Színház

Online előadások, maszkgyártás – A Vörösmarty Színházban a karantén alatt sem áll meg az élet

2020.04.28. 13:35
Ajánlom
A Vörösmarty Színház kapui ugyan zárva vannak, de az élet nem áll meg, a teátrum munkatársai nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy a kényszerű otthonlétet megkönnyítsék.

Március végén kezdett bele a maszkgyártásba a Vörösmarty Színház kiszolgálótárának lelkes csapata – kiegészülve több, egyéb területen dolgozó önkéntes dolgozóval. A varrott textil védőfelszerelésekből 2000 darab jutott el a székesfehérvári Humán Szolgáltató Intézethez. Azóta egy újabb projekt is elindult, a színház munkatársai gyerekmaszkokat is készítenek, amelyek első részét már át is adták a fehérvári Vigyázó Kéz Gyermekvédelmi Egyesületnek, hogy a rászoruló gyerekek minél hamarabb birtokba vehessék.

_MG_0169copy-132053.jpg

A Vörösmarty Színház dolgozói által készített maszkok (Fotó/Forrás: Vörösmarty Színház)

A héten pedig már debütál a Vörösmarty Színház Élmény@tth@n programja a Facebookon, amelyben hétről-hétre, kedden és csütörtökön akár a fotelből is élvezheti a közönség legsikeresebb előadásainkat. Az első online előadás április 28-án 21 órától Tasnádi István Kartonpapa című komédiájának az (amit kifejezetten a székesfehérvári színház felkérésére írt) ősbemutatós előadása lesz.

A tavalyi POSZT versenyprogramjában is részt vevő, Hargitai Iván rendezte előadást óriási sikerrel játszották a Vörösmarty Színházban, később pedig tv-játék is készült belőle – ezt vetítjük le a színházra éhes közönségnek. Érdemes lesz leülni a gépek elé, mert olyan nagyszerű színészeket láthatnak viszont újra, mint Tóth Ildikó, Egyed Attila, Kiss Diána Magdolna, Pálya Pompónia és Kovács Tamás.

Kartonpapa - Vörösmarty Színház

Kartonpapa - Vörösmarty Színház (Fotó/Forrás: Kiss László / Vörösmarty Színház)

A folytatásban április 30-án Horváth Csaba rendezésében nézhetik meg Gyökössy Zsolt Móricz-átiratát, a Pillangót. Ez az előadásunk a 2013-14-es évad egyik legsikeresebb előadása volt, amely a 2014-es Vidéki Színházak fesztiváljának nyitóelőadása, egyben különdíjazottja is lett. A rendhagyó szerelmi történet főszerepében Kádas Józsefet és Törőcsik Franciskát láthatják. Az online menü további előadásai: május 5. Perelj, Uram!; május 7. A fösvény; május 12. A Herner Ferike faterja; május 14. Három nővér.

Az előadások a „premiertől” kezdve 48 órán keresztül lesznek elérhetőek a színház közösségi oldalán.

A Vörösmarty Színház színművészei sem tétlenkednek a kényszerű otthonlét alatt. A teátrum honlapján, Élet a karantén alatt című rovatban figyelemmel kísérhetik, hogy például Keller János milyen önkéntes munkába kezdett lakóhelyén, Veszprémben, Ballér Bianka milyen új hobbit talált magának, Kovács Tamás merre kalandozik a gasztronómia tengerében és, hogy hogyan ejtették túszul gyermekei Egyed Attilát egy hajvágás erejéig. Meseszínház néven indult sorozatban pedig a legkisebbeknek is kedveskedik a színház: a gyermekek egy-egy ismert magyar mesét élhetnek át a társulat tagjainak a tolmácsolásában a közösségi csatornákon.

Támogatott tartalom

Hiányzó apák

Kapcsolódó

Hiányzó apák

Állítani vagy tagadni valamit biztosan egyszerűbb, mint a hiányt érzékeltetni. Tasnádi István Kartonpapája és Németh Ákos Müller táncosai című darabja éppen ezzel próbálkozik, mégpedig szép sikerrel – Zappe László kritikája.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Kettévágott Carmina Burana – reakciók az operaházi büfébotrányra

Bogányi Tibor karmester visszalépett az operaház Carmina Burana-produkciók vezénylésétől, mivel főigazgatói döntésre szünetet kell beiktatni az előadásba. Az ügy számos viharos reakciót váltott ki.
Vizuál

Elhunyt Koncz András festőművész

A Munkácsy-díjas festőművész, Koncz Zsuzsa énekesnő öccse hosszú, méltósággal viselt, súlyos betegség után hunyt el március 2-án hajnalban, életének hetvenegyedik évében.
Zenés színház

„Mindenkinek ajánlom, hogy menjen ki éjszaka az erdőbe!” – interjú Claus Guthtal

A világ egyik legjelentősebb operarendezője, Claus Guth nemrég Budapestre látogatott: számos neves színház után a Magyar Állami Operaház is átvette Don Giovanni-rendezését. Ebből az alkalomból kérdeztük az alkotót.
Vizuál

Elhunyt Vadász György építész

Életének 92. évében, március 3-án elhunyt Vadász György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze. A kilencvenes években készült épületeivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a bauhaus ismét népszerűvé vált a hazai építészetben.
Színház

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Oidipusz a politika útvesztőjében – bemutatták Szikszai Rémusz rendezését a Radnóti Színházban

A Radnóti Színház legújabb előadásában Oidipusz egy idealista, ígéretes politikus, akinek szembe kell néznie a múlt terheivel. A produkció bemutatójára március 3-án került sor. A főszerepekben mások mellett Pál András, Kováts Adél és László Zsolt látható.
Színház ajánló

Öt nap a stúdiószínház és a monodráma jegyében – hamarosan jön a 10. MOST FESZT

Március 20. és 24. között rendezi meg a tatabányai Jászai Mari Színház a 10. MOST FESZT-et, amely során vidéki, független és határon túli társulatok monodráma és stúdiószínházi előadásaiból kiválasztott produkciókat láthat a közönség. 
Színház hír

Erdélyben is bemutatkozik Székely Csaba tízparancsolat ihlette darabja

Székely Csaba 10 című drámáját Rusznyák Gábor állítja színpadra a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban. A tízparancsolat ihlette alkotás tíz magányos ember fokozatosan kibomló, egymást keresztező élettörténetét mutatja be.
Színház ajánló

Cseke Péter viszi színre a Játékszín magyarországi bemutatóját

Április 6-án Cseke Péter rendezésében, Hernádi Judit, Horváth Lili és Nagy Sándor főszereplésével mutatja be a Rém rendes vendég című komédiát a Játékszín.
Színház hír

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.