Színház

„Olyan, mintha mi, színészek is a nézőtéren ülnénk” – dupla videóval jelentkezett a 10 éves Rózsavölgyi Szalon

2022.04.05. 09:35
Ajánlom
Csiby Gergely és Józan László ezúttal olyan embereket szólaltatott meg, akik a kezdetektől fogva a Rózsavölgyi Szalonban dolgoznak.

Szilágyi Tibor elsőként léphetett a Szalon színpadára, hiszen Györgyi Annával közös előadásuk, Anna Gavalda Szerettem őt című darabjának előadása volt a játszóhely első produkciója.

Hogy miért vették le a műsorról a darabot, arról Szilágyi Tibor maga osztott meg egy anekdotát. Györgyi Anna ugyanis levélben kérte a színészt, hogy fejezzék be.

Imádom, de azért ötvenvalahány évesen hadd ne mondjam, hogy két kiskorú gyerekem van

– emlékezett vissza Szilágyi partnernője szavaira.

Léner András is ezer szállal kötődik a Rózsavölgyihez, és igazi rekordernek számít, a Mellettem elférszt ugyanis a leghosszabb ideig játszott produkcióként jegyzik – hét évig ment folyamatosan.

Léner András és Grecsó Krisztián közös munkája egy szerencsés és fontos találkozás mindkettőjük életében, az elkészült mű pedig számos színészgenerációnak jelent fontos pontot a pályáján.

Kortárs drámák egész sorának színpadra állítása fonódott össze a rendező nevével, aki azért élvezi a mai darabok rendezését, mert ilyenkor az ötlettől a megvalósításig együtt vannak az alkotók.

Különleges színházi pillanat Egri Márta és Kiss Mari találkozása, a két művész ugyanis a főiskola óta nem állt közösen színpadra. Az eltelt idő ellenére azonban elmondásuk szerint azonnal egymásra tudtak hangolódni.

„Tudunk egymásból játszani” – mondta Egri Márta, azzal indokolva a gyors összhangot, hogy ugyanazt a színházi gondolkodásmódot tanulták, emellett inspirálóan hatnak egymásra.

A Gyerekek című előadás a múltat feszegeti, így a riporterekben joggal merül fel a kérdés, hogy visszatérnek-e a főiskolai évek, ám a művészek cáfolnak: a próbaidőszak alatt csak a karakterek megalkotására törekedtek.

Az április 3-i adás is rekorderrel kezdődött, ugyanis Őze Áron, aki az indulástól jelen van a Rózsavölgyi Szalonban, kilenc előadást jegyez.

„Nem vagyok méregetős ember” – jegyezte meg viccesen a színész-rendező, aki reméli, hogy a munkái egyben minőséget is jelentenek.

Az előadások népszerűségét jelzik, hogy a Valami csaj(ok), amelyben Pokorny Lia a partnere, már a 150. előadásához közeledik.

„Liával egy olyan játékot lehet folytatni, ami mindig más” – mesélte Őze, röviden megfejtve a darab sikerének titkát: az előadás „férfi és nő megfejthetetlen rejtélyéről szól”.

A régi előadások mellett a nézők nem maradnak új Őze-előadás nélkül, rendezésének, a Behavazvának szereplői Schneider Zoltán és Nagy-Kálózy Eszter. A színész-rendező pedig szokásához híven motorral érkezik majd.

Pokorny Lia sorsszerűnek érzi a találkozást a Rózsavölgyi alkotógárdájával, csak úgy, mint a pályája eddigi alakulását.

Rájöttem, hogy a dolgom az, hogy a káoszban megtaláljam a harmóniát

– mondta a kiegyensúlyozottságról, illetve a színházi jelenlétéről. Vallja, hogy nem tudna hosszabb időre kiszakadni ebből a közegből, de szívesen elmenne egy zarándokútra.

Erdélyi Tímea is minden alkalmat megragad, hogy együtt legyen szalonos munkatársaival, és bármikor szívesen szervez egy „zsúrt”. Szinte nincs olyan előadás, amit ne szeretne, kedvencei közé tartozik az Unokám, Benjamin, a Romance.com, amelybe egyetlen éjszaka alatt ugrott be, valamint Az őz.

Fejléckép: Szilágyi Tibor (forrás: Rózsavölgyi Szalon / Youtube)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Az Örkény falaiban benne van az egész életem – születésnapi beszélgetés Für Anikóval

„I did it my way” – énekli Frank Sinatra, és ezt mondja Für Anikó is, aki február 27-én ünnepli hatvanadik születésnapját. Ráadásul az Örkény Színház Jászai Mari-díjas művésze kettős jubileumot ül az idén, mert a teátrum, amelynek alapító tagja, idén húszéves.
Színház

Bemutatták A vágy villamosát Budaörsön

Az Ördög Tamás által rendezett előadás főszerepében Takács Katalin pályája egyik legerősebb alakítását nyújtja Blanche DuBois-ként.  
Színház

Erősen álmodók – beszélgetés Száger Zsuzsannával és Urbanovits Krisztinával

KV Társulat. Két színésznő, egy csapat. Két vélemény, ami hol közös, hol különböző, ahogy a nevük is mutatja. A két nézet néha találkozik, máskor összecsap, hogy utána összefusson valahol, egy kompromisszumos középpontban.
Színház

Elhunyt Hunyadkürti György, a kaposvári színház örökös tagja

72 éves korában, váratlan hirtelenséggel elhunyt Hunyadkürti György Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló művész, a Csiky Gergely Színház örökös tagja – tudatta az intézmény.
Klasszikus

Eötvös Péter és Csiba Lajosné Emődi Györgyi is Életműdíjat kapott a Cziffra Fesztiválon

Február 25-én a Zeneakadémián adták át az idei Cziffra Fesztivál elismeréseit. Az életműdíjasok mellett Tehetség-díjjal jutalmazták Abouzahra Amira hegedűművészt, Lukács Gergely tubaművészt és Vida Mónika Ruth zongoraművészt is. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Krabat a Fekete Malomban – a német ifjúsági irodalom egyik legnépszerűbb művét mutatja be a Budapest Bábszínház

Otfried Preuβler filmen és színpadon is többször feldolgozott, klasszikus történetének vadonatúj színpadi változatát mutatja be a Budapest Bábszínház március 2-án Hegymegi Máté rendezésében.
Színház ajánló

Különleges babaszínházi előadással várják a családokat a XV. kerületben

Március 2-án a Kikötő – Ifjúsági központban láthatja a közönség a KL Színház Izeg-mozog című babaszínházi előadását. A Fidelio „Ügy” elnevezésű kategóriájával díjazott Markó-Valentyik Anna egyszemélyes produkciójában varázslatos csecsemővilágot teremt.
Színház interjú

Az Örkény falaiban benne van az egész életem – születésnapi beszélgetés Für Anikóval

„I did it my way” – énekli Frank Sinatra, és ezt mondja Für Anikó is, aki február 27-én ünnepli hatvanadik születésnapját. Ráadásul az Örkény Színház Jászai Mari-díjas művésze kettős jubileumot ül az idén, mert a teátrum, amelynek alapító tagja, idén húszéves.
Színház ajánló

Az első hivatásos színésznők portréja elevenedik meg a Pinceszínház előadásán

Sztarenki Pál különleges rendezésében látható a Pinceszínházban a Színésznők című előadás. April De Angelis kortárs angol írónő drámája a restauráció korába vezeti vissza a nézőket, hogy bemutassa a nagy színházi forradalom kezdetét és okait.
Színház ajánló

Bemutatták A vágy villamosát Budaörsön

Az Ördög Tamás által rendezett előadás főszerepében Takács Katalin pályája egyik legerősebb alakítását nyújtja Blanche DuBois-ként.