Színház

Online előadások, maszkgyártás – A Vörösmarty Színházban a karantén alatt sem áll meg az élet

2020.04.28. 13:35
Ajánlom
A Vörösmarty Színház kapui ugyan zárva vannak, de az élet nem áll meg, a teátrum munkatársai nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy a kényszerű otthonlétet megkönnyítsék.

Március végén kezdett bele a maszkgyártásba a Vörösmarty Színház kiszolgálótárának lelkes csapata – kiegészülve több, egyéb területen dolgozó önkéntes dolgozóval. A varrott textil védőfelszerelésekből 2000 darab jutott el a székesfehérvári Humán Szolgáltató Intézethez. Azóta egy újabb projekt is elindult, a színház munkatársai gyerekmaszkokat is készítenek, amelyek első részét már át is adták a fehérvári Vigyázó Kéz Gyermekvédelmi Egyesületnek, hogy a rászoruló gyerekek minél hamarabb birtokba vehessék.

_MG_0169copy-132053.jpg

A Vörösmarty Színház dolgozói által készített maszkok (Fotó/Forrás: Vörösmarty Színház)

A héten pedig már debütál a Vörösmarty Színház Élmény@tth@n programja a Facebookon, amelyben hétről-hétre, kedden és csütörtökön akár a fotelből is élvezheti a közönség legsikeresebb előadásainkat. Az első online előadás április 28-án 21 órától Tasnádi István Kartonpapa című komédiájának az (amit kifejezetten a székesfehérvári színház felkérésére írt) ősbemutatós előadása lesz.

A tavalyi POSZT versenyprogramjában is részt vevő, Hargitai Iván rendezte előadást óriási sikerrel játszották a Vörösmarty Színházban, később pedig tv-játék is készült belőle – ezt vetítjük le a színházra éhes közönségnek. Érdemes lesz leülni a gépek elé, mert olyan nagyszerű színészeket láthatnak viszont újra, mint Tóth Ildikó, Egyed Attila, Kiss Diána Magdolna, Pálya Pompónia és Kovács Tamás.

Kartonpapa - Vörösmarty Színház

Kartonpapa - Vörösmarty Színház (Fotó/Forrás: Kiss László / Vörösmarty Színház)

A folytatásban április 30-án Horváth Csaba rendezésében nézhetik meg Gyökössy Zsolt Móricz-átiratát, a Pillangót. Ez az előadásunk a 2013-14-es évad egyik legsikeresebb előadása volt, amely a 2014-es Vidéki Színházak fesztiváljának nyitóelőadása, egyben különdíjazottja is lett. A rendhagyó szerelmi történet főszerepében Kádas Józsefet és Törőcsik Franciskát láthatják. Az online menü további előadásai: május 5. Perelj, Uram!; május 7. A fösvény; május 12. A Herner Ferike faterja; május 14. Három nővér.

Az előadások a „premiertől” kezdve 48 órán keresztül lesznek elérhetőek a színház közösségi oldalán.

A Vörösmarty Színház színművészei sem tétlenkednek a kényszerű otthonlét alatt. A teátrum honlapján, Élet a karantén alatt című rovatban figyelemmel kísérhetik, hogy például Keller János milyen önkéntes munkába kezdett lakóhelyén, Veszprémben, Ballér Bianka milyen új hobbit talált magának, Kovács Tamás merre kalandozik a gasztronómia tengerében és, hogy hogyan ejtették túszul gyermekei Egyed Attilát egy hajvágás erejéig. Meseszínház néven indult sorozatban pedig a legkisebbeknek is kedveskedik a színház: a gyermekek egy-egy ismert magyar mesét élhetnek át a társulat tagjainak a tolmácsolásában a közösségi csatornákon.

Támogatott tartalom

Hiányzó apák

Kapcsolódó

Hiányzó apák

Állítani vagy tagadni valamit biztosan egyszerűbb, mint a hiányt érzékeltetni. Tasnádi István Kartonpapája és Németh Ákos Müller táncosai című darabja éppen ezzel próbálkozik, mégpedig szép sikerrel – Zappe László kritikája.

Vörösmarty Színház

A székesfehérvári Vörösmarty Színháznak nagy múltja, vezető szerepe van a magyarországi színjátszás történetében. Teátrumunkat 1874-ben alapították, főépületünk az ország egyik első profi kőszínháza, színpadunkon a legkiválóbb magyar színművészek léptek fel, így többek között Varsányi Irén, Hegedűs Gyula, Rózsahegyi Kálmán, Ladomerszky Margit és Bajor Gizi. Az elmúlt évtizedek és korunk színésznemzedékeinek tagjai közül is sokan kezdték pályafutásukat színházunkban, amely 1913 óta viseli Vörösmarty nevét.

A komédiák, tragédiák, operettek, operák, musicalek, mesejátékok világába színházunk neves művészei kalauzolják el a nagyérdeműt. A 470 férőhelyes nagyszínház mellett a Pelikán Kamaraszínházban és a Kozák András Stúdióban tartunk előadásokat.

Tartson velünk, ha kikapcsolódna, feltöltődne, gondolkodna – várjuk a Vörösmarty Színházba!

Legnépszerűbb

Színház

Ők kapták idén a Junior Príma Díjakat a színház- és filmművészet kategóriában

Hat fiatal művész vehette át a Junior Prima Díjat a színház- és filmművészet kategóriában szeptember 22-én, a Haris Parkban. Az elismerést és az azzal járó pénzjutalmat Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója nyújtotta át a 62 jelölt közül kiválasztott fiatal tehetségeknek.
Klasszikus

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Vizuál

2019 legfantasztikusabb fotói - és a mögöttük álló történetek - Galéria

Nemcsak a felvételeket, hanem a mögöttük meghúzódó problémákat és történeteket is megosztjuk!
Klasszikus

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Zenés színház

„Káros az elitizmus” – interjú Philipp Györggyel

Philipp György a zenés színházi élet megkerülhetetlen kakukktojása. Formabontó és gondolatokat provokáló előadásaival a partvonalról céloz a dolgok közepébe. Karmester, énekes és rendező. Októberben az Artus társulattal készült Minden (is) című produkciójához zeneszerzőként járult hozzá.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

Hát én nem vagyok magyar? – Kondor Ernő, a pesti kabaré „feltalálója”

A magyar kabaré története szomorú históriákkal teli, a nagy nevettetők élete sokszor egyáltalán nem volt vidám. De talán az egyik legigazságtalanabb sors a honi kabaré alapítójának, Kondor Ernőnek jutott. Őt már az életében elfelejtették. Pedig pályatársa, Kellér Dezső joggal nevezte őt a műfaj feltalálójának, ugyanis az általa megteremtett irodalmi kabaré a világon egyedülálló volt.
Színház kult50

Mindent újra kell gondolni – Garai Judit a Kult50-ben

Garai Judit kiváló színházi dramaturg. Egyetemi oktató. Műfordító. Aki szüntelenül olvas és ír. Nem is akárhogyan.
Színház ajánló

Kortárs magyar ősbemutató született a Radnóti Színházban

Az egy éve nyitott Radnóti Tesla Labor hatodik bemutatója Schwechtje Mihály Gina című darabja szeptember 26-án, szombaton. A hatból három Radnóti produkció, három pedig a függetleneké.
Színház interjú

A darab, ami egyszerre hat intellektusra, rekeszizmokra és könnycsatornákra

A 2020-2021-es évad első bemutatója Peter Shaffer Amadeusa a József Attila Színházban. Ennek kapcsán beszélgettünk a rendezővel, Koltai M. Gáborral a darabról.
Színház gyász

Elhunyt Verebély Iván

A színész halálhírét a Centrál Színház jelentette be.