsikerrel mutatta be az Orlai Produkciós Iroda Molnár Piroska tolmácsolásában, Máté Gábor rendezésében. Az előadás – ami igazi kuriózum, hiszen a színésznő élete első monodrámáját játssza – júliusban és augusztusban hét alkalommal látható a Hatszín Teátrumban.