Színház

„Olyan, mintha mi, színészek is a nézőtéren ülnénk” – dupla videóval jelentkezett a 10 éves Rózsavölgyi Szalon

2022.04.05. 09:35
Ajánlom
Csiby Gergely és Józan László ezúttal olyan embereket szólaltatott meg, akik a kezdetektől fogva a Rózsavölgyi Szalonban dolgoznak.

Szilágyi Tibor elsőként léphetett a Szalon színpadára, hiszen Györgyi Annával közös előadásuk, Anna Gavalda Szerettem őt című darabjának előadása volt a játszóhely első produkciója.

Hogy miért vették le a műsorról a darabot, arról Szilágyi Tibor maga osztott meg egy anekdotát. Györgyi Anna ugyanis levélben kérte a színészt, hogy fejezzék be.

Imádom, de azért ötvenvalahány évesen hadd ne mondjam, hogy két kiskorú gyerekem van

– emlékezett vissza Szilágyi partnernője szavaira.

Léner András is ezer szállal kötődik a Rózsavölgyihez, és igazi rekordernek számít, a Mellettem elférszt ugyanis a leghosszabb ideig játszott produkcióként jegyzik – hét évig ment folyamatosan.

Léner András és Grecsó Krisztián közös munkája egy szerencsés és fontos találkozás mindkettőjük életében, az elkészült mű pedig számos színészgenerációnak jelent fontos pontot a pályáján.

Kortárs drámák egész sorának színpadra állítása fonódott össze a rendező nevével, aki azért élvezi a mai darabok rendezését, mert ilyenkor az ötlettől a megvalósításig együtt vannak az alkotók.

Különleges színházi pillanat Egri Márta és Kiss Mari találkozása, a két művész ugyanis a főiskola óta nem állt közösen színpadra. Az eltelt idő ellenére azonban elmondásuk szerint azonnal egymásra tudtak hangolódni.

„Tudunk egymásból játszani” – mondta Egri Márta, azzal indokolva a gyors összhangot, hogy ugyanazt a színházi gondolkodásmódot tanulták, emellett inspirálóan hatnak egymásra.

A Gyerekek című előadás a múltat feszegeti, így a riporterekben joggal merül fel a kérdés, hogy visszatérnek-e a főiskolai évek, ám a művészek cáfolnak: a próbaidőszak alatt csak a karakterek megalkotására törekedtek.

Az április 3-i adás is rekorderrel kezdődött, ugyanis Őze Áron, aki az indulástól jelen van a Rózsavölgyi Szalonban, kilenc előadást jegyez.

„Nem vagyok méregetős ember” – jegyezte meg viccesen a színész-rendező, aki reméli, hogy a munkái egyben minőséget is jelentenek.

Az előadások népszerűségét jelzik, hogy a Valami csaj(ok), amelyben Pokorny Lia a partnere, már a 150. előadásához közeledik.

„Liával egy olyan játékot lehet folytatni, ami mindig más” – mesélte Őze, röviden megfejtve a darab sikerének titkát: az előadás „férfi és nő megfejthetetlen rejtélyéről szól”.

A régi előadások mellett a nézők nem maradnak új Őze-előadás nélkül, rendezésének, a Behavazvának szereplői Schneider Zoltán és Nagy-Kálózy Eszter. A színész-rendező pedig szokásához híven motorral érkezik majd.

Pokorny Lia sorsszerűnek érzi a találkozást a Rózsavölgyi alkotógárdájával, csak úgy, mint a pályája eddigi alakulását.

Rájöttem, hogy a dolgom az, hogy a káoszban megtaláljam a harmóniát

– mondta a kiegyensúlyozottságról, illetve a színházi jelenlétéről. Vallja, hogy nem tudna hosszabb időre kiszakadni ebből a közegből, de szívesen elmenne egy zarándokútra.

Erdélyi Tímea is minden alkalmat megragad, hogy együtt legyen szalonos munkatársaival, és bármikor szívesen szervez egy „zsúrt”. Szinte nincs olyan előadás, amit ne szeretne, kedvencei közé tartozik az Unokám, Benjamin, a Romance.com, amelybe egyetlen éjszaka alatt ugrott be, valamint Az őz.

Fejléckép: Szilágyi Tibor (forrás: Rózsavölgyi Szalon / Youtube)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Színház ajánló

Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Bábfesztivált Békéscsabán

Öt nap alatt tizennyolc társulat húsz előadása mutatkozik be június 22. és 26. között a Békéscsabai Napsugár Bábszínházban.
Színház magazin

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Színház hír

Klasszikusok új köntösben – hat bemutatót tart a jövő évadban a József Attila Színház

A következő szezon műsorán a drámák és a vígjátékok mellett a zenés színház kedvelői számára is kínál újdonságokat a József Attila Színház, a Made in Hungáriából ízelítőt is kaphattak a sajtó képviselői.
Színház hír

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.