Színház

Online programokkal vár a Trafó

2020.11.26. 13:20
Ajánlom
November 26-án indítja útjára a Trafó Kortárs Művészetek Háza legújabb programsorozatát, amely ezúttal online kínál szórakozási lehetőséget a hét minden hétköznapjára.

Az e-Trafó a legváltozatosabb műsorokkal jelentkezik:

a virtuális műteremlátogatások, online táncórák, live setek, performanszok, beszélgetések, webinarok mellett speciális előadások és bónuszprogramok is színesítik a kínálatot.

A szervezők igyekeznek minél kevesebb kontaktussal járó, de valós időben, a résztvevők által közvetített programokkal kedveskedni a nézőknek. A 26-i stream a Trafó Galéria műteremlátogatás-sorozatának nyitó előadása is egyben, amit minden csütörtökön 21 órától közvetítenek. A Nyitott Műteremben kurátorok és szakírók élő beszélgetések során kalauzolnak el egy-egy képzőművész műtermébe. Ezúttal egy Amszterdamban tanult fiatal művész, Ulbert Ádám stúdiójának ajtaja nyílik meg Molnár Ráhel Anna művészeti író előtt, de a későbbiekben Csörgő Attila, Csákány István és Bukta Imre műveinek titkaira is fény derül.

November 27-én 20 órakor kezdetét veszi az első stream-premier a Trafó oldalán,

a Grotesque Gymnastics újcirkusz társulat bemutatójával. A kudarc anatómiája egy artistanő önvallomása, fizikai és lelki sérülések története, ami a kudarcban rejlő lehetőségeket mutatja be. Az előadás egyben egy „avantgárd cirkuszi realtime dokumentumreality-kísérlet” is, rendezője pedig Téri Gáspár.

GrotesquGymnastics_kudarcTeriGaspar-111930.jpg

Grotesque Gymnastics: A kudarc anatómiája (Fotó/Forrás: Téri Gáspár / Trafó)

November 28-án ismét egy sorozat veszi kezdetét e-Trafó Néző címmel, ahol kifejezetten online médiumra létrehozott vagy ilyen formában átalakított, különleges előadásokat láthatnak az érdeklődők. Olivier Zahn rendező például az Óda a felejtéshez – második rész című projektjében megosztott képernyőn mesél a felejtésről és arról, hogy milyen egy kelet-európai emigráns család tagjaként élni Németországban, a Dollár Papa Gyermekei társulat az Otthon című előadásuk különkiadásával készül, Gábor Sára Kutyaportéka – kisvárosi kórkép című produkcióját pedig riport- és dogmafilmes eszközökkel alkotják újra.

További programok:

November 30. - a Műhely Alapítvány Táncműhely foglalkozása, főként tapasztalattal rendelkező tánckedvelőknek ajánlva

December 1. - a Fülbevaló programsorozat első alkalma, zenei és audiovizuális élményt keresőknek. Papa live setjét a Tilos Rádió stúdiójából közvetítik

December 2. - a szerdánként jelentkező TudásTrambulin első adása, amelyben a 20. századi tánc-, színház-, zene-, performansz- és képzőművészet történetéről hangzanak el előadások Kricsfalusi Beatrix irodalom- és színháztörténész, Molnár Szabolcs zenetörténész és Rényi András művészettörténész közreműködésével.

Az e-Trafó első „kísérleti adásai” december 20-ig tartanak, januártól pedig újabb programtípusokkal bővül. Egyes programok csak előzetes jegyváltás után tekinthetők meg, erről a Trafó oldala ad bővebb tájékoztatást.

Fejléckép: a Trafó épülete (fotó: Drucker Dávid / Trafó)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Színház gyász

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Színház hír

Szentivánéji álom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Május első hétvégéjén a gubancos szerelmek és a hatalmas fémgolyók játszották a főszerepet a Horváth Csaba által rendezett Szentivánéji álom című előadásban.
Színház interjú

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Színház hír

Magyar színházi fesztivál lesz júniusban Bukarestben

Bukarestben szervezi meg első alkalommal a Bukfeszt elnevezésű magyar színházi fesztivált az erdélyi teátrumokat tömörítő Magyar Színházi Szövetség, amelynek öt tagszervezete kilenc előadást mutat be a román fővárosban.