Színház

Online látható a Katona József Színház első bemutatója

2022.10.10. 11:40
Ajánlom
40 éves jubileumát ünnepli a 2022/23-as évadban a Katona József Színház, ebből az alkalomból az eSzínház műsorra tűzi a teátrum első bemutatóját, A manót.

Csehov kétrészes komédiáját 1982. október 15-én mutatta be a színház Zsámbéki Gábor rendezésében, Wessely László fordításában.

A darabot olyan művészek vitték sikerre, mint Rajhona Ádám, Udvaros Dorottya, Csonka Ibolya, Olsavszky Éva, Sinkó László, Papp Zoltán, Szirtes Ági, Horváth József, Vajda László, Cserhalmi György és Gelley Kornél.

Később Udvaros Dorottyát Csomós Mari, Szirtes Ágit Pogány Judit, Gelley Kornélt pedig Kun Vilmos váltotta.

Az 1889-ben írt drámát eredetileg is színpadra szánta Csehov, azonban a készülő változat során felmerülő nehézségek annyira eltántorították szándékától, hogy a kéziratot eldugta és nem engedte bemutatni.

Később mégis elővette, hogy megírja belőle a Ványa bácsit, amit főleg A manó elnagyolt karakterei miatt, sokkal erősebb darabnak gondolt.

05-103228.jpg

Jelenet A manóból (Fotó/Forrás: Katona József Színház)

Annak ellenére, hogy a szereplők ugyanazok, és a történet is hasonló, A manóban fontosabb szerepet kap a humor és az irónia, a Ványa bácsi keserű élettapasztalata pedig csak nyomokban lelhető fel.

„Alig több mint egy évtizede Zsámbéki Gábor Csehovval mondta el színházi ars  poeticáját – főrendezői szűzbeszédét  Kaposváron. A Sirály annak idején programadó előadás volt. Most A Manó is az”

– kezdte a Színház folyóiratban közölt kritikáját Koltai Tamás, kiemelve, hogy Zsámbéki azért is dönthetett A manó mellett, mert „nyitottabb” darab, mint a Ványa bácsi, ugyanakkor a sorsok „mélységét” tekintve nem klasszikus csehovi mű.

A manó október 10. és 20. között látható az eSzínház felületén. További információ az alábbi oldalon olvasható.

Fejléckép: jelenet A manóból (forrás: Katona József Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.
Klasszikus

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Vizuál

Wim Wenders-filmhetet tartanak az Art+ Cinemában

Június 28. és július 2. között a német rendező 1984 és 2000 közötti filmográfiájából öt alkotást lehet majd elcsípni mozivásznon szinkronnal, majd ezek után legfrissebb alkotását, immár felirattal.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Arról a pánikról szerettem volna beszélni, amit ma a felnövés jelent” – interjú Kovács D. Dániellel

Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt című előadás július 5-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig az Örkény Színház repertoárján lesz látható. A színdarab rendezőjévelegyebek közt a világot jobbá tenni akaró hősökről és a videójátékok stigmatizáltságáról is beszélgettünk.
Színház hír

Bocsárdi László nyerte a legjobb rendező díját az Országos Színházi Találkozón

A kaposvári Csiky Gergely Színházban megrendezett seregszemlén mások mellett Zsigmond Emőke, Karácsony Gergely, if. Vidnyánszky Attila és Tokai Andrea is elismerést vehetett át.
Színház ajánló

Életútinterjúk alapján készül a MáSzínház női sorsokat bemutató előadása

A KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” című produkcióban három generáció tesz fel magának kérdéseket identitással, hozott mintákkal, önazonossággal és szabadsággal kapcsolatban.
Színház ajánló

Mit áldozunk fel jól megszokott kényelmünkért? – beszélgetés a Csónak című előadás alkotóival

Presznyakov Oleg & Vlagyimir Csónak, avagy előttünk az özönvíz című kortárs drámája a modern társadalom látleletét is adja. Az előadás rendezőjével, Bocsárdi Lászlóval, valamint két szereplővel, a főszerepben látható László Csabával és a volt feleségét alakító Berekméri Katalinnal beszélgettünk.
Színház interjú

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.