Színház

Októberi hírek a Radnóti Színházból

2011.10.08. 10:09
Ajánlom
Ünnepélyes nézőtérátadó, többszörös siker a Vidor Fesztiválon, Börcsök Enikő vendégjátéka, Vodku-koncert - a közelmúlt és a közeljövő eseményei.

Ünnepélyes nézőtérátadó

Szeptember 16-án ünnepélyes keretek között átadásra került a Radnóti Színház megújult nézőtere.  Az átadón szép számmal képviseltették magukat, akik székvásárlással támogatták a színházat.  A székek örökbefogadói között az átadón jelen volt többek között Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere, Szervét Tibor, Nádasdy Ádám, Király Júlia, a Nemzeti Bank elnökhelyettese, Szombathy Gyula, Kováts Adél, Kulka János és Csomós Miklós főpolgármester-helyettes is, valamennyien büszkén feszítettek saját székükben, amelynek karfáján kis réztáblácska hirdeti a tulajdonos nevét. Bálint András kérésére elmondták, miért tartották fontosnak, hogy részt vegyenek a szék-örökbefogadási akcióban. Keres Emil például azért vett széket, hogy akkor is legyen hol ülnie, ha éppen nem kap szerepet. Schell Judit nyolc éve szerződött el a színháztól, és - mint mondta - azóta fél attól, hogyan kell ezt a köldökzsinórt elvágni, de rájött: sehogy. Csáki Judit kritikus a következőképpen indokolta székvásárlását: "Ennek az elődje azért ment tönkre, mert sokat ültem rajta, és úgy éreztem, ha már miattam ki kellett cserélni, megveszem." Szerencsére nem csak a szakma gondolta úgy, hogy a Radnóti Színház segítségére siet: Radványi Roland, a szomszédos étterem tulajdonosa, Simor András, a Nemzeti Bank elnöke vagy Kertész Kati, a torontói Magyar Színházat alapító Kertész Sándor lánya ugyancsak a székvásárlók között van, az RTL Klub három zsöllyét is vásárolt. A támogatók teljes névsorát az előcsarnokban elhelyezett hálatáblán olvashatják. Ha Ön is szívesen látná a nevét a táblán, fogadjon örökbe egy széket a vadonatúj nézőtérről!

Többszörös siker a Vidor Fesztiválon

 A vidámság és a derű összművészeti fesztiválja minden évben megrendezésre kerül Nyíregyházán. Idén a Radnóti Színház A Főfőnök című előadása is meghívást kapott a rendezvényre, és a zsűri Csányi Sándor és Schneider Zoltán alakítását Pulcinella-díjjal jutalmazta. A színházu két másik tagja is elismerésben részesült: Bálint András Dottore-díjat, Szervét Tibor pedig Arlecchino-díjat kapott - előbbi a Thália Színház Romantikus komédia című produkciójának rendezéséért, utóbbi ugyanennek az előadásnak a főszerepében nyújtott alakításáért.

NEMSENKILÉNY - Börcsök Enikő vendégjátéka

A Nemsenkilény című monodráma az autizmussal együtt élő emberek személyes írásait, naplóit felhasználva igyekszik bemutatni kiszolgáltatott embertársaink mindennapjait. Nem hagyományos értelemben vett színház ez, sokkal inkább a "más, mint a többiek"-típusú"emberek segélykiáltása. Mert: N"em a másság fogalma a fontos, hanem az elfogadásé!" Az előadás alkotói: Börcsök Enikő, Tóth József, Gyulay Eszter.

Vodku-koncert

A klezmer, jazz és progresszív zenei irányzatok stílusjegyeivel kevert közép-kelet-európai népzenét játszó Vodku zenekar visszatérő vendége a Radnóti Színháznak.  2005-ban a Cseresznyéskert című előadásban tűntek fel először a színház színpadán, s azóta zenéltek a Szentistvánnapi búcsúban, zenét írtak a Farkasok és bárányokhoz, a repertoáron lévő darabok közül pedig játszanak az Alkonyban és a  Bárány Boldizsárban, utóbbi zenéjét pedig szerzőként is jegyzik. Az előadásokon kívül 2007 óta önálló koncerteket is tart a Radnóti Színházban a Vodku, ahol a színház tagjaival közösen lép fel, így többek között énekelt már a zenekarral Kováts Adél, Martin Márta, Szávai Viktória, Wéber Kata, Schneider Zoltán, Adorjáni Bálint és Klem Viktor is. November 12-én ismét egy színészekkel közös produkciót láthat majd a közönség.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Könyv

Hallgass egyperceseket Örkény István előadásában!

Színdarabok és interjúk felvételei mellett felolvasások hanganyaga és fotók is elérhetőek az OSZK honlapján, amelyet a ma negyven éve elhunyt író, dramaturg emlékének szenteltek.
Könyv

Térey János irodalmi életműve az internetre kerül

A Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) posztumusz tagjává választotta a június 3-án elhunyt Térey János költőt, írót, drámaírót, műfordítót, így hamarosan hozzáférhetővé válik életműve a DIA honlapján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Ők a Kaszás Attila-díj idei jelöltjei

Már lehet szavazni a Kaszás Attila-díj jelöltjeire: Harsányi Attilára, Orosz Ákosra és Király Attilára. A díjat augusztus 30-án adják majd át a Magyar Színházban.
Színház interjú

Mácsai Pál: Fontos inspirációk jönnek a független szférából

A fővárosi fenntartású Örkény Színház igazgatóját, Mácsai Pált a STAFÉTA pályázat egyik szakmai kurátorát kérdeztük arról, miért gondolja fontosnak a már negyedik éve működő pályázati lehetőséget.
Színház ajánló

FRISS – Fiatal tehetségek a Szentendrei Teátrum színpadán

A Szentendrei Teátrum 1969-ben fiatal színihallgatók ötlete nyomán jött létre és azóta is épít a fiatal, feltörekvő tehetségekre.
Színház interjú

„Egy Beethoven-koncert után kisebb a valószínűsége annak, hogy valakit fejbe verjünk”

Az Ördögkatlan két megálmodójával, Kiss Mónikával és Bérczes Lászlóval arról beszélgettünk, miből fakad a fesztivál egyedi hangulata és milyen új fellépőket avatnak idén, de néhány praktikus tanáccsal is ellátják azokat, akik kedvet kapnának ellátogatni a fesztiválra július 30. és augusztus 3. között.
Színház ajánló

Eszenyi Enikő a Vígszínház zenés szuperprodukcióiról a Fidelio Klasszikban

A nagy Gatsbyről és a Mágnás Miskáról Eszenyi Enikő mesél a Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorában június 22-én a 92.1-en. Fesztiválkörképünkben a Balatonfüredi Gitárfesztiválról és az Ördögkatlanról beszélgetünk Eötvös Józseffel és Bérczes Lászlóval.