Színház

Olvasópróbával és minifesztivállal kezdte új évadát a Pinceszínház

2022.09.09. 09:20
Ajánlom
A szeptember 2. és 4. között megrendezett Bakáts Feszt után megkezdődtek a Pinceszínház két bemutatójának olvasópróbái, valamint egy munkarendi ülés keretében hivatalosan is elindította a 2022/23-as évadát a társulat.

Az idei Bakáts Feszt több szempontból is mérföldkő volt a színház életében: felavatták a felújított épületet, valamint egy vendégelőadás is érkezett hozzájuk. Az egri Harlekin Bábszínház a népszerű Boribon-előadásával várta a családokat.

A színházterem mellett a Gershwin-terem is átalakult, a felújítás okán pedig új nevet kapott, mostantól Keleti István Stúdióként működik.

Az ünnepélyes átadóra szeptember 21-én, a Magyar Dráma Napján kerül sor, az avatóünnepségen a Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola diákjai adnak majd műsort.

A 2022/23-as évadban hat bemutatót tart a Pinceszínház. Gergye Krisztián Macskadémon-rendezése már nagy sikerrel mutatkozott be a Szentendrei Teátrum színpadán, végül a Török Pál utcai teátrumban talál állandó otthonra.

223190-151728.jpg

A Hitler ABBA-t énekel olvasópróbája (Fotó/Forrás: Szabó Réka / Pinceszínház)

Két bemutató olvasópróbái már most elkezdődtek: O. Horváth Sári Hitler ABBA-t énekel című kortárs darabja a nők történelmi bűnrészességét vizsgálja a Harmadik Birodalom idején, és teszi fel a kérdést, hogy az akkori döntéseknek milyen hatása van a mára.

Ugyan csak 2023 elején mutatják be, de egy olvasópróba keretében már most belekóstolhattak a színészek a Csehov novellái nyomán írt De mi lett a szerelemmel? című színműbe, amely ősbemutatóként kerül színre, Kiss Csaba rendezésében.

220078-151729.jpg

A De mi lett a szerelemmel? olvasópróbája (Fotó/Forrás: Szabó Réka / Pinceszínház)

Decemberben egy bűnügyi társasjátékra hív a Pinceszínház Paul Pörtner Hajmeresztő című művén keresztül. A darab Kelemen József irányításával próbál felderíteni egy gyilkosságot, amely szinte a főszereplő nyomozópáros orra előtt történt, azonban ők képtelenek rábizonyítani a gyilkosra a tettet.

Januárban a társulat kilép a színház falai közül, és Madák Zsuzsanna vezetésével egy osztálytermi színházi nevelési előadást, a Jeruzsálemet viszi az iskolákba.

Az évadot az ÁGENS és Karsai György nevével fémjelzett Médeia bemutatója zárja, akik Euripidész drámáját gondolták újra.

„A továbbiakban is számítunk arra, hogy mérhetetlen tudásának és szakértelmének, valamint törhetetlen lelkesedésének köszönhetően, közönség kedvenc előadásokkal színesíti repertoárunkat” – írta a klasszika-filológus, színház- és irodalomtörténész visszatérése kapcsán a Pinceszínház.

Fejléckép: Sztarenki Pál a Pinceszínház évadnyitóján (fotó: Szabó Réka / Pinceszínház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.
Színház

„Arról a pánikról szerettem volna beszélni, amit ma a felnövés jelent” – interjú Kovács D. Dániellel

Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt című előadás július 5-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig az Örkény Színház repertoárján lesz látható. A színdarab rendezőjével egyebek közt a világot jobbá tenni akaró hősökről és a videójátékok stigmatizáltságáról is beszélgettünk.
Vizuál

Ezekkel a programokkal hangolódhatunk a dívákra a Zene Házában

Már eddig is sok kapcsolódó esemény vezette fel a Dívák & Ikonok kiállítást, de ezután is számos izgalmas előadással, tárlatvezetéssel, egyéb programmal hangolódhatunk a dívákra. (GALÉRIÁVAL!)

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Arról a pánikról szerettem volna beszélni, amit ma a felnövés jelent” – interjú Kovács D. Dániellel

Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt című előadás július 5-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig az Örkény Színház repertoárján lesz látható. A színdarab rendezőjével egyebek közt a világot jobbá tenni akaró hősökről és a videójátékok stigmatizáltságáról is beszélgettünk.
Színház hír

Bocsárdi László nyerte a legjobb rendező díját az Országos Színházi Találkozón

A kaposvári Csiky Gergely Színházban megrendezett seregszemlén mások mellett Zsigmond Emőke, Karácsony Gergely, if. Vidnyánszky Attila és Tokai Andrea is elismerést vehetett át.
Színház ajánló

Életútinterjúk alapján készül a MáSzínház női sorsokat bemutató előadása

A KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” című produkcióban három generáció tesz fel magának kérdéseket identitással, hozott mintákkal, önazonossággal és szabadsággal kapcsolatban.
Színház ajánló

Mit áldozunk fel jól megszokott kényelmünkért? – beszélgetés a Csónak című előadás alkotóival

Presznyakov Oleg & Vlagyimir Csónak, avagy előttünk az özönvíz című kortárs drámája a modern társadalom látleletét is adja. Az előadás rendezőjével, Bocsárdi Lászlóval, valamint két szereplővel, a főszerepben látható László Csabával és a volt feleségét alakító Berekméri Katalinnal beszélgettünk.
Színház interjú

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.