Színház

Olvasópróbával és minifesztivállal kezdte új évadát a Pinceszínház

2022.09.09. 09:20
Ajánlom
A szeptember 2. és 4. között megrendezett Bakáts Feszt után megkezdődtek a Pinceszínház két bemutatójának olvasópróbái, valamint egy munkarendi ülés keretében hivatalosan is elindította a 2022/23-as évadát a társulat.

Az idei Bakáts Feszt több szempontból is mérföldkő volt a színház életében: felavatták a felújított épületet, valamint egy vendégelőadás is érkezett hozzájuk. Az egri Harlekin Bábszínház a népszerű Boribon-előadásával várta a családokat.

A színházterem mellett a Gershwin-terem is átalakult, a felújítás okán pedig új nevet kapott, mostantól Keleti István Stúdióként működik.

Az ünnepélyes átadóra szeptember 21-én, a Magyar Dráma Napján kerül sor, az avatóünnepségen a Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola diákjai adnak majd műsort.

A 2022/23-as évadban hat bemutatót tart a Pinceszínház. Gergye Krisztián Macskadémon-rendezése már nagy sikerrel mutatkozott be a Szentendrei Teátrum színpadán, végül a Török Pál utcai teátrumban talál állandó otthonra.

223190-151728.jpg

A Hitler ABBA-t énekel olvasópróbája (Fotó/Forrás: Szabó Réka / Pinceszínház)

Két bemutató olvasópróbái már most elkezdődtek: O. Horváth Sári Hitler ABBA-t énekel című kortárs darabja a nők történelmi bűnrészességét vizsgálja a Harmadik Birodalom idején, és teszi fel a kérdést, hogy az akkori döntéseknek milyen hatása van a mára.

Ugyan csak 2023 elején mutatják be, de egy olvasópróba keretében már most belekóstolhattak a színészek a Csehov novellái nyomán írt De mi lett a szerelemmel? című színműbe, amely ősbemutatóként kerül színre, Kiss Csaba rendezésében.

220078-151729.jpg

A De mi lett a szerelemmel? olvasópróbája (Fotó/Forrás: Szabó Réka / Pinceszínház)

Decemberben egy bűnügyi társasjátékra hív a Pinceszínház Paul Pörtner Hajmeresztő című művén keresztül. A darab Kelemen József irányításával próbál felderíteni egy gyilkosságot, amely szinte a főszereplő nyomozópáros orra előtt történt, azonban ők képtelenek rábizonyítani a gyilkosra a tettet.

Januárban a társulat kilép a színház falai közül, és Madák Zsuzsanna vezetésével egy osztálytermi színházi nevelési előadást, a Jeruzsálemet viszi az iskolákba.

Az évadot az ÁGENS és Karsai György nevével fémjelzett Médeia bemutatója zárja, akik Euripidész drámáját gondolták újra.

„A továbbiakban is számítunk arra, hogy mérhetetlen tudásának és szakértelmének, valamint törhetetlen lelkesedésének köszönhetően, közönség kedvenc előadásokkal színesíti repertoárunkat” – írta a klasszika-filológus, színház- és irodalomtörténész visszatérése kapcsán a Pinceszínház.

Fejléckép: Sztarenki Pál a Pinceszínház évadnyitóján (fotó: Szabó Réka / Pinceszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Shadows in the Forest, avagy milyen törékeny az élet – ALBUMPREMIER

Shadows in the Forest címmel jelent meg az MZK Publishingnál Palotás Gábor ütőhangszeres művész új marimba-albuma, amelynek a címadó dalból készült videóklipje is most a Fidelión debütál.
Színház

Pihe-puha babaszoba, nyers hús és brutalitás – Interjú Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával

Mennyire határozzák meg az életünket azok a sebek, amelyeket tizenévesként szerzünk? – egyebek mellett erre keresi a választ a Darázs című krimi. Az előadásban látható két színművésszel beszélgettünk a bullying jelenségéről, a karakterekben rejlő sötétség szépségeiről, a független színházak helyzetéről, valamint arról, kedvesnek kell-e lennünk egymással.
Klasszikus

„A fiatal énekeseknek bizonyos szerepekre gondolniuk sem lenne szabad” – Elīna Garanča a pálya buktatóiról

A cseh Opera+ oldalnak nyilatkozott Elīna Garanča opera-énekesnő, a videóban arról mesélt Jan Bubák karmesternek, hogyan építette fel a karrierjét, és milyen veszélyek leselkednek egy pályakezdő művészre.
Vizuál

Párizsi éjszakák, napozó nők – A Vaszary-kiállításon jártunk

„Nem volt soha egyéb szándékom, vágyam: festeni akartam! Ez az autoszuggesztió nekem oly természetes volt, hogy annak ellenkezőjét nem is tudtam volna elgondolni” – írta naplójába Vaszary János, a 20. század egyik legnépszerűbb magyar festője, akinek kiállítása szeptember 14-től látható a Magyar Nemzeti Galériában. 
Klasszikus

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház portré

A díj mint ötödik pecsét – Benedek Dániel portréja

„Amikor elfog a csüggedés, és kilátástalannak látom a dolgot, akkor az univerzum mindig küld egy-egy nénit, aki odajön hozzám az Aldiban, és gratulál a Karamazovhoz” – meséli Benedek Dániel színművész, a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja, aki idén Junior Prima Díjat vehetett át.
Színház ajánló

Valójában ki hal meg, amikor meghalunk? – Ismét színpadon Nádas Péter remekműve

Még egy alkalommal átélhetjük Nádas Péter Saját halál című könyvét színházban: a Dömötör András rendezésében készült hangjátékot az író születésnapjára rendezett programsorozat részeként Pannonhalma után Budapesten is bemutatják.
Színház ajánló

Tizenegy pillanat az élet – új bemutatóra készül a Centrál Színház

Mary Page Marlowe története nem ismeretlen a Centrál Színház nézőinek, hiszen 2020-ban, a pandémia idején egyszer már színre került a szívszorító dráma. Most egy kicsit másképp, a szerzői szándékkal megegyező formában mutatják be Tracy Letts darabját.
Színház hír

Latinovits Zoltán- és Kóti Árpád-szobrot avattak Debrecenben

A két mellszobor Debrecen új színháza, a Csokonai Fórum előtt kapott helyet, az alkotásokat Papp László polgármester, a készítő Juha Richárd szobrászművész és Kóti Árpádné leplezte le.
Színház ajánló

SzínházTV – a színházi értékek megmentője

Immár a harmadik évadával jelentkezik a színházi előadásokat online platformon, egyedi, filmes megfogalmazásban feldolgozó SzínházTV. A korábbi előadások mellett hét bemutatóra számíthatunk idén, köztük nemzetközi produkciók is repertoárra kerülnek.