Színház

Online programokkal vár a Trafó

2020.11.26. 13:20
Ajánlom
November 26-án indítja útjára a Trafó Kortárs Művészetek Háza legújabb programsorozatát, amely ezúttal online kínál szórakozási lehetőséget a hét minden hétköznapjára.

Az e-Trafó a legváltozatosabb műsorokkal jelentkezik:

a virtuális műteremlátogatások, online táncórák, live setek, performanszok, beszélgetések, webinarok mellett speciális előadások és bónuszprogramok is színesítik a kínálatot.

A szervezők igyekeznek minél kevesebb kontaktussal járó, de valós időben, a résztvevők által közvetített programokkal kedveskedni a nézőknek. A 26-i stream a Trafó Galéria műteremlátogatás-sorozatának nyitó előadása is egyben, amit minden csütörtökön 21 órától közvetítenek. A Nyitott Műteremben kurátorok és szakírók élő beszélgetések során kalauzolnak el egy-egy képzőművész műtermébe. Ezúttal egy Amszterdamban tanult fiatal művész, Ulbert Ádám stúdiójának ajtaja nyílik meg Molnár Ráhel Anna művészeti író előtt, de a későbbiekben Csörgő Attila, Csákány István és Bukta Imre műveinek titkaira is fény derül.

November 27-én 20 órakor kezdetét veszi az első stream-premier a Trafó oldalán,

a Grotesque Gymnastics újcirkusz társulat bemutatójával. A kudarc anatómiája egy artistanő önvallomása, fizikai és lelki sérülések története, ami a kudarcban rejlő lehetőségeket mutatja be. Az előadás egyben egy „avantgárd cirkuszi realtime dokumentumreality-kísérlet” is, rendezője pedig Téri Gáspár.

GrotesquGymnastics_kudarcTeriGaspar-111930.jpg

Grotesque Gymnastics: A kudarc anatómiája (Fotó/Forrás: Téri Gáspár / Trafó)

November 28-án ismét egy sorozat veszi kezdetét e-Trafó Néző címmel, ahol kifejezetten online médiumra létrehozott vagy ilyen formában átalakított, különleges előadásokat láthatnak az érdeklődők. Olivier Zahn rendező például az Óda a felejtéshez – második rész című projektjében megosztott képernyőn mesél a felejtésről és arról, hogy milyen egy kelet-európai emigráns család tagjaként élni Németországban, a Dollár Papa Gyermekei társulat az Otthon című előadásuk különkiadásával készül, Gábor Sára Kutyaportéka – kisvárosi kórkép című produkcióját pedig riport- és dogmafilmes eszközökkel alkotják újra.

További programok:

November 30. - a Műhely Alapítvány Táncműhely foglalkozása, főként tapasztalattal rendelkező tánckedvelőknek ajánlva

December 1. - a Fülbevaló programsorozat első alkalma, zenei és audiovizuális élményt keresőknek. Papa live setjét a Tilos Rádió stúdiójából közvetítik

December 2. - a szerdánként jelentkező TudásTrambulin első adása, amelyben a 20. századi tánc-, színház-, zene-, performansz- és képzőművészet történetéről hangzanak el előadások Kricsfalusi Beatrix irodalom- és színháztörténész, Molnár Szabolcs zenetörténész és Rényi András művészettörténész közreműködésével.

Az e-Trafó első „kísérleti adásai” december 20-ig tartanak, januártól pedig újabb programtípusokkal bővül. Egyes programok csak előzetes jegyváltás után tekinthetők meg, erről a Trafó oldala ad bővebb tájékoztatást.

Fejléckép: a Trafó épülete (fotó: Drucker Dávid / Trafó)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Leszámolás a paraszti kultúrával – megnéztük az év egyik legszebb filmjét

A Parasztok című filmet látni olyan, mintha végigjárnánk egy hatalmas múzeumot, és hosszasan elidőznénk valamennyi műalkotás előtt – szellemileg megterhelő, mégis eksztatikus művészi élményt jelent.
Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Klasszikus

Ragyogó sötétségem – beszélgetés Érdi Tamással

Érdi Tamás zongoraművész december 17-én a Benczúr Házban ad ünnepre hangoló koncertet, az Egész nap karácsony rendezvény záróakkordjaként.
Könyv

Vámos Miklós: Remek megragadása annak, mi is a szépirodalom

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Sasha Marianna Salzmann Az emberben legyen szép minden című kötetével foglalkozik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Evangéliumi történetek felolvasásával emlékeztek Jézus életére

A székesfehérvári Vörösmarty Színház hagyományos Újszövetség Maratonján negyven helyi lakos olvasott fel evangéliumi szövegrészeket advent első vasárnapján.
Színház hír

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Színház ajánló

Már elérhető a Pintér Béla és Társulata januári és februári műsora

Az idén 25. jubileumát ünneplő Pintér Béla és Társulata januárban és februárban összesen harminchat estén várja nézőit az újpesti UP Rendezvénytérbe. Az előadásokra már elindult a jegyértékesítés.
Színház ajánló

Tabutémákat is feszeget a Vörösmarty Színház A kék hajú lány című előadása

Két szereposztással is bemutatta a Vörösmarty Színház a Dóka Péter regényéből készült színdarabot, A kék hajú lányt. Az előadás után a közönség fiatal tagjai színházpedagógiai foglalkozáson is részt vehetnek.
Színház hír

Vidnyánszky Attila maradt a Magyar Teátrumi Társaság elnöke

Ismét Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház vezérigazgatóját választotta elnökévé a Magyar Teátrumi Társaság.